Dodaj do ulubionych

pisemny AD5 Prawo - wrażenia

IP: *.aster.pl 06.02.10, 08:58
Witam. Jak wrażenia po egzaminie? Moim zdaniem test był naprawdę trudny i
rewelacji punktowej z mojej strony to pewnie nie będzie:( mam pytanie do tych
z was, którzy pisali case study o opłacie rejestracyjnej. Czy na wszystkie
trzy pytania odpowiedzieliście negatywnie? Mam coraz więcej wątpliwości co do
tego casu.
Obserwuj wątek
    • Gość: GOŚĆ Re: pisemny AD5 Prawo - wrażenia IP: 88.199.108.* 06.02.10, 09:43

Ja tez mam wrażenie ze test do najłatwiejszych nie należał i w najlepszym razie
      liczę na pass marka. W Case study o opłacie rejestracyjnej na pierwsze dwa
      pytania odpowiedziałem negatywnie a na trzecie pozytywnie (że opłata jest zgodna
      z art. 90 TWE), ale też nie jestem wcale pewien swojego stanowiska na 100 %.
      • Gość: kandydatka Re: pisemny AD5 Prawo - wrażenia IP: 91.177.104.* 06.02.10, 10:01
        Moge powiedziec dokladnie to samo, tzn. ze:
        1. test trudny i tez trzymam kciuki za pass marka (a o tym sie przekonam, jak
        juz ochlone i pytanie po pytaniu zaczne sprawdzac moje odpowiedzi). Moglibysmy
        na forum sprawdzic ewentualnie odpowiedzi.
        2. tez mam odpowiedzi negatywne na dwa pierwsze pytania oraz odpowiedz pozytywna
        na trzecie pytanie o zgodnosci z art. 90. Tez nie jestem pewna, a co najgorsze
        nie wiem, czy mam dobre argumenty, popierajace moje odpowiedzi.
        3. Dodam jeszcze, ze kazusy byly raczej zaskoczeniem. Myslalam, ze beda opisowe
        pytania ogolne typu akty prawne po wejsciu w zycie Traktatu z Lizbony itd. A oni
        dali nam same kazusy i jedno szczegolowe pytanie na esej na pocieszenie.
        4. Ogolne mozna powiedziec, ze chyba bedzie malo laureatow tego konkursu, bo juz
        na 'admission tests' byl niski poziom. Zglosilo sie malo ludzi, a do tego
        jeszcze jakis dowcipny specjalista z Komisji przygotowal takie testy
        specjalistyczne, ze nie wiadomo, czy, dajmy na to, 30 osob je zaliczy.
        • Gość: kandydat Re: pisemny AD5 Prawo - wrażenia IP: *.aster.pl 06.02.10, 11:45
          Poprawka - na trzecie pytanie tez odpowiedziałem, że przepisy o opłacie są
          zgodne z art. 90 TWE. Ale również miałem problem z solidnym uzasadnieniem odpowiedzi
    • Gość: niestety Re: pisemny AD5 Prawo - wrażenia IP: 86.85.232.* 06.02.10, 11:50
      Ja jestem bardzo rozczarowana czescia druga. Nie sadze, aby mialam
      nawet pass marka. Podobno zawsze jest pytanie z prawa konkurencji, a
      teraz nie bylo. Gdyby bylo prawo konkurencji, to moze mialabym
      szanse na zdanie. Niestety nie tym razem. :-(
      • Gość: dudi Re: pisemny AD5 Prawo - wrażenia IP: 91.176.16.* 06.02.10, 12:46
        MCQs - mysle ze mam powyzej 50%. Uwazam ze test byl bardzo trudny! Dodatkowo
        troche z wiedzy historycznej. TWE!!!??? WTF!!!

Case study - wydaje mi sie ze oplata rejestracyjna byla zgodna z TWE (23 i 25
        bankowo tak) i 90 (chyba ze preferuje rodzima produkcje - ta sama oplata dla
        nowych i uzywanych fur; choc na podstawie kazusu przeslanki niezgodnosci nie
        byly wypelnione). Wrzucilem kilka spraw ale i form i tok myslenia pozostawia
        BARDZO DUZO do zyczenia. Jaka mieliscie strukture?

Ogolne wrazenia - EPSO nie chce wypelnic 45 miejsc...

kiedy beda wyniki?

powodzenia
    • econforeu Re: pisemny AD5 Prawo - wrażenia 06.02.10, 13:52
      Czy moglbym was prosic o dokladne napisanie tematow z prawa? Moi znajomi
      prawnicy prosili mnie o to (ja jestem economia), z ciekawosci. Dziekuje bardzo!
      • Gość: kandydatka Re: pisemny AD5 Prawo - wrażenia IP: 91.177.104.* 06.02.10, 14:58
        Aha, jeszcze jedno. Traktat z Lizbony obowiazuje od 1 grudnia, ale autor testu
        widac stary wyga - poprzednie traktaty zna na pamiec, a Lizbone sam bedzie
        dopiero wkuwal i nie chcialo mu sie wymyslic pytan wedlug nowego stanu prawnego.
        A ja wierzylam, ze przynajmniej jedno pytanie na esej bedzie z Traktatu, nie
        mowiac juz o tescie wyboru.
        • Gość: abba Re: pisemny AD5 Prawo - wrażenia IP: 88.199.108.* 08.02.10, 08:25
          Czy ktoś wie na jakie były prawidłowe odpowiedzi w pyt. 29, 30, 32, 35 i 38 ?
          • Gość: tissaia Re: pisemny AD5 Prawo - wrażenia IP: 212.243.143.* 08.02.10, 09:34
            29d
            30b
            32a
            35d
            38 niestety nie wiem, ale ja dalam b, ale nie jestem zupelnie pewna...

ogolnie test byl strasznie trudny...
            • Gość: dirk Re: pisemny AD5 Prawo - wrażenia IP: 62.189.127.* 08.02.10, 09:48
              a czesc (b) - na ktory temat pisaliscie i jak sie do tego
              zabraliscie?

• mrsbig Re: pisemny AD5 Prawo - wrażenia 08.02.10, 09:53
                Czy ktos bylby uprzejmy podzielic sie prawidlowymi odpowiedziami z calego testu?

pozdrawiam i dziekuje
                • Gość: tec Re: pisemny AD5 Prawo - wrażenia IP: 62.189.127.* 08.02.10, 10:30
                  Jak odpowiedziliscie na pytanie dotyczace "direct effect"
                  (horyzontalny i wertykalny). Ktory, wg Was, artykul nie posiada
                  bezposredniego skutku wertykalnego i horyzontalnego: 49, 141, 95 czy
                  81. Mi wydaje sie, ze poprawna odpowiedzia jest "95" jako ze 95
                  posiada jedynie wertykalny bezposrednu skutek (pytanie zawiera "i"
                  pomiedzy wertykalnym a horyzontalnym).

I jeszcze jedno dotyczace "unlimited jurisdiction". Tu wydaje mi sie
                  ze poprawna odpowiedzia jest "non-contractual liability" ale
                  pewnosci nie mam....

• Gość: eja Re: pisemny AD5 Prawo - wrażenia IP: *.cec.eu.int 08.02.10, 12:13
              nie zgadzam sie z wszystkimi Twoimi odpowiedziami. mysle, ze
              prawidlowe to:

29d -ok
              30b - moim zdaniem C
              32a - ok
              35d - tez sie nie zgadzam, art 95 nie jest horyzontalny, ja dalam D-
              art 49
              38 dalam D, ale nie jestem pewna i nie moge znalezc prawidlowej odp
              • Gość: tec Re: pisemny AD5 Prawo - wrażenia IP: 62.189.127.* 08.02.10, 12:51
                Re Art 49 - wydaje mi sie, ze ma on skutek bezposredni. Czy mozesz
                podac dlaczego postawilas na Art 49. Z gory dziekuje!

• Gość: fanka pytania 22 Re: pisemny AD5 Prawo - wrażenia IP: *.cec.eu.int 08.02.10, 14:12
                  to moje typy, nie twierdze ze to poprawne odpwowiedzi :)
                  1a, 2c, 3wg mnie blad, 4a, 5d, 6c, 7a, 8a, 9c, 10d, 11b, 12d, 13a,
                  14a, 15c, 16a, 17d, 18a, 19c, 20?, 21b, 22b (moje ulubione pytanie,
                  ciekawe kto zna odpowiedz?, ja znalazlam przez google), 23a, 24a,
                  25b, 26b, 27a, 28b, 29d, 30d, 31b, 32a, 22b, 34a, 35?, 36c, 37d,
                  38b, 39?, 40 wg mnie blad
                  • Gość: dodatkowo Re: pisemny AD5 Prawo - wrażenia IP: *.cec.eu.int 08.02.10, 16:02
                    In this way, the Court of Justice specifies that the following
                    Articles in the Treaty establishing the European Community (EC
                    Treaty) are of direct effect:

Article 12 on the prohibition of discrimination on grounds of
                    nationality;
                    Article 25 on the prohibition of customs duties or charges having
                    equivalent effect;
                    Articles 28 and 29 on the prohibition of quantitative restrictions;
                    Article 39 on freedom of movement for workers;
                    Article 43 on the right of establishment;
                    Article 50 on the free movement of services;
                    Article 81 on the prohibition of concerted practices and Article 82
                    on the prohibition of abuse of a dominant position;
                    Article 88 on state aid;
                    Article 95 on the prohibition of discrimination in the taxation of
                    imported goods;
                    Article 141 on equal treatment for men and women.
                    It considered that certain provisions of the Treaty had either full
                    direct effect (such as Articles 39, 43, 50 and 81) or vertical
                    direct effect (such as Articles 12 and 95).

europa.eu/legislation_summaries/institutional_affairs/decisionmaking_process/l14547_en.htm
                    • Gość: niestety Re: pisemny AD5 Prawo - wrażenia IP: *.uvt.nl 08.02.10, 16:43
                      Dziwne z tym Art. 50 EC. Przeciez to tylko definicja
                      terminu "services". To Art. 49 EC ma bezposredni zastosowanie, a nie
                      Art. 50 EC, chyba ze nie rozumiem pojecia bezposredniego
                      zastosowania postanowien Traktatu.

www.eurofound.europa.eu/areas/industrialrelations/dictionary/definitions/LAVALCASE.htm

Mam watpliwosci co do Art. 95 EC. Moze im chodzilo o Art. 90 EC.

• Gość: niestety Re: pisemny AD5 Prawo - wrażenia IP: *.uvt.nl 08.02.10, 16:51
                        aha, Art. 12 EC tez nie ma efektu bezposredniego.

Direct effect is a principle of case-law established by the Court of
                        Justice in the Van Gend & Loos judgment of 5 February 1963. In this
                        judgment, it rules that "Community law not only imposes obligations
                        on individuals but is also intended to confer upon them rights which
                        become part of their legal heritage (…) and Article 12 (of the
                        Treaty) must be interpreted as creating individual rights which
                        national courts must protect".

Art. 12 EEC!!!!! Van Gend en Loos to orzeczenie z lat 60tych!!! Art.
                        12 EEC to wedlug EC Treaty Art. 25 EC. Art. 12 EC nie skutku
                        bezposrdeniego. Jakie orzeczenie ECJ o tym mowi? Co za balwan pisal
                        te strone oficjalna Komisji.

Mam nadzieje, ze test bedzie sprawdzal przynajmniej ktos kompetentny.
                  • Gość: typowy typ Re: pisemny AD5 Prawo - wrażenia IP: *.76.232.39.coditel.net 08.02.10, 19:10
                    no, kochana/kochany - popracuj jeszcze nad typami bo się tam sporo błędów
                    znajduje... np.:
                    art. 310 - unanimity
                    gambling - art. 49

i takie tam... (a swoją drogą to też źle mi poszło)
                  • Gość: kandydatka Re: pisemny AD5 Prawo - wrażenia IP: *.238-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 08.02.10, 20:50
                    do fanki:

masz pelno bledow np. pytanie 12 ma byc b
                    • Gość: zastanawiajaca sie Re: pisemny AD5 Prawo - wrażenia IP: 86.85.232.* 08.02.10, 21:10
                      Czy nie uwazacie, ze skoro nawet po sprawdzeniu odpowiedzi w
                      internecie i innych zrodlach wciaz mamy watpliwosci co do
                      poprawnosci wielu z nich, to w takim razie cos nie tak musialo byc z
                      pytaniami, a nie z nasza wiedza.
                      • Gość: Agda Re: pisemny AD5 Prawo - wrażenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.10, 21:49
                        No właśnie. Mam wrażenie, że ten test wybierze (oprócz oczywistych geniuszy) tych z nas, którzy będą mieli więcej szczęścia w tej ruletce. Wydaje mi się, że sprawiedliwszy byłby test z nieco łatwiejszymi pytaniami, ale za to taki, który sprawdza rzeczywistą naszą wiedzę, a nie coś w rodzaju kobiecej intuicji. Poziom można zabezpieczyć ustalając wyższą poprzeczkę dla pass marka np. 55% czy 60%.
                      • Gość: eja Re: pisemny AD5 Prawo - wrażenia IP: *.brutele.be 08.02.10, 22:53
                        tez tak uwazam i dalej nie wiem jaka jest poprawna odpowiedz na
                        pytanie 38... cala reszte juz rozpracowalam, choc przyznam, ze
                        niemalo wysilku w to wlozylam, co rzeczywiscie swiadczy o tym jak
                        trudny byl ten test
                        • Gość: tec Re: pisemny AD5 Prawo - wrażenia IP: 62.189.127.* 09.02.10, 00:29
                          38 - D. Unlimited jurisdiction odnosi sie jedynie do kar nakladanych
                          przez instytucje. Odpowiedzialnosc deliktowa opiera sie
                          na "odszkodowaniu" nie na "karze". Choc pokroic za to sie nie dam ;-)
                      • Gość: a moze by tak Re: pisemny AD5 Prawo - wrażenia IP: *.cec.eu.int 09.02.10, 13:04
                        osobisice uwazam, ze mozna by bylo zakwestionowac ten test. Bo on
                        nie sprawdza wiedzy,przejda tylko ci ktorzy maja szczescie w
                        totolotka... na kilka pytac szukalem odpowiedzi przez kilka godzin
                        wertukjac rozne zrodla a i tak odpwoiedz nie jest oczywista. Moze
                        nalezaloby napisac do rzecznika praw obywatelskich ze ten test byl
                        tak ustawiony (patrz pytanie 22, 35 etc) zeby malo kto go zdal.
                        • Gość: tec Re: pisemny AD5 Prawo - wrażenia IP: 62.189.127.* 09.02.10, 13:14
                          cc Pana Boga
                        • Gość: aga Re: pisemny AD5 Prawo - wrażenia IP: *.acn.waw.pl 09.02.10, 13:17
                          Dla mnie z kolei ewidentna podstawa do pisania jakichkolwiek skarg jest fakt, ze
                          wiekszosc pytan odnosila sie do starego porzadku prawnego, przed traktatem
                          lizbonskim. Nie wiem jak dla Was ale dla mnie ogromna trudnoscia byl fakt, ze w
                          pytaniach powolywano sie na stara numeracje artykulow, a ja czytalam juz
                          traktat lizbonski. Dla prawnika jest rzecza oczywista, ze nie uczysz sie rzeczy
                          starych, nieaktualnych ale stanu prawnego obowiazujacego de facto na dzien
                          pisania egzaminu. Wiekszosc pytan (w tym te z eseju nawet!) odnosila sie do
                          wiedzy, ktora jest juz historyczna, wiec to dla mnie jest najwiekszy skandal.
                          Tak poza tym to zgadzam sie, ze test byl trudny i choc wydaje mi sie, ze go zdam
                          nie bede miala duzo ponad pass mark. Z kolei esej to juz czysta ruletka jak go
                          ocenia, ja pisalam tak jak wiekszosc kazus 1.
                          • Gość: gosc jakie byly pytania na pisemnym? IP: *.cec.eu.int 09.02.10, 14:05
                            powie ktos w koncu czy nie?
                            • Gość: eja Re: jakie byly pytania na pisemnym? IP: *.cec.eu.int 09.02.10, 14:49
                              1. kazus z wolnego przeplywu towarow
                              2. uzasadnienie dlaczego Komisja moze/nie moze ustanowic dyrektywy
                              narzucajacej MS stosowanie sankcji karnych w pewnych przypadkach
                              3. zasada niedyskryminacji ze wgledu na narodowosc w orzecznictwie
                              ETS
                          • Gość: tec Re: pisemny AD5 Prawo - wrażenia IP: 62.189.127.* 09.02.10, 14:21
                            ja tez pisalem kazus. jak ze struktura? ja pisalem w formie eseju i
                            nie wiem czy jest to poprawnie. czy ktos zabral sie do tego inaczej?
                            • Gość: hipoliciak Re: pisemny AD5 Prawo - wrażenia IP: *.elartnet.pl 10.02.10, 17:48
                              Ja tez pisalem w formie eseju... Test zalicze na pewno (choc z nienajlepszym
                              wynikiem) ale kazus to wg mnie kompletna loteria.
                  • Gość: efka Re: pisemny AD5 Prawo - wrażenia IP: *.cec.eu.int 10.02.10, 17:05
                    a to moje odpowiedzi do MCQ, raczej poprawne - dlugo konsultowane i
                    sprawdzane: 1A, 2B, 3C, 4A, 5D, 6C, 7A, 8B, 9C, 10C, 11B, 12B, 13B,
                    14D, 15D, 16A, 17D, 18A, 19A, 20A, 21B, 22B, 23A, 24C, 25B, 26B,
                    27C, 28B, 29D, 30C, 31B, 32A, 33C, 34A, 35B, 36C, 37D, 38B, 39A, 40C.
                    w przypadku watpliwosci moge uzasadnic te odpowiedzi. Powodzenia!
                    • Gość: tec Re: pisemny AD5 Prawo - wrażenia IP: 62.189.127.* 10.02.10, 17:45
                      wydaje mi sie ze Twoje odp 2 i 3 sa niepoprawne. Wg mnie poprawne
                      odpowiedzi na te pytania to: 2D i 3B.
                      • Gość: hipoliciak Re: pisemny AD5 Prawo - wrażenia IP: *.elartnet.pl 10.02.10, 17:51
                        dokladnie tec. tylko ze mi sie nie "wydaje" :)

ad 2. polecam dokladnie przeczytac odpowiednie art. TWE - to jest wyjatek od
                        wyjatku.
                        ad 3. Cypr nie przyjal Schengen acquis in full -
                        en.wikipedia.org/wiki/Schengen_Area
                        • Gość: tec Re: pisemny AD5 Prawo - wrażenia IP: 62.189.127.* 10.02.10, 17:52
                          Dzieki. Tak myslalem :-)
                      • Gość: eja Re: pisemny AD5 Prawo - wrażenia IP: *.brutele.be 10.02.10, 19:12
                        zgadzam sie z Tec'em
                • Gość: tej Re: pisemny AD5 Prawo - wrażenia IP: *.cec.eu.int 08.02.10, 14:36
                  tzn ja postawilam na 95, a nie 49 - zalozylam, ze 95 ma tylko
                  wertical direct effect i nie moze miec horyzontalnego
              • Gość: a pytanie nr 40 ? Re: pisemny AD5 Prawo - wrażenia IP: 136.173.162.* 08.02.10, 14:08
                wiecie jaka jest prawidłowa odp na pyt nr 40 ???:)
                • Gość: tec Re: pisemny AD5 Prawo - wrażenia IP: 62.189.127.* 08.02.10, 14:24
                  Poprawna odpowiedzia jest "C" - presumption of innocence. Zawarta
                  ona jest w Art. 47 Karty, a nie w Art. 47 jak sugeruje pytanie.

O co pyta pytanie 22?
              • Gość: niestety Re: pisemny AD5 Prawo - wrażenia IP: *.uvt.nl 08.02.10, 14:47
                wedlug mnie Art. 95 w ogole nie ma bezpodredniego skutku, ani
                wertykalnego ani horyzontalnego. Art. 49 ma i wertykalny i
                horyzontalny, patrz np. kazus Laval.
                • Gość: tec Re: pisemny AD5 Prawo - wrażenia IP: 62.189.127.* 08.02.10, 15:01
                  zgadzam sie. Art. 95 nie moze miec skutku horyzontalnego a pytanie
                  zawiera "i", wiec Art. 95 jest poprawna odpowiedzia.
                  • Gość: tec Re: pisemny AD5 Prawo - wrażenia IP: 62.189.127.* 08.02.10, 15:01
                    Ale 95 TWE wertykalny skutek ma, bankowo. Sprawdzone na stronie
                    europa.eu
                    • Gość: niestety Re: pisemny AD5 Prawo - wrażenia IP: *.uvt.nl 08.02.10, 15:26
                      hej tec, mozesz podac dokladnie zrodlo ze strony europa, gdzie jest
                      napisane, ze Art. 95 EC ma skutek bezposredni wertykalny?
                      Zaintrygowalo mnie to pytanie. Dzieki z gory!
                      • Gość: tec Re: pisemny AD5 Prawo - wrażenia IP: 62.189.127.* 08.02.10, 19:45
                        It considered that certain provisions of the Treaty had either full
                        direct effect (such as Articles 39, 43, 50 and 81) or vertical
                        direct effect (such as Articles 12 and 95).

europa.eu/legislation_summaries/institutional_affairs/decisionmaking_process/l14547_en.htm

Na tej podstawie "Art 95 does not have vertical and horizontal
                        effect". Ma jedynie skutek werytkalny
                • Gość: eja Re: pisemny AD5 Prawo - wrażenia IP: *.cec.eu.int 08.02.10, 15:02
                  art 95 ma na pewno efekt wertykalny, ale horyzontalnego juz nie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka