Dodaj do ulubionych

odwolanie do EPSO

IP: *.cec.eu.int 24.03.10, 14:19
czy odwolanie do EPSO - prosbe o ponowne sprawdzenie pracy mozna
wyslac poczta wewnetrzna?? jesli tak, to czy musi dojsc w ciagu 10
dni od ogloszenia wynikow, bo przeciez na kopercie nie bedzie
znaczka? a moze wystarczy ich o to poprosic przez formularz na ich
stronie www? w dzienniku ustaw jest tylko adres pocztowy.

dzieki za rady
Obserwuj wątek
    • Gość: jan Re: odwolanie do EPSO IP: 212.6.244.* 26.03.10, 11:29
      Maja, ja bym pisemnie poczta i poleconym..
      List to jednak droga oficjalna i musza sie ustosunkowac! a mail, to zawsze moze
      zaginac, zostac przeoczony.. itd.
      nie musisz pisac przeciez calej powiesci -wystarczy prosba o ponowne sprawdzenie
      z krotkim uzasadnieniem.. Powodzenia
    • Gość: ciekawa Re: odwolanie do EPSO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.10, 11:24
      Czy sprawdzili ponownie?
      Bardzo ciekawa jestem, bo sama dzis pisalam takie odwolanie -
      zupelnie sie nie zgadzam ze swoimi wynikami testu pisemnego.
      Zaliczony, ale slabiutko wg EPSO... Zabraklo mi 2 punkty, zeby
      przejsc do ustnego.
      • Gość: brebia Re: odwolanie do EPSO IP: *.2-87-r.retail.telecomitalia.it 21.04.10, 11:38
        Z jakiego jestes fieldu, jesli mozna wiedziec? Chodzi mi od ilu ptow bylo
        przejscie do nastepnego etapu, bo rozumiem, ze pass mark mialas.
        • Gość: ciekawa Re: odwolanie do EPSO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.10, 11:43
          EPA. Przejscie do ustnego bylo od 61,851.
          Mialam w czesci b 22/40 (pass mark 20) i nie podoba mi sie ta ocena,
          bo mialam wrazenie ze napisalam dobrze, zreszta pracuje w temacie o
          ktorym pisalam zawodowo juz dobrych pare lat.
          Poprosilam selection committe of 'review', zgodnie z procedura.
          • Gość: od siebie Re: odwolanie do EPSO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.10, 12:14
            dodam - choc zdawalem ekonomie - ze "praca w temacie" moze sprawe bardziej
            utrudnic niz ulatwic. tematy byly tak sformulowane, ze wlasciwie nie liczyla sie
            calosciwa wiedza, a raczej sposob argumentowania i przedstawiania argumentow.

ja w dzialce, o ktorej pisalem pracuje juz blisko 10 lat i jezeli mialbym to
            dzisiecioletnie doswiadczenie tu uwzgledniac, pewnie nie wyszedl bym w eseju
            poza wstep, hehe. a tak - najprostszy pomysl na teze (oczywsicie unikajac
            banalu), argumentacja jak dla pierwszorocznego studenta, struktura jak na
            wypracowaniu maturalnym. i udalo sie.

w kazdym razie zycze powodzenia, wiem, ze ocena moze byc obarczona
            subiektywizmem sprawdzajacego.
            • Gość: ciekawa Re: odwolanie do EPSO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.10, 12:37
              Dziekuje za dobre slowo.
              No wlasnie, gdybym jeszcze sie nie przygotowala technicznie, to bym
              polozyla uszy po sobie i sie pogodzila. Ale przystudiowalam
              podrecznik o tym, jak pisac eseje na pisemnym, wszystko zrobilam
              zgodnie z zasadami sztuki pisarskiej na takiego rodzaju egzaminy
              itd. I tym bardziej jestem zawiedziona.
              Zreszta nawet nie o zawod chodzi tylko o te 2 brakujace punty. To
              juz moj 3 konkurs na AD5, w ktorym mialabym odpasc na tym etapie z
              powodu 1-2 punktow i juz mnie to zmeczylo. Wiem, ze nie jestem orlem
              w pytaniach testowych (28/40), bo nie mam czasu sie 'uczyc', ale
              mialam nadzieje, ze w tym eseju nadrobie....
              • Gość: jack Re: odwolanie do EPSO IP: *.access.telenet.be 21.04.10, 12:57
                nie chce byc niemily, ale moze po prostu to nie jest praca dla ciebie, skoro juz
                tyle razy ci sie nie powiodlo to moze po prostu powinnas relizowac sie w innym
                zawodzie. te testy wlasnie sa po to zeby wyselekjonowac najlepszych, a nie tylko
                tych ktorzy bardzo chca.

bez urazy, pozdrawiam
                • Gość: sorry Re: odwolanie do EPSO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.10, 13:18
                  za ostre slowo, ale to bzdury. egzamin to loteria, w zadanej mierze nie oddaje w
                  pelni kwalifikacji kandydata, ani predyspozycji. mozna zwyczajnie wyuczyc sie
                  zdawania takich egzaminow, wiec wcale nie "selekcjonuje" najlepszych. co zreszta
                  bylo przyczyna zmiany calej filozofii egzaminowania przez EPSO.

to jest moje drugie podejscie, za pierwszym razem tez zabraklo mi 2 punkty, wiec
                  wiem, ze to moze frustrowac. teraz, zwyczajnie przygotowałem sie scisle pod
                  katem tego egzaminu, i to bynajmniej nie merytorycznie.
                  • Gość: do jack Re: odwolanie do EPSO IP: 194.78.57.* 21.04.10, 13:54
                    co za bzdura! egzaminy epso to jedynie loteria - zadna sensowna
                    rekrutacja. w komisji pracuje masa osob, ktore nie powinny przejsc
                    przez testy, a jednak maja calkiem fajne i mile posadki. uwazam, ze
                    nikt nie ma rpawa w taki sposob pisac. to bezczelnosc z Twojej
                    strony!
                    • Gość: jack Re: odwolanie do EPSO IP: *.access.telenet.be 21.04.10, 14:01
                      nie chce byc dla nikogo niemily, ale nie uwazasz ze loteria w przypadku eseju
                      moze byc odpowiedzialna za 10, moze 20% utraty punktow, ale nie 50%! reszta to
                      po prostu deficit wiedzy i przygotowania.
                      jesli ktos byl przygotowany tylko na 60% to faktycznie dla niego loteria staje
                      sie niebezpieczna.
                      Loteria, zle samopoczucie, bol glowy albo co tam jeszcze nie sa pierwszym
                      powodem niezdania egzaminu, one po prostu obnizaja sytuacje wyjciowa. Im gorsz
                      sytuacja wyjsciowa tym bardziej drastczny w efekcie staje sie wplyw czynnikow
                      niezaleznych.
                      To nie bezczelnosc tylko elementarne prawa na jakich funkcjonuje czlowiek
                      • Gość: ciekawa wyjasnienie % IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.10, 14:08
                        Pisalam o tym powyzej - do progu przejscia do ustnego zabraklo mi 2
                        punkty na 90. Dlatego sie odwoluje. Nie bardzo widze zwiazek z
                        procentami, ktore podajesz.
                        Esej nawet moglby zostac na poziomie 22/40, gdybym odpowiedziala
                        dobrze na 4 pytania wiecej z wiedzy o UE. I tu wlasnie jest kwestia
                        ruletki.
                        Zreszta nie ma co gdybac - zobaczymy czy EPSO da moj esej jeszcze
                        innemu egzaminatorowi do przeczytania i zobaczymy jak ow go oceni.
                        Sama rekrutuje ludzi do pracy i wiem, ze raczej sie nie sie dzieje
                        tak, zeby dwoch egzaminatorow dalo te sama ocene jednemu zdajacemu...
                      • Gość: odnosze Re: odwolanie do EPSO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.10, 15:15
                        wrazenie, ze chodzilo o sformulowanie sugerujace, ze odwolujaca sie nie nadaj
                        sie do tej pracy (co jest niezyczlia bzdura, bo po prostu tej osoby nie znasz,
                        wiec na jakiej podstawie wnioskujesz? egzaminu w epso? zlituj sie...) i dalej
                        cos o tych co tylko bardzo chca.

to, ze to loteria napisalem w oparciu o wlasne doswiadczenie, a ze egzamin w
                        istocie nie sprawdzal predyspozycji, wiec jego formule zmieniono - wiec twoja
                        opinia byla i krzywdzaca, falszywa i niesprawiedliwa, mimo tych wszystkich
                        warunkujacych zdań. o czym tu w ogole dyskutowac?
                    • Gość: ciekawa Re: odwolanie do EPSO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.10, 14:03
                      Zgadzam sie ze wszystkimi komentarzami powyzej - te testy naprawde
                      nic nie pokazuja i jest to czysta ruletka.

Dowod - konkursy AD5 to nie sa jedyne konkursy, w ktorych
                      startowalam, w dwoch innych dostalam sie na liste rezerwowa, bez
                      zadnych odwolan. Jeden z nich byl na wyzsze AD, niz AD5.

Co moze bedzie pocieszeniem dla innych, ktorzy z jakis konkursow
                      odpadli, bo znam jeszcze kilka osob, ktorym na nizsze sie nie udalo,
                      a na wyzsze - owszem tak. Mysle, ze glownie zalezalo to od
                      tej 'ruletki', czyli bezsensownych pytan z wiedzy o UE...

Na szczescie - zegnaj 'ruletko', w nowym konkursie nie ma juz wiedzy
                      o UE, hura!
                      • Gość: mags Re: odwolanie do EPSO - pisemny IP: *.ec.europa.eu 06.05.10, 09:42
                        mi wlasnie "odpowiedzieli" na moj request for review zupelnie
                        standardowym pismem....dalej nie wiem co im sie w mojej pracy nie
                        podobalo. Co teraz?
                        cyt:
                        Further to your request for a review of the decision taken by the
                        Selection Board of the above-mentioned competition not to invite you
                        to the oral test, we wish to inform you that the latter met in order
                        to examine your request.
                        The Selection Board, whilst understanding your disappointment, would
                        like to remind you that the written tests are not examinations in
                        the classical sense, but form part of a competition process during
                        which the comparative merits of all candidates are assessed.
                        With regard to your written test b), the Selection Board wishes to
                        emphasise that the marking was carried out by at least two
                        independent markers, following strict guidelines set out by the
                        Selection Board. After having reviewed your test, the Selection
                        Board confirmed its original mark.

Consequently, the Selection Board confirms its initial decision not
                        to invite you to the oral test.

• Gość: ja Re: odwolanie do EPSO - pisemny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.10, 10:00
                          a kiedy zlozyles/las?
                          • Gość: mags Re: odwolanie do EPSO - pisemny IP: *.ec.europa.eu 07.05.10, 12:00
                            zaraz po otrzymaniu wiadomosci.
                            po 10 dniach mi przeslali to co cytowalm.
                            • Gość: ciekawa Re: odwolanie do EPSO - pisemny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.10, 13:05
                              a przyslali na maila czy na konto EPSO?
                              Ja wyslalam do nich 23 kwietnia ale jeszcze nic nie dostalam, poza
                              potwierdzeniem, ze dostali moj 'request for review'....
                              • Gość: zadowolona Re: odwolanie do EPSO - pisemny IP: *.hari.cable.virginmedia.com 12.05.10, 12:21
                                ja dzis dostalam wlasnie ze request for review rozpatrzone
                                pozytywnie i ze ide na oral - tyle ze mam go juz za miesiac.. malo
                                czasu i tez uwazam ze to troche nie fair tak ludzi trzymac w
                                nieoewnosci.
                                Mam tez pytanie - z tego co piszecie pierwszy etap (czyli
                                werbale/numericale i wiedza o Unii) sie liczy do ogolnej punktacji??
                                Ja myslalam ze nie.. ktos mi potiwerdzi?

I tez sie zgadzam ze ten egz to ruletka a nie miarodajne sprawdzanie
                                kompetencji kandydata.. pracowalam w komisji przez kilka lat i tak
                                to widze..
                                • Gość: ciekawa Re: odwolanie do EPSO - pisemny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.10, 12:32
                                  A u mnie caly czas brak jakiejkolwiek odpowiedzi...
                                  Do zadowolonej - zaprosili Cie na ustny za miesiac czyli w polowie
                                  czerwca? Pytam, bo chcialabym wiedziec, na jaki termin sie szykowac,
                                  gdyby moje odwolanie tez rozpatrzyli pozytywnie...
                                  Z tego co wiem, pierwszy etap sie nie liczy. Natomiast liczy sie
                                  calosc 2 etapu, czyli: 1. wiedza o UE, 2. esej, 3. streszczenie.
                                  Pozdrawiam
                                • Gość: ciekawa Re: odwolanie do EPSO - pisemny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.10, 12:35
                                  jeszcze jedno pytanie do zadowolonej - ile punktow brakowalo Ci do
                                  zaproszenia na ustny przed odwolaniem? U mnie brakuje 4 (passmark
                                  wszedzie jest) i caly czas czekam na odpowiedz na moje odwolanie...
                                  • Gość: zadolona Re: odwolanie do EPSO - pisemny IP: *.hari.cable.virginmedia.com 12.05.10, 12:41
                                    Ciekawa - zabraklo mi 1 pkt z testu c)z prawa - dostalam 7/10 i po
                                    poprawieniu - nie wiem na ile - zaproszono mnie na oral - ale ile
                                    lacznie punktow mialam nie wiem bo mi nie powiedziano. Wiedze o EU
                                    zdalam bardzo wyskoko wiec to mi chyba pmogolo. Zastanawiam sie czy
                                    1 miesaic mi wystarczy na te wszystkie powtorki czy jak zwykle
                                    panikuje?? Ciekawa - czy ty juz sie uczysz?
                                    • Gość: ciekawa Re: odwolanie do EPSO - pisemny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.10, 13:23
                                      Dziekuje za odpowiedz! Ja sie na razie nie ucze, bo nie wiem jeszcze
                                      czy pozytywnie rozpatrza moje odwolanie. Jesli mnie zaprosza na
                                      ustny to pewnie wtedy dostane motywacje do przyspieszonej nauki :)
                                      Powodzenia!
                                      • Gość: zadowlona Re: odwolanie do EPSO - pisemny IP: *.hari.cable.virginmedia.com 12.05.10, 13:55
                                        Zycze Ci powodzenia Ciekawa!
                                    • Gość: ah Re: odwolanie do EPSO - pisemny IP: *.61-201-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 12.05.10, 14:23
                                      to znaczy, ze nie zdalas streszczenia po polsku?
                                      kto to sprawdza.... Przeciez ten test ma odrzucic
                                      osoby z polskimi paszportami, ale nie mowiace po polsku.
                                      Kazdy, kto ma mature jest w stanie napisac poprawne streszczenie,
                                      wiec nie rozumiem...
                                    • Gość: Szczesliwa Re: odwolanie do EPSO - pisemny IP: 77.225.219.* 12.05.10, 15:45
                                      Hej Zadowolona!
                                      Bylam w podobnej sytuacji do Twojej i tez dzis dostalam pozytywna
                                      odpowiedz i zaproszenie na ustny! Dobrze, ze sie odwolalysmy!
                                      Pozdrawiam!
                                  • Gość: era Re: odwolanie do EPSO - pisemny IP: 62.189.127.* 12.05.10, 14:41
                                    Ciekawa - w jakiej dziedzinie pisalas egz?
                                    • Gość: ciekawa Re: odwolanie do EPSO - pisemny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.10, 15:05
                                      Ja jestem z konkursu na EPA - pisalam o Balkanach itp
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka