Dodaj do ulubionych

Pensja i dodatki w okresie próbnym

08.11.04, 11:52
Czym rożni się od tej "normalnej", otrzymywanej po okresie próbnym (dla
urzędników właściwych, nie auxiliary czy temporary), czy ktoś coś wie?
Jakie dodatki przysługują w okresie próbnym, np. za przeprowadzkę, urządzenie
się, pracę na obczyźnie (słynne 16%)?
Dzięki z góry
Obserwuj wątek
    • Gość: abg Re: Pensja i dodatki w okresie próbnym IP: *.fbx.proxad.net 08.11.04, 12:01
      z tego co wiem, to oprocz 16% przysluguje 34€ dziennie w okresie stazu. dodatek
      na przeprowadzke dopiero po okresie probnym.
      • Gość: x Re: Pensja i dodatki w okresie próbnym IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.04, 12:09
        A co z innymi dodatkami? Tez dopiero po okresie probnym? To tzw. rozlakowe
        chyba nie...
      • epsiaczka Re: Pensja i dodatki w okresie próbnym 08.11.04, 12:11
        Co to znaczy "staż"? Okres próbny?
        Czy to znaczy, że przez 9 miesięcy dostaje się te pieniądze za każdy dzień, bez
        względu na rodzaj i moment zakwaterowania?
        Czy to pewne?
        • Gość: abg Re: Pensja i dodatki w okresie próbnym IP: *.fbx.proxad.net 08.11.04, 12:16
          co do radzaju i momentu zakwaterowania to nie wiem dokladnie. tez sie
          zastanawiam czy fakt mieszkania np. poza miastem ma na to wszystko jakis wplyw.
          ale z tego co wyczytalam w statucie, to sie je dostaje przez 9 miesiecy, czyli
          przez okres probny=staz, plus pozniej jeszcze przez miesiac.
          • Gość: Tom Re: Pensja i dodatki w okresie próbnym IP: *.icpnet.pl 08.11.04, 13:39
            Najlepiej w sprawie dodatków przeanalizować Anhang VII statutu, tam wszystko
            jest rozpisane. Uważam, na logikę, że dodatki rodzinne, rozłąkowe itd.
            przysługują także na okresie próbnym, bo nie dotyczą formy umowy tylko jakiejś
            konkretnej sytuacji, tego ze ma się dziecko, meza, zonę, ze sie nie mieszka w
            Polsce. Ale rzeczywiście mam trochę problem z interpretacja tego kieszonkowego
            w okresie próbnym, to chyba sie nalezy do momentu, aż sobie wynajmiesz
            mieszkanie.
            • Gość: Tito Re: Pensja i dodatki w okresie próbnym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.04, 15:06
              Kolega ktory pracuje w Trybunale od maja jako LA dostaje to 34 E dziennie
              • Gość: sim Re: Pensja i dodatki w okresie próbnym IP: *.ergo-communications.com 08.11.04, 15:07
                czy jak sie ma zone, to dostaje sie podwojna stawke?
              • epsiaczka Re: Pensja i dodatki w okresie próbnym 08.11.04, 15:16
                To jest dobra informacja.
                A czy możesz nakreślić krótko jego sytuację i jakie dodatki jeszcze dostaje?
                A tak by the way, teraz mi przychodzi do głowy, to może on pracuje jako
                temporary, czy coś, bo wyniki naszych (tłumaczy) konkursów były dopiero we
                wrześniu. Więc on chyba nie jst taki "regularny" urzędnik. Kim jest? Oto jest
                pytanie.
                • Gość: Tito Re: Pensja i dodatki w okresie próbnym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.04, 15:22
                  Sloweniec jest LA (ale nie pamietam nr)czyli tlumacz-prawnik konkurs dla nich byl wczesniej i pracuje na tych samych zasadach, ktore beda dla nas.
                  Z tego co pamietam dostaje:
                  - za to ze nie jest z Luxa;
                  - nie ma rodziny wiec nic;
                  - 34 dziennie w okresie probnym.
                • Gość: urzedniczka Re: Pensja i dodatki w okresie próbnym IP: 5.6.* / *.europarl.eu.int 08.11.04, 15:24
                  wyniki La byly na wiosne i w trybunale mieli najwczesniej regularnych
                  funkcjonariuszy LA
                  • epsiaczka Re: Pensja i dodatki w okresie próbnym 08.11.04, 15:27
                    Dzięki Tito, to wyjaśnia sprawę.
                    Urzędniczka: ale Słoweńcy, bo Polacy (LA8) później mieli wyniki, i to było
                    ogłaszane narodowościami, a nie instytucjami. Chyba, ze ja oczymś nie wiem...
                    W każdym razie dzięki
                    • Gość: sim Re: Pensja i dodatki w okresie próbnym IP: *.ergo-communications.com 08.11.04, 15:30
                      Polacy tez pracuja na takich samych zasadach od miesiecy

Bylem tam miesiac temu i jest co najmniej 15 regularnych LA z Polski
    • Gość: Piotrek Nie zle z was sknery i dusigrosze IP: *.iFiber.telenet-ops.be 08.11.04, 15:30
      Mentalnosc macie czytego etetysty. Do intytucji chyba same homo sowieticusy sie
      udaja. Straszne bagno
      • Gość: sim Re: Nie zle z was sknery i dusigrosze IP: *.ergo-communications.com 08.11.04, 15:31
        a ty dalej na urlopie?
        • Gość: Tito Re: Nie zle z was sknery i dusigrosze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.04, 15:33
          Nie on jest z Młodzieży Wszechpolskiej i ma talent fabulatorski. Pewnie z ambasady LPR w Brux. Moze mlodszy brat Romana pracujacy dla taty Macieja? Oni wszyscy kochaja Ameryke oraz NAFTe i ostatnio nafte.
          • Gość: qibu Re: Nie zle z was sknery i dusigrosze IP: 212.244.180.* 08.11.04, 15:47
            nie, to na pewno pracoholik: parę dni lenistwa i kompletnie mu się pomieszało
            we łbie.
        • Gość: Piotrek Re: Nie zle z was sknery i dusigrosze IP: *.iFiber.telenet-ops.be 08.11.04, 16:03
          Ja juz po pracy. A mieszkam doslownie 50 m od biura - Thron. U nas juz o 16.00
          jest dosyc pusto. Ale jestem ranny ptaszek. W innych DG robia nawet do 19 albo
          do 20, albo i dluzej jak im sie wydaje, ze sa wazni, u nas raczej spokuj.
      • Gość: Epsiaczka Re: Nie zle z was sknery i dusigrosze IP: 193.111.166.* 08.11.04, 15:54
        Piotrek, bardzo cię proszę nie zaśmiecaj mi wątku, to dla nas ważne, a ty
        bruździsz.
        Utwórz sobie inny wątek i tam polemizuj i obrażaj (chociaż to ostatnie to
        lepiej w ogóle nie)
        • Gość: Piotrek Przepraszam ale to jest silniejsze ode mnie IP: *.iFiber.telenet-ops.be 08.11.04, 16:04
          • Gość: A. Re: Przepraszam ale to jest silniejsze ode mnie IP: *.cec.eu.int 08.11.04, 16:19
            Przepraszam, a w jakiej DG ma sie takie godziny pracy? Moze sie tam przeniose :)
            • Gość: Piotrek Re: Przepraszam ale to jest silniejsze ode mnie IP: *.iFiber.telenet-ops.be 08.11.04, 16:37
              Noramlnie siedze do 16.30 ale czasem wyrywam sie wczesniej. Pogadaj z ludzmi,
              zorientuj sie.
            • Gość: Maria Wynagrodzenie za nadgodziny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.04, 16:48
              A'propos godzin pracy. Wiem, ze to nie ten watek, ale czy moge prosic osoby
              zatrudnione w instytucjach o info, czy rzeczywiscie dostaja wynagrodzenie za
              nadgodziny? Zgodnie ze statutem wychodzi kilkanascie euro za godzine nadgodzin.
              Jezeli tak, to chyba nie ma na co narzekac? Przeciez nie pracujecie za darmo.
              pozdrawiam
              • Gość: abg Re: Wynagrodzenie za nadgodziny IP: *.fbx.proxad.net 08.11.04, 17:02
                o ile wiem, to nie ma wynagrodzenia za nadgodziny dla kategorii A
                • Gość: Maria Re: Wynagrodzenie za nadgodziny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.04, 22:09
                  Dziekuje uprzejmie za komentarze w sprawie nadgodzin. Moze jeszcze ktos sie
                  dopisze? To gdzie ja znalazlam te nadgodziny w tym statucie? Musze dokladniej
                  poczytac.
              • Gość: Piotrek Re: Wynagrodzenie za nadgodziny IP: *.iFiber.telenet-ops.be 08.11.04, 17:14
                Dla A5 nie ma nadgodzin, (to juz by byla beszczelnosc). Tak czy inaczej ja ich
                nie robie. Sadze, ze w Komisji wiekszym problemem jest wypelnienie czasu pracy
                jakims sensownym zajeciem a nie odwrotnie.
                • Gość: ina Re: Wynagrodzenie za nadgodziny IP: *.fbx.proxad.net 08.11.04, 17:23
                  a moze bys tak popracowal nad ortografia?
                  • Gość: Piotrek Nie pokazujcie, ze az tak nisko upadliscie IP: *.iFiber.telenet-ops.be 08.11.04, 17:58
                    • Gość: Inicjator Re: Nie pokazujcie, ze az tak nisko upadliscie IP: *.icpnet.pl 08.11.04, 21:54
                      Nasz specjalista od moralności - Piotrek znowu się zaktywizował po weekendzie.
                      Widać, że żyje on w jakimś magicznym świecie, bo nawet w Polsce za stanowisko
                      kierownicze i wysokich specjalistow, czyli odpowiedniki A nie mają nadgodzin. A
                      poza tym nasz bohater Piotrek nie martwi się przecież o pieniadze, ma swojego
                      jaguara jak ksiądz jankowski i zyje, cierpi ale zyje. Radzę Ci Piotrek jak już
                      ta cała swołocz z bloku wschodniego zjedzie, to lepiej nie przyznawaj się do
                      tego forum i swojej osoby. Ja mam nadzieje Cie nie spotkać, bo jade walczyć
                      swoim roszczeniowym charakterkiem o kase w Luxie, bo przeciez tylko na tym mi
                      zalezy. Ze wschodu przywoze jednak biegla znajomosc 2 jezykow obcych, swojego
                      ojczystego, pare lat doswiadczenia, nic nie warty polsi dyplom i zachodni warty
                      wszystko. Pokaze całemu Luxemburgowi jak nisko upadłem!!!!
                      • Gość: Piotrek Czasow kiedy umialem tylko 3 jezyki IP: *.iFiber.telenet-ops.be 09.11.04, 10:39
                        juz nie pamietam. Musialem miec wtedy 2 latka, no moze 3
                        • Gość: maddy Piotrek monopolizuje wszystkie wątki :-( IP: 195.116.73.* 09.11.04, 11:01
                          chyba napiszę do administratora, żeby specjalne Forum dla Piotrka założył,
                          oczywiście z "eurocośtam" w nazwie, może coś jak Eurob...k??
                          • Gość: Delphia Re: Piotrek monopolizuje wszystkie wątki :-( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.04, 11:12
                            Najlepiej niech admin filtruje go po IP lub ksywie "Piotruś Pan" i
                            przekierowuje na forum dla niewyżytych oszołomów. Pozdrawiam
                            • epsiaczka Re: Piotrek monopolizuje wszystkie wątki :-( 09.11.04, 11:23
                              Kurczę, przyłączam się do petycji, przecież my tu o ważnych rzeczach rozmawiamy.
                              Piotrek, poddaj się i odejdź na inne forum.
                              • Gość: Piotrek Re: Piotrek monopolizuje wszystkie wątki :-( IP: *.iFiber.telenet-ops.be 09.11.04, 11:37
                                Te wszystkie banaly dla sknerow i dusigrodzow z prowincji nazywasz waznymi
                                rzeczami. Mam pare dni urlopu i wyjezdzam tak wiec na pare dni macie spokoj
                        • Gość: qibu Re: Czasow kiedy umialem tylko 3 jezyki IP: 212.244.180.* 09.11.04, 11:35
                          czy ty czasem pracujesz? co tym razem? urlop? wczesniej wyszedłeś? czy może
                          sprzeniewierzyłeś się swojej etyce zawodowej;)
                          a może ty po prostu pojechałeś do belgii na saksy? jesteś kelnerem w barze?
                          babysitter? czy może straciłeś pracę i dlatego siedzisz w cyber?
                          • Gość: Piotrek Pisale juz mam urlop do pon IP: *.iFiber.telenet-ops.be 09.11.04, 11:40
                            i jade do Polski, dziasiaj po poludniu. W czwarek i patek mamy przestuj, w
                            archiwum jestesmy zdani na Belgow bo oni wiadomo swietuja
                        • Gość: wn Re: Czasow kiedy umialem tylko 3 jezyki IP: *.spray.net.pl 09.11.04, 12:42
                          Proponuje najpierw nauczyc sie ortografii jezyka ojczystego - no chyba ze taki
                          geniusz jak Ty uwaza, ze nie musi zaprzatac sobie glowy jezykiem miernot
                          mieszkajacych na prowincji pomiedzy Bugiem a Odra.
                          • Gość: Inicjator Re: Czasow kiedy umialem tylko 3 jezyki IP: *.icpnet.pl 09.11.04, 13:02
                            Nasz wspaniały gość - Piotrek, chwali się że Belgowie mają święto, ale sam
                            zapomniał, że Polacy też. Po co to przyjeżdzasz jest jesień, szaro i ponuro i
                            bez Ciebie, geniuszu
                          • Gość: Piotrek Nastepnym razem wlacz sie gdy bedziesz IP: *.iFiber.telenet-ops.be 09.11.04, 13:40
                            mial cos ciekawego do powiedzenia - z ciebie to naprawde jest miernota.
                            • Gość: wn Re: Nastepnym razem wlacz sie gdy bedziesz IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 09.11.04, 14:36
                              Ty natomiast moglbys sie juz wylaczyc
                              • Gość: Inicjator Re: Nastepnym razem wlacz sie gdy bedziesz IP: *.icpnet.pl 09.11.04, 19:09
                                Piotrek, nie zwróciłeś uwagi, że jestes ze swoją frustracją i ponurością
                                niemile tu widziany, miej choć resztki honoru i zniknij.
                                • Gość: mysia78 Re: Nastepnym razem wlacz sie gdy bedziesz IP: *.crowley.pl 10.11.04, 09:35
                                  Słuchajcie, tak to jest jak jakis zakompleksiony rodak z Pcimia Dolnego
                                  dostanie sie "zagramanice" i juz sodówka do głowy uderza ;)))) Może jest w
                                  pracy niedoceniony i musi sie na kimś wyładować, najlepiej na Polakach, bo
                                  odkąd nie mieszka w POLSCE czuje się kims lepszym....A może chce się
                                  przypodobać w swoim otoczeniu ignorantów i tak nadaje na Polaków? Niezle się
                                  usmialam czytajac jego komentarze :)))
                                  • Gość: xxx Re: Nastepnym razem wlacz sie gdy bedziesz IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.04, 09:55
                                    a ja bardzo zaluje, ze ciekawe i naprawde pomocne watki staly sie zalosne,
                                    jakas platanina, obrazanie, docinki, az sie niedobrze robi. ale piotrkowi
                                    przeciez o to chodzi. dajmy sobie spokoj prosze jeszcze raz i ignorujmy jego
                                    posty w 100% i wrocmy do meritum.
                                    • Gość: maciek A pro pos Piotrka IP: *.tera.pl / 81.21.194.* 12.11.04, 15:16
                                      moge wtrącić cztery grosze? Nie śledziłem wszystkich jego odzywek, ale wydaje
                                      mi sie ze nie zasluzył na taki ostracyzm. No dobra: kpi sobie z problemów
                                      przyszłych urzedników. Pewnie nie jest zafascynowany swoja pracą, co może sie
                                      także nam zdarzyć. Myślę ze jest miejsce pomiędzy fascynacją i cynizmem. Co do
                                      frustracji: to wszyscy bywamy czasami. Miejmy troche dystansu. Mysle, że
                                      piotrek nie jest diabłem wcielonym. A wątek o dodatkach jest ciekawy, bo
                                      pieniądze wszystkich interesuja. Tyle, że to też pokazuje kawałek polskości.
                                      Wszyscy nauczylismy sie postawy roszczeniowej. No dobra, to tyle z uwag
                                      ogólnych. Nie przerywajcie sobie.
                                      A Ty Piotrek! Lubisz sie droczyć, co?
                                      • Gość: sim Re: A pro pos Piotrka IP: *.ergo-communications.com 12.11.04, 15:47
                                        troche sie nie zgodze - jak podejmuje prace to chce znac warunki. Z postawa
                                        roszczeniowa nie ma to nic wspolnego.

Nie ma tez nic zlego w tym, ze wykorzystuje sie do cna wszystkie mozliwe furtki
                                        i benefity. Ja na przyklad prawdopodobnie ozenie sie szybko za jakies 2
                                        miesiace tylko dlatego zeby dostac dodatek. Zawsze bede mogl za to zjesc dobry
                                        obiad w restauracji
                                        • Gość: maciek samochód bez VAT IP: *.tera.pl / 81.21.194.* 14.11.04, 21:07
                                          dobra, przejdzmy do dalszych Perków.
                                          czy podczas 9 miesięcy próbnych mamy status urzędnika? To znaczy czy możemy
                                          kupić samochód nie płacąc Vat-u w Polsce?

dzieki
                                          • Gość: gość Re: samochód bez VAT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.04, 22:47
                                            Wydaje mi sie, ze na okresie probnym nie mozna kupic samochodu bez VAT, tylko
                                            jak jestes urzednikiem. A moim zdaniem stajesz sie nim jak
                                            podpiszesz "dozywotnia" umowe.
                                            Ja chcialabym powrocic do daily allowance. Z tego co rozumiem, nalezy sie ono
                                            poki sie nie przeprowadzisz na stale, czyli - z punktu widzenia instutucji -
                                            poki nie dostaniesz pieniedzy na przeprowadzke. A te mozesz rowniez dostac
                                            dopiero, gdy jestes urzednikiem. Czyli przez 9 miesiecy dostajemy "dniowki"? Co
                                            o tym sadzicie?
                                            • pszemcio Re: samochód bez VAT 14.11.04, 23:11
                                              daily allowance jest niezalezne od zwrotu kosztow przeprowadzki. wystarczy
                                              tylko udokumentowac ze musialeas sie przesiedlic.

co do przeprowadzki to trzeba poczekac:

". Le déménagement doit être effectué par le fonctionnaire titulaire dans
                                              l'année suivant l'expiration de la période de stage.

Les frais de déménagement exposés après expiration des délais prévus ci-avant
                                              ne peuvent être remboursés qu'exceptionnellement et sur décision spéciale de
                                              l'autorité investie du pouvoir de nomination."

Jesli teraz nie mieszkasz (legalnie)w Belgii to gratuluje.

VAT zas to inna histora - zwrot VATu to przywilej nadazany przez Belgie / Lux.
                                              W Belgii obejmuje osoby ktore nie zamieszkiwaly Krolestwa na 2 lata do tylu
                                              liczac zatrudnienie. objeci sa tez temporaries - wymog to min. 6mczny kontrakt.
                                              Jesli i pod ten warunek podpadasz to podwojne gratulacje!
                                              pozdr
                                              • Gość: szymbi Re: samochód bez VAT IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.04, 09:17
                                                czyli daily allowance otrzymuje się przez określony z góry czas bez uzależnienia go czasowo czy wartościowo od czegokolwiek?
                                                • bloum Re: daily allowance a przeprowadzka 15.11.04, 09:21
                                                  Mam wrazenie, ze ktos kiedys wspominal, ze jesli sie dostaje daily allowance w
                                                  okresie probnym, to potem przepada dodatek na przeprowadzke... To prawda?
                                                  • Gość: gosc Re: daily allowance a przeprowadzka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.04, 09:32
                                                    Wlasnie, pszemcio pisze:
                                                    daily allowance jest niezalezne od zwrotu kosztow przeprowadzki. wystarczy
                                                    tylko udokumentowac ze musialeas sie przesiedlic.

Jezeli jest niezalezne od zwrotu kosztow przeprowadzki, to przez jaki czas sie
                                                    je dostaje? Przez okres probny, czyli 9 miesiecy? Dzieki za odp.
                                                  • abg25 Re: daily allowance a przeprowadzka 15.11.04, 10:19
                                                    9 miesiecy czyli okres stazu + 1 miesiac.
                                                    co do kosztow przeprowadzki, to dopiero po okresie probnym. jedno niezalezne od
                                                    drugiego.
                                                  • ella111 Re: daily allowance a przeprowadzka 15.11.04, 10:34
                                                    A po przeprowadzce zadna daily allowance nie jest wyplacana. Ale to znaczy ze
                                                    jesli ktos chce te allowance to nie moze sie przeprowadzic przed
                                                    koncem "stazu"? Przeciez chyba nikt kto mieszka daleko nie bedzie dojezdzal
                                                    przez caly okres okresu probnego???
                                                  • abg25 Re: daily allowance a przeprowadzka 15.11.04, 10:40
                                                    daily allowance dostaje sie tak czy inaczej, niezaleznie od tego czy sie
                                                    przeprowadza, czy nie.
                                                  • Gość: pszemcio Re: daily allowance a przeprowadzka IP: *.unknown.uunet.be 16.11.04, 16:38
                                                    DA nie jest zwiazane z okresem probnym, dostaja je bowiem i auxiliaries. Z tego
                                                    co pamietam przez 6 albo 9 mcy. Jego wartosc uzalezniona jest od tego czy d.
                                                    osoba pobiera "rodzinne".
                                                    pozdr

ps. swoja droga: czy to naprawde jest az tak istotne ???
                                                  • Gość: Sofi Re: daily allowance a przeprowadzka + zasady VAT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.04, 10:36
                                                    Nie, bloum, to nie tak.

Ktos kiedys pisal, ze jesli chcesz, to możesz udokumentować swoje koszty
                                                    przeprowadzki, czyli pozbierac kwity za przewóz z Polski mebelków, garnków i
                                                    innych i dostac refundację, ale generalnie ci się to nie opłaca, bo daily
                                                    allowance przez 9 m-cy z pewnością wyniesie więcej.

Co do dwukrotności pensji, którą dostajecie po okresie próbnym: jest to dodatek
                                                    na zagospodarowanie sie na miejscu, czyli zakup tychże garnków, odkurzaczy i
                                                    patelni już po przeprowadzeniu gratów z Polski.

A teraz jeszcze wyciąg z VAT allowance (jesli komus chce sie czytac):
                                                    ) VAT - free purchases on setting up home in Belgium for the
                                                    first time
                                                    )

)

) Tell me more (Embedded image moved to file:
                                                    pic13977.gif)
                                                    )

)

) Article 12(d) of the Protocol on the Privileges and
                                                    Immunities of the
                                                    ) European Communities entitles officials and other agents of
                                                    the
                                                    ) Communities to import their furniture and other effects free
                                                    of duty
                                                    ) when they first take up service in the country
                                                    concerned.
                                                    ) Belgium interprets this Article broadly, allowing also for
                                                    the VAT-free
                                                    ) purchase of certain goods. This entitlement also includes
                                                    purchases in
                                                    ) Belgium or in another Member State with a view to
                                                    facilitating European
                                                    ) Community staff setting up home in
                                                    Belgium.
                                                    )

)

) Staff members commencing work before
                                                    1/5/2004
                                                    ) Tell me
                                                    more

) Who is eligible and under what
                                                    conditions?
                                                    ) How long does this privilege
                                                    last
                                                    ) How do I claim this
                                                    entitlement?
                                                    )
                                                    Misuse

)

)

)

)

)

) Who is eligible and under what conditions? (Embedded image
                                                    moved to
                                                    ) file:
                                                    pic02306.gif)

)

)

) Probationary officials, permanent officials and temporary and
                                                    auxiliary
                                                    ) staff in full-time positions with a contract of employment
                                                    lasting at
                                                    ) least 12 consecutive months are
                                                    eligible.
                                                    )

)

) In order to qualify for this entitlement, you must meet
                                                    several
                                                    )
                                                    conditions:

) It must be your first time to take up employment with a
                                                    Community
                                                    )
                                                    Institution;

)

) Your place of recruitment (usual residence before first
                                                    taking up duty)
                                                    ) must not be
                                                    Belgium;
                                                    )

) Your contract of employment must be concluded for at least
                                                    12
                                                    ) consecutive
                                                    months;
                                                    )

) Your centre of interest (the place where the beneficiary's
                                                    family unit
                                                    ) resides) must be transferred to Belgium. Your spouse and
                                                    dependent
                                                    ) children must thus have materially and physically joined you
                                                    (as an
                                                    ) official or other staff member) in order for you to benefit
                                                    from this
                                                    )
                                                    privilege.

)

)

) Excluded from this entitlement to buy VAT-free
                                                    are:
                                                    ) Staff who have been recruited in Belgium with a view to
                                                    placement abroad
                                                    ) but who have subsequently returned to Belgium in order to
                                                    take up
                                                    ) service for the first time
                                                    there;
                                                    )

) Exception: officials who have worked for a Community
                                                    institution (e.g. a
                                                    ) Delegation) for more than two years but who have never taken
                                                    advantage
                                                    ) of VAT-free purchases and who have not retained their usual
                                                    residence in
                                                    ) Belgium, qualify for this privilege on their return to
                                                    Belgium;
                                                    )

) Staff who, having already worked in Belgium as officials or
                                                    temporary or
                                                    ) auxiliary staff members for one of the Community
                                                    Institutions, are then
                                                    ) re-employed after leaving service due to expiry of contract,
                                                    resignation
                                                    ) or any other
                                                    reason.
                                                    )

)

) How long does this privilege last? (Embedded image moved to
                                                    file:
                                                    )
                                                    pic31673.gif)

)

)

) As a general rule, you can buy goods for your personal use
                                                    over a
                                                    ) consecutive twelve-month period, within two years of taking
                                                    up
                                                    ) employment. For staff on a fixed-term contract of less than
                                                    two years,
                                                    ) the twelve-month period must of course fall within the period
                                                    of the
                                                    )
                                                    contract.

)

)

) In all cases, the twelve-month period ceases upon leaving
                                                    service for
                                                    ) whatever reason and no authorisation is granted beyond that
                                                    date.
                                                    )

)

) The period of twelve consecutive months begins on the date of
                                                    the first
                                                    ) purchase and ends exactly twelve months later (expiry date).
                                                    The last
                                                    ) application for authorisation of a VAT-free purchase must be
                                                    submitted
                                                    ) to the Privileges and Immunities Department at least 30 days
                                                    before the
                                                    ) expiry
                                                    date.

)

)
                                                  • Gość: gosc Re: daily allowance a przeprowadzka + zasady VAT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.04, 10:47
                                                    Hej Sofi! Z twojej wypowiedzi wynika, ze mamy do wyboru albo daily allowance
                                                    albo zwrot kosztow przeprowadzki. Bo piszesz ze bardziej oplaca sie brac przez
                                                    9 miesiecy daily allowance niz potem jeden raz dwukrotnosc wynagrodzenia. Czy
                                                    tak to rozumiec? Jak pewne sa twoje informacje?

Z innych wypowiedzi wynika, ze te dwie sprawy nie maja ze soba nic wspolnego,
                                                    tzn. na okresie probnym daily a. a potem jeszcze na przeprowadzke.

Faktycznie - jest tak, ze koszty przeprowadzki i koszty zainstalowania sie na
                                                    miejsu to dwa rozne dodatki i niezalezne od siebie. To zrozumiale. Ale o ile
                                                    dodatek na zainstalowanie sie na miejscu dostaje sie po 9 miesiacach, to kiedy
                                                    mozna wziac ten dodatek na przeprowadzke? Wydaje mi sie ze tez po 9 miesiacach
                                                    (?).
                                                    Dzieki za odpowiedz, rowniez innym, ktorzy cos wiedza.
                                                  • Gość: sim Re: daily allowance a przeprowadzka + zasady VAT IP: *.ergo-communications.com 15.11.04, 11:13
                                                    to ja jeszcze sie spytam - ponoc zasady rozliczania VATu w Luksemburgu sa
                                                    bardziej korzystne - dlaczego?

• abg25 Re: daily allowance a przeprowadzka + zasady VAT 15.11.04, 11:13
                                                    Daily allowance dostaje sie w trakcie stazu tak czy inaczej.
                                                    po okresie probnym ma sie prawo do:
                                                    -zwrotu kosztow przeprowadzki,
                                                    -dodatku na zainstalowanie sie (2xpensja jesli sie instalujesz z rodzina,
                                                    1xjesli bez rodziny).
                                                    dopiero po podpisaniu umowy moga zwracac za przeprowadzke, bo wczesniej jestes
                                                    tylko na stazu.
                                                  • Gość: Sofi Odpowiadam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.04, 13:19
                                                    Z mojkej wypowiedzi mialo wynikać, iż korzystniej jest wziac daily allowance
                                                    przez 9 m-cy niz przedstawic faktury za koszty przeprowadzki do rozliczenia.

Chyba podobnie z tą dwukrotnością pensji. Jakaos nie wyobrażam sobie wydania
                                                    ponad 9k EUR na przewiezienie "bogactw" osobistych :)

Co do VAT-u w Luxie: z tego co wiem, VAT allowance w Luxie cześciej ulega
                                                    odnowie, bo oczywiście nie jest to benefit dany raz i już nigdy wiecej. Ale o
                                                    to juz musisz wypytac dokladnie towarzystwo na www.belgia.net/forum
                                                  • Gość: gosc Re: Odpowiadam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.04, 13:45
                                                    Dobrze Sofi, tylko chodzi o to, ze z innych wypowiedzi w tym watku wynika, ze
                                                    nie ma alternatywy miedzy daily allowance a kosztami przprowadzki, bo i tak
                                                    nalezy sie i jedno i drugie (sa niezalezne od siebie. Wiec nie wyboru miedzy
                                                    tym, ktore z nich jest korzystniej wziac, bo po prostu dostajesz obydwa.
                                                  • Gość: maciek a co z Luxemburgiem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.04, 17:10
                                                    tam trzeba też mieć kontrakt na 12 miesięcy :( ? to chyba nie kupię tego
                                                    Ferrari bez Vatu :)
                                                  • Gość: pszemcio Re: a co z Luxemburgiem? IP: *.unknown.uunet.be 16.11.04, 16:42
                                                    to wez kredyt!
    • Gość: T. Re: Pensja i dodatki w okresie próbnym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 22:58
      Hej! Pozwól wojtasn ze zacytuje Cie w tym watku. Chodzi o dodatek na okresie
      probnym.
      Prosze odpowiedzcie, czy my jestesmy "probationer", o ktorym mowa w ostatnim
      wersie tego cytatu ze staff regulations???
      Czy moze dostaje sie ten dodatek najpierw przez czas probny (jako probationer)
      a potem jeszcze przez te 120 czy 180 dni? he:) chyba nie?

1. Where an official furnishes evidence that a change in the place of residence
      is required in order to comply
      with Article 20 of the Staff Regulations, such official shall be entitled for a
      period specified in paragraph 2 of
      this Article to a subsistence allowance per calendar day as follows:
      Official entitled to receive household allowance: EUR 34,31.
      Official not entitled to receive household allowance: EUR 27,67.
      The above scale shall be reviewed each time remuneration are revised pursuant
      to Article 65 of the Staff
      Regulations.
      2. The period in respect of which the daily subsistence allowance is granted
      shall be as follows:
      (a) in the case of an official who is not entitled to the household allowance:
      120 days;
      (b) in the case of an official who is entitled to the household allowance: 180
      days or, if the official is a
      probationer, the period of probation plus one month.
      • Gość: wojtasn Re: Pensja i dodatki w okresie próbnym IP: *.spray.net.pl 23.11.04, 23:26
        Proponuję przeczytać art. 34 staff regulations, a zwłaszcza jego pierwszy ustęp.
      • Gość: gugu Daily allowances dla singli - jak dlugo? IP: *.euv / 193.174.122.* 23.11.04, 23:54
        A ja mam pytanie co do dlugosci okresu, w ktorym dostaje sie daily allowances.
        Na forum czesto wspominano, ze wynosi on 10 miesiecy, co by bylo zgodne z
        cytowanym powyzej przez T. punktem 2b. Ale ten okres probny + 1 miesiac jest
        brany pod uwage tylko w przypadku, kiedy nie jest sie singlem, tak? A singiel,
        niezaleznie od tego, czy jest to jego okres probny czy nie, dostaje te dodatki
        tylko przez 120 dni, czyli 4 miesiace. Czy dobrze zrozumialam?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka