Dodaj do ulubionych

z 3 latkiem do dentysty??

27.06.09, 10:56
szoruje wczoraj wieczorem młodziakowi uzebienie, patrze a dwie dolne trójki
maja dziurki wrrrrrrrrrrrrrrrrr, najpierw pomyslałam ze cos mu tam sie wcisło
z jedzenia i nadal szoruje ale nie schodzi, kurde 3 latek i juz zepsute zebysad
isc do dentysty czy czekac az mleczaki wypadna i dop z drugimi zabkami chodzic
do stomatologa?? uprzedzam ze dziec myje dziennie 2 razy zabki, ale przyjmuje
lekarstwa na stałe:furagi i ditropan, czy one moga az tak zle wpływac na
zabki???przeciez jak tylko wejde z nim do gabinetu to mi histerie zrobi, a
wole tego uniknącwink
Obserwuj wątek
    • jkk74 Re: z 3 latkiem do dentysty?? 27.06.09, 10:59
      Iść. Psujące się mleczaki potrafią nieźle uprzykrzyć życie.
      Opowiedz fajną historyjkę, żeby dzieć się nie bał. I znajdź dentystę, który nie
      tyle robi zęby dzieciom, co lubi to robić.
      Ja ze swoimi chodzę do "dorosłej" dentystki, ale babka ma super podejście i
      kłopotów na wizytach nie ma.
      • buzka25 Re: z 3 latkiem do dentysty?? 27.06.09, 11:03
        ja mam taka sasiadke-dentystke, zawsze do niej chodziłam, od podstawowki, i
        zawsze sobie ja chwaliłam, młodziak ja zna bo czesto jak sie tylko da plotkujemy
        sobie przez płotsmiletylko ona znalazła do mnie podejscie za dziecka, u innych sie
        darłam w niebogłosy, a ona walneła mi cos na uspokojenie i zagadywała głupotami,
        bede z nia musiała przejsc rozmowe nt zach mojego dziecia coby sie
        niezszokowała. tymbardziej ze on neurologiczny wiec rozne reakcje moga byc
        podczas histeriisad
    • tysia77 Re: z 3 latkiem do dentysty?? 27.06.09, 11:02
      Mój prawie czterolatek był już conajmniej 3 razy u dentystki.Miał
      małe przebarwienie na jedynkach,ale smaruję elmex żelem i się to
      zatrzymało.Warto z dzieckiem chodzić od najmłodszych lat do dentysty
      na przeglądy,wtedy kiedy nic się nie dzieje dziecko się oswoi.Młody
      na pierwszej wizycie strasznie krzyczał,nie pozwolił nawet zajrzeć
      do buzi.na kolejnej nie było już problemu.Miał już nawet lakierwoane
      zęby.
    • marta_i_koty Re: z 3 latkiem do dentysty?? 27.06.09, 11:05
      Nie wiem, czy furagin wpływa na stan uzębienia (sama go łykam, no, ale ja
      mleczaków juz nie mamwink), ale radzę Ci iść z małym do dentysty. Teraz to tylko
      plamka, więc leczenie nie będzie dla niego jakimś strasznie traumatycznym
      przeżyciem, a cholera wie, co z tego wyniknie. Ja swojemu plombowałam nawet
      takie maleńkie ubytki, tylko wcześniej znalazłam dentystkę, co ma bardzo dobre
      podejście do dzieci i jest delikatna. Ale zanim poszlismy "na borowanie", to
      wcześniej przerobiliśmy taką wstępną wizytę testową, tylko z zaglądaniem do japy
      bez żadnego dłubania - chodziło mi o to, aby małolat sam stwierdził, że
      dentystka nie gryzie i żebym później do gabinetu nie musiała ciagnąc do wołamiwink
      • buzka25 Re: z 3 latkiem do dentysty?? 27.06.09, 11:21
        wiesz ty łykasz bos dorosła a jemu musze rozkruszyc tak samo z ditropanem, wiec
        pewnie jakies drobinki oddziałowuja na szkliwosad
    • ez-aw Re: z 3 latkiem do dentysty?? 29.06.09, 19:47
      Ja byłam u dentysty z 14 miesięcznym dzieckiem (Ułamał się ząbek, ale to inna
      sprawa). Ja bym na Twoim miejscu poszła z 3 latkiem.
      • grave_digger Re: z 3 latkiem do dentysty?? 29.06.09, 20:18
        leczyc trzeba prochnice z powodu bakterii!! ktore wplywaja na caly organizm. nie
        wazne czy mleczaki. nie wazne, ze 3 lata.

tez mam super dentystke. moja ciagle by tam chodzila. juz ma kilka dziureczek,
        ze tak powiem, zaleczonych, ale mam znow pod koniec roku sie pojawic. wazne, by
        dentysta nie walil z grubej rury na pierwszej wizycie. by ta pierwsza wizyta,
        byla tylko zapoznawcza etc. by leczyl pojedynczo. by byl delikatny. mily.
        usmiechniety. no i drobiazgi, czyli prezenty w postaci chocby zabawek z jajek
        niespodzianek czy zwyklych tatuazy dla dzieci, wskazane. oczywiscie od dentysty.
        my to wszystko mamy zapewnione. moja ciagle podpytuje kiedy pojdzie do dentysty.
    • mearuless Re: z 3 latkiem do dentysty?? 29.06.09, 20:27
      oczywiscie ze isc!
      i to szybko bo mleczaki moga bolec, moze tez dojsc do zakazen bakteryjnych
      innych tkanek.
      napisalas ze myjecie zabki, a wiesz ze prochnica jest zakazna i przenosie sie
      np. od rodzicow przez lizanie smoczka, oblizywanie lyzeczki od kazdej ososby
      ktora ma chore zeby!!!

ja z moja 2 latka bawimy sie w dentyste, bo za 2 tyg. idziemy na pomalowanie zebow.
      bylysmy juz na wizycie goscinnej i bylo ok.
      radze ci tez isc najpierw poogladac, posiedziec na fotelu, pozniej do
      domu-zabawa , trenowanie kto dluzej bedzie trzymal otwarta buzie, smarowanie
      dziasla zelem [np.pasta do zebow]mozna udawac ze sie wierci najpierw ty dziecku
      pozniej ono tobiesmile

pamietaj ze jak cos oswoimy to mniej sie tego boimysmile
    • mathiola Re: z 3 latkiem do dentysty?? 29.06.09, 20:54
      Bo z dzieckiem idzie się do dentysty nie kiedy ma 3 lata, ale duzo wcześniej,
      profilaktycznie. Można wtedy zęby przejrzeć, polakierować, czy tam jak to się
      nazywa (takie mazidło nakładała pani stomatolog). Dziecko zaznajamia się z
      tematem i nie wychodzi z traumą, tylko z bananowym mazidłem i odznaką za dzielność.
      Oczywiście że musisz iść z tą próchnicą, bo nie leczona zaatakuje inne zęby i
      przeniesie się na stałe.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka