Dodaj do ulubionych

Jedziemy do Anglii ? Irlandii ?

11.08.04, 10:18
Siemka , są jacyś chętni którzy by pojechali ze mną szukać roboty ? nie
owijam jade w ciemno , na bilet mam i myśle ze na tydzien egzystencji
starczy , nie zamierzam spać na dworcu , chlać taniego wina czy innych
podobnych bzdur tylko aktywnie szukać roboty , jestem zdania , ze jak ktos
chce to ją znajdzie i naprawde nie ma na to siły , ludzie wystarczy chcieć i
sie poswiecic , pamietajcie do majątku dochodzi sie powoli i w wielkich
mękach , wiec mysle ze mi sie uda , i po prostu nie akceptuje innej
mozliwosci ... czas jest dobry bo w polowie wrzesnia pełno studentów opusci
nasza ziemie obiecana :) i zwolni sie troche miejsca , kumpela ktora siedzie
w newcastle poinformowala mnie , ze w kazdym pubie sa ogloszenia o prace ,
wiec nie rozumiem dlaczego tych 40 polakow ktorzy spia na Dw.Victoria nie
zabierze maneli i poszuka pracy poza Londynem , Anglia to nie tylko Londyn !

Aha jeszcze mam kilka pytan , jak to jest z kontami bankowymy , wiem ze do
zalozenia potrzebne sa udokumentowane rachunki , czyli potrzebna jest
chalupa , wiec jesli ktos mi wynajmuje mieszkanie to przepisuje na mnie
rachunki na moje nazwisko ? i czy konta polskie sa w angli i irlandi
akceptowane ? takie np. jak bank zachodni , pko , lub inteligo , mbank i
ogolnei konta internetowe ?

dobra konkrety : Jestem z Wrocławia , mam 23 lata , zajmuje sie grafiką ,
robieniem stron www i fotografia , moj zawod to elektronik , oczywiscie nei
licze ze znajde prace w ktoryms kolwiek z tych ktore wymienilem. dlatego
prosze chetnych na wyjazd o napisanie do mnie na meila -
Obserwuj wątek
    • darkness Re: Jedziemy do Anglii ? Irlandii ? 19.08.04, 13:02
      I CO jedzie ktoś ??? z Berlina w połowie wrzesnia samolotem za niecałe 19 euro
      do londunu !!!
      • Gość: ch Re: Jedziemy do Anglii ? Irlandii ? IP: 217.153.87.* 19.08.04, 13:54
        Zastanawiam sie dlaczego nie poszukasz pracy przed wyjazdem, by nie jechac w
        ciemno?????????Przeciez to nic trudnego!!!! Wyslalem kilkadziesiat swoich cv i
        zgloszen w odpowiedzi na rozne ogloszenia w serwisach dot. pracy w Irlandii i
        Szkocji. I niemalze na wszystko dostalem odpowiedzi . Z tego tylko kilka bylo
        negatywnych. Mialem juz rozmowy tel ze swoimi ew. pracodawcami. Wyjezdzam w
        pazdzierniku i nie mam zamiaru sie martwic, ze jade w ciemno. Dodam, ze nie mam
        zadnego wyuczonego zawodu. Jestem po liceum , slużba w wojsku, a potem 6 lat w
        policji. Jezyk znam na tyle by rozmawiac i czytac po angielsku....
      • Gość: bagarmosen Re: Jedziemy do Anglii ? Irlandii ? IP: 212.244.128.* 20.08.04, 18:09
        myslę ze ,poinformowanie gdzie maja zawarta umowe za granica i z ktorym
        bankiem - jest to ich obowiązkiem.z drugiej strony jakby nie kombinowal to
        banki w polsce i tak i tak swoje sciągną, mialam taka przyjemnosc z BP PKO
    • Gość: sibi Re: urzedy pracy podejscie irlandia IP: *.localdomain / 212.244.168.* 19.08.04, 13:52
      siema bylem kurcze dzisioj w urzedzie pracy i zdebiolem do
      irlandii 30 ofert a do angli z 25 czy cos sie zaczyna dziac ?
      ludzie kulw,, bylem w szoku nara odpiszcie ludziska co o tym sadzicie
    • Gość: jacek Re: Jedziemy do Anglii ? Irlandii ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 14:16
      >pamietajcie do majątku dochodzi sie powoli i w wielkich
      > mękach , wiec mysle ze mi sie uda
      Ale po co sobie utrudniać?
      >czas jest dobry bo w polowie wrzesnia pełno studentów opusci
      > nasza ziemie obiecana
      Dokładnie
      >w kazdym pubie sa ogloszenia o prace ,
      tak, są wymagania: b.dobry angielski, doświadczenie
      > wiec nie rozumiem dlaczego tych 40 polakow ktorzy spia na Dw.Victoria nie
      > zabierze maneli i poszuka pracy poza Londynem
      1. brak kasy
      2. zero angielskiego
      3. zaczynają dzień od "jabola" a później już nie myślą o pracy, tylko o
      kolejnych "jabolach"
      4. żebrać potrafią tylko w języku polskim, a do Londyn to miejsce najliczniej
      odwiedzane przez turystów. Również z Polski
      5. apatia - myślenie, że jak tu się nie udało, to nie uda się nigdzie

> Aha jeszcze mam kilka pytan , jak to jest z kontami bankowymy
      O konto bankowe zadbaj już tutaj - w Polsce. Wystarczy otworzyć konto
      obsługiwane w walucie.
      takie np. jak bank zachodni , pko , lub inteligo , mbank i
      > ogolnei konta internetowe ?
      Inteligo i mbank odpada - tylko w złotówkach. Najlepiej podzwoń i sprawdź,
      która oferta Ci odpowiada. Mów,że chcesz konto w walucie, bo zaproponują Ci w
      złotówkach i przeliczą funty na złotówki po zaniżonym kursie.
      > dobra konkrety :
      citibank: bankomaty euronet i citibanku na całym świecie bez prowizji, konto
      prowadzone w kilku wybranych przez klienta walutach.
      Od razu uprzedzam: nie pracuję w citibanku.
      • Gość: bagarmosen Re: Jedziemy do Anglii ? Irlandii ? IP: 212.244.128.* 20.08.04, 10:00
        najpierw to trzeba mieć obcą walutę i to nie małą aby założyc konto walutowe ,
        przynajmniej w BP.PKO
        • maja92 Re: Jedziemy do Anglii ? Irlandii ? 20.08.04, 10:20
          O kontach i placach w Irlandii:

Nie otwierajcie konta walutowego w Polsce. Gdy przyjedziecie na miejsce
          otworzcie konto w tutejszym banku.
          W Irlandii 90% pensji jest placonych przelewem. Pracodawca nie bedzie chcial
          przelewac pieniedzy na (dla niego) zagraniczne konto (polskie walutowe), bo
          bedzie musil placic wyzsze oplaty. Moze to nie bedzie problem dla duzych,
          miedzynarodowych firm, ale jak traficie na mala rodzinna firemke - moga odmowic.
          W przypadku, gdy bedziecie mieli placone czekiem i zrobicie depozyt
          irlandzkiego czeku w na polskim koncie, nie bedziecie mogli (teoretycznie) uzyc
          tych pieniedzy przez okolo tydzien. Procedura bankowa dla czekow jest taka:
          Polski bank bedzie sprawdzal w irlandzkim banku waszego pracodawcy, czy ma on
          wystarczajaco gotowki na koncie by pokryc ten czek. Gdy nie ma , czek
          jest "bounced" i Wy nie macie pieniedzy na koncie. Irlandzki bank ma do trzech
          dni by odpowiedziec zagranicznemu bankowi.

Latwiej bedzie na miejscu, przyjsc z paszportem i jakims rachunkiem
          potwierdzajacym Wasz adres. Pol godziny i konto otwarte.

Pozdrowienia,
          • Gość: jacek Re: Jedziemy do Anglii ? Irlandii ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 10:47
            > Latwiej bedzie na miejscu, przyjsc z paszportem i jakims rachunkiem
            > potwierdzajacym Wasz adres. Pol godziny i konto otwarte.

Może być problem z rachunkiem potwierdzającym adres. Jak to rozwiązać, gdy np
            mieszka się u znajomych i nie ma rachunków? Czy powierdzeniem adresu jest
            właśnie rachunek, czy umowa najmu? Czy rachunek można "przepisać" i jak się to
            odbywa? Jakieś opłaty za otwarcie konta, jaki bank? Możesz się podzielić wiedzą
            praktyczną?
            >Pracodawca nie bedzie chcial
            > przelewac pieniedzy na (dla niego) zagraniczne konto (polskie walutowe), bo
            > bedzie musil placic wyzsze oplaty
            Wiem, że Anglicy zaostrzyli w ostatnim czasie procedurę otwierania kont dla
            Polaków, bo za dużo było "przekrętów" (fikcyjne konta, niespłacone debety itp.)
            Czy opłata za przelew z banku zagranicznego (opłata dla pracodawcy) nie wynosi
            około 1,5 funta? Chyba ewentualnie, można zaproponować scedowanie z pracodawcy
            na pracownika kosztów przelewu (umowa zwrotu kosztów?, to ponoć tylko 1,5 funta)
            • maja92 Re: Jedziemy do Anglii ? Irlandii ? 20.08.04, 11:22
              Jacek,

Pytasz sie o Anglie - nie znam szczegolow. Mieszkam w Irlandii od 1998 roku.
              Potwierdzeniem adresu jest jakikolwiek dokument gdzie widnieje Twoje nazwisko i
              jest adres, pod ktorym, jak twierdzisz, mieszkasz. Moze byc umowa najmu.

W Irlandii jest to dosyc proste. Dzwonisz np. do Elektrowni, mowisz, ze
              bedziesz placil rachunek, bo mieszkasz pod tym adresem. Oni podesla Ci forme do
              wypelnienia - tydzien i Twoje nazwisko jest na rachunku. Pozostaje
              nieprzyjemnocs placenia:-))

Nie ma oplat za otwarcie rachunku. W Irlandii najbardziej popularne sa: BoI
              (Bank of Ireland), AIB (Allied Irish Bank) - ten sam co wykupil polski WBK,
              Ulster Bank. Konto osobiste tez mozesz otworzyc w Building Societies jak: TSB,
              EBS i inne. Sa dwa typy kont: Cashsave i Current Account. Z Current
              automatycznie otrzymujesz karte debetowa (Laser Card - normalna karta
              platnicza) i czeki oraz normalna karte bankomatowa do ATM-ow.
              Z Cashsave tylko karte bankomatowa.
              Jedyne oplaty jakie placisz, to oplaty manipulacyjne (kwartalnie bank Ci
              obciazy konto) Im wiecej transakcji wykonujesz przez internet tym mniej placisz
              do banku oplat manipulacyjnych.

Nigdy nie sylszalam o cedowani kosztow z jednego konta na drugie.
              • monia_w27 Do maja92 20.08.04, 13:08
                Widze że jestes dobrze zorientowana a moze znasz jeszcze procedury otwarcia
                działalności gospodarczej w Anglii? Najbardziej to chodzi mi o National
                Insurance Number. Jak go zdobyć? I w jaki sposób płaci się to ubezbieczenie?
                czy tez co miesiąc jak w Polsce?
                dzieki za wszelkie informacje
                pozdrawiam
                • maja92 Re: Do maja92 20.08.04, 13:19
                  Monia,

Niestety tego nie wiem jak zarejestrowac dzialalnosc gospodarcza w UK -
                  mieszkam w Irlandii i pracuje zawsze "u kogos" - nie mam odwagi na to by
                  wyjsc "na swoje".

Przypuszczam, ze ubezpieczenie w UK placi sie tak jak w Irlandii (PAYE to sie
                  tutaj nazywa)i w Polsce - miesiecznie. Panstwo musi miec staly dochod;-)))

Jezeli choci Ci o prywatne ubezpieczenie - to do wyboru do koloru:-))) Mozesz
                  raz na rok okragla suma, raz na kwartal, a takze miesiecznie.

Pozdrowienia,
    • Gość: bagarmosen Re: Jedziemy do Anglii ? Irlandii ? IP: 212.244.128.* 20.08.04, 10:40
      chyba najlepiej założyć konto w tym banku , w ktorej firmie się pracuje,
      przynajmniej jest pewnośc ze kasa się nie rozpłynie we mgle.
      • Gość: Gość Re: Jedziemy do Anglii ? Irlandii ? IP: 62.141.201.* 20.08.04, 11:11
        Właśnie dowiadywałem się o konto walutowe w Polsce.I myślę,że rację mają Ci
        którzy piszą by zakładać tam na miejscu,mimo trudności jakie banki w UK
        stwarzają.
        W Citibanku trzeba założyć konto złotówkowe,by móc założyć walutowe.Nie trzeba
        nic wpłacać przy zakładaniu konta.W ciągu trzech miesięcy musi wpłynąć na konto
        100 złotych.W Wielkiej Brytanii można używać karty maestro w bankomatach do
        płacenia i wypłacania funtów z bankomatów.Pani nie umiała podać mi nazw
        konkretnych bankomatów w UK - bez komentarza.
        W PKO sa (ten z żubrem) przy zakładaniu konta musisz wpłacić 75 funtów,możesz
        za granicą płacić kartą,ale funty możesz pobrać po przewalutowaniu tu w
        Polsce=zaniżony kurs.Jednym słowem zakręcone na maksa.Też będzie to karta
        maestro.
        Więcej banków nie odwiedziłem,i myślę że nie ma sensu.Sam (jeśli mój wyjazd
        dojdzie do skutku)wybiorę się do banku w Anglii,i pomęczę się tam.Ale jak
        załatwię,to będę chyba w lepszej sytuacji,niż posiadacz konta polskiego.
        Jak ktoś wie coś wiecej na ten temat,niech pisze.
        • Gość: salat Re: Jedziemy do Anglii ? Irlandii ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 11:33
          ja zalozylem konto w citibanka ale tylko dlatego zeby nie wiesc kasy w kieszeni
          na poczatek, dobra rozwiazanie bo moge wybrac tam za darmo z bankomatu
          citibanku i euronetu a w innych bankomatach oplata wynosi 4zl bez wzgledu na
          kwote.takze chyba to dobre rozwiazanie, ajak sie zajedzie na miejsce to
          zakladac trzeba konto w ich banku:))
        • itsnotme Re: Konto walutowe za darmo 20.08.04, 12:56
          Np. w Multibanku, mozecie sobie założyć konto bezpłatnie i bez opłat za
          prowadzenie.
          A jeśli w bankach wciskają Wam do konta walutowego złotówkowe, poproście o
          punkt regulaminu, w którym określona jest konieczność posiadania złotówkowego.
          Jesli nie mają takiego punktu, a nie chcą i tak założyć konta, proście z
          kierownikiem, nie mają prawa odmówić.
          I niby dlaczego pani z banku w pl ma Ci podawać nazwy bankomatów w UK?:)))

pzdr optymista
          • Gość: jacek Re: Konto walutowe za darmo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 15:03
            > poproście o
            > punkt regulaminu, w którym określona jest konieczność posiadania złotówkowego.
            > Jesli nie mają takiego punktu, a nie chcą i tak założyć konta, proście z
            > kierownikiem, nie mają prawa odmówić.
            Pracowałem jako kierownik w oddziale banku. Jeśli będziesz
            chciał "regulaminowo" to zawsze bank może odmówić Ci otwarcia konta powołując
            się na zapis o odmowie bez podania przyczyny (zapis w regulaminie KAŻDEGO
            banku)
            Bez urazy -brutalne życie:
            Wyżej kierownika "nie doskoczysz" (są sposoby na "blokowanie" pieniaczy) a
            skargi na regulamin to możesz sobie włożyć.... do kolekcji w segregatorku w
            domu. Jeśli Ci powiedzą, że NIE MA MOŻLIWOŚCI otwarcia TYLKO rachunku
            walutowego, to możesz się trochę poawanturować (nasza polska chluba -
            awanturnictwo) Spotykałem się z takim zachowaniem - nic nie wskórasz.
            > I niby dlaczego pani z banku w pl ma Ci podawać nazwy bankomatów w UK?:)))
            No własnie? Zadzwoń do UK i zapytaj. Nie chciałeś przy okazji nazw bankomatów
            na Nowej Gwinei?
            • itsnotme Re: Konto walutowe za darmo 20.08.04, 15:21
              A mi dali samo walutowe chociaż nie chcieli:)
              Wcale nie krzyczałem, byłem uprzejmy, no i o kierownika się musiało oprzeć:)
              Czyżbyś był kierownikiem oddziału pekao sa?:)

A o bankomatach to chyba nie do mnie:)

pzdr
              optymista
              • Gość: jacek Re: Konto walutowe za darmo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 15:42
                Poziom obsługi jest różny. Mój pracownik (jeśli miałby takie możliwości)
                napewno mógłby Ci zaproponować tylko konto walutowe, jeśli on by nie mógł,
                zrobiłbym to ja - bo by do mnie się zwrócił po pomoc. Jeśli kategorycznie
                powiedziałby NIE - to i ja bym nie pomógł, bo nie miałbym takiej możliwości.
                Jeśli natomiast powiedziałby NIE bez konsultacji ze mną, a okazałoby się, że
                mógł Ci pomóc - na drugi dzień byłby bez pracy. Pracowałem w placówce banku,
                gdzie każdy był traktowany jak KLIENT, nie jak "klient Wpoiłem to w pracowników
                > Czyżbyś był kierownikiem oddziału pekao sa?
                nie
                >> A o bankomatach to chyba nie do mnie
                po prostu komentowałem
    • Gość: mike Re: Jedziemy do Anglii ? Irlandii ? IP: *.stk.pl / 193.19.104.* 20.08.04, 19:35
      Jestem w Anglii od trzech miesiecy. Caly czas pracowalem , od tygodnia jest to
      juz wreszcie praca legalna - podatki , itp. Moj dzien pracy jest dlugi i mam
      troche malo czasu na dowiadywanie sie , gdzie otworzyc konto . Dodam , ze
      mieszkam w wynajetym mieszkaniu z innymi osobami , wiec trudno o jakis rachunek
      z adresem. Czy moze mi ktos konkretnie doradzic w ktorym banku bede mogl bez
      problemu zalozyc konto , zeby wreszcie rozpoczac jakas historie bankowa ?
      • darkness Re: Jedziemy do Anglii ? Irlandii ? 20.08.04, 21:57
        No dobra , wiemy tyle , że lepiej jest załozyć konto na miejscu , tutaj nie ma
        wątpliwości , pozostaje kilka pytań :

1 - Czy jeżeli zatrudni nas jakaś firma legalnie , to czy ona może nam po
        prostu załozyć konto w tym banku który ją obsługuje ? wtedy wydaje mi sie ze
        nie bedzie potrzeby dostarczaani rachónków , tak jak to nieraz ma miejsce u nas
        w kraju.

2 - A co z bankami internetowymi ? oczywiscie angielskimi . moja kumpela ,
        załatwiła wszystko przez telefon i chyba nie potrzebowałą zadnych zaswiadczen z
        tym ,ze ona pracowala u rodziny w domu i oni jej przelewali na kotno wiec nie
        bylo problemow , niewadomo czy firmy je akceptuja ..
        • Gość: hahaha Re: Jedziemy do Anglii ? Irlandii ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.04, 22:16
          rozbawiliscie mnie tymi wypowidziami.nie czytacie co tam siedzieje polacy spia
          po dworcach piszesz ze nie masz zamiaru spac na dworcach to co pojdziesz pod
          most:/.a polak za granica zachowuje sie jak zwierze albo nawet gorzej wydrze
          drugiemu bulke z rak.wprowadzi w blad nie popusci tacy sa polacy za granica.a
          pozatym rada jak chcecie znalezc prace w angli to najloei jprzez neta tylko
          trzeba znac bardzo dobrze angielski.ale zycze powodzenia i tyle samo szczescia
          co entuzjazmu.pozdro
        • Gość: yukka_kuopomakki Re: Jedziemy do Anglii ? Irlandii ? IP: 194.74.199.* 01.09.04, 20:03
          dobra troche o gb - leeds, yorkshire. ja pracy szukalem 2 tygodnie, tak jak z 8
          ludzi z 30 z ktorymi przyjechalem. reszta, albo miala kontakt z zeszlego roku
          albo udalo im sie cos namierzyc wczesniej. klam. przyjechales na miesiac, mow
          ze jestes przynajmniej na pol roku. nie bedzie im warto ciebie zatrudnic,
          jezeli szkolenie bedzie trwalo 2 tygodnie. zajebistym miejscem jest job centre
          plus, bo telefon jest za darmo i zawsze mozna sprawdzic wiele rzeczy.
          pracownicy JC+ moga rowniez dzwonic za ciebie, jezeli bedziesz mial problemy ze
          zrozumieniem ludzi przez telefon (moze to byc zaskakujaco trudne na poczatku).
          warto kupic sobie numer (top-up'a - prepaid o2, vodafone, orange etc.) od 5
          poundow, podobnie rowniez plan miasta i migawke (np. tygodniowa na cale leeds
          11 pounds). warto zarejestrowac sie w bibliotece, bo oprocz ksiazek, dostajesz
          net za darmo (w tanich kawiarenkach 50p/h), niestety formalnosci podobne jak w
          banku - patrz nizej. z mieszkaniem radzilbym zalatwic cos wczesniej, zeby bylo
          cie na nie stac (ja dostaje wyplate w firmie, z ponad miesiecznym opoznieniem,
          choc w wielu miejscach sprawnie dzialaja tygodniowki), poza tym dobrze jest
          zeby choc jedna rzecz byla na pewno. wez zarcia ile sie da, bo na pewno sie
          oplaci. makaron i ryz mozesz olac, bo to znajdziesz tu nawet tansze niz u nas,
          ale w miecho naprawde warto zainwestowac. podobnie z papierosami (3.8-5 pounda
          za paczke), w razie czego moze posluzyc za niezla walute - wszyscy jaraja tu
          pety z przemytu.

urzedy wcale zbyt przyjazne nie sa, ale ostatecznie daje sie wszystko
          zalatwic. na pewno nie beda ci przychylne, jezeli przyjezdzasz na krotko.

co do banku. mi sie udalo, ale duzo zalezy od urzednika. raczej hit&miss. z
          tego co wiem wirtualne banki typu np. egg wymagaja 2 years of permanent
          residence. ja zalozylem ostatnio konto w hsbc (a znajomi w lloyds'ie). ale
          kumpel dostarczajac tych samych papierow, w tym samym banku nie mogl zalozyc
          konta.
          - dwa listy od pracodawcy - jeden potwierdzajacy ze pracuje i ile zarabiam;
          drugi pay sheet, rowniez przyslany na moj adres domowy
          - czek wyplaty (traf chcial, ze ten sposob platnosci wybral pracodawca)
          - paszport i drugie ID (dalem prawo jazdy, bo dowod osobisty, nie wrocil od 3
          tygodni od rejestracji)
          - mialem tez papiery potwierdzajace national insurance number (5 tygodni
          czekania) oraz rachunki z domu (choc zadnych z tych rzeczy wyjatkowo nie
          chciala ogladac)

dobra konczy mi sie czas w bibliotece. tyle rad wuja. radze sie solidnie
          przygotowac i podchodzic do calej sprawy z solidna rezerwa.

pzdr
          yukka_kuopomakki@yahoo.com
    • Gość: konstruktor Re: Jedziemy do Anglii ? Irlandii ? IP: *.kolnet.com.pl / *.kolnet.com.pl 01.09.04, 21:21
      Ja sie wybieram do , wlasciwie to sam nie wiem jeszcze gdzie w polowie
      wrzesnia. Bylemm juz 10 miesiecy w Dublinie , potem kilka w Londynie.Generalnie
      jakkolwiek mam duzy sentyment do Irishow to chyba wolalbym Londyn bo to miasto
      mi sie strasznie ale to strasznie podoba. Z drugiej strony w Irlandii mam juz
      potwierdzenie pobytu (stare ale jare ) no i konto w EBS i znajomych tubylcow,
      no i nie trzeba sie rejestrowac w WRS. Jednak w Anglii znowuz mam kilku
      znajomych od siebie z miasta ( a kto byl sam gdziekolwiek wie jak to daje
      popalic jak sie nie ma z kim po polsku porozmawiac). To tyle wynaturzen o
      sobie :). O co chce zapytac to ludzi bedacych w obecnie w Anglii czy cos sie
      ruszylo jesli chodzi o zalatwianie formalnosci z insurance number i WRS. Bo jak
      wyjezdzalem to wciaz bylo bledne kolo :nie masz pracy nie dostaniesz insurance
      number, nie masz insurance number nie dostaniesz pracy. Czy jest pod tym
      wzgledem lepiej? I drugie pytanie .Od kilku dni laze po internecie, znalazlem
      sporo ofert, chyba za duzo:) bo nie wiadomo ktora wybrac.Podajcie jesli mozecie
      sprawdzone przez was strony z ktorych znalezliscie prace.
      Z gory dziekuje
      • Gość: castillo Do DARKNESS IP: *.ip-pluggen.com 01.09.04, 21:56
        Uwaga "ha ha" wcale nie byla tak glupia!
        Pierwszego dnia pracy nie znajdziesz, a spac gdzies trzeba!
        Jesli nie na dworcu, to parku albo pod mostem...

Chyba ze nie jedziesz tak calkiem " w ciemno" i liczysz na to, ze kumpela Cie
        przygarnie na swoje lono...
        Bo przeciez mieszkanie placi sie na co najmniej miesiac naprzod, a Ty masz
        pieniadze na tydzien!
        Pracodawca tez nie zaplaci Ci po jednym dniu, jak dobrze pojdzie to po dwoch
        tygodniach.
        Nie piszesz tez czy Twoj angielski jest dobry czy moze taki jak tych spiacych
        na Victoria Station.
        • darkness Re: Do DARKNESS 16.09.04, 10:31
          Ale chała , z tymi biletami lotniczymi , czekam i czekam na karte z banku aby
          kupic bilet i sie doczekac nie moge ..:( wyjazd przekladam na polowe
          pazdziernika ? a jak tam w Anglii ? studentów juz nie ma ? ( nadal szukam
          chętnych do współnego wyjazdu )
          • Gość: Sabat Re: Do DARKNESS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 17:12
            Siemanko, jestem z Gliwic i wybieram się do Irlandii do pracy w ochronie. Mam
            papiery, znam język i jestem zdecydowany. Skrobie tu na tym forum w kilku
            tematach (Do Irlandii do pracy w ochronie) i w sumie to kopnąłbym sie z jakimś
            rozsadnym gościem. Mój e-mail sonia.sabat@op.pl
      • Gość: Lady Re: Jedziemy do Anglii ? Irlandii ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 16:27
        uważam , że lepiej do Irlandii, bo mniej ludu(droższa podróż)ale i tak na to
        samo wychodzi bo w UK rejestrujesz się w Office Home i 50 funciaków jesteś w
        plecy POWODZENIA!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka