Gość: Anna Re: Tysiące Polaków ma szansę na pracę na Cyprze IP: *.arkonskie.v.pl 15.04.04, 23:15 Nie odmawiajcie kiedy wam dają... Ja jade na Cypr po raz 2 i nie jako dziwka tylko jako barmanka. Jestem w tej komfortowej sytuacji, ze nie musze placic zadnej kaucji - place tylko zabilet - a jak wywiaze sie z kontraktu to dostaje pieniadze za bilet spowrotem. Zaden Cypryjczyk nigdy mnie nie ponizyl, bo oni szanuja nasza prace jak swoja wlasna (w koncu w wiekszosci robimy na ich rachunek). I naprawde bez problemu mozna zarobic kilka tysiecy zlotych... Tylko, ze Polacy to taki dziwny narod, ze lepiej byc na bezrobociu i dostawac marny zasilek niz pojechac na 6 miesiecy i zarobic na nastepne 6 miesiecy... Ja wole byc "tania sila robocza w UE" niz w ogole nie miec pracy... Zastanowcie sie dobrze nad tym!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aassa Re: Tysiące Polaków ma szansę na pracę na Cyprze IP: *.192.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 16.04.04, 02:15 Ty chyba niczego z tego watku i artykulu nie zrozumialas... Tu nie chodzi o niechec do wyjazdu, lecz o forme w jakiej ta oferta pracy jest podawana. Przeczytaj jescze raz artykul i zastanow sie czy poszlabys na takie warunki... A jesli ktos jest az tak zdesperowany ze wylozy te kase to przeciez nie zmienia faktu ze ta oferta to zwykla GRANDA!! Pomysl zanim napiszesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rudzik Re: Tysiące Polaków ma szansę na pracę na Cyprze IP: *.piasta.pl 16.04.04, 15:56 anai czy mozesz podac mi swoejog mejla mam kilka pytan a propo cypru a ty wydajesz sie byc oosba obeznana w tym temmacie, prosze!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuzia9@pf.pl Re: Tysiące Polaków ma szansę na pracę na Cyprze IP: *.devs.futuro.pl 25.06.04, 21:19 czesc z tej strony zuzia.wiele złego naczytałam się o cyprze i zaczynam powątpiewać w mój wyjazd.jezeli jednak jest tak jak piszesz to bardzo cie prosze o jakiś kontakt-moze pomozesz mi się tam zaczepić bo bardzo potzrbuje pracy na wakacje-moja rodzina znalazła sie na skraju bankructwa a ja swoje oszczednoćsi chciałabym wydać na bilet.mój numer tel.505477390 lub (0-91)4841- 976.jestem ze szczecina-z góry bardzo dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inż. Marcin Re: Tysiące Polaków ma szansę na pracę na Cyprze IP: *.g-net.pl 16.04.04, 13:08 sam skończyłem PWSZ mam inż i siedze sobie w domku chętnie bym tam wyjechał ale nie znam angielskiego ( troche niemiecki ) i nie wiem jak !!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: laken Bezczelność! IP: 4.2.* / *.kuleuven.ac.be 16.04.04, 15:01 Co za bezczelność, żeby mieć pretensje do ludzi, że nie chcą opuścić swojego kraju w poszukiwaniu roboty. Bo to niby takie proste wyjechać sobie kilka tysięcy kilometrów na rok albo więcej i nagle zamieszkać na Bliskim Wschodzie??? A może autorka zastanowiła by się, czemu w Polsce nie ma pracy? Poza tym, artykuł jest wyraźnie napisany tak, jakby autorka chciała zachęcić do korzystania z usług tych właśnie firm, które pośredniczą w wywożeniu ludzi na Cypr. Ciekawe czy autorka dostała łapówkę za napisanie tej reklamy paru firm, czy jest związana z nimi personalnie. Inne wytłumaczenie tego bufonowatego tonu i tej głupiej propagandy zachęcającej do opuszczania kraju nie znajduję. Czy Polska wstępowała do UE po to, zeby tysiące Polaków(po raz kolejny w historii) opusciło? Czy po to, żeby w Polsce było lepiej???!!! Bo niektórym sie chyba coś pomyliło... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: esano Re: Bezczelność! IP: 82.139.13.* 18.04.04, 14:49 Tak dla przypomnienia te biuro Foster stalo sie slawne po niezlych przekretach z praca w USA w programie Work and Travel, gdzie wyciagnieto ludzi z kraju i pozostawiono ich za oceanem bez niczego. Bardzo sie dziwie , ze w takiej duzej gazecie propaguje sie nielegalne posrednictwo pracy???? Nie mozna za to pobierac oplat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cypryjczyk Re: Tysiące Polaków ma szansę na pracę na Cyprze IP: 62.233.205.* 17.04.04, 10:01 ta prozydoamerykanska gazeta nawet nie wie ze cypr jest okupowany przez turkow. ta mapa to skandal! do Michnika i jego przydupasow - nauczcie sie geografii a pozniej dopiero publikujcie mapy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Tysiące Polaków ma szansę na pracę na Cyprze IP: *.cytanet.com.cy 18.04.04, 14:39 Ja nie sądzę aby pani która to pisała miała cokolwiek wspólnego z dziennikarstwem! Gratuluje głupoty!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pinup niedoinformowana pani dziennikarz 19.04.04, 11:34 proponuję pani, która napisała artykuł, żeby w przyszłości lepiej sprawdzała umieszczane informacje. tak się składa, że pracuję w woj.urz.pracy i nie ma i nie było takich ofert. pani niedouczona nie wie nawet ile szkody i zamieszania spowodowała swoją ignorancją. mamy oblężenie zdesperowanych bezrobotnych, których odsyłamy pod adresy wskazane w artykule. co ciekawe one też są złe. skandal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leszek Re: Tysiące Polaków ma szansę na pracę na Cyprze IP: 194.146.248.* 19.04.04, 21:50 chce być w tych tysiącach zatrudnionych na cyprze Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Tysiące Polaków ma szansę na pracę na Cyprze 20.04.04, 08:03 najwyraźniej z Polakami nie jest tak źle... przynajmniej liczyć umieją :) I widzą, że stosunek nakłady/zysk (ten w miarę pewny, czyli 6 miesięczny) wcale nie jest taki rewelacyjny (delikatnie pisząc). Tak więc, jeśli ktoś chce gdzieś wyjechać, szerokim łukiem omija pośredników reklamowanych w GW. I jedzie, bo praca na Zachodzie jest. Ech, ta GW schodzi coraz niżej... Całe szczęście forum jest ciekawe :) no i tak z ciekawosci: z czego by chcieli szkolić takiego budowlańca czy elektryka co to pracuje w zawodzie np. 10 lat? Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Tysiące Polaków ma szansę na pracę na Cyprze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.04, 12:23 Dzieki za taka szanse?Nigdy bym tam nie pojechala.Drgawek dostaje jak cos takiego slysze czy czytam.Polacy powinni miec prace tu w kraju,a nie zostawiac,rozbijac swoje rodziny i wyjezdzac za granice do pracy.To wstyd i hanba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doroboty Re: Tysiące Polaków ma szansę na pracę na Cyprze IP: *.gpw.com.pl 20.04.04, 13:56 I moze Panstwo ma Polakom te prace zapewnic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasanka Re: Tysiące Polaków ma szansę na na Cyprze IP: *.lubin.dialog.net.pl 30.06.04, 00:24 pielegniarki ktore wyjezdzaja nie placa za posrednictwo dlaczego wy macie placic za prace na tych samych zasadach . jak ktos kogos chce to wszystego zrobi aby zdobyc tego pracownika ktorego potrzebuje. pielegniarka wyjezdzajacym do wloch organizowali nauke jezyka z norwegia to samo wiec nie wiezmy ze jezeli nas potrzebuja to kaza nam placic jakies frycowe to sa przekrety jakis cwaniakow a wypowiedzi mlodych naiwnych panienek ktore twierdza ze zwojuja tam swiat bez kwalifikacjii wyksztalcenia to powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Tysiące Polaków ma szansę na pracę na Cyprze IP: *.localnet / *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.04, 12:58 Zastanawiam sie tylko dlaczego autorzy artykulu nie sprawdzili tych posrednikow pracy ktorych adresy i nr tel podali na lamach swojej gazety. Chcielismy z mezem leciec za praca, zeby troche poznac jezyk i kraj, niestety okazalo sie ze owa agencja jest to jeden wielki kit i prawie wladowalibysmy sie w bagno, ktore kosztowaloby nas kilka tysiecy zlotych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: johny Re: Tysiące Polaków ma szansę na pracę na Cyprze IP: *.szpital / *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.04, 09:38 www.Onetmails.com/pages/index.php?refid=a55555j Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkanka Cypru Re: Tysiące Polaków ma szansę na pracę na Cyprze IP: *.cytanet.com.cy 23.04.04, 21:34 Radzilabym, aby Polscy posrednicy tak nie zachwalali Polakom pracy na Cyprze. Pieniadze oferowane przez Cypryjskich pracodawcow to grosze jesli ktos nie otrzyma na 100% mieszkania i wyzywienia, to niech sie nawet tu nie wybiera bo za 300 F nie przezyje nawet do 10 danego miesiaca. Cypr to jedno z najdrozszych panstw w Europie. Jeden funt to ponad 8 zl, a bochenek chleba kosztuje 80 centow, puszka Coli 50 centow, kg jablek 1,5 f, litr soku prawie funta, nawet cytrusy sa drogie. W Polsce mozna kupic pomarancze 3 razy tansze.Wizyta u lekarza to 15 F + osobno zakup lekarstw czyli mozna liczyc nastepne 15 - 20 F. Slyszlam, ze pracownicy maja byc ubezpieczani tylko od wypadkow. Czyli za pozostale leczenie trzeba placic i to slono Polacy powinni tez pamietac, ze maja zastapic azjatow czyli bardzo biednych ludzi ktorzy przybywaja tu gromadami, mieszkaja w komunach i na nic nie wydaja pieniedzy, bo ich na nic nie stac. Polakow i potrzeby Polakow nie mozna porownac do ludzi z Sir Lanki czy Filipn. Te narody pogodzily sie z tym, ze sa wykorzystywane do sprztania "swiata" i do uslugiwania. Ponadto wedlug mnie Cypryjczycy nie za dobrze traktuja tzw. sluzbe. Ja juz spotkalam sie z takimi opiniami, ze "jak to dobrze, ze przyjada Polacy, bo maja biala skore i beda o wiele ladnie wygladac jak beda sprzatac czy uslugiwac". niestety taka jest prawda. Trzeba dodac, ze wszyscy Filipinczycy czy ludzie z Sir Lanki biegle wladaja angielskim, a my ... i to moze jeszcze pogorszyc nasza sytuacje mozemy byc wykorzystywani i czesto oszukiwani . Dlatego jesli kogos kusi wyjazd na Cypr to niech to sobie przemysli, zeby mu sie ostatecznie chociaz za bilety zwrocilo. przyjezdzajcie, ale na wczasy. Ja jestem tutaj, bo moj maz pracuje w angielskiej firmie i ma calkiem niezla posade. ale i tak narzekamy, ze jest za drogo i coraz wiecej rzeczy z polski zwozimy. Ja bylam dzis na zakupach i kupilam: marchew, salate, pieczarki, piwo, kalarepke, make, cukier, przecier pomidowrowy, smietane, 4 jogurty, jablaka, majonez i ziemniaki to chyba wszytko i za to zaplacilam 23 funty czyli prawie 200 zl i za co pytam ????? Ktos kto oferuje wam prace niestety tego Wam nie powie, bo na posrednictwie zarabia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cypryjczyk Re: Tysiące Polaków ma szansę na pracę na Cyprze IP: *.cytanet.com.cy 23.04.04, 22:30 Ta pani z agencji co sie tak dziwi ze sie niezglaszaja do wyjazdu to niech sama wyjedzie.. Ludzie otworzcie oczy: obiecuja wam zarobek 300 funtow??? a gdzie koszty utrzymania? czyli przy zaciskaniu pasa min. 200 f. na osobe a duzo wiecej na rodzine. poza tym czym zamierzcie jezdzic jezeli praca jest bez zapewn. dojazdu; przeciez tu nie ma prawie zadnych srodkow trasportu (poza kilkoma autobusami dla turystow); koszty utrzymania miesiecznie dla 3 osobowej rodziny (tylko mieszkanie+oplaty+jedzenie - zadnych rozrywek- to ok 700 funtow) cypr to kraj wysrobowanych cen i bardzo niskich zarobkow, moim zdaniem lepiej wyjechac chocby do anglii gdzie zarobki sa jedne z wyzszych w europie. przyjedzcie na cypr na 2 tyg. urlop i przyznacie mi racje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2 rece do pracy "Polak nierychliwy" IP: *.icpnet.pl 24.04.04, 12:48 ja tam nie wiem,co jest z tymi posrednikami werbujacymi ludzi do pracy na cyprze.do fostera,labora itp.wyslalem juz po kilka cv i tej calej reszty o ktora prosza i od dobrego tygodnia nie moge sie doczekac zadnej odpowiedzi,a przeciez jestem po sredniej szkole,aktualnie na studiach,j.angielski znam bardzo dobrze z niemieckiego podstawy,a co najlepsze uzbieralem juz cala kase potrzebna na ten wyjazd.TO BY SIE ZGADZALO!"Polak nierychliwy" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIESZKANKA CYPRU Re: Tysiące Polaków ma szansę na pracę na Cyprze IP: *.cytanet.com.cy 28.04.04, 20:27 Mieszkam na Cyprze kilka lat. W zwiazku z ostatnimi artykulami i ogloszeniami o prace na Cyprze popytalam tu i Owdzie. I dowiedzialam, sie, ze np. wszelkie pomoce domowe, sprzatczki i opiekunki do dzieci owszem otrzymuja wyzywienie i zakwaterowanie ale zarabiaja wtedy nie 300, a 150 F.i to od obcokrajcow, ktorzy ni sa zli i nie traktuja tak byle jak ludzi, jak grecy. I nie ma mowy o zadnych wyjazdach na Swieta. Sluzba to sluzba. Dziwie sie takze, ze ktos agituje polskich fryzjerow jeszcze w zyciu nie spotkalam innego fryzjera jak anglika czy greka, czasem z tylu stal jakis filipinczyk i czekal z miatla aby pozamiatac. I uwazacie ze za to dostanie 300 F. 300 F dostaja sekretarki - cypryjki pracujace w roznych firmach np. niemieckich znajace dobrze angielski. Ale tu do biur i do czystej pracy ludzie potrzebni nie sa. Byc moze jest inna sytuacja w turystyce, choc znam pare osob mieszkajacych tu, znajacych jezyki i majacych praktyke w turystyce i tez pracy nie moga dostac tzn. takiej pracy za ktora mozna przezyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaacky Re: Tysiące Polaków mami się pracą na Cyprze IP: *.net-serwis.pl 28.04.04, 21:41 Pirdu pirdu. Co ty możesz wiedzieć o pracy na Cyprze? W tej chwili pośrednicy prywatni z polski (np foster czy wor4you) w porozumieniu z cypryjczykami kombinują jak mogą by za pomocą kruczków prawnych wydębić na samym początku od 250 USD za frajer od każdego chętnego, także samo za idiotyczny test z angielskiego, który jest funta kłaków niewart. A potem tzw. pracodawca cypryjski cię olewa i jak za byle co wylecisz z roboty to wracaj do kraju i nikt ci niczego nie zwróci. Zgodnie z prawem nikt z pośrdników nie ma prawa brać kaucji czy innych opłat (ukrytych także) od chętnych do pracy. Zawsze płaci pracodawca. Zaraz będzie można wsiadać samemu w samolot i szukać legalnej pracy tam na miejscu. Zresztą Cypr to lipa. Jedno co piękne, to klimat i w miarę mili ludzie (mili zwłaszcza dla posiadaczy portfela wypełnionego gotóweczką). Prawdziwe pieniądze będzie można zarobić w UK. Ale i tam kombinatorów-pośredników pełno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bolo Re: Tysiące Polaków ma szansę na pracę na Cyprze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.04, 13:54 6 miesiecy to trochce duzo ale ja planuje wyjechac pod koniec wrzesnia mam nadzieje ze jeszcze bede mial szanse nie rozumiem Polakow tyle pracy a oni wola zyc bez pracy..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyczliwy Re: Tysiące Polaków ma szansę na pracę na Cyprze IP: *.cytanet.com.cy 03.05.04, 19:53 Nim wyjedziesz zapoznaj sie z realiami i przeczytaj chocby to co pisza POlacy mieszkajacy na Cyprze (listy powyzej Twojego). Tak na wszelki wypadek zablokuj sobie gdzies pieniadze, zeby wystarczylo Ci na powrotny bilet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gwalesa@o2.pl G wybiórcza promocją cwaniaków i żałosnego stylu IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 05.05.04, 04:10 Sprawdzenie autentyczności biór to podstawa (albo nie dokonana, albo w zmowie z biurem karier UW gdzie "pisarka"ma koleżanki sprzedaje żałosną ofertę dla naiwnych.Większość pośredników to zwykli naciągacze którzy po latach prosperity związanej z W&T do USA teraz próbują naciągać naiwnych na Cypr.Szczególnie nie polecane wyjazdy H2B gdzie za potrójne opłaty wciska się hałę na którą nie skusi się już żaden student który może zasięgnąć języka u tych którzy byli w USA. Ostrzegam przed FOSTERem, BRATNIAKIEM i APEXem, specjalizującymi się w naciągactwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pikoni Re: Tysiące Polaków ma szansę na pracę na Cyprze IP: *.rybnet.pl / *.rybnet.pl 11.05.04, 23:01 co wy jesteście tacy zdziwieni, że mało chętnych, policzcie koszty wyjazdu, po jakim czasie się zwrócą,a druga sprawa to język, to, że unas uczą w szkołach angielskiego wcale nie znaczy, że go znają. Wczoraj widziałem w telewizj zbliżenie kamery na kobietę w wieku około 55-60 lat i zdziwiony komentarz że nie chcą ludzie wyjeżdzać. Ta kobieta może znała język ale łacine. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seiko28 Re: Tysiące Polaków ma szansę na pracę na Cyprze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.04, 11:25 za 3 tys. zł miesięcznie to w życiu bym nie pojechał. Ale jak ktoś chce robić za murzyna to prosze bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Tysiące Polaków ma szansę na pracę na Cyprze IP: *.cytanet.com.cy 12.05.04, 21:34 Bylem juz na Cyprze i niestety musze was rozczarowac: 3 tys. zl (przeliczone z funtow cypr.) to raczej nieosiagalny tutaj pulap dla pracownikow sezonowych czy pomoce domowe. na prawde w porownaniu chocby z Irlandia koszty i zarobki sa zdecydowanie na minus Cypru. Ale moze niech kazdy zobaczy na wlasnej skorze.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata [...] IP: *.smstv.pl / *.smstv.pl 12.05.04, 16:50 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
liberda Re: Tysiące Polaków ma szansę na pracę na Cyprze 14.05.04, 13:54 Szanowni Państwo Kolejny raz przekonuja nas o tym, jak miło byłoby pracować na Cyprze(tym razem), kolejny raz to nam się nie chce!?! Przeciez takie wspaniałe warunki i wogóle... Nikt jednak nie zadał podstawowego pytania, które brzmi :"za co wyjechać?". Jak można przeczytać w artykule koszt wyjazdu do pracy na Cypr to w zależności od pośrednika 200-600euro czyli myślę, że dla każdego szukajacego pracy dośc znaczna kwota. Szanowni Państwo nie nazywajmy nas leniwym narodem, gdyz tak nie jest. Wiem, że w innych warunkach ekonomicznych podejście nasze byłoby inne. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anya Re: Tysiące Polaków ma szansę na pracę na Cyprze IP: *.lubartow.sdi.tpnet.pl 16.05.04, 09:25 To nieprawda, że Polacy nie chcą pracować zagranicą! Poprostu ludzie nie wiedzą NIC na temat pracy na Cyprze. Ta reklama, o której piszecie wcale nie działa! Nie dochodzi do małych miejscowości, tam gdzie jest najwięcej bezrobotnych. Jakiś czas temu na uczelni w Warszawie zobaczyłam plakat informujący o pracy na Cyprze, ale niestety podany był tylko adres biura w Warszawie - żadnego numeru telefonu, żadnej strony internetowej. Ludziom z małych prowincjonalnych miasteczek trudno jest tak poprostu wybrać się do W-wy. Uważam, że to nie Polacy zawinili, ale instytucje, które zajmowały się rekrutacją, ponieważ nie dotarły do wszystkich! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rock Re: Tysiące Polaków ma szansę na pracę na Cyprze IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.05.04, 19:02 Napisz mi adres tego biura, to odnajdę je, przejdę się tam i dam Ci ten kontakt. Tyle mogę dla Ciebie zrobić. Ale nie spodziewaj się rewelacji. Znam tylko 2 osoby, które pojechały pracować do hotelu 5-gwiazdkowego za 500 funtów. Ale są tam już trzeci miesiąc, a załatwiali wszystko jeszcze w zeszłym roku. Nie w jakiejś agencji, ale tam, gdzie zgłaszają się bezrobotni po zasiłek (nie pamiętam jak to się nazywa: Rejonowy Urząd Pracy, Dzielnicowy Urząd Pracy, jakoś tak). Czy będą tam pracowali do końca sezonu, czy dłużej okaże się dopiero za kilka miesięcy. rocklife@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota Re: Tysiące Polaków ma szansę na pracę na Cyprze IP: *.cytanet.com.cy 21.05.04, 19:56 Tak a propos Cypru - mieszkam w Limassol już od roku. Nie wierzcie w te tysiące miejsc co to niby czekją na Polaków. Proszę zastanówcie się bardzo dobrze, uprzednio sprawdzając najdokładniej jak tylko się do firmę która Was wysyła (niejednokrotnie to oszuści. I nie przeliczajcie kwoty proponowanych funtów pensji na złotówki. To jest strasznie złudne. Życzę wszystkim odważnym powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Tysiące Polaków ma szansę na pracę na Cyprze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.04, 16:52 Jakbym była starsza i nie interesowałoby mnie teraz dostanie sie na studia, to bez chwili wahania zgłosiłabym się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monisia;) Re: Tysiące Polaków ma szansę na pracę na Cyprze IP: *.qtn.pl / *.gdm.pl 24.05.04, 16:05 czy bym pojechala?! jasne ze TAK!!!!!!!!! szkoda tylko ze nie moge sie ruszyc, bo najpierw musze skonczyc liceum.. tak to jush bym tam byla!! szkoda ze trzeba tyle kasy wylozyc... :( Odpowiedz Link Zgłoś