Dodaj do ulubionych

Staż w Komisji marzec 2010

IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.10.09, 14:11
Witajcie, czy wiadomo już kiedy będą wyniki preselekcji? Czy na
forum jest dużo osób, które startowały?
Obserwuj wątek
    • Gość: aga Re: Staż w Komisji marzec 2010 IP: 80.246.106.* 28.10.09, 15:11
      blue book bedzie na poczatku grudnia. radze od razu tego dnia lub
      nastepnego zaczac lobbowac- maile, telfony. inaczej szanse sa nikle.
      powodzenia.
      • Gość: byla stazystka Re: Staż w Komisji marzec 2010 IP: *.aster.pl 28.10.09, 18:09
        nie do konca to tak jest. ja raz lobbowalam i nic a za drugim razem nie wyslalam
        ani jednego maila i sie udalo wiec nie ma reguly :)
        • Gość: anna Re: Staż w Komisji marzec 2010 IP: *.access.telenet.be 28.10.09, 20:47
          pewnie zależy od DG... czy za pierwszym i drugim razem aplikowałaś do trzech
          tych samych? a jeśli tak, to czy ostatecznie wybrało Cię DG z Twojego "first
          choice" czy może zupełnie inne?
          wydaje mi się, że niektóre DGs są trochę poirytowane, gdy spamuje się ich
          skrzynki emailami z CV, tak przynajmniej mówili niektórzy znajomi; ale za to
          inni lobbowali i uważają, że to najlepsza metoda... tak więc powtarzam za
          poprzedniczką - nie ma reguły.
          Powodzenia wszystkim kandydatom :)
          • epsotek Re: Staż w Komisji marzec 2010 30.10.09, 13:26
            Nie ma reguly ale w Blue Booku jest wiecej kandydatow niz bedzie
            stazystow. Dlatego warto pisac do Unitow, ktorymi sie interesujecie
            z krotkim (na prawde krotkim) uzasadnieniem. Zwykle Unit dowiaduje
            sie, ze moze wziasc stazyste i zastanawia sie kogo by tu, az tu
            nagle przychodzi mail "ja sie nadam". Tak jest przynajmniej w mojej
            DG.

M
            • Gość: eurobezrobotna Re: Staż w Komisji marzec 2010 IP: 89.108.242.* 04.11.09, 13:14
              Ciekawe w jakim jesteś DG.

Też czekam na wyniki preselekcji i zbieram informacje na temat "to lobby or not to lobby". Startowałam m. in. do Dyrekcji zajmującej się komunikacją i może gdybym wysłała dodatkowo parę zdań, dobrze by to świadczyło o moich kompetencjach (w końcu to komunikacja!), hehe... Ale z drugiej strony, zdania na innych forach są podzielone. Podobno wiele osób dostało się bez lobbowania, albo dostali się do zupełnie innych unitów, niż wysyłali dodatkowo swoje CV.

Czy to prawda, że szanse na dostanie się na staż zależą m.in. od liczby Polaków startujących? Czy dużo jest chętnych z PL?

• buwyba Re: Staż w Komisji marzec 2010 04.11.09, 16:42
                hej,

ja robilem staz rok temu. dostalem sie za pierwszym razem. nie lobbowalem a
                dostalem 3 telefony czy bylbym zainteresowany byc w danym unit.

nie radze lobbowac gdyz oni naprawde maja tego dosyc. reguly sa bardzo rozne:
                czasami dany unit potrzebuje konkretnego specjaliste w danej dziedzinie gdyz
                akurat maja ewaluacje albo pracuja nad nowym prawem itd. Np. potrzebuja
                konkretnego naukowca do DG RTD albo specjalisty od oliwek i olejow do DG AGRI
                albo specjaliste od prawa morskiego etc. Czasami jest tak za po prostu
                potrzebuja ogolnego wsparcia, i wtedy czesto wybieraja na chybil trafil, zdarza
                sie ze stazyscie wyszukuja swoich nastepcow. narodowosc nnie gra roli.
                Naprawde nei ma zadnych regul.
                Jesli macie pytania chetnei sie podziele moim doswiadczeniem.
                powodzenia!
                • Gość: epso Re: Staż w Komisji marzec 2010 IP: *.28.82.71.coditel.net 04.11.09, 17:15
                  Tez jestem byla stazystka z ubieglego roku. Dostalam sie tam, gdzie
                  chcialam. Fakt, ze regul nie ma jak sie dostac. Niemniej jednak nie
                  sadze, ze lobbowanie szkodzi. Czasami unit nawet nie zaglada do
                  bluebooka jesli przyjdzie dobre cv emailem. A nawet, jesli unit nie
                  uznaje takiej drogi, to email zostanie usuniety i nic wiecej. I tak
                  sie nadaj jest w bluebooku.
                  • epsotek Re: Staż w Komisji marzec 2010 05.11.09, 12:46
                    I z tym sie zgodze. Nawet jezeli ktos tymi informacjami nie bedzie
                    zainteresowany to nic zlego sie nie stanie i kandydat z BlueBooka
                    nie wykresli.

Ja jestem w INFSO i u nas nikt na to nie narzeka. I u nas zwykle
                    unity nie maja stazystow non-stop tylko jest przynajmniej polroczna
                    przerwa wiec stazysta nie wybierze nikogo na swoje miejsce (choc
                    wiadomo, ze zawsze sa wyjatki).

A co do dlugosci maila. Mozna zalaczyc CV i list motywacyjny. Ale
                    sam mail powinien byc krotki z inteligentnym uzasadnieniem dlaczego
                    w tym Unicie (bo jak ktos po dziennikarstwie napisze, ze chce do
                    Unitu "Radio Frequency Identification" bo jest to zbiezne z jego
                    wyksztalceniem to raczej bedzie irytowal).

• Gość: alex Re: Staż w Komisji marzec 2010 IP: *.chelmnet.pl 10.11.09, 18:18
                      witajcie ,
                      gratuluję tym, którzy na stażu już są lub byli :-)
                      czy ktoś z was mógłby podpowiedzieć jak się tam dostał? czy ma jakieś specjalne
                      punkty w cv? oprócz studiów oczywiście? typu zagraniczne uczelnie , znajomość
                      wielu języków etc..
                      z góry dziękuję
                      pozdrawiam
                      • Gość: oxy Re: Staż w Komisji marzec 2010 IP: *.217.147.42.coditel.net 10.11.09, 20:36
                        ja dostalam staz po lobbowaniu ,mysle ze bez niego bym sobie wisiala
                        na liscie .Warto nic nie tracicie .
                        • Gość: alex Re: Staż w Komisji marzec 2010 IP: *.chelmnet.pl 10.11.09, 21:37
                          ok, dzięki za odpowiedź.. a sama preselekcja do blue book? kilka kierunków ?
                          studia zagraniczne ? coś w tym stylu ? hm ? co zrobić żeby się wyróżnić ?
                          • Gość: alex Re: Staż w Komisji marzec 2010 IP: *.chelmnet.pl 30.11.09, 18:35
                            dla zainteresowanych - są już wyniki preselekcji !
                            • aichka77 Re: Staż w Komisji marzec 2010 01.12.09, 09:33
                              A gdzie sa zamieszczone? Z gory dzieki za odp.
                              • Gość: al Re: Staż w Komisji marzec 2010 IP: *.chelmnet.pl 01.12.09, 21:16
                                powinnaś dostać mailem :-)

była stazystka, dzięki :)
                                rzecz w tym , że mam skonczone studia mgr, oprocz tego podyplomowe europejskie i
                                teraz zaczelam jescze inne ( po ang ). Oprocz tego pracuje w swojej branzy od 3
                                lat ponad (zaczelam na studiach). Niestety brak erasmusa lub czegos w tym stylu
                                i to mnie pogrąża :( sadzac po profilach znanych mi przyjetych osob to klucz do
                                sukcesu ..
                          • Gość: byla stazystka Re: Staż w Komisji marzec 2010 IP: *.cust-adsl.tiscali.it 01.12.09, 15:26
                            Najlepiej zebys mial skonczone studia typu College of Europe i znal
                            biegle angielski i francuski. To tak optymalnie, ale nie ma reguly.
                            Dobrze byc po jakichs zagranicznych studiach i znac wiecej niz jeden
                            jezyk obcy. Z mojego stazowego doswiadczenia to stazysci albo znali
                            biegle wiele jezykow i mieli tylko magisterke albo znali tylko
                            angielski, ale mieli jakies tam doswiadczenie w danej dziedzinie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka