Dodaj do ulubionych

szkola publiczna

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.10, 17:29
Za kilka miesiecy przyjezdzam do Brukseli, gdyz zostaje tam
przeniesiona przez mojego obecnego pracodawce. Mam wrazenie, ze juz
teraz powinnam zaczac szukac szkoly (przedszkola), do ktorej bede
mogla poslac swoje dzieci w wieku lat 7 i 5,5.
Z tego co sie orientowalam szkola europejska jest przepelniona i nie
przyjmuja tam juz dzieci, ktorych rodzice nie pracuja w Komisji.
Szukam wiec szkoly panstwowej. Bylabym bardzo wdzieczna za Wasze
rady w tym temacie. Chodzi mi o wskazanie konkretnych szkol, ktore
polecacie.
Nie orientuje sie tez jaka jest procedura przyjecia do szkoly. Czy
nie majac jeszcze zameldowania w Brukseli (bede miala dopiero w
styczniu), moge juz teraz probowac 'zaklepac' miejsce w szkole? Czy
wystarczy pismo od mojego pracodawcy, ktory ma siedzibe w Brukseli,
ze bede tam pracowac od stycznia?
Z gory dziekuje i pozdrawiam w nowym roku szkolnym :)
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: szkola publiczna IP: 94.252.119.* 01.09.10, 19:00
      a wiesz mniej wiecej gdzie bedziesz mieszkac ?
    • Gość: anbxl Re: szkola publiczna IP: 91.194.202.* 02.09.10, 10:34
      1/poszukaj w archiwum tej strony info na ten temat-jest wiele
      2/przyjezdzacie na krotki czas czy na stale?
      3/dzieci znaja ktorys z tutaj obowiazujacych jezykow?
      4/do szkol europejskich (jest ich 3) uczeszczaja dzieci pracownikow instytucji,inaczej szkola jest platna i bardzo
      droga,a wiec lepiej wyslac do tutejszych szkol
      5/jezeli masz zatrzymac sie tu na kilka lat to polecam zamieszkanie na polnocnych obrzezach BXL w podbrukselskiej
      flamandzkiej wiosce,gdzie masz transport publiczny (autobus de lijn) ktory dojezdza do najblizszej stacji metra i tam
      poslac dzieci do szkoly-do szkoly flamandzkiej,gdyz tam rowniez naucza sie francuskiego.Tu w Belgii a szczegolnie w
      BXL jest wiele klopotow z dostaniem sie do srednich szkol francuskojezycznych.Flamandzkie szkoly maja wiecej
      mozliwosci ksztalcenia-wieksze srodki.Twoje dzieci sa w takim wieku,ze nie podlegaja po stronie flamandzkiej pod
      projekt OKAN(dla starszych dzieci od 12 r po stronie flamandzkiej jest projekt OKAN-zanim trafia do normalnych
      szkol musza uczeszczac 9 mies do klas OKAN gdzie szczegolny nacisk kladzie sie na nauke jezyka).Nie wiem jak to
      wyglada po stronie walonskiej,ale po stronie flamandzkiej trafilyby do klas swoich rowiesnikow,ewentualnie rok
      nizej (tu 1 klasa jest od 6 lat) i otrzymalyby nauczyciele gok,ktory czesto bralby ich osobno i dodatkowo uczyl
      jezyka.Wielokrotnie widzialam takie dzieci-wiekszosc bardzo szybko uczy sie jezyka i dotrzymuje poziomu tutejszym
      rowiesnikom.W Belgii sa szkoly panstwowe finansowane100 proc przez panstwo i gmine oraz tzw wolne i katolickie-
      w czesci finansowane przez panstwo,ale nie drozsze od tych pierwszych.Katolickie maja najlepsza opinie.Teraz
      musisz zadecydowac gdzie zamieszkasz i wowczas w tej okolicy szukac dzieciom szkoly
      • Gość: niezorientowana Re: szkola publiczna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.10, 12:16
        Dziekuje Anblx, to sa naprawde przydatne informacje!
        Kilka slow ode mnie - tak, przyjezdzamy na stale (cokolwiek to w dzisiejszym swiecie znaczy:).
        Radzono mi, zebym najpierw szukala fajnej szkoly, a potem mieszkania w okolicy, wiec od szkoly zaczynam.
        Dojazd do pracy bede miala chyba dobry z kazdego miejsca Belgii (pracowac bede w dzielnicy europejskiej, kolega z
        Antwerpii dojezdza do pracy tamze w 45 min).
        Dzieci nie znaja zadnego z jezykow uzywanych w Belgii, troche angielski. Szkole europejska juz pytalam o
        przyjecie, ale mowia ze z zewnatrz juz w ogole nie przyjmuja, ze wzgledu na przepelnienie.

To, co piszesz o tej szkole flamandzkiej jest bardzo zblizone do informacji, o ktore ostatnimi latami sie otarlam - i
        powiem szczerze - bardzo mi sie podoba! Czy moglabym Cie prosic o bardziej szczegolowe informacje - to znaczy
        nazwy tych wiosek, o ktorych wspominasz i instrukcje, jak szukac ich szkol przez internet, bo podejrzewam, ze
        szkola musi sie zgodzic na to, zebym im dzieci przyprowadzila w styczniu? Moze powinnam sie do nich osobiscie
        wybrac (przyjezdzam regularnie sluzbowo do Brukseli, wiec moze powinnam zaplanowac wizyte w szkole, jak
        myslisz)?
        No i wlasnie - czy ja moge dzieci zapisac na podstawie zaswiadczenia od pracodawcy, potwierdzajacego, ze bede w
        Brukseli pracowac od stycznia?
        Jeszcze raz dziekuje, pocieszylas mnie, bo baaaardzo sie tym szukaniem szkoly stresuje.
        • Gość: tryton Re: szkola publiczna IP: 91.86.24.* 02.09.10, 14:20
          Jeżeli chcesz zapisać dzieci do szkoły europejskiej, do sekcji polskiej, nie
          widzę problemu. Nie wiem z kim rozmawiałaś a'propos szkoły europejskiej, ale w
          sekcji polskiej nie ma "przepełnienia". Przedszkolu jest 10 dzieci, klasy 1,2, 3
          liczą po około 20 uczniów. Klasa 4 około 6. Nie ma problemu, aby rozpocząć naukę
          w styczniu lub innym miesiącu.
          • Gość: niezorientowana Re: szkola publiczna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.10, 14:26
            Hej,
            Pisalam w marcu do osoby, ktora zajmuje sie rekrutacja w tej szkole. Wiem, ze polska sekcja nie
            jest przepelniona, ale ponoc cala szkola jest przepelniona (pewnie chodzi o swietlice, stolowki
            sportowe sale itp.). Zreszta na stronie szkoly tez wisi decyzja Rady szkoly o tym, ze dzieci z
            zewnatrz nie beda przyjmowac z powodu przepelnienia. Wiec obawiam sie, ze nic sie nie da zrobic.
            Chyba, ze mozesz mi poradzic do kogo sie zwrocic w tej sprawie, jesli sa jeszcze jakiekolwiek
            szanse... Dzieki!
            • Gość: czytacz Re: szkola publiczna IP: 94.252.112.* 02.09.10, 14:47
              a czy sprawdzałaś strony szkol europejskich i ewentualnie tez zrzeszeń rodziców

www.eursc.eu/index.php?id=202

• tryton33 Re: szkola publiczna 02.09.10, 15:04
                W zeszłym roku, po swiętach wielkanocnych do klasy drugiej dołączyły dwie osoby
                (przyjechały z Polski). Nie wiem z kim można się skontaktować w tej sprawie. Jak
                chcesz się dowiedzieć więcej na temat tej szkoły napisz na maila gazetowego.
                pozdr.
                • anbxl Re: szkola 02.09.10, 15:31
                  tylko,ze dziewczyna nie bedzie bezposrednio pracowac w instytucjach-wowczas z tego co ja
                  orientuje sie (moze myle sie) musialaby placic za szkole z "wlasnej kieszeni"

Specjalnie zalogowalam sie-napisz do mnie na maila gazetowego,bo chyba tylko ciebie ten temat
                  interesuje.Przesle ci info nt mojej gminy-mozliwosci zamieszkania i oczywiscie polecam tutejsza
                  szkole podstawowa.W tej wsi jest coraz wiecej rodakow,ktorych dzieci uczeszczaja do tutejszej
                  szkoly,bardzo przyjaznej obcym.A jak nie-to mozesz zamieszkac w innych dzielnicach.Dojazd
                  pociagiem na Schuman (jest co1h) 25 min,samochodem od 20 min do 90 min (zalezy od
                  korkow),autobus do centrum,a do metra 10 min
                  • tryton33 Re: szkola 02.09.10, 15:44
                    tak, zgadzam się, płacić za tę szkołę nie ma sensu. Poza tym dochodzi jeszcze
                    dojazd autobusem, 1000 euro na rok.
                  • Gość: Do niez.... Re: szkola IP: 109.128.146.* 02.09.10, 15:44

Polecam :

1- szkoly po francusku (mam wielki respekt anbxl !!! ale niderlandski, to
                    nigdzie daleko dzieci nie pojda).

2- szkoly w 1150 Bruksela (Woluwé-Saint-Pierre) i bardzo dobry dojazd do UE i do
                    centrum sportowego.

3- www.enseignement.be

4- www.woluwe1150.be/Accueil_en.cfm
                    • Gość: anbxl Re: szkola IP: *.access.telenet.be 02.09.10, 19:21
                      oczywiscie i ja mam respekt dla twoich opinii-kazdy ma inne doswiadczenia i aby jak najwiecej bylo
                      tu i w tym temacie opinii....Pewnie,ze w BXL jest wiele bardzo dobrych szkol
                      francuskojezycznych.Jednak przeraza mnie polityka minister M_D Simonet (odpowiedzialna za
                      szkolnictwo obowiazkowe),moja kolezanka przez to przechodzila....program na podstawie google
                      maps przydzielal dzieciom szkole srednia i nie wazne czy chodzily do niej od najmlodszej grupy
                      przedszkolnej,wazne l'égalité des chances czyli miejsce zamieszkania jak najblizej danej szkoly.Nigdy
                      nie chcialabym przechodzic takiego stresu.Pewnie,ze najlepsze szkoly flamandzkiej w BXL tez mialy
                      swoje ograniczone kryteria,ale do takiego cyrku jak w szkolach francuzkojezycznych nie
                      bylo.Troche orientuje sie w szkolnictwie flamandzkim i oki tylko ze znajomoscia vl nie ma w zyciu
                      wielu mozliwosci,ale tu od szkoly podstawowej jest rowniez nacisk na nauke
                      francuzkiego.Uwazam,ze szkolnictwo w Belgii otrzymuje za malo kasy (co widac po szkolach i ich
                      wyposazeniu).Najwazniejszym punktem o ktory w najblizszym czasie beda "walczyc"
                      flamandzkie "babskie" i rodzinne organizacje to poprawa warunkow we VL szkolach,z naciskiem na
                      zwiekszenie ilosci wc
                      • Gość: anbxl Re: Errata do literowek IP: *.access.telenet.be 02.09.10, 19:25
                        sorry za literowki,oczywiscie ma byc FRANCUSKIEGO i FRANCUSKOJEZYCZNYCH

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka