taczorek 18.09.09, 15:11 Witam, mam taki problem. MOj Tata zmarł, Mama postanowiła przeprowadzic postepowanie spadkowe. Tata był właścicielem 2 mieszkań. Czy w takim razie przysługuje nam zwolnienie z podatku ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
izba.notarialna Re: Podatek od spadku 18.09.09, 18:10 całkowite zwolnienie od podatku od spadków i darowizn w przypadku dziedziczenia po mężu i ojcu przewiduje art. 4a ustawy o podatku od spadków i darowizn - zwolnienie to jest całkowite - niezależne od wartości! jedynym warunkiem!!! skorzystania z takiego zwolnienia jest złożenie deklaracji o nabyciu przedmiotów w drodze dzidzicznia Naczelnikowi Urządu Skarbowego, w termnie 6 miesięcy od uprawomocnia się postanowienia w przedmiocie stwierdzenia nabycia spadku. Odpowiedz Link Zgłoś
taczorek Re: Podatek od spadku 17.11.09, 09:15 Witam, sprawa nadal w toku. A moje pytanie, czy można być zwolnionym z zapłacenia podatku z 2 nieruchomości, które się dziedziczy. Są to 2 mieszkania, w jednym jestem zameldowana ja, w drugim moja mama i brat. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosia19734 Re: Podatek od spadku 17.11.09, 09:51 odpowiedział Ci przecież notariusz wyraźnie, jakie są warunki "super- zwolnienia" podatkowego dla najbliższej rodziny w podatku od spadków i darowizn. zwolnienie to nie jest uzależnione od rodzaju i liczby praw majątkowych wchodzących w skład masy spadkowej. więc o co Ci jeszcze chodzi? nie wyrobiliście się ze zgłoszeniem do US? m Odpowiedz Link Zgłoś
taczorek Re: Podatek od spadku 17.11.09, 09:52 Urzad Skarbowy kaze mi zapłacic podatek za mieszkanie gdzie nie jestem zameldowana. Odpowiedz Link Zgłoś