Dodaj do ulubionych

jak zaczac szukac pracy w Brukseli?

IP: *.dynamic.chello.pl 09.01.13, 23:40
jak w temacie. wiem ze pytanie naiwne dla starych wyjadaczy ale ja jestem tu nowa. zainteresowala mnie opcja wyjazdu do pracy do Brukseli i zastanawiam sie czym to sie je? dodam ze nie jestem graduate, mam kilkuletnie doswiadczenie w duzej korpo, ale szukam odmiany i czegos nowego. dziekuje za info!
Obserwuj wątek
    • Gość: Do krakow Re: jak zaczac szukac pracy w Brukseli? IP: *.116-128-109.adsl-dyn.isp.belgacom.be 10.01.13, 07:23
      Czy znac francuski ?
      • Gość: anbxl Re: jak zaczac szukac pracy w Brukseli? IP: *.ec.europa.eu 10.01.13, 10:09
        wybralabym inny kraj, np sasiednia Holandie.W Belgii spore bezrobocie i ciagle rosnie. O jakakolwiek prace w administracji bez bardzo dobrej znajomosci francuskiego i flamandzkiego bedzie trudno. Jest cos takiego jak titre service (sprzatanie, opieka nad dziecmi) ,ale i o tego typu prace coraz trudniej. Sa jeszcze call center ktore zatrudniaja,ale tutaj rowniez trzeba znac jezyki
    • Gość: anka Re: jak zaczac szukac pracy w Brukseli? IP: *.dyn.as47377.net 10.01.13, 15:39
      Masz angielskojezyczne oferty pracy na

www.xpats.com/en/jobs
      eurobrussels.com/
      jobs.euractiv.com/
      Tylko tu jest bardzo silna konkurencja, wiec firmy moga wybierac i przebierac. Albo masz super swietny profil i jestes niezastapiona, to wysylaj CV i licz na to, ze ktos cie zaprosi na rozmowe i dostaniesz prace. A jak masz przecietny profil, nie znasz duzo jezykow i nie masz doswiadczenia miedzynarodowego to moze byc juz trudniej - na pewno najlatwiej jest na miejscu. Na odleglosc moze byc naprawde trudno. Ale znam pare osob, ktore zwolnily sie z pracy w Polsce, przyjechaly tutaj i mieszkajac u znajomych szukaly pracy - dostaly prace i to swietna, bardzo dobrze platna, na wysokich stanowiskach (a nie przy sprzataniu jak sugeruje anbxl). I to bez znajomosci ani francuskiego ani flamandzkiego :) Znam tez takich, ktorzy mimo super studiow, doswiadczenia, kilku jezykow szukaly kilka miesiecy pracy i wyjechaly z placzem, bo nic nie znalazly a pieniadze sie skonczyly. A te success stories ktore znam, to takie zwykle CV, tylko znajomosc angielskiego, nic nadzwyczajnego - czyli to po prostu zalezy od szczescia.

A jesli chcesz startowac do instytucji europejskich to najlepiej zacznij od wyslania podania na staz do komisji, rady, parlamentu i agencji / innych organizacji ktore przyjmuja stazystow. Komisja co pol roku bierze 600 osob na staz, plus inne instytucje tez sporo, razem pewnie bedzie z 1000 stazystow 2x do roku. Albo pisz konkursy EPSO z nadzieja, ze kiedys jakis zdasz, pamietajac, ze sa ludzie, ktorzy latami probuja przejsc jakis konkurs i nigdy im sie nie udaje. Sa setki kandydatow na jedno miejsce. Ale jasne, komus przeciez sie udaje, sama znam kilka takich osob.

Jeszcze inna opcja sa miedzynarodowe korporacje. Znam dziewczyne ktora pracuje w jednej z korporacji (nie wiem ktora, PwC, Ernst&Young albo Deloitte nie pamietam dokladnie) i tam ich wysylaja do innych krajow, teraz wlasnie ja przyslali do Brukseli. Wiec mozna zaczac w Polsce i potem zostac przyslanym tutaj, to pewnie tez nienajgorszy pomysl :)
      • Gość: 66 pytan/66 odpow Dyrektywa 2005/36/WE IP: *.100-128-109.adsl-dyn.isp.belgacom.be 12.01.13, 11:37

ec.europa.eu/internal_market/qualifications/docs/guide/users_guide_pl.pdf
        • Gość: Solvit SOLVIT jest internetową siecią IP: *.100-128-109.adsl-dyn.isp.belgacom.be 12.01.13, 12:10

ec.europa.eu/solvit/site/about/index_pl.htm
          • Gość: Z gazetky Praca w Belgii IP: *.100-128-109.adsl-dyn.isp.belgacom.be 12.01.13, 15:56

gazetka.be/
            gazetka.be/category,25.html
            ACTIRIS w Brukseli
            www.actiris.be/Pages/ActirisEn.htm
            FOREM w Wallonii
            www.leforem.be/
            VDAB w Flandrii
            www.vdab.be/jobs/
            • Gość: Z Beskid.fr Re: Praca w Belgii IP: *.100-128-109.adsl-dyn.isp.belgacom.be 12.01.13, 16:15

www.beskid.com/annonces-pologne/index.php?catid=5
              • Gość: Masz rozne info Re: Praca w Belgii IP: 109.128.115.* 13.01.13, 11:24

www.socialsecurity.fgov.be/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka