tabakierka2 23.07.09, 12:00 dajcie przepisy. Najlepiej warzywna, ale może być też z dodatkiem kurczaka albo tuńczyka Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bswm Re: Fajna, lekka sałatka 23.07.09, 12:04 Dla mnie numerem 1 jest mozarella z pomidorami, oliwą i świeżą bazylią. Pozostałe sałatki, które robię - czy warzywne czy z tuńczykiem na pewno lekkie nie są. Np: tuńczyk, kilka jajek na twardo, groszek, ogórek kiszony, ser zółty starty na tarce, majonez Odpowiedz Link
tabakierka2 Re: Fajna, lekka sałatka 23.07.09, 12:06 a nie napisałam, że to sałatka imprezowa ma być czyli reprezentatywnana imieniny osób będzie 20, więc sporo jej musi być. Odpowiedz Link
olinka20 Re: Fajna, lekka sałatka 23.07.09, 12:08 A ja ostatnio mam fazę zielona Mieszanina salat, cykoria, ogórek i zalane to jourtem naturalnym. Albo wszystkie warzywa jakie mam pod reka z winegretem. I lubie takie same pomidory z cebulą- na grilla fajnie pasuje. Odpowiedz Link
matysiaczek.0 Re: Fajna, lekka sałatka 23.07.09, 12:08 najprostsza jaką znam: makaron gotowany (najlepeij rury), zblanszowany brokuł i tuńczyk (z puszki w oleju), nawet przypraw nie trza, może odrobinę soli Odpowiedz Link
marysienka44 Re: Fajna, lekka sałatka 23.07.09, 12:07 Skladniki: - kalafior ugotowany (nie za miękki) - 4-5 pomidory - 4-5 jajka ugotowane na twardo - koperek Sos - 1 zabek czosnku - 3 łyż. majonezu - 3 łyż.jogurtu naturalnego - sól, pieprz Układasz w misce; kalafior,pomidor,jajka, lejesz sos, kalafior,pomidor, jajka, sosik i na samą górę sypiesz koperek. Do lodówki. Pyszna i lekka! Zjadalam sama prawie całą michę. Yyy tak mnie teraz naszła ochota i chyba dzisiaj ją też zrobie. Odpowiedz Link
marysienka44 Re: Fajna, lekka sałatka 23.07.09, 12:08 Właśnie będę robić też ją dla mamy na imieniny w sobote, na ok.25. osób. PS Imieniny Marii? Odpowiedz Link
cura_domestica Re: Fajna, lekka sałatka 23.07.09, 12:09 kapusta pekińska pomidory ogórek zielony kukurydza z puszki papryka czerwona , zielona i żółta fasolka czerwona z puszki tuńczyk w sosie własnym sos z tysiąca wysp (kupuje w realu o taki : kapustę siekasz, pomidory w ćwiartki, ogórek w plasterki paprykę w paski , układasz warstwami najlepiej do szklanej przeźroczystej michy, zalewasz sosem MNIAM Odpowiedz Link
madame_zuzu Moja popisowa 23.07.09, 13:05 składniki: 1 puszka ananasa, 1 puszka kukurydzy, 30 dag sera żółtego, 10 dag łuskanego słonecznika, 20 dag szynki konserwowej, 1 mały majonez, sól, pieprz Słonecznik uprażyć na suchej patelni, ananasa pokroić w kosteczke, szynkę w kosteczkę, kukurydze odsączyć, ser pokroić w kosteczke jak szynke i wszystko razem wymieszać. Doprawic majonezem, solą i pieprzem... sałatka pyszna- znika szybko, a potem pozostaje żal, że juz sie skończyła Odpowiedz Link
zales239 Re:z surowego kalafiora! 23.07.09, 13:14 Kalafior myjemy dzielimy na drobne cząstki ,do tego sos: Pęczek duży koperku siekamy dodajemy 3,4 ząbki czosnku plus wegeta plus jogurt z domieszkąmajonezu. Pycha szczególnie jak się przegryzie,pasuje do mięs z grila. Odpowiedz Link
semida Re: Moja popisowa 23.07.09, 13:15 Makarom ryzowy,ogorek,kukurydza z puszli,majonez,sol,pieprz. Wymieszac. Łatwe,szybkie i dobre Odpowiedz Link
gacusia1 Moja podobna z ananasem 23.07.09, 16:24 Ale nie mieszana,tylko warstwowo ukladana 1.Puszka kukurydzy 2.Por posiekany albo seler 3.Szynka konserwowa,pokrojona w paseczki(kilka plastrow) 4.Puszka ananasow w kawalkach 5.Jedno jablko starte na grubych oczkach 6.Ser zolty tez starty na grubych oczkach 7.Dwa jajka na twardo,posiekane,posypac na wierzch i calosc ozdobic majonezem ze smietana.Ja ozdabiam zawsze szpryca do kremow,zeby ladnie wygladalo. Pomiedzy poszczegolne warstwy mozna dodac sol i pieprz. Odpowiedz Link
moninia2000 Re: Fajna, lekka sałatka 23.07.09, 13:23 Wlasnie w knajpie zjadlam dzis: Pokrojone- zielona papryka -pomidory -cebulka -tunczyk -jaja na twardo do tego oliwa z oliwek oczywiscie plus sol. Pychotka, prosta, a smaczna. Ja natomiast zawsze robie cokolwiek z warzyw plus tunczyk. Maz lubi z makaronu, jaj, kwasnych jablek, paluszkow krabowych, majonezu, soli, kukurydzy itp Odpowiedz Link
freederike Re: Fajna, lekka sałatka 23.07.09, 13:59 sałata lodowa, ananas, kurczak gotowany pokrojony w kostkę lub szynka konserwowa i sos jogurtowo-czosnkowy, pycha! tylko najlepiej tę sałątkę polać sosem przed podaniem i nie mieszać. Jeszcze jedna, ale ciężka, sałata lodowa, pory, pomarańcze i ser pleśniowy np. lazur, do tego sos jogurtowo majonezowy, też dobre. Odpowiedz Link
bernimy sałatka z kurczaka i awokado 23.07.09, 14:21 Bardzo polecam, choć trzeba troszkę pogotować Składniki sałatki: 1-2 piersi z kurczaka 4 awokado 6-8 pomidorów 1-2 czerwone cebule pęczek natki pietruszki ząbek czosnku przetarty, sól, pieprz (wg smaku) Składniki sosu: ½ kostki bulionu warzywnego, rozp. w 50ml ciepłej wody 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju arach. 3 łyżki białego wytrawnego wina łyżeczka musztardy miodowej 1). Filet z piersi kurczaka umyć, usunąć tłuszcz i ugotować z: listkami laurowymi, zielem angielskim, skórką od cytryny. Ostudzić i pokroić w kostkę. 2). Awokado dojrzałe umyć, wypestkować, obrać i pokroić w kostkę (lub wyłyżeczkować). 3). Pomidory umyć i pokroić w kostkę. 4). Czerwoną cebulę obrać, pokroić w krążki i przelać wrzątkiem, ostudzić. 5). Posiekać natkę od pietruszki. Delikatnie wymieszać, podawać schłodzoną. Smacznego Odpowiedz Link
karolciaa23 Re: sałatka z kurczaka i awokado 23.07.09, 14:41 mała kapusta pekińska mała pierś z kurczaka kilka ogórków konserwowych majonez przyprawa do gyrosa kapustę kroisz, piersi w kosteczkę, przyprawiasz przyprawą i smażysz, potem mieszasz wszystko z majonezem, doprawiasz do smaku przyprawą i gotowe Odpowiedz Link
polinkaz Najprostsza na świecie :-D 23.07.09, 14:46 i rzadko spotykana: mała kapusta pekińska, cytryna, koperek, cukier, sól. Kapustę DROBNIUTKO siekasz, dodajesz posiekany koperek, solisz, słodzisz, zalewasz sokiem wyciśniętym z cytryny (ja czasem daję Cytrynkę taką z buteleczki) i do lodówy na 15 min... gotowe i pyszne... Odpowiedz Link
schiraz Re: Najprostsza na świecie :-D 23.07.09, 17:04 Makaron ryżowy, starte na tarce rzodkiewki, jedna papryka czerwona, jeden ogórek pokrojony w kostkę, szczypiorek, opcjonalnie kukurydza. Dosłownie łyżka majonezu na salaterkę, pieprz, sól. Czasem kombinuję i dodaję drobno pokrojoną szynkę gotowana lub starty na tarce ser żółty. Odpowiedz Link
mama-dzwoni Re: Fajna, lekka sałatka 23.07.09, 17:54 ale po co ci? Tobie nic już nie pomoże. Odpowiedz Link
dorotamakota1 Re: Fajna, lekka sałatka 23.07.09, 18:17 No to podzielę się z tobą moją wiedzą warstwowa z tuńczyka: 1) tuńczyk 2) ogórek konserwowy 3) marchewka ugotowana 4) majonez 5) pokrojona cebulka 6) pieprz + sól 7) 3 jajka 8) szczypiorek 1) kurczak wedzony 2) ananas 3) por 4)kukurydza 5) majonez 6) pieprz + sol 1) opakowanie makaronu tortellini z mięsem 2) 3 świeże ogórki 3) 3 pomidory 4) 2 duże pory 5) 30 dag szynki 6) można dodać kukurydzę 7) majonez + przyprawy Sałatka warstwowa z brokułem 1) ser żółty 2) szynka 3) pieczarki marynowane 4) 3 ugotowane jajka 5) czerwona fasola 6) kukurydza 7) brokuł Każdą warstwę smarować sosem: majonez + jogurt naturalny + czosnek + pieprz Bardzo szybka: 1) kapusta pekińska 2) kurczak usmażony na patelni 3) ogórek konserwowy 4) kukurydza 5) majonez + keczup 1.makaron,ananas,pierś z/k (upieczona w kostkę oczywiście ,ogórek konserwowy,papryka,kukurydza,cebula + sos z majonezu,śmietany i czosnku 2.kapusta pekińska,pomidor,ogórek,ser feta + sos z majonezu,śmietany i czosnku 1) piers z kurczaka upieczna w kostke 2) kapusta pekinska 3) orzechy wloskie 4) majonez 5) pieprz + sol 6) ananas Sałatka amerykańska: 1) kurczak 2) sałata lodowa 3) pomidory 4) ogórek 5) czerwona cebula 6) puszka kukurydzy 7) ser żółty Zalewamy sosem czosnkowym: 1/2 szkl jogurtu 2 ząbki czosnku sól, pieprz -ryż, -paczuszka suszonych śliwek, -puszka ananasów, -pierś kurczaka gotowana na rosołku, pokrojona drobno, -majonez, sól, pieprz - puszka czerwonej fasoli, - ser żółty w kostkę, - 3 jajka, - jedno jabłko(lub bez-jak kto woli), - ceblua czerwona, - ogórki kiszone, - majonez, dużo pieprzu, mało soli z racji na ogórki kiszone...smacznego O pieczarki,por,kukurydza,jajka,majonez , sól i pieprz paluszki krabowe, czerwona cebula, jogurt naturalny majonez, cytryna... pycha i jeszcze druga, ryz, małże, rodzynki, sałata lodowa, sol cytryna, piprz GYROS * 1 duża pierś z kurczaka * słoik ogórków konserwowych * 1 puszka kukurydzy * 1 duża cebula * ketchup pikantny i łagodny mały * 0.5 l majonezu * 0.5 kapusty pekińskiej (drobno posiekanej) * 1 przyprawa gyros Pierś pokrojoną w kostkę usmażyć na oleju z jedną przyprawą gyros. Usmażoną pierś przełożyć do naczynia i kolejno układając warstwami: ogórek pokrojony w kostkę, cebulę, ketchupy oba na raz, kukurydzę, majonez i posiekaną drobno kapustę pekińską. Odpowiedz Link
katja76-1 selerowa.. 23.07.09, 22:17 ...robiłam ją wczoraj... 1 słoiczek selera (kupuję w Biedronce-taki pokrojony w paseczki) 1 puszka kukurydzy 5 jajek 20 dkg wędliny (pokroić w małe paseczki) 20 dkg sera żółtego (pokroić w małe paseczki) + dodałam jakieś 20dkg makaronu świderki bo chciałam bardziej sycącą no i do tego majonez - u mnie tylko Winiary , 2-3 łyżeczki dobrej musztardy, sól , pieprz z powyższego wyszło mi 3/4 dużego garnka. smacznego Odpowiedz Link
moninia2000 Re: Fajna, lekka sałatka 24.07.09, 10:38 Tabaka! My tu sie produkujemy, a Ty nic? Odpowiedz Link
tabakierka2 Re: Fajna, lekka sałatka 24.07.09, 10:38 moninia2000 napisała: > Tabaka! My tu sie produkujemy, a Ty nic? co nic? spisuję i dziękuję serdecznie!!! (i zdradzam w tajemnicy, że dziś mam urodzinki) Odpowiedz Link