Gość: safe IP: *.ec.europa.eu 16.03.11, 11:13 Czesc wszystkim - dopiero sie niedawno sprowadzilam ale mam wrazenie be miasto jest niebezpieczne. Nasluchalam sie opowiadan o napadach, wlamaniach itp. Jakies spostrzezenia / wrazenia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Karolina Re: Bruksela - niebezpiecznie IP: *.ec.europa.eu 16.03.11, 11:55 Mieszkalam w roznych miastach po swiecie ale tylko w Brukseli probowano mnie okrasc na ulicy dwa razy w ciagu roku. Raz bylam swiadkiem jak na moich oczach ukradziono torbe z komputerem facetowi ktory stal na peronie na gare du norde. Nigdy nie slyszalam o tylu wlamanich do do mieszkan i domow i innych kradzierzy na ulicy ludzi ktorych znam a nie mam az tak wielkiego kregu znajomych. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Bruksela - niebezpiecznie 16.03.11, 13:15 mi statystycznie w Warszawie co roku wybijali szybe na samochodzie. w koncu to przestalem zglaszac do ubezpieczalni bo to juz bylo tego za duzo. ale to moze urok mieszkania w obcym kraju z obcymi tablicami Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Bruksela - niebezpiecznie 16.03.11, 13:10 hmmm - jak sie ma pecha to mozna dostac w morde i w centrum wawy. w BXL sa dzielnice ktore nalezy omijac szerokim lukiem, w samochodzie nie klasc torebke na sedzenie pasazera, nie zostawiac sprzety elektornicne w samochodzie, miec porzadne drzwi antywlamaniowe w mieszkaniu itp. mi jak na razie tylko raz obrobili wynajmowane mieszkanie, ale tam yly drzwi wejsciowe gorsze niz te co mam w biurze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Bruksela - niebezpiecznie IP: 80.246.106.* 16.03.11, 14:24 To prawda, wg Eurostatu to najniebezpieczniejsza stolica Unii Europejskiej pod wzgledem tzw drobnej przestepczosci. Swoja droga efektywnosc policji pozostawia wiele do zyczenia. Mnie wlamali sie do mieszkania i probowali okrasc w metrze. Uwazam, ze trzeba byc bardzo czujnym. Pozostaja dobre drzwi przeciwlamaniowe, ubezpieczenie i zapewne unikanie szemranych dzielnic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: Bruksela - niebezpiecznie IP: *.ec.europa.eu 16.03.11, 15:19 czy mog(a)lbys dac linka do tych badan? dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ona Re: Bruksela - niebezpiecznie IP: 74.63.112.* 16.03.11, 15:35 Prawda, jedno z najmniej przyjemnych w kwestii bezpieczenstwa miast Europy. Mieszkalam przez pare lat w Holandii (tam to nigdy nic zlego mi sie nie przydarzylo, nic zlego nie widzialam, o niczym zlym nawet nie slyszalam). W Niemczech juz tak dobrze jak w Holadnii nie bylo ale znacznie lepiej jak tutaj. Zreszta odnosnie Holandii to zaskoczeniem jest, ze tam nigdy nie widzialam nikogo zebrzacego na ulicy (tutaj Rumunki/Turczynki zebrzace na swiatlach to plaga) ani w Holandii nie bylo widac bezdomnych (sama nie wiem jak Holandia to robi...). Wracajac do Brukselii, mieszkam tutaj zaledwie 5 lat, a wiele sie nasluchalam o wlamaniach czy kradziezach z aut badz na ulicy. Dla mnie niemilym zaskoczeniem bylo jak w pierwszym meisiacu po przeprowadzce udalam sie do polskiego salonu kosmetycznego po wizycie poszlam do banku a stamtad po wybraniu 100 euro z bankomatu sledzil mnie jakis ciemnoskory (pierwszy raz w zyciu mi sie to zdarzylo nawet nie wiedzialam ze takie cos mozna tak szybko wyczuc...), wrocilam do salonu, przeczekalam 5 minut i szybko do domu. Idac pozniej do metra widzialam znowu faceta ale idacego w druga strone, do domu dotarlam z torebka :) Pozniej mielismy jeszcze wlamanie do auta, maz zostawil 2 plyty na siedzeniu. Przez pierwszy rok mieszkalismy w bloku ze sprzataczka, dobrymi drzwiami i kamerami na parterze, a pomimo tego sprzataczka mowila ze sa wlamania, jednak przez ten okres czasu u nas wlamania nie bylo (zreszta mieszkanie ubezpieczylismy a do tego drzwi antywlamaniowe). Teraz mieszkamy pod Bruksela, bardzo bezpiecznie, sasiedzi na nic sie nie skarza, my takze nie narzekamy, znacznie bezpieczniej jak w Brukselii. RadY: - nie zapuszczac sie w niebezpieczne dzielnie - dobre drzwi antywlamaniowe + ubezpieczenie + strzezony blok - nie jezdzic metrem wieczorami + nie pokazywac ze ma sie dobry telefon + komputer zostawic w domu + zawartosc portfela ograniczyc do minimum (podczas jazdy metrem czy wizyt w niebezpiecznych okolicach) - ogolnie nie pokazywac ze ma sie duzo, lepiej wygladac przecietnie... - ogolnie to lepiej do pracy jechac autem niz metrem, strzezonego Pan Bog strzeze... - do tego najwazniejsze: starac sie zyc normalnie i nie zeswirowac a tej kwestii Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Bruksela - niebezpiecznie 16.03.11, 16:07 pod bruksela bezpiecznie? :-))) to jakis zart. wlamania do domow sa tak samo czeste jak w miescie. Kolega byl na urlopie, to mu obrobili chalupe, na dodatek wyrwali ze sciany szafe pancerna z bizuteria. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 231 Re: Bruksela - niebezpiecznie IP: *.ec.europa.eu 16.03.11, 16:33 Rady cd : - Przesniesc sie do Luxa ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Belgofan Re: Bruksela - niebezpiecznie IP: *.ec.europa.eu 16.03.11, 16:49 ... gdzie, jak chodza sluchy, o kazdej porze dnia i nocy mozesz miec wjazd na chate sluzb od cla i akcyzy. Z dluga bronia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: safe Re: Bruksela - niebezpiecznie IP: *.ec.europa.eu 16.03.11, 16:51 tez chetnie zobacze ten link Eurostatu ale gen mam wrazenie ze to co piszecie musi byc prawda, zastanawiam sie dlaczego policja nic nie robi.. w londynie sa wszedzie kamery i czlowiek sie nie boi a tutaj jak wracam z pracy w ciemnosciach kolo insytucji to mam wrazenie ze to tylko kwestia czasu kiedy mi ktos rabnie w leb ;-) co radzicie- mieszkac w Holandii i dojezdzac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Bruksela - niebezpiecznie IP: *.access.telenet.be 16.03.11, 18:55 1. W dzisiejszych czasach ludzie chyba są przeczuleni na punkcie bezpieczeństwa. Chcesz dojeżdżać z sąsiedniego kraju, bo tutaj jest mniej bezpiecznie? Czy oszacowałe/aś ryzyko związane z zagrożeniami wynikającymi z takich codziennych podróży? W Brukseli i aglomeracji mieszka ponad milion ludzi. Nie ulegajmy histerii. 2. A dlaczego jest mniej bezpiecznie? Może dlatego, że nie ma rządu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl Re: Bruksela - niebezpiecznie IP: 91.194.202.* 17.03.11, 11:58 Co za glupie myslenie o braku rzadu... to media takie nakrecaja...Rzad jest i dziala lepiej,bo nie ma wyjscia. Ten tymczasowy rzad tworzy byly rzad i staraja sie lepiej niz wczesniej,bo musza.Co prawda nie moga uchwalac takich czy innych praw,ale nie jest zle....To jest belgijska polityka-przed kamerami mowi sie co innego,a potem prywatnie sa kolegami. Co do tutejszego bezpieczenstwa,to mysle,ze jak w kazdej stolicy. Tak,to prawda,ze tutaj ostatnio jest wiecej kradziezy w domach.Pamietam byl okres,ze okradziono kilka moich kolezanek,rowniez bedacych wowczas na tym forum.Car-jacking-bylam swiadkiem kilku,na szczescie nie poszkodowana.I to w tych tzw lepszych dzielnicach.Mysle,ze to nalezy przewidziec,choc czasami jest to niezalezne od nas.Ale nie zaszkodzi byc przezornym (nie trzymac torebki w samochodzie na przednim siedzeniu,w domu,mieszkaniu-okno,przed drzwiami -zamontowac nawet tzw "nep cam" ,jak wyjezdzamy zaprogramowac te tzw "czasowniki zegarowe" (sorry,ale nie wiem jak to poprawnie nazywa sie po pl) aby wieczorem wlaczalo sie swiatlo i radio na pare godzin.Wowczas zlodziej nie bedzie chcial ryzykowac i wybierze sasiada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiedzi Re: Bruksela - niebezpiecznie IP: *.fbx.proxad.net 17.03.11, 14:00 sąsiedzi dziekuja anbxl za Wowczas zlodziej nie bedzie chcial ryzykowac i wybierze sasiada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl Re: Bruksela - niebezpiecznie IP: 91.194.202.* 17.03.11, 15:50 wlasnie,moi jak najbardziej...ciagle stawiali mi prawie,ze przed moim garazem swoje co lepsze "gabloty".Zastanawialo mnie dlaczego i dowiedzialam sie,ze przeciez widza web cam "na chodzie".Powiedzialam oki,ale prosze o 10 cm odleglosc,bo ciezko wyjechac z garazu. Mieszkam w takim miejscu,gdzie blisko na ring z kazdej strony i gdzie nie ma tygodnia,zeby nie okradziono kogos lub samochodow.Gmina zainwestowala tysiace w kamery ale... ustawili w bezmyslnych miejscach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Bruksela - niebezpiecznie IP: 217.111.155.* 17.03.11, 12:58 3 tyg. temu poniedzialek rano: wybita szyba w samochodzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Bruksela - niebezpiecznie IP: *.ec.europa.eu 17.03.11, 14:43 mozecie podawac dzielnice? u mnie na razie ok, nie ma wybitych szyb, napadow rabunkowych, tzn ja nie doznalam ani sasiedzi - wsl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Bruksela - niebezpiecznie IP: *.ec.europa.eu 17.03.11, 15:33 Niestety w Brukseli nie ma reguly i slyszalam o wlamaniach chyba we wszystkich dzielnicach. Sama mieszkam w Ixelles, niby w mega porzadnej czesci z ambasadami itd, a pol roku temu mielismy wlamanie w budynku, do 3 mieszkan w ciagu jednego przedpoludnia. Policja przyjechala, odwalila raport (oczywiscie o zebraniu odciskow palcow i innych standarodwych procedurach mozna bylo tylko pomarzyc) i na tym zakonczyla sie ich wielka interwencja. Stwierdzili zreszta, ze w Brukseli to normalne - podobno mieszkania z obcojezycznymi nazwiskami na domofonie sa latwym kaskiem, bo z reguly nikogo w takich mieszkaniach w ciagu dnia nie ma, bo ludzie najczesniej przyjechali do Brukseli do pracy. Lusterka powyrywane i szyby powybijane z samochodow tez widzialam w roznych miejscach w Brukseli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzeczywiscie Re: Bruksela - uciekac do kraju IP: *.36-65-87.adsl-static.isp.belgacom.be 04.04.11, 19:23 jest jedynym wyjsciem w domu najlepiej kto was zmusza za komuny w PL bylo bardzo bezpiecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jawolf Re: Bruksela - uciekac do kraju IP: *.ec.europa.eu 05.04.11, 11:01 Tak jest! Nie wolno mowic, ze cokolwiek w Nowej Wspanialej Ojczyznie jest niedoskonale! A kto tak mowi, ten teskni za komuna i niech spada do PRLu. Albo na Kube! :) Odpowiedz Link Zgłoś