Dodaj do ulubionych

interpretacja podatkowa

31.03.08, 11:32
Witam! Chcę, aby ktoś zinterpretował dla mnie przepis podatkowy o podatku od sprzedaży mieszkania. Wiem, że mogę wysłać zapytanie do urzędu skarbowego, ale wiem też, że to może potrwać do 3 miesięcy a tyle czasu nie mam. Moja sytuacja wygląda następująco:
Spisałam już umowę przedwstępną (26.01.08) na zakup " poddasza...z prawomocną decyzją o warunkach zabudowy". Umowa główna będzie zawierała ten sam wpis. Gdy dostanę pozwolenie na remont od urzędu miasta to poddasze ma się już stać mieszkaniem (podobno?). Po remoncie chcę podzielić poddasze na pół i sprzedać je jako dwa odrębne mieszkania. W związku z tym rodzi się pytanie czy? i jaki? podatek do sprzedaży tych mieszkań zapłacę? Chcę to zrobić w miarę możliwości szybko więc nie wchodzi w grę zameldowanie się tam na rok ani odczekanie pięciu lat. Moje pytanie jest takie: czy kupując poddasze a sprzedając mieszkania płacę 19% podatek tak samo jak kupując mieszkanie i sprzedając mieszkanie? Pani z bura nieruchomości powiedziała, że podatku wcale nie zapłacę, ale nie chce mi się w to wierzyć... Natomiast notariusz, że nie słyszał o takiej interpretacji, która zwalniałaby mnie z podatku. Może wiedzą coś Państwo na ten temat? Będę wdzięczna za wszelkie informacje.
Pozdrawiam
K.W.
Obserwuj wątek
    • izba.notarialna Re: interpretacja podatkowa 31.03.08, 12:59
      Aby kupić poddasze, będzie musiało ono stanowić samodzielny lokal w
      rozumieniu przepisów ustawy o własności lokali(inaczej nie da się
      kupić wyodrębionego poddasza jako części budynku i nabyć jego
      własności). Jeśli najpierw kupi Pani jeden lokal, a następnie
      podzieli Pani ten lokal na dwa lokale i je sprzeda, to od ich
      sprzedaży będzie Pani musiała zapłacić podatek. Jeśli nie dokonuje
      Pani tego w ramach działalności gospodarczej, to będzie Pani musiała
      zapłacić zryczałtowany 19% podatek od dochodu uzyskanego ze
      sprzedaży nieruchomości.
      • kaasia111 Re: interpretacja podatkowa 31.03.08, 13:28
        A czy jest jakaś możliwość uniknięcia tego 19% podatku, np. inny sposób zakupu
        żeby zapłacić niższy procent? Dodam, że "sprzedawca" jest człowiekiem ugodowym i
        pójdzie na rękę przy formie sprzedaży. I jeszcze jedno: jakie jest Państwa
        stanowisko co do pani z biura nieruchomości, że nie zapłacę żadnego podatku,
        albo że sprzedając "lokal komfortowy" zapłacę go w innej wartości? Po prostu
        powiedziała "zrobimy tak, żeby było dobrze, to pani nie zapłaci nic".
        Dziękuję za odpowiedź. K.W.
        • izba.notarialna Re: interpretacja podatkowa 01.04.08, 13:52
          Niestety, nie wiem co miała na myśli Pani w agencji nieruchomości.
          Myślę, że o wyjaśnienie musi się Pani zwrócić bezpośrednio to niej.
          W Pani przypadku ja nie widzę możliwości uniknięcia obowiązku
          zapłacenia podatku, ale proszę zwrócić się do doradcy podatkowego,
          który być może, jako osoba specjalizująca się w prawie podatkowym,
          będzie umiał podpowiedzić Pani jakieś rozwiązanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka