Gość: cast IP: 91.86.8.* 17.04.10, 15:04 zdałam casta, dostałam propozycję pracy, na razie na pół roku. Czy mam szansę pozostania w instytucjach na stałe? Jak to potem , z praktycznego punktu, wygląda Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: CK Re: zainteresowana IP: *.chello.pl 17.04.10, 16:42 Hello sorry ze nie na temat, ale mam 2 pytanka: kiedy zdawałas tego CASTa i czy sami Cię znaleli czy aktywnie się lobbowałaś ? Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: zainteresowana 17.04.10, 17:02 W obecnych warunkach nie masz szans na pozostanie na stale, chyba ze zakocha sie w tobie jakis dyrektor generalny i zrobi przekret. Pisze na serio, nie zgrywam sie. Dostaniesz co najwyzej oferte przedluzenia kontraktu, ale i to jest niepewne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anti-cast Re: zainteresowana IP: 91.177.101.* 17.04.10, 17:35 hej, teoretycznie jest tak, jak pisze Byly, ale w praktyce jest nieco inaczej, kontrakty przedluza sie raz po raz, w kazdej z instytucji mozna pracowac 5 (albo 6, nie pamietam dokladnie) lat, a potem zmienic do innej i znowu 5 latek, w samej bxl masz 5 instytucji, wiec latwo wyliczyc, ile mozna tu w sumie zabawic. mam wrazenie, ze ostatnio nader chetnie przyjmuje sie kontraktowcow i tempow, niestety kosztem "wiszacych" na listach wewnetrznych i zewnetrznych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: zainteresowana IP: 109.129.209.* 17.04.10, 20:39 pamietaj ze ci 'wiszacy' sa na stala a casty i TA na czas okreslony.... latwiej jest pozniej sie pozbyc pracownika jak kaza ci ciac etaty.... pozatym to tak nie dokonca jest ze latwo sie przechodzi z jednego miejsca do drugiego...konkurencja jest duza....a przekretow jest tez troche i nie tylko dla CA, nawet w przypadku parych F zdarza sie ze znajduja sie na stanowisku bez konkursu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIKI Re: zainteresowana IP: *.cec.eu.int 19.04.10, 11:53 BEZ KONKURSU NIE MOZNA BYC F, wiec prosze nie siac wymyslonych info. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl Re: zainteresowana IP: 91.194.202.* 19.04.10, 09:36 1/ nie piszesz czy jest to propozycja stanowiska AC (kontraktowego) czy AT (tempa)i jakiej FG 2/napewno masz szanse na przedluzenie kontraktu jako AC do 3 lat,a pozniej (jak bedzie jeszcze istnial) na AT nastepne 3 lata 3/masz szanse na byc AC bezterminowym, jezeli dostaniesz sie do tzw agencji (PMO,OIB,REA,etc) Napewno latwiej jest “dostac sie” do agencji bedac juz w srodku i majac jakas tam praktyke z wewnatrz .Tu nie prawda jest,ze trzeba miec znajomosci i kontakty.Czasem wystarczy w odpowiednim czasie otrzymac odpowiednie informacje, 4/”mam wrazenie, ze ostatnio nader chetnie przyjmuje sie kontraktowcow i tempow, niestety kosztem "wiszacych" na listach wewnetrznych i zewnetrznych” Ty chyba nie orientujesz sie jak to wyglada od wewnatrz.AC jest zatrudniany na zastepstwo za urzednika lub AT na urlopie (macierzynskim,rodzicielskim,osobistym,itp).Ostatnio zatrudniaja wiecej AC,bo wiele urzedniczek z nowych krajow zostaje matkami i trzeba je zastapic.Na poczatek biora 6 mies wolnego,ktore najczesciej przedluzaja o nastepnych kilka miesiecy.Sama swego czasu bylam na takim zastepstwie.AT najczesciej zapelniaja stanowiska przeznaczone dla urzednikow,na ktore nie znaleziono odpowiedniego kandydata.Choc listy pelne,to nie znaczy,ze kandydaci z list odpowiadaja wymaganiom szefow dzialow czy HR.Laureat nie = super kandydat na dane stanowisko.Oczywiscie wszystko jest uregulowane odpowiednimi przepisami ,przypisaniami i funduszami 5/zawsze na poczatek mozesz wziasc 6 mies bezplatny urlop w obecnej pracy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mz Re: zainteresowana IP: *.cec.eu.int 20.04.10, 16:47 U mnie w unicie funkcjonariuszy na palcach mozna policzyc, stara gwardia i 2004 rok. Obecnie parcie jest wylacznie na CA Odpowiedz Link Zgłoś