Dodaj do ulubionych

Inwazja Polaków poszukujących pracy w Irlandii

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.04, 13:37
W irlandii jest okropnie, każdemu odradzam wyjazd. O pracę jest bardzo ciężko
za najniższą głodową stawkę. Jeżeli jest praca to tylko tam gdzie żaden
irlandczyk nie pójdzie.Sam spędziłem tam długi okres w jej poszukiwaniu i
wróciłem z niczym, szczerze odradzab każdemu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11111
Obserwuj wątek
    • richel Re: Inwazja Polaków poszukujących pracy w Irlandi 15.09.04, 10:49
      Cos mi sie zdaje, ze zle trfiles... Moi CZTEREJ kolezy wyjechali do Irlandi. Niedawno wrocili po 3 miesiacach. Przywiezli kazdy ok 50tys zł jeden zabrał żone, drugi kolege i znowu pojechali. Dwoch z nich z mysla, zeby zostac na stale (dlatego zone w ciazy zabral!). Podobno po urodzeniu dziecka na terenie Irlandi dostana taki zasilek socjalny, ze zona i dziecko spokojnie sie utrzymaja. Nie wiem, zy to jest prawda, faktem jest jednak, ze juz pojechali :) Ten nowy kolega, ktorego zabrali pierwszy raz dostal prace po TRZECH dniach. Moze nie jest az tak zle jak piszesz...
      • richel Re: Inwazja Polaków poszukujących pracy w Irlandi 15.09.04, 10:50
        richel napisał:

> Cos mi sie zdaje, ze zle trfiles... Moi CZTEREJ kolezy wyjechali do Irlandi. Ni
        > edawno wrocili po 3 miesiacach. Przywiezli kazdy ok 50tys zł

Pomylka - byli po 6 miesiecy i faktycznie przywiezli ok 40-50tys zł.
        • Gość: hyt Re: Inwazja Polaków poszukujących pracy w Irlandi IP: *.pcz.czest.pl 29.09.04, 13:51
          Acha, czyli zaoszczedzili po ok. 1700 euro miesiecznie? To znaczy, ze musieli
          zarabiac po 5000 euro miesiecznie brutto i zyc raczej oszczednie. Takie
          pieniadze placi sie cenionym specjalistom, kierownikom z dlugoletnim stazem,
          wiec nie zmyslaj kobieto.
          • Gość: the_foe Re: Inwazja Polaków poszukujących pracy w Irlandi IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 18.10.04, 10:41
            noie brzmi nieprawdopodobnie. Mam kolezanke e studiow, pokjechala z mezem do
            Galaway. Pracuje na tasmie, przycina jakis kabelek na okreslona dlugosc. Sama
            nei wie dokladnie co to jest, bo pomimo ze zna "komunikatywnie" angielski to
            ponoic poza Dublinem jest nei do zrozumienia. Mieszkaja w jakims robotniczym
            hostelu (ponoc malo kto ma tam Unijny paszport, same ruskie i Ukraincy). Bez
            problemu oszczedzaja 2000 euro na miesiac. Cop rawda nie pija i tania jedza,
            biora max nadgodzin, ale nie jest to niemozliwe.
            • newfie Re: Inwazja Polaków poszukujących pracy w Irlandi 19.10.04, 03:27
              No czyli jeżeli we dwójkę oszczędzają miesięcznie 2000 euro na miesiąc, to
              wypada 1000 euro na osobę, i to biorąc maksymalną ilość nagdodzin. Znaczy się
              jedna osoba zaoszczędza miesięcznie około 4300 złotych. To w jaki sposób te
              goście które pojechały do Irlandii na 3 miesiące zaoszczedziły 50000 złotych,
              każdy ? A nawet jak pojechali na 6 miesięcy ?
              • Gość: the_foe Re: Inwazja Polaków poszukujących pracy w Irlandi IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 19.10.04, 09:27
                2 tys na glowe...
                a wyobras sobie ze specjalisci (stolarze, hydraulicy, murarze) zarabiaja ok 1,5
                razy wiecej na wejsciu, nie mowiac o latwiejszym zdobyciu pracy. 50 tys zł w 6
                miesiecy moze nie jest standartem, ale nie jest niemozliwe
      • maja92 Re: Inwazja Polaków poszukujących pracy w Irlandi 15.09.04, 11:11
        richel napisał:

> Cos mi sie zdaje, ze zle trfiles... Moi CZTEREJ kolezy wyjechali do Irlandi.
        Ni
        > edawno wrocili po 3 miesiacach. Przywiezli kazdy ok 50tys zł jeden zabrał
        żone,
        > drugi kolege i znowu pojechali. Dwoch z nich z mysla, zeby zostac na stale
        (dl
        > atego zone w ciazy zabral!). Podobno po urodzeniu dziecka na terenie Irlandi
        do
        > stana taki zasilek socjalny, ze zona i dziecko spokojnie sie utrzymaja. Nie
        wie
        > m, zy to jest prawda, faktem jest jednak, ze juz pojechali :)
        %%%%%%%%%%%
        Irlandia zmienila przepisy. Od 1 maja wprowadzili ustawe, ze cudzoziemcy
        przyjezdzajacy do Irlandii musza sie wykazac iz placa PRSI i PAYE przez minimum
        dwa lata, by miec dostep do irlandzkich funduszow socjalnych. Tak samo child
        benefit (135 Euro na jedno dziecko na miesiac) juz nie jest przyznawany
        automatycznie. I nie wiem, czy to tak duzo - buty dzieciece w Clarks'ie
        kosztuja okolo €50, a paczka pieluch €15.
        %%%%

Pozdrowienia,
        • Gość: @@@ Re: Inwazja Polaków poszukujących pracy w Irlandi IP: 193.95.186.* 15.09.04, 11:24
          a mozna zapytac co tam robili? nie za bardzo mi sie chce wierzyc w te 50 tys...
          chociaz nie mowie ze to niemozliwe...
        • sabat.sabat do Mai 92 07.10.04, 02:17
          Cześć Maja. Nie wiem czy pamiętasz ale polecałaś mi firmę Group4.
          Dzięki.Wypaliło.Dostałem od nich maila i wszystko na dobrej drodze.Lece 20-
          go.Pozdrawiam serdecznie.
          • maja92 Sabat 07.10.04, 12:59
            Gratulacje!!!

Zycze powodzenia i wytrwalosci, bo poczatki sa zawsze trudne.
            Jezeli bedziesz potrzebowal pomocy to daj znac.

Pozdrowienia,
            • marcin.star do maji 04.11.04, 12:40
              Hej mam ogromną prośbę.Z tego co czytałem masz jakieś kontakty w możliwości
              znalezienia pracy.Czy byłabyś tak uprzejma i podała je?Byłbym wdzięczny.szukam
              pracy jakiejkolwiek.
              • Gość: Maja92 Re: do maji - Marcin IP: *.aib.ie 04.11.04, 13:17
                Niestety nie mam zadnych kontaktow.

Mieszkam w Dublinie od 6 lat i troche znam realia i wiem co sie w miescie
                dzieje. Sabbat szukal pracy w ochroniarstwie. Wiem, ze Group4 szuka ludzi to mu
                podpowiedzialam ta firme. Sabbat zalatwil sobie wszystko sam, ja tylko dalam mu
                pomysl - nie mam w tym zadnych zaslug.

Sprobuj sam:

www.group4.ie/misc/career.asp
                Zycze powodzenia,

Maja

• Gość: Janusz Re: Do Sabat IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.10.04, 20:35
            znalazłeś prace w ochronie (Group 4) w IRE?,możesz dać adres do nich, ja
            pracuje od 12 lat w zawodzie u nas, pozdro dla Maji za ciekawe wskazówki, mój
            mail jahos@poczta.onet.pl lub jahos-67@o2.pl
        • Gość: Janusz Re: do Maji IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.10.04, 20:40
          Witam serdecznie dzięki za interesujące opinie i informacje dotyczące IRE
          chciałbym się z Tobą skontaktować mailem mój adres jahos@poczta.onet.pl lub
          jahos-67@o2.pl
        • Gość: the_foe Re: Inwazja Polaków poszukujących pracy w Irlandi IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 18.10.04, 10:46
          mylisz pojecia, to dotyczy nieirlandczykow - dziecko urodzone na terenie
          Irlandii otrzymuje obywatelstwo tego kraju (maja to jednak jak najszybciej
          zmienic, bo w dobie UE do archaizm)
          • maja92 Re: Inwazja Polaków poszukujących pracy w Irlandi 18.10.04, 11:19
            Gość portalu: the_foe napisał(a):

> mylisz pojecia, to dotyczy nieirlandczykow - dziecko urodzone na terenie
            > Irlandii otrzymuje obywatelstwo tego kraju (maja to jednak jak najszybciej
            > zmienic, bo w dobie UE do archaizm)
            %%%%%%%%%%%
            the_foe,

Zyjesz przeszloscia - to juz jest zmienione - zadne dziecko urodzone po 1
            wrzesnia tego roku automatycznie juz nie dostaje irlandzkiego obywatelstwa.
            Rodzice - nieirlandczycy musza mieszkac minimum trzy lata w Irlandii przed
            porodem, by dziecko moglo sie kwalifikowac na irlandzki paszport. Zmiana w
            ustawie zostala zrobiona miesiac temu.

Pozdrowienia,
        • Gość: pracujacy w IE Re: Inwazja Polaków poszukujących pracy w Irlandi IP: *.ucd.ie 21.10.04, 15:18
          Bo zakupy robi sie w Penney's ;-P
          Tam za 100 EUR ubierzesz sie od czubka glowy po czubki palcow u nog. I nie jest
          to jakis szajs, tylko zwykle, normalne i dobre ciuchy. Moze nie super-hiper
          modne, ale kogo to wzrusza poza szczylami z dyskotek? ;-))

Pozatym sila nabywcza pieniadza w Irlandii i w Polsce to sa dwie rozne sprawy. W
          Irlandii za relatywnie te same pieniadze kupisz znacznie wiecej niz w Polsce.
          Piszac relatywnie mam na mysli - nie przeliczajac z EUR na PLN i odwrotnie.
          Bierzesz srednia wyplate polska (2200 PLN?) i srednia irlandzka (1920 EUR) -
          brutto. W Polsce placisz przy tym zarobku w sumie 37% podatku, w Irlandii 26%.
          Zostaje Ci wiec 1386 PLN i 1420 EUR. Za mieszkanie, calkiem niemale (typowy
          double-bed, umeblowany), zaplacisz 800 EUR (jesli chce Ci sie szukac...),
          wyzywienie dla dwoch osob to jakies 250 EUR miesiecznie (zakupy w Tesco, Dunnes
          Stores, Spar), prad to jakies 25 EUR miesiecznie, autobusy 70 EUR na osobe na
          miesiac. Teraz wez te 1386 PLN i utrzymaj z tego w Polsce dwie osoby, przy czym
          jedna z nich nie pracuje. Oplac wszystkie podstawowe rachunki i wyzyw sie. W
          malym miescie, moze byc to bardzo latwe do wykonania. Ale skoro mowimy o
          utrzymaniu sie w Dublinie, to rozmawiajmy o stolicach. Utrzymaj dwie osoby za
          1386 PLN w Warszawie. Powodzenia...
      • pia.ed Re: Inwazja Polaków poszukujących pracy w Irlandi 21.09.04, 01:46
        Jesli Twoj kolega nie dostanie LEGALNEJ pracy, to jego zona nie bedzie miala
        prawa do opieki lekarskiej w Irlandii.

Ubezpieczenie z Polski i ubezpieczenie unijne przysluguje tylko przy naglej
        chorobie, a nie przy ciazy!

Poza tym opieka lekarska jest platna. Znajoma lezala w szpitalu i wiem ze
        placila. Tylko ze jej jako zamieszkalej na stale w Irlandii cos zwrocili, choc
        nie wszystko.
        • Gość: the_foe Re: Inwazja Polaków poszukujących pracy w Irlandi IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 18.10.04, 11:08
          a po takie glupoty gadac?
          jak pracujesz na czarno w IRL roboisz tak:
          zakladasz dzialalnosc w Polsce (wzglednie jak i tak jestes raz nam miesiac w
          Polsce rejestrujesz sie jako bezrobotny). Bierzesz tylko ksoiazeczke polska
          ZUSowska. Jak ci ssie cos stanie jestes leczony za darmow - w standarcie
          Irlandii!! A za wszytko placi budzet RP!!!
        • Gość: kasia Re: Inwazja Polaków poszukujących pracy w Irlandi IP: *.238.73.164.adsl.inetia.pl 18.10.04, 20:20
          dokładnie!jest płatna i bardzo droga!więc radze sie na czarno nie
          zatrudniać,choć ja pracując legalnie też płaciłam np.za dentyste!
      • newfie Re: Inwazja Polaków poszukujących pracy w Irlandi 18.10.04, 04:03
        Zaraz, zaraz. 5o tysięcy złotych to jakieś 8000 funtów brytyjskich. Każdy z
        nich zaoszczędził tyle przez 3 miesiące ? Znaczy się, każdy zaoszczędził
        2666.67 funtów miesięcznie ? No nie wiem, bo to oznacza, że każdy z nich
        musiałby zarabiać co najmniej 40 000 funtów rocznie, a 40 000 funtów rocznie,
        to bardzo dobra pensja specjalisty z doświadczeniem...więc oni tak zjawili się
        w Irlandii i od razu tak dobrą pracę znaleźli ?
        • Gość: the_foe Re: Inwazja Polaków poszukujących pracy w Irlandi IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 18.10.04, 11:05
          samym zmywaniem naczyn zarobisz 15 tys rocznie, jak masz nadgodziny i tyrasz 12
          h dziennie i w soboty do wyciagniesz bez laski ok 35 tys (czesc na czrno bo
          przekroczyc maksymalna liczbe nadgodzin(. W Irlandii nie okradaja ludzi z
          nadgodzin jak w Polsce.
          O prace jest trudno tym co marza o bog wie jakiej pracy i rzucaja w CV jakie to
          onie uczelnie nie skonczyli i gdzie pracowali.
          • newfie Re: Inwazja Polaków poszukujących pracy w Irlandi 19.10.04, 02:51
            No jeśli cyfry które podajesz są w funtach brytyjskich, to...15 tysięcy funtów
            rocznie wychodzi na co najmniej 7.20 funtów na godzinę. Minimalna stawka w UK
            to 4.20 za godzinę. Mówisz więc, że za zmywanie naczyń w UK dostaje się tak
            wysoką stawkę ? Ciekaw jestem komu płacą więc tą minimalną, skoro zmywaczom
            płacą 7.20 ?
            Masz rację tym co wrzucają na CV jakie to oni uczelnie nie pokończyli może być
            trudno znaleźć pracę, jeżeli zapomnieli o tym, że UK (czy Irlandia) to nie jest
            Polska i nie liczy się to co jest napisane w CV, ale to co człowiek umie
            konkretnie zrobić...jak autentycznie ukończyłeś szkoły które wrzuciłeś do CV i
            umiesz to co napisałeś, że umiesz, to pracę znajdziesz...wiem coś o tym, sam
            znalazłem pracę bez trudu...zgodną w wykształceniem, na podstawie tego co
            wrzuciłem do CV ;-)
            • Gość: mac minimalna stawka w UK to 4.85 IP: *.ipt.aol.com 19.10.04, 11:59
              tak...tak, co roku ulega podniesieniu, obecnie od 1 pazdziernika jest 4.85, a
              4.20 byo 2 czy 3 lata temu

pozdro
              mac
            • Gość: the_foe Re: Inwazja Polaków poszukujących pracy w Irlandi IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 21.10.04, 15:50
              Topic dotyczy Irlandii wiec oczywiste jest ze chodzi o €
      • Gość: the_foe Re: Inwazja Polaków poszukujących pracy w Irlandi IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 18.10.04, 10:43
        co do dziecka to prawda: Irlandia jako jedyny kraj w UE ma wpisany w konstytucje
        cenzus miejsca urodzenia (jak w USA). Jednak dziewczyny, co nei jestescie w
        ciazy a chcecie miec dziciaka Irlandczyka, spieszcie sie - maja to zmienic.
    • Gość: Edyta Re: Inwazja Polaków poszukujących pracy w Irlandi IP: *.dip.t-dialin.net 20.09.04, 21:42
      Praca:
      www.arbeitsagentur.de
    • Gość: irish Re: Inwazja Polaków poszukujących pracy w Irlandi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.04, 21:54
      Ciekawy jestem przy czym twoi kumple wyciągneli 50 tys. zł???????????????
      To jest fizyczna niemożliwośc!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      Stawka dla Polaka jest 7 euro na godzinę i ani grosz więcej!!!!!!!!!!!!!!!
      Jeszcze raz odradzam wszystkim wyjazdu do Irlandii!!!!!!
      Byłem tam długo i zapewniam że żadnej pracy nie ma.Na każdy wakat jest kilku
      chętnych i na prawdę trzeba cudu zeby tą pracę dostać. Rozmawiałem na ten temat
      z urzędnikami w FAS czyli irlandzkim biurze pracy i przyznali mi rację - sznsę
      na pracę są zerowe!!!!!!!!!!!!!!To jest ich zdanie!!!!!!!!!!Jeżeli w przyplywie
      szleństwa zdecydujecie się jak ja na wyjazd do Irlandii uważajcie na
      irlandczyków są fałszywi za ich usmiechem i serdecznością kryje się miłość do
      waszej forsy i nic więcej jak dacie im zarobić olewają was z góry na dół i
      przestają być mili i serdeczni. Na ten temat wypowiadał się już prymas
      Irlandii - tą wypowiedz kiedyś cytowała "Polityka".Więc chyba takiemu
      człowiekowi mozna wierzyć!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: the_foe Re: Inwazja Polaków poszukujących pracy w Irlandi IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 18.10.04, 11:20
        hmm
        8*7euro*5dni*26tyg (pol roku = 1456 euro
        1456*4,2= 30 tys zł.
        dolicz do tego nadgodziny i soboity co licza sie podwojnie i nie jest to takie
        niemozliwe.

Nie pracy, wg FASu? Ciekawe ze codziennie w samym Dublinie jest ponad 100
        nowych ofert.

Co do prymasa - to zaden autorytet, kosciol Irlandzki jest do cna
        skompromitowany skandalami seksualnymi, Premier mowi ze jest praca i
        przyjezdzajcie, a jakis klecha co przymykal ovczy na wykosrzystywanie dzieic w
        sierocincach mowi co innego - komu wierzycie?

Z autopcji, znam trzy osoby osobiscie ktore pojechaly w ciemno di Irlandii.
        Troche szukali ale znalezli, i to w najgorretrzym momencie kiecy byl zalew
        plakow . Teraz ponoic sie uspokoilo troche.

A tak szczerze: to chyba dla Ciebie pracy nie bylo bo wiekszosc cos znajduje.
      • patyczako Re: Inwazja Polaków poszukujących pracy w Irlandi 18.10.04, 18:52
        ja znam osobiscie takich ktorzy zarabiaja 10 i wiecej euro na godzine...a te 7
        euro to takie socjalne minimum dla sierot ktore nie potrafia znalezc lepszej
        pracy...
      • przemek.romanowski Re: Inwazja Polaków poszukujących pracy w Irlandi 19.10.04, 01:06
        totalna nieprawda!!!!!!pracy jest mnostwo zwlaszca teraz jak sie studia
        zaczely...i wcale nie tylko za 7 euro jak sie postaqrsz jak masz dobre cv to
        masz duze szanse tylko trzeba byc OTWARTYM a nie takim pesymista jak ty!!!!
    • belzebub00 Re: Inwazja Polaków poszukujących pracy w Irlandi 20.09.04, 23:51
      mozna zarobic 50 tys na pewno ,handlem narkotykami
    • sbr74 Re: Inwazja Polaków poszukujących pracy w Irlandi 21.09.04, 08:37
      TO NIEPRAWDA.
      Jest praca dla architektów, inzynierów, informatyków, lekarzy i pielęgniarek z
      dobrą znajomością angielskiego.Bardzo dużo ofert za niezłe pieniądze.
      • Gość: MS Re: Inwazja Polaków poszukujących pracy w Irlandi IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 21.09.04, 09:21
        Panie Irish co Pan wypisuje za głupoty . Praca w Irlandii JEST i to
        duzo . Trzeba mieć tylko konkretny zawód , naprawdę nie trzeba być
        inżynierem czy lekarzem . Mój mąż jest tam od 2 tygodni , ma legalną
        pracę i jest zadowolony za 10 euro na godzinę ( brutto ) a z zawodu
        jest stolarzem . Pracę znalazł w bardzo prosty sposób - przez
        internet . Wysłał kilkadziesiąt aplikacji - do pracodawców , pośredników
        zarówno tu w Polsce jak i w Irlandii i się udało. Do dziś
        przychodzą e-mailem oferty pracy . I naprawdę nie kosztowało to nas
        ani złotówki .
        • Gość: irish Re: Inwazja Polaków poszukujących pracy w Irlandi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.04, 22:15
          Skarbie twój mąż miał więcej szczęscia niż rozumu ze znalazł pracę za takie
          pieniądze i w miarę szybko. Należy do nielicznych
          wyjątków!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!. Twój przypadek jest
          wyjątkiem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          • Gość: the_foe Re: Inwazja Polaków poszukujących pracy w Irlandi IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 18.10.04, 11:25
            widze ze Ty w ogole uwazasz ze jak ktos znalazl prace to mial szczescie. A tacy
            wyjatkowi jak Ty to maja pecha ze nie moga n9ic znalesc od kilku lat
        • Gość: irish Re: Inwazja Polaków poszukujących pracy w Irlandi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.04, 21:31
        • Gość: irish Re: Inwazja Polaków poszukujących pracy w Irlandi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.04, 21:31
    • Gość: p Re: Inwazja Polaków poszukujących pracy w Irlandi IP: *.cust.tele2.pl 27.09.04, 19:33
      kolega pojechał nie zna języka pracuje jako spawacz przyjechał po 3 miesiącach
      przywiózł 20 tys zł po dwóch tygodniach odpoczynku jedzie znów pracodawca
      zapewnia mieszkanie
    • Gość: miki Re: Inwazja Polaków poszukujących pracy w Irlandi IP: *.tvk.torun.pl / 158.75.203.* 27.09.04, 20:55
      Wróciłem miesiąc temu z Irlandii.Razem z bratem pracowaliśmy przez 2 miesiące
      na polu,bo słabo znamy język.Mieliśmy 6,35 E/godz.Godzin full,bo
      sezon.Zarobiliśmy naprawdę dobrze.Zap...był ,ale była motywacja.Mieliśmy
      szczęście,bo od razu znależliśmy pracę.Sami chodziliśmy do gospodarzy.Teraz
      zaczynają się zbiory brukselki.Praca jest,ale Ruskich jest więcej od naszych i
      oni chcą pracować za niższe stawki.Jest coraz trudniej znależć pracę,dlatego
      teraz szukamy legalnej pracy-pewniejsze.Miałeś kolego pecha!
    • Gość: tomzir Re: Inwazja Polaków poszukujących pracy w Irlandi IP: *.pl / 213.155.191.* 27.09.04, 22:49
      a ja mam kolezanke co byla tam 3 miesiace i jest zadowolona pracowala
      przywiozla kase!! i wraca tam jak szkole skonczy bardzo sobie chwali!!!! tylko
      zarcie maja paskudne mowila! pozdrawaim
    • Gość: kasia Re: Inwazja Polaków poszukujących pracy w Irlandi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.04, 11:13
      takie posty jak twoj sa bez sensu-to ze nie znalazles tam pracy nie znaczy ze
      nie ma jej wogole a jezeli jest to za glodowa stawke!!!! Nie sadzisz ze powodem
      tego ze nic nie znalazles byl twoj brak obrotnosci ??????
    • Gość: piter Re: Inwazja Polaków poszukujących pracy w Irlandi IP: *.bas1.dbn.dublin.eircom.net 12.10.04, 15:28
      no ja obecnie jestem w irlandii dobrze mi sie wiedzie, zarabiam normalna stwake
      ponad 7,5 za godz. w niedziele i wieczorami mam wyzsza stawke. jest to moja
      trzecia praca tutaj i nigdy nie mialem problemu ze znalezieniem pracy
      • Gość: peyu Re: Inwazja Polaków poszukujących pracy w Irlandi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.04, 16:28
        witam @piter jesli mozesz daj kilka rad konkretnych co do pracy w irlandii mam
        zamiar z kumplem wybrac sie do tego kraju w polsce mamy uprawnienia montazu
        rusztowan gdzie w sumie kazdy zada tego papierka zaley nam na pracy w miare
        stalej zwlaszcza ze jest to praca odpowiedzialna i ciezka ,jesli ma ktos
        namiary na firme chcacych zatrudnic osoby z wielolinia praktyka to prosze o
        namiary[oczywiscie praca legalna}
        za wszelkie info dziekuje
        pozdrawiam peyu
        • Gość: marly Re: Inwazja Polaków poszukujących pracy w Irlandi IP: *.bas1.lmk.limerick.eircom.net 17.10.04, 22:50
          Peyu nie sluchaj opinni ludzi ktorzy byli tu tylko na chwile.Ktorzy nie mieli
          nic do zaoferowania, po prostu nic nie umieli. Pracuje w Irlandii 6 miesiecy,moj
          zawod nie ma nic wsplnego z praca ktora wykonuje ( pracuje jako
          stolarz).Zarabiam dobrze tzn. 12 E brutto i pracuje w jednej firmie od
          poczatku.Prace znalalem w Polsce via net.Specjalizacje w ktorej masz praktyke
          jest tu bardzo popularna i zapotrzebowanie jest duze.Gwarantuje Ci ze jak
          poszukasz w bazie firm budowlanych duzych spolek i wyslesz do nich bezposrednio
          Cv to prace znajdziesz bardzo szybko.Oczywiscie warunkiem jest angielski, musisz
          sie potrafic dogac co np. w zachodniej Irlandii z powodu akcentu nie jest latwe.
          Zycze powodzenia i jezeli masz jakies pytania to wal smialo.
          • Gość: peyu Re: Inwazja Polaków poszukujących pracy w Irlandi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.04, 17:37
            witaj @marly jesli masz czas i mozliwosc zapraszam na priv na peyu@wp.pl tam
            dam ci reszte danych do kontaktu
            pozdrawiam
    • Gość: K Re: Inwazja Polaków poszukujących pracy w Irlandi IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 17.10.04, 17:38
      Moze ktos podac linki z praca dla kadry medycznej?
      • patyczako Re: Inwazja Polaków poszukujących pracy w Irlandi 18.10.04, 18:57
        wejdz na yahoo i rzuc haslo hospitals np. in dublin
    • Gość: MAGDALENKA Re: No i jak Z tą Irlandią??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 20:37
      Zdania są odzielone. A prawda leży pośrodku. Będę mogła powiedzieć coś więcej
      na ten temat jak mój mąż się odezwie bo pojechał a jutro ma rozmowe z przyszłym
      pracodawcą. Wybrał ofertę z internetu i jestem ciekawa czy firma jest na tyle
      wiarygodna że zapewni mu pracę taką o jakiej była mowa. Czy aby na pewno jest
      nalot na Irlandię w takim stopniu w jakim o tym piszecie.Jeśli tak to nie wiem
      czy jest sens żeby wyjechać tam i szukać pracy. Pozdrawiam wszystkich.
      • przemek.romanowski Re: No i jak Z tą Irlandią??? 19.10.04, 01:12
        zawsze jest nadzieja....ja mam stala prace w sklepie za 7.5 na godz i wiem ze
        pracy jest mnostwo wystarczy sie przejsc raz w centrum i ja w sobote znalazlem
        8 ogloszen do przyjecia od zaraz....tylko trzeba znac angielski....
        • Gość: ksenia Re: No i jak Z tą Irlandią??? IP: *.b-ras1.prp.dublin.eircom.net 19.10.04, 11:45
          to ze komus sie nie udalo nie znaczy ze pracy nie ma. Ja szukalam jakies 3
          tygodnie - dla niektorych pewnie dlugo, ale nie spieszylo mi sie i chcialam
          znalezc porzadna prace. Znalazlam przez agencje - wyslalam do nich cv,a oni
          umawiali mnie na rozmowy. Nie rozumiem wiec strachu przed normalnymi,
          niepobierajacymi oplat od poszukujacych pracy, agencjami. Mam kontrakt na 12
          miesiecy, w swietnej firmie, zarabiam 24tys rocznie co moze nie jest majatkiem,
          ale moja praca nie jest zadna specjalistyczna - po prostu bycie asystentka.
          Praca jest, ale dla znajacych dobrze angielski. Nawet po rozpoczeciu tej pracy
          wciaz dzwonia do mnie pracodawcy z zaproszeniem na rozmowy. Znajomosc
          angielskiego jest kluczem do znalezienia dobrej pracy. I trzeba miec troche
          pewnosci siebie - naprawde nie jestesmy gorsi.
          • Gość: ha Re: No i jak Z tą Iraandią??? IP: *.chello.pl 19.10.04, 20:26
            a ja pracowalem w belfascie w irlandii polnocnej- pracowalem 2 miesiace , moj
            brat 3 miesiace jako store assistant w LIDLu- supermarket.

5funtow brutto za godzine

7,5 funotw mielismy za godziny powyzej zakontraktowacnych 30 tygodniowo
            czasami jeszcze w nocy pracowalismy wfabryce guinessa w pracach kilkudniowych
            (part time) z agencji jakiejs.
            moj brat po 3 miesiacach przywiozl 3200 funtow
            ja 1700
            (po odjeciu kosztow)
            z tym ze w lidlu podbieralismy jedzenie wiec na tym oszczedzilismy
            mieszkalismy ze znajomymi 75 funtow /miesiac za mieszkanie

wiec nie pierdolcie ze nie ma pracy bo w irlandii polnocnej jest od cholery
            jak ktos nie znalaz to
            po pierwsze - alb0o byl w dublinie w sezonie
            albo jest nieobrotny i nie umie jezyka nic
            • Gość: chardonnay Do ksenii :) No i jak Z tą Iraandią??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.04, 10:32
              Wspomnialas ze pracujesz jako asystentka. Chcialabym o cos zapytac
              (kwalifikacje stopien znajomosci ang itp..) ale nie jest to tematem forum wiec
              nie chce przynudzac :P mozesz podac maila?
              pozdrawiam :)
              • Gość: ksenia Re: Do ksenii :) No i jak Z tą Iraandią??? IP: 195.10.3.* 04.11.04, 11:55
                napisz na chester3@onet.pl to porozmawiamy
                • Gość: ksenia Re: Do ksenii :) No i jak Z tą Iraandią??? IP: 195.10.3.* 04.11.04, 13:42
                  lub na chester3@poczta.onet.pl - nigdy nie pamietam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka