agik82 23.07.09, 21:14 dziewczyny właśnie znalazłam u młodej kleszcza na nodze na szczęście jeszcze sie dobrze nie zdążył wbić i mam pyt. coś mi świta, że jak już gada wyciągnę to miejsce trzeba zdezynfekować spirytem ale nie jestem pewna pomóżcie plissss Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mariolka55 Re: kleszcz szybko help!!! 23.07.09, 21:19 tak,wyciągnij i przetrzyj spirytusem zobacz czy cały wyszedł i spokojnie,podobno jeśli nawet kleszcz jest zarażony to jeśli się go wyciągnie do 24 godz. to nic nie grozi. ja przerabiam masę kleszczy Odpowiedz Link
agik82 mariolka55 23.07.09, 21:24 dzi,eki za info. ale z wyciąganiem muszę poczekać na małża, za chwilkę powinien już być nie wiem iść z tym jutro do lekarza? nie chce panikować, ale móodą w tamtym roku coś użarło w doopsko i zrobił się z tego paskudny ropień i tydzień na chirurgii więc się boje Odpowiedz Link
guderianka Re: mariolka55 23.07.09, 21:28 Wyciągnij łapiąc za odwłok i delikatnie przekręcając i ciągnąc do siebie. Potem zdezynfekuj wodą utlenioną. Obserwuj miejsce -czy nie pojawi się rumień Ważne jest by wyciągnąć jak najszybciej-żeby kleszcze nie wypluł toksyn, nie wolno też smarować tłuszczem ani kremem bo wtedy kleszcz zwymiotuje. Nie każdy kleszcz nosi w sobie boreliozę lub prątki odpowiedzialne za zapalenie opon mózgowych. Wtedy ugryzienie nie jest groźne. Po 3-4 tygodniach od ugryzienia możesz odpłatnie zrobić badanie na przeciwciała IMg Odpowiedz Link
asiam10 Re: mariolka55 23.07.09, 21:31 No właśnie w artykule podważają wyciąganie z obrotem! Odpowiedz Link
asiam10 Re: kleszcz szybko help!!! 23.07.09, 21:30 Nie wiem, czy teraz się przyda, ale może... Godna polecenia na juz ostatnia strona. zdrowie.onet.pl/1564757,2039,0,5,,kleszcze_historia_prawdziwa,profilaktyka.html Odpowiedz Link
mariolka55 Re: kleszcz szybko help!!! 23.07.09, 21:34 nigdzie nie chodz,dopiero gdyby sie rumien pojawil moi mimo psykania czesto łapią kleszcze,zawsze wyciągam bez paniki,przmywam spirytusem i oglądam miejsce na szczęście jeszcze nigdy się nic nie dzialo. Odpowiedz Link
agik82 Re: kleszcz szybko help!!! 23.07.09, 22:10 kleszcz usunięty, ale w częściech, bo młoda tak się wyrywała, że za jednym razem się nie dało potarłam spirytem i mam nadzieję, że nic się nie będzie działo Odpowiedz Link