dragica 19.06.09, 12:56 wacik Gdzie takie niunie sieja??????Dlaczego? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bernimy Re: papierosy i ciaza-linkuje z ciaza bez leku 19.06.09, 13:01 Dla mnie masakrycznie głupia! Ale ja też usłyszałam "ja piłam w ciąży i co, dziecko zdrowe, nigdy nie chorował". No tak, ale że 25 letni syn wygląda i zachowuje się dosłownie mułowato, to już mamusia wyszczekana nie widzi Odpowiedz Link
andziulec Re: papierosy i ciaza-linkuje z ciaza bez leku 19.06.09, 13:17 I jak na złość takie kopcące niunie mają z reguły zdrowe dzieci. Mnie odrzuciło od fajek i po tym chyba skapnęłam sie, że w ciąży jestem. Nie paliłam całą ciążę i przez okres karmienia. A z młodym mam same problemy: porażenie mózgowe, asymetria, niedosłuch Odpowiedz Link
drosophila.melanogaster Re: papierosy i ciaza-linkuje z ciaza bez leku 19.06.09, 13:31 Ja mialam takie nudnosci w pierwszym trymestrze,ze puszczalam pawia jak ktos zapalil 20 metrow ode mnie...Nie pale od lat i najmadrzejsze co moglam zrobic,to rzucic to g...o.Nie ma usprawiedliwienia dla kretynek palacych w ciazy,czysty egoizm i brak wyobrazni(a czesto i rozumu). Poza tym gdybym przykladowo palila w ciazy(nawet tylko jednego dziennie)a moje dziecko urodziloby sie z jakas wada,to nie wybaczylabym sobie tego nigdy. Odpowiedz Link
maga_luisa Re: papierosy i ciaza-linkuje z ciaza bez leku 19.06.09, 15:02 andziulec napisała: > I jak na złość takie kopcące niunie mają z reguły zdrowe dzieci. "Jak na złość?" Czułabyś się usatysfakcjonowana, gdyby ich dzieci były "z reguły" chore? Już pominę to, że gdyby to była prawda, a nie Twoja jednostkowa obserwacja, to palenie byłoby ZALECANE ciężarnym. Odpowiedz Link
exotique Re: papierosy i ciaza-linkuje z ciaza bez leku 19.06.09, 13:28 Nie sieja. Ja tez palilam. Malo, ale palilam. I na te cala swiatowa niesprawiedliwosc mloda jest zdrowa. Nigdy nie powiem, ze palenie nie szkodzi, ze to zdrowe- bo tak nie jest. Ale kurwa mac, nie mierzcie wszystkich jedna miarka. Odpowiedz Link
dragica Re: papierosy i ciaza-linkuje z ciaza bez leku 19.06.09, 13:43 Exotique,nie napisalam,ze kazda palaca ciezarna jest niunia,mialam na mysli konkretny niuniowaty typ-jak ta z wacika na Ciaze bez leku. Odpowiedz Link
exotique Re: papierosy i ciaza-linkuje z ciaza bez leku 19.06.09, 13:53 spoko, tam sa niunie i niunie nie dopisywalam sie tam, bo same wielepki bez szans na dyskusje. Odpowiedz Link
karra-mia Re: papierosy i ciaza-linkuje z ciaza bez leku 19.06.09, 13:31 dragica ale ona szkodzi własnemu dziecku jedne potrafia przestać (np ja) , a inne mają z tym problem i zawsze tak było, jest i będzie Odpowiedz Link
dragica Re: papierosy i ciaza-linkuje z ciaza bez leku 19.06.09, 13:42 Wiem,ze szkodzi wlasnemu dziecku.Nie podoba mi sie,ze autorytarnie pisze,ze"nie przesadzajmy z tym paleniem,palilam i corka jest zdrowa"-podwazajac to,co napisala specjalista ginekolog-poloznik. Odpowiedz Link
karra-mia Re: papierosy i ciaza-linkuje z ciaza bez leku 19.06.09, 13:44 ale tak jest zawsze ze wszystkim mój mąż jak był mały miał alergię na mleko a i tak je pił i zyje i nic mu nie ma - stwierdzenie mojej teściowej i jak ginekolog nie jest w stanie przegadać do rozsądku, to nikt nie przegada...niestety Odpowiedz Link
karolciaa23 Re: papierosy i ciaza-linkuje z ciaza bez leku 19.06.09, 13:32 cytuje"tylko nie przesadzajmy z papierosami ja wtedy palilam 10 papierosow dzinnie" bosze w głowie się nie mieśći to nie jest przesada?, ciekawe ile teraz pali Odpowiedz Link
marta_i_koty Re: papierosy i ciaza-linkuje z ciaza bez leku 19.06.09, 14:21 dragica napisała: > wacik > Gdzie takie niunie sieja??????Dlaczego? Jakie niunie? O co Ci chodzi? Przecież laska ma z tym problem, w przeciwnym razie nie prosiłaby o radę, jak wyleźć z nałogu... Jedne, gdy dowiedzą się o ciąży, rzucaja od razu, inne palą jeszcze więcej lub tyle samo, inne mniej.. To naprawdę cholerny nałóg i ciężko się od niego uwolnić. I często żadne sensowne argumenty nie pomagają. Mnie się akurat udało rzucić palenie na samym początku ciąży, ale nie wszystkie kobiety tak potrafią... Nie ma co rzucac kamieniami... Odpowiedz Link
dragica Marta 19.06.09, 14:49 Ja nie mowie o autorce watku,ale o autorce wypowiedzi,ktora jest nastepujaca:"witam to jest doswiadczenie sama palilam wiec wiem to z wlasnego doswiadczenia moja coeka ma obecnie 9 lat i jest zdrowa piekna dziewczynka tylko nie przesadzajmy z papierosami ja wtedy palilam 10 papierosow dziennie " i "nie powodu do niepokoju musisz troche ograniczyc ja terz pale a maluszek rosnie prawidlowo wyniki sa dobre urodzilam jedno dziecko palac papierosy i corka jest zdrowa pozdowionka " autor Aniceta. Aniceta nie widzi problemu z paleniem,tyylko uspokaja,ze palenie to nic takiego. Odpowiedz Link
mathiola Marta 19.06.09, 14:50 Ale tu chodzi o tą, co przekonuje, że papierosy w ciąży nie szkodzą, bo ona paliła pół paczki dziennie (łaskawie się ograniczała w ciąży) i ma zdrową i śliczną córkę Odpowiedz Link
mathiola Re: papierosy i ciaza-linkuje z ciaza bez leku 19.06.09, 14:47 ja, palaczka z zamiłowania mówię kategoryczne NIE papierochom w ciąży i w okresie karmienia. Siebie truję bo lubię. Dzieci nie, bo z jakiej niby racji, kto mi dał prawo szprycowania syfem życia, które stworzyłam? Odpowiedz Link
deela Re: papierosy i ciaza-linkuje z ciaza bez leku 19.06.09, 14:51 oj czasami ciezko zerwac i czasami faktycznie chce sie wiecej palic w pierwszej ciazy popalalam od 6 m-ca (1 papieros dziennie) w drugiej rzucilam w 7 tyg i do konca ciazy spalilam moze trzy fajki trzeba nad soba panowac a nie jarac jakby sie nie bylo w ciazy Odpowiedz Link
madziamamula Re: papierosy i ciaza-linkuje z ciaza bez leku 19.06.09, 14:58 całą ciążę nie paliłam, ale fajki śniły mi się po nocach, np. że jest koniec świata, ja w ciąży, i tak nie przeżyję, więc mogę zapalić . Ale nawet we śnie było mi tak wstyd, że to robię, że chowałam się przed ludźmi . Ciężko jest przestać, ale da się- w końcu w ciąży nie jest się całe życie. Odpowiedz Link
circa.about Re: papierosy i ciaza-linkuje z ciaza bez leku 19.06.09, 15:28 Wiecie, co świat jest jednak niesprawiedliwy.. Moja kumpela jarała przez całą ciążę, gdy się dziecię urodziło, może przez 3 miesiące pilnowali, by nie palić przy noworodku, a potem to już siekierę mozna było powiesić a dzieciak leży obok. Teraz dziewczynka ma 8 lat i w swoim życiu może 3 razy brała antybiotyk - ma 100% frekwencję w szkole, zaczęła chodzić jak miała 8 miesiecy, gadała zdaniami około 18 miesięcy, no jednym słowem, wygląda, że nic jej nie jest. Ja za to, przeżywałam prawdziwe męczarnie by rzucić fajki, umierałam z tęsknoty na każdy zapach dymu, ale nie paliłam. Moje dzieci: starsza alergik do potęgo n-tej, antybiotyk za antybiotykiem, więcej do szkoły nie chodzi niz chodzi, młodszy - opóźniony psycho-ruchowo, późno chodził, niewiele mówi, osobowość opozycyjno-buntownicza, jak to określił psycholog - możecie sobie wyobrazić co ja z nim mam... Ponawiam pytanie, czy jest sprawiedliwość na tym świecie? Odpowiedz Link
turzyca Re: papierosy i ciaza-linkuje z ciaza bez leku 19.06.09, 20:47 No to wyobraz sobie, ze oni mogli miec drugiego Mozarta, a przez fajki nie maja. I w druga strone - wyobraz sobie, ze byloby jeszcze gorzej. Ze oprocz alergii bylaby ciezka astma. Jak sie w ten sposob popatrzy, to sprawa nabiera wlasciwej perspektywy. Loteria genowa nie jest sprawiedliwa, ale to nie oznacza, ze trzeba sobie odbierac wplyw na to, na co mamy wplyw. Odpowiedz Link
deodyma Re: papierosy i ciaza-linkuje z ciaza bez leku 19.06.09, 21:01 idiotka. zreszta czy to jej dziecko jest zdrowe, to my tego tak naprawde nie wiemy. Odpowiedz Link