edzia764 25.11.07, 20:12 Czy wszyscy notariusze mają obowiązek przedstawić do konsultacji wnioskodawcy i spółdzielni tekst umowy notarialnej- chodzi o przeniesienie własności lokalu (zmiana ustawy o spółdzielniach mieszkaniowych) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
izba.notarialna Re: umowa notarialna 30.11.07, 01:16 Nie wiem co ma Pani na myśli przedstawić do konsultacji. Notariusz sporządza projekt aktu notarialnego wedle swej najlepszej wiedzy i zgodnie z przedstawionymi dokumentami. Następnie odczytuje go stronom i jeśli te treść aktu akceptują to jest on podpisywany. Wszelkie konsultacje mogą dotyczyć jedynie meritum sprawy w czasie przygotowań do aktu, a nie samej treści umowy. Odpowiedz Link Zgłoś
edzia764 Re: umowa notarialna 30.11.07, 19:13 Dziekuję, że zareagowała Pani na moje pytanie. Moje wątpliwości zrodziły się po otrzymaniu wzoru procedury przkształcania praw lokatorskich w odrębną własność mieszkań, którą powinny stosować spółdzielnie. Moja Sp-nia użyła "wielkich skrótów" przy załatwianiu formalności, nie mam żadnych informacji, jakie dane będą uwzględnione w umowie notarialnej. W w/w procedurze znalazłam stwierdzenie " notariusz przygotowuje tekst umowy notarialnej i przedstawia go do konsultacji stronom tzn. wnioskodawcy i spółdzielni - najpóżniej na tydzień przed ustalonym terminem podpisania umowy" - to zdanie zainspirowało mnie do zadania pytania. Odpowiedz Link Zgłoś