doral2 01.09.09, 22:41 ilekroć przekraczam granicę polsko-wszystko_jedno-z_kim, odczuwam pewnego rodzaju wzruszenie. to jest mój kraj. moja ojczyzna. ma wady, to fakt, ale tu jestem w domu. to taka mała refleksja z podróży. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zales239 Re: Polska... 01.09.09, 22:44 doral!Ty tak zawodowo jeżdzisz czy dla przyjemności po swiecie? Odpowiedz Link
doral2 Re: Polska... 01.09.09, 22:50 bardziej dla przyjemności, ale częściowo zawodowo piknie było, mówię ci i to prawda, że podróże kształcą, ale nie takie turystyczne, leżąc na leżaku na plaży, ale te po dziurach, wądołach, wioskach i osadach. naprawdę, mnóstwo rzeczy można się dowiedzieć. wczoraj wróciłam z bułgarii, wcześniej sądząc, że to całkiem cywilizowany kraj... ale zobaczyłam takie slumsy, w jakich ludzie tam mieszkają, że po prostu nie mogłam uwierzyć w to, że ludzie mogą w takiej nędzy mieszkać i to w europie... całkiem niedaleko od nas.. Odpowiedz Link
zales239 Re: Polska... 01.09.09, 22:53 Podobnie jest chyba w Rumunii,ostatnio nawet zastanawiałam się jak tam się żyje jak obalili dyktatora,bardzo mało mówią w tv o Rumuni i się wziełam i zastanowiłam Doral a co robisz-pracowo?jak nie chcesz to nie pisz nie pogniewam się Odpowiedz Link
doral2 Re: Polska... 01.09.09, 23:19 pracowo to ja różne rzeczy robię a co? chcesz mnie zatrudnić? różnica między rumunią a bułgarią jest taka, że na rumunii po upadku komunizmu oni cos robią, budują, remontują, starają się. na bułgarii zastygli w bezruchu. na bułgarii to tylko pola z kukurydzą i słonecznikami, lepianki i slumsy i nic więcej. aha, i kurorty nad morzem. Odpowiedz Link
doral2 Re: Polska... 01.09.09, 23:33 a tak objazdem, przez kielce, kraków, miskolc, debrecen, oradea, brasov, sofia, sozopol, constanca, burgadapest, pitesti, sibiu, oradea, debrecen, miskolc, rzeszów, lublin, i do domu wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej Odpowiedz Link
bryanowa-1 Re: Polska... 02.09.09, 00:14 a ja czuje scisk w zoładku,sraczki dostaje i depresja mi nawraca Odpowiedz Link
gacusia1 Re: Polska... 02.09.09, 04:03 Mieszkam ponad 4 lata w Kanadzie ale caly czas mowie u NAS,majac na mysli POLSKE... natomiast mowiac "TU" mam na mysli Kanade. Polska zawsze pozostanie moim krajem.Tak,jak piszesz,ma mnostwo wad ale jest MOJA! Odpowiedz Link
dragica Re: Polska... 02.09.09, 08:22 Od ponad 6 lat nie mieszkam w Polsce,ale za kazdym razem wjezdzajac do Polski czuje swego rodzaju ulge i ciesze sie,ze jestem w koncu w Polsce.Po 2 tygodniachw Polsce natomiast mam jej troche dosyc. Odpowiedz Link
bi_scotti Re: Polska... 03.09.09, 02:44 gacusia1 napisała: > Mieszkam ponad 4 lata w Kanadzie ale caly czas mowie u NAS,majac na > mysli POLSKE... natomiast mowiac "TU" mam na mysli Kanade. Polska > zawsze pozostanie moim krajem.Tak,jak piszesz,ma mnostwo wad ale > jest MOJA! Eh, 4 lata ... Nie zarzekaj sie - moge Ci obiecac, ze zlapiesz sie na tym, ze "u nas" i "tu", i "moj kraj" to bedzie Kanada. Przyjdzie ten dzien. I wtedy bedziesz myslec (i mowic) "w Polsce" z tym poczuciem, ze to jednak nie jest juz Twoj kraj. Polska na zawsze pozostanie kraina dziecinstwa, troche jak stumilowy las ... ale to przeciez tylko bajka - tej Polski z naszych wspomnien juz dawno nie ma. Odpowiedz Link
igooska Re: Polska... 02.09.09, 10:12 Cos w tym jest!Jechaliśmy na ostatni urlop do Polski samochodem i dłużyło się niemiłosiernie.Na autostradzie w Niemczech mało nie pousypialiśmy z nudy i zmęczenia tez.I tu nagle granica i zaczęła się Polska.Od razu otworzyły się nam oczy,już spać się nie chciało(nawet by się nie dało bo stan drogi-porażka).I chociaż na miejsce mieliśmy jeszcze przeszło 400 km to od razu poczułam się jak u siebie jak w domu.Ale będąc w UK jakoś specjalnie nie tęsknie... Odpowiedz Link
wronka30 Re: Polska... 02.09.09, 10:40 Ja jak przekraczam granice Niemcy-Polska to sie zawsze wk.... przez pierwsze poltora godziny zanim do jakiejs normalnej trasy szybkiego ruchu dojedziemy. Wolna Amerykanka przez poltorej godziny, wrrrrrrr. A potem bedac coraz blizej domu rozczulam sie, wspominam i jestem szczesliwa. Odpowiedz Link
mama-dzwoni Re: Polska... 02.09.09, 21:57 ja też wszędzie dobrze ale w domu najlepiej. Odpowiedz Link
domiel6 Re: Polska... 02.09.09, 22:05 Ja wzruszam sie jak wyjezdzam z Polski,jak przyjezdzam jestem bardzo zadowolona.W rodzinne strony zawsze mnie cignie. Odpowiedz Link