Dodaj do ulubionych

problem HR

IP: *.217.134.80.coditel.net 13.09.11, 19:07
Witajcie,

Mam maly tzn. dla mnie dosc duzy problem .Wiec Hou pewnego dzialu po selekcji kandydatur wyselekcjonowal mnie do kontraktu 6-letniego jako temp.agent.Jakos czekalam 3 msc na podpisy itp. poczym mi zadzwonili ze robia nowe avis de vacance bo poprzednie stanelo w miejscu w HR(czyli moim zdaniem nie zostalo podpisane).Znow mnie wyslekcjonowano i opowiadano bajki ze podpisza itp tylko jest procedura dluga do przestrzegania i trzeba etap po etapie przejsc.W miedzy czasie ja odmowilam na 2 oferty pracy w tej samej instytucji bo bylam uczciwa i nie chcialam mieszac.
Poraz drugi procedura zatrzymala sie na szceblu HR.
W trakcie szef wystapil z prosba do dyrektora generalnego dzialu by poprosil o zatrudnienie czasowe , do momentu wyjasnienia calej sprawy. Dyrektor wystapil z listem proszac o tego typu kontrakt. Tym razem definitywnie odrzucony.

Szef dzialu nie wie czemu itp..hr nic mi do tej pory nie wyjasnilo. Skonczylo sie na 8 msc obiecanek cacanek, i stracilam 2 mozliwosci podpisania kontraktu w innych dzialach(bylam na idnych rozmowach i bylam kandydatem nr jeden).

Moje pytanie czy to normalne, i czy dzial hr ma gdzies udzielanie wyjasnien w takich przypadkach?
A moze powinnam to gdzies zglosic?

W ogole jestem w szoku w jaki sposob sie traktuje kandydatow!
Prosze o wasze sugestie bo mi szczeka opadla .
Obserwuj wątek
    • Gość: anbxl Re: problem HR IP: *.access.telenet.be 13.09.11, 20:39
      Pare zasad:
      1/ nie wierzy sie na slowo tylko w to co na papierze,a wiec ktora oferta pierwsza na papierze to akceptuje sie . Czasy przebierania w ofertach skonczyly sie juz jakis czas temu dla Polakow
      2/a moze to HoU cos krecil, bo owszem chcial ciebie zatrudnic,ale to ostatnie slowo nalezy zawsze do HR,a czasem jak sa jakies obiekcje do HoU HR (wiem to z autopsji :-). A czasem pani zajmujaca sie rekrutacja w HR jest wazniejsza od dyrektora (powie,ze takie sa przepisy a dyrektor wcale nie musi ich znac,ty jestes dla niego anonimowym kandydatem,nawet jezeli HoU uwaza,ze najlepszym to on (dyrektor) nie ma powodow,zeby walczyc o ciebie. Jak nie ty to bedzie ktos inny
      3/jezeli nie jestes jeszcze pracownikiem KE to nikt ci nie pomoze, jak bylabys to moglabys opowiedziec ta historie komus z serwisu mediacji w KE
      4/ z autopsji-KE ma ZAWSZE racje,a jak jej nie ma to i tak bedzie miala racje....Rada na przyszlosc-wierz w to co na papierze,a nie to co mowione. Zycze powodzenia,a instytucje jeszcze wiele razy moga ciebie rozczarowac... c'est la vie...
      • Gość: .,. Re: problem HR IP: *.access.telenet.be 13.09.11, 20:51
        Niestety czasy zatrudniania tempow po malu sie koncza. Zeby zgodzili sie w HR, to albo musiala by to byc rekrutacja na mega specjalistyczne stanowiko i HoU potrafil przekonujaco przedstawic, ze nikt inny z osob wiszacych na listach nie jest w stanie wykonac obowiazkow lepiej od Ciebie albo trzba miec mega wtyki. Jesli Twoj HoU nie potrafil tego tak zalatwic, to niestety nie dziwie sie, ze HR to zablokowal.
        • Gość: andzia Re: problem HR IP: *.217.134.80.coditel.net 13.09.11, 21:23
          dzieki za wasze odpowiedzi, czyli moglam na wszystkie oferty powiedziec tak i pozniej kto pierwszy ten lepszy, glupia i lojalna bylam.Tak to byla oferta specyficzna i szef mial faktycznie cienki wybor prawie zadnego w tej dziedzinie.Wtykow niestety nie mialam i dostalam po d...teraz zrozumialam.
          Co do udowodnienia czegokolwiek tylko mialam okolo 30 e-maili od szefa ale moge je wykasowac.
          Ps. Nie to nie byla CE ale instytucja gdzie ok 40% pracownikow to tempy ale to szczescie maja FR BE, DE i IT niestety.
          Dzieki wam za rozswietlenie sytuacji.

Pozdr
        • Gość: andzia Re: problem HR IP: *.217.134.80.coditel.net 13.09.11, 21:37
          "Zeby zgodzili sie w HR, to albo musiala by to byc rekrutacja na mega specjalistyczne stanowiko i HoU potrafil przekonujaco przedstawic, ze nikt inny z osob wiszacych na listach nie jest w stanie wykonac obowiazkow lepiej od Ciebie albo trzba miec mega wtyki. Jesli Twoj HoU nie potrafil tego tak zalatwic, to niestety nie dziwie sie, ze HR to zablokowal"

jezeli chodzilo o udokumentowanie ze to ja ..bylo to zrobione, a jedyny funkcjonariusz ktory ewentualnie kwalifikowal sie i byl na rozmowie zrezygnowal i poszedl do innego dzialu, i tu dostalam potwierdzenie pisemne .Owe avis zostaly bez pracownika.A tak moze laskawie hr mogly przynajmniej przez 8 msc mnie powiadomic o negatywnej odpowiedzi.Chyba to nie nalezy do obowiazkow Hou i by powiedziec "nie" nie czeka sie 8 msc . uwazam to za skandaliczne.
          • Gość: Do Andzia Re: problem HR IP: *.158-128-109.adsl-dyn.isp.belgacom.be 13.09.11, 22:10
            Podaj sprawe do adwokata i wygrac.

Napisz do

www.ombudsman.europa.eu/pl/home.faces;jsessionid=F517921E41F633275678B88682C723CC
            • Gość: vv Re: problem HR IP: *.centertel.pl 13.09.11, 23:07
              ja tez mam watpliwosci a propos roznych procesow rekrutacyjnych; dzialalnosc EPSO, HR i brak przejrzystosci tych procedur podwaza wiarygodosc instytucji delikatnie mowiac i sa wyrazem gry nie fair; nawet polskie sady uznaja w takim przypadku jak Twoj roszczenie odszkodowawcze z tzw przyrzeczenia umowy o prace niezaleznie czy ma forme pisemna mailowa i czy jest podpisane przez samego heada headow, czy zwykla babe z HR - wazne by na zewnatrz wypowiedziala je osoba umocowana; zastanawiam sie tylko czy taka formalna skarga nie podwaza twoich szans, osobiscie rozwazam w innej sprawie napisanie skargi ale jeszcze nie wiem jaka droge wybiore; jesli chcesz mozemy skontaktowac sie na privie i podzielic wrazeniami
              • Gość: anbxl Re: problem HR IP: 91.194.202.* 14.09.11, 10:24
                Skarga do mediatora to moim zdaniem zly pomysl i autor tego postu nie wie jak "dziala" mediator. Nie ma zadnej wladzy, moze doradzic i zwrocic uwage na twoja sytuacje i twoj problem. Nie moze NIC nakazac. I wowczas-tobie pisanie takiej skargi i wypelnianie drukow zajmie sporo czasu, pozniej do jej rozpatrzenia uplynie sporo czasu i max na co mozesz oczekiwac jezeli przyznaja ci racje to WLASNA SATYSFAKCJA (to nie da ci pracy), a raczej "drzwi" w tej instytucji bedziesz miala zamkniete
                • Gość: vv Re: problem HR IP: *.centertel.pl 14.09.11, 11:12
                  po pierwsze ombudsman to to nie mediator i nie sa to jedyne organy kompetentne do tych spraw; tyle osob jest niezadowolonych, że warto moim zdaniem zwrocic czyjas uwage na problemy z HR i EPSO ; sprawa jest delikatna i trzeba sie zastanowic nad doborem trybu tak by uzyskac efekty, i przy tym nie przekreslic swoich szans
                  • Gość: anbxl Re: Do vv IP: 91.194.202.* 14.09.11, 15:27
                    z tego co ja wiem to po nl ombudsman znaczy po fr mediateur (mediator). Jest jeden w Strasbourg'u tzw europejski i KE ma swojego mediatora i wspanialy zespol (rozwiazuja problemy z KE). Alez wszyscy wiedza, ze EPSO nie dziala jak powinno. Ile razy DG HR przepraszalo za takie czy inne postepowanie EPSO. Jednak tu w tej konkretnej sprawie to nauczka dla innych na przyszlosc-jezeli nie ma konkretu na papierze to nic nie zdzialasz
                • Gość: daruj Re: problem HR IP: *.ec.europa.eu 14.09.11, 12:05
                  bo co post to kompromitacja - gdzie ktos pisal o skardze do mediatora? aha i napisz moze kiedy "przebieranie ofert przez Polakow sie skonczylo", bo jakos tego nie zauwazylam.
                  • Gość: vv Re: problem HR IP: *.centertel.pl 14.09.11, 12:37
                    piszesz do mnie?
              • Gość: Andzia Re: do V V IP: *.217.134.80.coditel.net 14.09.11, 11:34
                moj e-mail aga19748awa@gazeta.pl
                jestem ciekawa twoich przygod.Ja tam pogrzebalam sprawe, szkoda nerwow i czasu i "nadzieja matka glupich" jak to sie mowi w przypadku Inst.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka