alesio23 07.04.09, 13:14 Nigsy o tym w ten sposób nie myślała. Watek zainspirowany najgłupszym forum swiata: wszystko o imionach Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asiaiwona_1 Re: czy imiona roszeństwa muszą do siebie pasować 07.04.09, 13:16 A co ma jedno rodzeństwo do drugiego pod kątem imienia? Chyba ważniejsze, żeby imię z nazwiskiem lepiej brzmiało. Ja mam raczej dłuższe nazwisko więc imiona wybieram krótsze. Jest Agata, był Michał, będzie Lena. A nazwisko 8 lierowe, więc żeby nie trzeba było dużo pisać. Odpowiedz Link
alesio23 Re: czy imiona roszeństwa muszą do siebie pasować 07.04.09, 13:17 poczytaj sobie to forum ubaw przedni. Odpowiedz Link
to_wlasnie_cala_ja Re: czy imiona roszeństwa muszą do siebie pasować 07.04.09, 15:47 asiaiwona_1 napisała: > A co ma jedno rodzeństwo do drugiego pod kątem imienia? Chyba > ważniejsze, żeby imię z nazwiskiem lepiej brzmiało. Ja mam raczej > dłuższe nazwisko więc imiona wybieram krótsze. Jest Agata, był > Michał, będzie Lena. A nazwisko 8 lierowe, więc żeby nie trzeba było > dużo pisać. za tą lenę to na forum wszystko o imionach wyśmiana byś była w 150 postach i w koncu przedstawione byłyby ci imie Helena bo Lena nie jest imieniem przecież Odpowiedz Link
tabakierka2 IMO - nie, ale 07.04.09, 13:17 co to znaczy "pasować"? że jak brat i siostra, to lepiej nie dać im imion Aleksandra i Aleksander? Florian i Folariana Franciszek i Franciszka? co znaczy "pasować"? Uważam, że imię powinno pasować do nazwiska, tzn. dobrze brzmieć - >połacznie Szymon Szymanowski dla mnie odpada Odpowiedz Link
asiaiwona_1 Re: IMO - nie, ale 07.04.09, 13:19 a dacie linka do tego super foruma? Bo leniwa jestem i nie chce mi się szukać Odpowiedz Link
alesio23 Re: IMO - nie, ale 07.04.09, 13:20 no np babki się pytaja jakie bedzie dobre imie dla brata Nadii i inne babki odpowiadaja: Syriusz, Jeremi Walter,Marcjan itd Odpowiedz Link
tabakierka2 Re: IMO - nie, ale 07.04.09, 13:22 o matko!!! amen! a według jakiejś procedury ten dobór imienia dla brata? czy wrażenia estetyczne? ale dla Marcela może być siostra Marcelina? albo dla Michała Michalina? Alesio, Ty weź popytaj te panie z tego forum Odpowiedz Link
tabakierka2 Aurelia =znajdująca złoto!!! :D 07.04.09, 13:26 leżę i się kulam ze śmiechu. Wiecie, że Aurelia pochodzi od złota? ( Au =złto ) Odpowiedz Link
asiaiwona_1 Re: Aurelia =znajdująca złoto!!! :D 07.04.09, 13:28 o kurcze - one/oni mają tam naprawdę nasrane w głowach... Odpowiedz Link
alesio23 Re: Aurelia =znajdująca złoto!!! :D 07.04.09, 13:39 to agnieszka pewnie od srebra Odpowiedz Link
tabakierka2 alesio:D 07.04.09, 13:44 umarłam no, jakie jeszcze imiona mamy do analizy??? Odpowiedz Link
agusia79-dwa Re: Aurelia =znajdująca złoto!!! :D 07.04.09, 13:48 alesio23 napisała: > to agnieszka pewnie od srebra Dziękuję- teraz przynajmniej będę wiedziała dlaczego nie lubię złota i wybieram srebro albo białe złoto. Odpowiedz Link
tabakierka2 Re: Aurelia =znajdująca złoto!!! :D 07.04.09, 13:50 agusia79-dwa napisała: teraz przynajmniej będę wiedziała dlaczego nie lubię złota > i wybieram srebro albo białe złoto. Bo złoto się z Cyganami/Romami kojarzy, a kto by chciał być kojarzony z Romami? Odpowiedz Link
alesio23 Re: Aurelia =znajdująca złoto!!! :D 07.04.09, 13:52 Nasz drogi forumowy cudak- od miedzi, Odpowiedz Link
deela Re: czy imiona roszeństwa muszą do siebie pasować 07.04.09, 13:50 tez mnie to kiedys wkurwialo ale ktos mi wyklarowal ze wskazanie imion starszego rodzenstwa ma raczej za zadanie uswiadomic gust rodzicow bo np jak ktos daje pierwszemy dziecku na imie brajan to raczej nie zachwyci sie helena czy antonina dla siostry podejrzewalabym raczej o hust siostry - wanessy ale to glupie ze ludzie sami nie potrafia wybrac imienia dla dziecka Odpowiedz Link
alesio23 Re: czy imiona roszeństwa muszą do siebie pasować 07.04.09, 13:55 imie dla starszego: Belzebub Czy nazwać siostrę: Mezopotamia, Pneumonia, Fatamorgana? Odpowiedz Link
slimakpokazrogi Re: czy imiona roszeństwa muszą do siebie pasować 07.04.09, 14:56 moja kolezanka (którą zreszta mocno lubię) będzie miała Brajana. Staram się przywyknąć, bo ona zdania nie zmieni... Odpowiedz Link
sanciasancia Re: czy imiona roszeństwa muszą do siebie pasować 07.04.09, 15:47 > ale to glupie ze ludzie sami nie potrafia wybrac imienia dla dziecka Taaa, też tak myślałam, dopóki okazało się, że jestem w stanie nazwać męską drużynę hokejową (no może bez drugich imion), a dziewczynki w ogóle (no chyba, że Innocencja, ale na minie twarzy rodziny i napotykanych osób aż tak mi nie zależy). Zostało kilka tygodni, może się uda coś zadawalającego wymyślić. Odpowiedz Link
exotique Re: czy imiona roszeństwa muszą do siebie pasować 07.04.09, 14:00 no to teraz jestem w dupie, bo jak ja wybiore w przyszlosci imie dla np brata mojej Margot? Odpowiedz Link
pa.trycja Re: czy imiona roszeństwa muszą do siebie pasować 07.04.09, 14:42 Znam rodzeństwo: Alicja i Aleksandra oraz drugie Oliwia i Aleksandra-to drugie zdrabniane jako Oli i Ola. Mnie się zdarza mylic zupełnie różne imiona moich dzieci, więc jakby miały tak podobne, to musiałabym im chyba przykleić karteczki, żeby to jakoś ogranąć Odpowiedz Link
jowita771 Re: czy imiona roszeństwa muszą do siebie pasować 07.04.09, 14:59 też znam Oliwię i Aleksandrę, ale obie funkcjonują w rodzinie jako Ola. Jeszcze trzecia Olga by się przydała, nie musieliby daleko zdrobnienia szukać. Odpowiedz Link
karshaj Re: czy imiona roszeństwa muszą do siebie pasować 07.04.09, 14:43 moze Zerard???? Odpowiedz Link
exotique Re: czy imiona roszeństwa muszą do siebie pasować 07.04.09, 15:19 od Zerardowa? Odpowiedz Link
alesio23 Re: czy imiona roszeństwa muszą do siebie pasować 07.04.09, 16:47 to było do egzotycznej brat margot Odpowiedz Link
exotique Re: czy imiona roszeństwa muszą do siebie pasować 07.04.09, 23:28 AAA no niby wypadaloby tez po krolewsku poleciec na pewno nie dam chlopcu dzejson hihi Odpowiedz Link
alesio23 Re: czy imiona roszeństwa muszą do siebie pasować 07.04.09, 16:46 nazwij go hugenot-hugo będzie go zdrabniać Odpowiedz Link
w_miare_normalna Re: czy imiona roszeństwa muszą do siebie pasować 07.04.09, 17:35 i ja też nie myślałam nigdy o tym,ale w sumie czy pasuje do siebie Józef i Jessica? Odpowiedz Link
czarnataka Re: czy imiona roszeństwa muszą do siebie pasować 07.04.09, 18:38 Nigdy o tym nawet nie pomyślałam, że powinny pasować Więc moje drugie dziecko (którego mieć nie będę) miałoby pewnie takie imię, które by mi się spodobało, a nie takie, żeby koniecznie pasowało.Ale napewno byłoby też bośniackie Odpowiedz Link
guderianka Re: czy imiona roszeństwa muszą do siebie pasować 07.04.09, 18:40 U nas pasują Wszyscy mamy imiona na M. p.s. ułatwia podpisywanie -piszemy 4xM lub ememsy Odpowiedz Link
alesio23 Re: czy imiona roszeństwa muszą do siebie pasować 07.04.09, 18:56 my smsy podpisujemy MPK!!! Odpowiedz Link
wilma1970 Re: czy imiona roszeństwa muszą do siebie pasować 07.04.09, 20:08 U mnie pasują - chłopcy imiona mają wiejskie (zgroza dla mojej babci) tylko córka ma imię z innej parafii, jak powiedziała mi z obrzydzeniem pewna paniusia w autobusie - Róża?! Tak nazywały się wszystkie przedwojenne żydowskie służące w mojej rodzinie. O Józefa stoczyliśmy nawet walkę z resztą rodziny. Strasznie kręcili nosami, więc, żeby ich uciszyć nazwaliśmy dziecko Elvis. Nawet pan, który robi zdjęcia do wyborczej noworodkom w szpitalach nie mrugnął okiem i zapytał tylko, czy wpisać Elwis czy Elvis. Po dwóch miesiącach dali za wygraną i przystali na Józefa. - I love mankind; it's people I can't stand. (Linus Van Pelt) Odpowiedz Link
azbestowestringi Re: czy imiona roszeństwa muszą do siebie pasować 07.04.09, 20:24 nasze nazywaja sie pola i kuba krotko, na temat, jak u psa. Odpowiedz Link
marta_i_koty Re: czy imiona roszeństwa muszą do siebie pasować 07.04.09, 20:31 Może chodzi o to, aby nie dac chłopcu na imię Zdzisiek, a dziewczynce Waneska? Odpowiedz Link
madame_edith Re: czy imiona roszeństwa muszą do siebie pasować 07.04.09, 20:50 Weź, ja przez to durne forum znielubiłam imię mojego syna, jako że trąci ponoć Brajanem. I chciał nie chciał mam trochę kaca poimiennego. A ja durna mu tak dałam, bo mi się spodobał bohater Blaszanego bębenka. I zonk Odpowiedz Link
alesio23 Re: czy imiona roszeństwa muszą do siebie pasować 07.04.09, 21:09 jak ma na imię? Oskar? Dobrze,że nie odkryłam tego forum kiedy byłam w ciąży, chociaż raczej nie sądze,żebym nazwała dziecko Ksantypa albo Syberiusz mimo wszystko. Moja ma imię po ukochanej mojej cioci i jednej z bohaterek baśni Andersena imię nie jest popoularne w 2006 była jedyną dziewczynką o takim imieniu w Pń. Odpowiedz Link
alesio23 Re: czy imiona roszeństwa muszą do siebie pasować 07.04.09, 21:11 acha synka nazwałabym Józinek. Odpowiedz Link
m0nalisa Re: czy imiona roszeństwa muszą do siebie pasować 07.04.09, 21:36 my mamy taka mala tradycje w rodzinie ze dzieciakom daje sie imiona na ta sama litere pare osob sie wylamalo a reszcie sie pomysl spodobal i jest darek i daniel igor i iga kasia i karolina i moi mateusz i michal (miala byc cora i bylaby maja) Odpowiedz Link
madame_edith Re: czy imiona roszeństwa muszą do siebie pasować 07.04.09, 22:06 Oskar i pasuje do niego jak ulał Odpowiedz Link
kasia111177 Re: czy imiona roszeństwa muszą do siebie pasować 07.04.09, 22:19 Hehe - szkoda, że za czasów moich rodziców nie było internetu ja jestem Kasia, mój młodszy brat Krzysio i najmłodsza siostra - jakżeby inaczej - Basia Wspomnienie z dzieciństwa: -...........asia - woła któreś z rodziców. Wariant reakcji: a. zero reakcji (każda myśli - to wołają tą drugą) b. lecą obie (i słyszą - nie ty tylko ta druga). zawsze powtarzałam, że jak będę mieć córkę to dostanie na imię Asia coby był komplet I że rodzicom inwencji wystarczyło tylko na wybranie imienia dla pierworodnej córki Odpowiedz Link
aaadddaaa83 Re: czy imiona roszeństwa muszą do siebie pasować 07.04.09, 22:27 Wybrałam kilka imion dla córy z których mąż wybrał to ostateczne. U nas jest tak, że ja mam imię na A, mąż ma na A i dziecku też wybrał na A, nie zwracając uwagi na to, że cała nasza trójka będzie na A. Nie wybieraliśmy imion pod względem tego czy będą pasować do nazwiska, w ogóle nie zwracaliśmy na nazwisko uwagi, tym bardziej, że to dziewczynka i możliwe, że w przyszłości zmieni. Jeśli będziemy mieć jeszcze dziecko, to też damy mu na A, żeby nie odbiegać od normy Odpowiedz Link
18_lipcowa1 Re: czy imiona roszeństwa muszą do siebie pasować 07.04.09, 22:59 Nie musza, ale fajnie jak sa w miare podobne, nie na zasadzie Franciszek i Andzelika, bo to bez sensu Mysle ze fajnie brzmia tak jak u mnie i brata- Marta i Michal U moich znajomych Emilia i Eryk Odpowiedz Link