Dodaj do ulubionych

10/90 i cesja

30.04.07, 22:14
witam, prosze o porade/wyjasnienie. obecnie wiele mieszkan dostepnychc jest w
ofercie 10/90. wplacajac 10% na poczatku otrzymuje sie CESJE. Czym ona jest,
czy to umowa? Czy wplacajac 10% moge byc na 100% pewny, ze developer nie
zrezygnuje ze sprzedazy mi mieszkania? Czy cesja jest potwierdzona
notarialnie i ma moc prawna? Pozdrawiam
DP
Obserwuj wątek
    • izba.notarialna Re: 10/90 i cesja 01.05.07, 08:16
      System 10/90 oznacza, że przy podpisaniu umowy przedwstępnej na zakup lokalu
      płaci Pan 10 % wartości lokalu, natomiast następne 90 % po zakończeniu
      inwestycji i odbiorze tego lokalu. Po wpłaceniu 10 % nie tyle otrzymuje się
      cesję, co można dokonać cesji, czyli przenieść swoje prawa z umowy
      przedwstępnej (np. sprzedać). Umowa przedwstępna, przy której płaci Pan 10%
      może być zawierana zarówno w formie aktu, jak i bez niego (dla ważności taka
      umowa nie wymaga formy aktu). Najczęściej odbywa się to w zwykłej formie
      pisemnej.
      • damianbsc Re: 10/90 i cesja 01.05.07, 19:04
        dzeikuje za odpowiedz, mam jeszcze 1dno pytanko...slychalem o przypadkach, ze
        developerzy zrywaja umowy poniewaz bardziej oplaca im sie zaplacic kare i
        sprzedac mieszkanie niz dotrzymac umow. Czy umowa w formie aktu notarialnego
        zabezpieczy mnie przed tym? Ile moze kosztowac taka usługa notarialna?
        POzdrawiam
        Damian
        • izba.notarialna Re: 10/90 i cesja 02.05.07, 07:54
          Rzeczywiście takie sytuacje się zdarzają. Przy tak gwałtownym wzroście cen
          deweloperowi czasem bardziej opłaca się zapłacić karę umowną i sprzedać
          mieszkanie po wyższej cenie. Zawarcie umowy przedwstępnej w formie aktu
          notarialnego umożliwia dochodzenie zawarcia umowy sprzedaży na drodze sądowej.
          Czyli można sądownie przymusić drugą stronę umowy, aby przeniosła własność
          lokalu na kupującego. Jest to zatem forma zabezpieczenia przed wycofaniem się
          kontrahenta z transakcji. Koszt aktu notarialnego związany jest z wartością
          lokalu. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka