Dodaj do ulubionych

25% nowych nie przechodzi medicala...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.04, 09:55
Mialem ostateczna rozmowe i badania, ktorych wynikow jeszcze nie znam. I troche sie niepokoje bo...

Przede mna rozmowe miala jedna Polka, która twierdzila, ze jedna z pielegniarek w medical service PE powiedziala jej, ze 25% ludzi z nowych krajow ma albo pratki guzlicy, albo nie wykryta zoltaczke typu C albo problemy z sercem. I podobno to nie pozwala na przejscie medicala...

Czy ktos slyszal cos podobnogo???

Jak nie mam pratkow itd to zaczynam do stycznia :)
Obserwuj wątek
    • Gość: III Re: 25% nowych nie przechodzi medicala... IP: 212.244.180.* 25.11.04, 10:02
      jezus maria!!! ale chyba niemożliwe, żeby odmówili zatrudnienia z powodu
      hepatitis C (nie przenosi się drogą kropelkową) albo lekkich problemów z
      sercem... co innego gruźlica... ciekawe, czy po podleczeniu dostaje się drugą
      szansę?
    • Gość: maddy Re: 25% nowych nie przechodzi medicala... IP: 195.116.73.* 25.11.04, 10:04
      no proszę, kto by pomyślał, że nawet po ogłoszeniu finalnej listy kandydatów
      można wykosić jeszcze trochę konkurencji? :-) tym razem selekcja naturalna :-)
      pozdrav.
      PS. chociaż, tak naprawdę to nie do śmiechu jest, te informacje brzmią dość
      groźnie: gruźlica (?!), żółtaczka (?!), kurczę, niedobrze z nami.
      • Gość: Unia Re: 25% nowych nie przechodzi medicala... IP: 5.6.* / *.europarl.eu.int 25.11.04, 20:53
        Taka jest prawda i to nie jest do smiechu. Lekarze musza cos znalesc, zeby
        odpadly ludzie z listy. Tak zawsze bylo i tak bedzie.
    • Gość: ? bullshit IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.04, 10:12
      i co ? Nowi zwiększą im ryzyko tego ich funduszu zdrowotnego ?
      Jak dla mnie to totalna bzdura - nie slyszalam jeszcze aby ktos nie zostal
      zatrudniony z powodu nie przejscia przez testy medyczne.

A jak pojade tam z lekkim przeziebieniuem to co ? Tez mnie nie ztrudnia, bo
      funkcjonariusz UE nie powinien sie przeziebiac ?
      • Gość: Tito Re: bullshit IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.04, 10:20
        Ze staff regulations:

Article 33 (24)
        Before appointment, a successful candidate shall be medically examined by one of the institution's medical
        officers in order that the institution may be satisfied that he fulfils the requirements of Article 28(e).
        Where a negative medical opinion is given as a result of the medical examination provided for in the first
        paragraph, the candidate may, within 20 days of being notified of this opinion by the institution, request that his
        case be submitted for the opinion of a medical committee composed of three doctors chosen by the appointing
        authority from among the institution's medical officers. The medical officer responsible for the initial negative
        opinion shall be heard by the medical committee. The candidate may refer the opinion of a doctor of his choice
        to the medical committee. Where the opinion of the medical committee confirms the conclusions of the medical
        examination provided for in the first paragraph, the candidate shall pay 50% of the fees and of the incidental
        costs.
        • Gość: III Re: bullshit IP: 212.244.180.* 25.11.04, 10:28
          no, dobra, ale wciąż nie wiemy co się dzieje w przypadku, gdy przyłapią cię na
          jakimś choróbsku? rozumiem, że jak to coś zakaźnego, no to już niestety, ale
          jak niezakaźnego albo nie bardzo zakaźnego to co? won? ktoś (chyba sim) pisał,
          że wtedy nie dostaje się ubezpieczenia zdrowotnego. no, ale może można sie
          jakoś inaczej ubezpieczyć i pracować, czy też nie?
          • ella111 Re: bullshit 25.11.04, 10:32
            Ja slyszalam ze nie moga nikogo dyskryminowac ze wzgledu na stan zdrowia i ze
            badania sa potrzebne zeby ocenic stan zdrowia, i ze np. jak ktos dostanie
            zawalu to nie bedzie mogl powiedziec ze to z powodu pracy jezeli juz wczesniej
            mial problemy z sercem.
            Ale nie wiem czy to prawda.
            • Gość: Sofi Do Tito IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.04, 10:40
              Tito,

Nie wyglupiaj sie. W polskim KP tez stoi paragraf, ze przed przyjeciem do pracy
              musi pokazac przyszlemu pracodawcy aktualne wyniki badan lekarskim wraz z
              POZYTYWNA opinia lekarza medycyny pracy w stylu " Pani X nadaje sie do
              wykonywania pracy biurowej/fizycznej/na wysokosci* (niepotrzebne skreslic)", co
              nie oznacza, ze zdarzylo mie sie, zeby jakikolwiek lekarz medycyny pracyodmowil
              mi kiedykolwiek wypisania opinii pozytywnej z powodu np. przebytej
              hospitalizacji, gronkowca zlocistego lub innych takich.

Mamy XXI wiek i gruzlica nie wybija juz polowy miasta, wiec mysle ze Belgom tez
              epidemia z tego powodu nie grozi.
              • Gość: Tito Re: Do Tito IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.04, 10:50
                Nie przejmowalem sie medicalem dopoki nie spotkalem tej Polki...
                Poza tym wszystko inne juz przeszedlem i mam zaczac w styczniu a medical jest ostatnim stopniem na ktorym moglbym pasc, wiec moze dlatego tak sie wystraszylem info o 25%... No i chcialem wsrod was wysadowac czy ktokolwiek slyszal o czyms podobnym.

Mam nadzieje, ze to co napisalem to rzeczywiscie bullshit :)
              • Gość: minka Re: Do Tito IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.04, 12:53
                Mi osobiście raz lekarz medycyny pracy napisał, że jestem niezdolna do pracy z
                powodu anemii. Gość uparcie twierdził, że z anemią nie mogę pracować. Dobrze,że
                ta przypadłość jest u mnie w pewnym sensie dziedziczna i pokazałam panu
                doktorowi historię mojej choroby, że od urodzenia mam anemię (zawsze trochę
                poniżej wymaganego minimum)itp, no i gość napisał, że OK. I dlatego jestem
                przygotwana na taką jak wyżej ewentualność, i na pewno będę ze sobą miała
                dokumenty poświadczające moją niedokrwistość.
    • eurokrata Re: 25% nowych nie przechodzi medicala... 25.11.04, 10:42
      Nie masz pratkow. Spokojnie
    • integration Re: 25% nowych nie przechodzi medicala... 25.11.04, 13:32
      Tito, napisz jak podadza Ci wyniki badan. chodzi mi nie o ich wynik (o to
      jestem spokojny) ale o czas oczekiwania na wyniki. Dzieki.
      • Gość: Tito Re: 25% nowych nie przechodzi medicala... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.04, 18:31
        Napisze ale ktos chyba wspominal ze w PE 2 tygodnie. I PE i Rade obsluguje ta sama klinika.
        • Gość: octi Re: 25% nowych nie przechodzi medicala... IP: *.fbx.proxad.net 25.11.04, 22:43
          do mnie sie odezwali po 4rech tygodniach ze : brak rentgena pluc (mialem ze soba taki ktory mial
          ponad 6 miesiecy i bylo OK) dzis mowia ze za stare. Zrobilem natychmiast i wyslalem faksem
          streszczenie ze wszystko OK.
          po godzinie dzwonia ze brakuje EKG bo to ktore dalem ma ponad 5 lat (co widzial dobrze doktor na
          miejscu bo sobie gadalismy o tym) i mam w szybkiem tempie zrobic i im wyslac
          wszystko kosztem mojego czasu i nieobecnosci w pracy ... nie mowiac o kosztach badan
          zycze powodzenia
          ah jak pytalem sekretarki o serce i nadcisnienie to nie mialem wrazenia zeby to akurat moglo byc
          przeszkoda; ale z doswiadczenia wiem ze medycy kreca jak my adwokaci
          pozdrowienia
          • Gość: Tito Re: 25% nowych nie przechodzi medicala... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.04, 00:00
            Wszystkie badanioa mialem w Bru i wyniki tych nie labolatoryjnych sa ok - dok mi powiedzial. Czekam na krew i mocz...
          • Gość: Sofi Re: 25% nowych nie przechodzi medicala... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.04, 08:28
            >>> z doswiadczenia wiem ze medycy kreca jak my adwokaci

he, he - szczere i prosto z serca - podobało mi się.

Octi, to te badania takie gryntowne ? Przeswietlenie to wiedzialam, ale EKG i
            inne takie.
            Jak sie pracuje ? Bo chyba jestes juz na miejscu ? Luzny ten pierwszy miesiac?
            Tak jak inni wspominali ?
            • Gość: Octi do Sofi Re: 25% nowych nie przechodzi medicala... IP: *.fbx.proxad.net 26.11.04, 09:21
              mam teoretycznie zaczac od 1go
              ale sie opuznili z badaniami
              i jeszcze chca EKG ktore musze sam zrobic i im dac na tacy
              nie wiem co im sie spodoba zadecydowac
              wydaje mi sie ze blokuja jak sie da na kazdym szczeblu
              zeby brac jak najmniej ludzi z NMS
              potem powiedza ze sie nie nadaja bo malo zdalo egzamin a ci co zdali sa chorzy etc ....
              i bedzie nowy konkurs otwarty dla wszystkich ....
              a potem oczywicie CV zadecyduje a nie merit group (co i tak juz jest prawda)
              tyle ze szczerosci rano ;)
              buziaczki
              • Gość: Sofi Sofi do Octi - over :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.04, 09:43
                No to optymizmem z samego rana nie powialo.
                A juz myslalam ze po interview to juz z gorki ...

Nastawialam sie, ze jakby im wszystko poszlo sprawnie i szybko, to moze nawet
                16 stycznia wchodzilby w gre - a tu rozwial ktos moje nadzieje w sposob dosyc
                brutalny z samego rana.
                Bede w Bxl 1 i 2 grudnia na rozmowach i badaniach - grafik napiety, a rozmowy
                nie wygladaja na jakies straszne meczarnie (co sie mozna o czlowieku dowiedziec
                w 20 minut?).
                • Gość: sim Re: Sofi do Octi - over :) IP: *.ergo-communications.com 26.11.04, 10:15
                  ludzie, co wam sie tak spieszy do pracy?

Ja juz wszystko mam za soba ale od razu zastrzeglem ze nie zaczynam wczesniej
                  niz w lutym. Troche luzu, wakacji i leniuchowania - nalezy sie wam!
                  • Gość: Sofi Re: Sofi do Octi - over :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.04, 10:29
                    Troche nie znasz mojej sytuacji, ale jakbys poznal to bys wiedzial dlaczego mi
                    sie spieszy. Ja po prostu to "troche luniuchowania" mam juz za soba i tez byla
                    to moja swiadoma decyzja, bo uwazalam, ze przez ostatnie 6 lat troche za
                    intensywnie pracowalam i "nalezy mi sie".
                    Inna sprawa ze byly w ciagu tych kilku miesiecy momenty zwatpienia, kiedy te
                    ich procedury sie tak niemilosiernie przeciagaly, ze bylam o krok od podjecia
                    pracy w Polsce - ale nie zrobilam tego, bo musialabym pewnie wypowiedziec po 4
                    m-cach - a po co palic za soba mosty i robic sobie wrogow.

A ze nie naleze do osob, ktore potrfaia beczynnie siedziec i o wiele lepiej
                    czuje sie w sytuacjach, kiedy nie mam w co rak wlozyc - to juz mi sie znudzilo
                    czekanie az cos sie urodzi i wolalabym juz byc tam.
                    • Gość: Tito Re: Sofi do Octi - over :) IP: *.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.04, 09:13
                      ja jestem w identycznej sytuacji jak Ty! 7 lat pracy i bezrobotny od wrezsnia
                      na wiadomosc ze przeszedlem EPSO. Znudzily mi sie juz rozne plaze no i
                      oszczednosci sie koncza :)
                      • Gość: Sofi do Tito IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.04, 09:28
                        ufff - koniec - tak na 95%
                        dzisiaj potwierdze, jak już będzie 100%
                  • Gość: III pytania hipochondryka IP: 212.244.180.* 26.11.04, 11:25
                    to chyba ty napisałeś, że jak badania źle pójdą, to ma to tylko znaczenie z
                    punktu widzenia ubezpieczenia? a nie wpływa na możliwość zatrudnienia i
                    mianowania? ale w przypadku chorób b. zakaźnych chyba nie da rady? czy znasz
                    może szczegóły, tj., kiedy mogą nie zatrudnić z powodu stanu zdrowia? czy tylko
                    wtedy, jak nie nadaję się do pracy (wzrok, choroba silnie zakaźna, zaburzenia
                    psychofizyczne;) czy co tam jeszcze) czy również w innych przypadkach - np.
                    hepatitis C, kiła, rzeżączka, arytmia serca, migotanie przedsionków,
                    środmiąższowe zapalenie płuc, wrzody żołądka, nadczynność tarczycy, reumatyzm,
                    cyklofrenia ;)

p.s. robili ci test rohrschacha?
                    • Gość: xxx Wkraczacie na poziomy abstrakcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.04, 11:33
                      na ktorych nawet wirtualni finansiści sie gubia :)
                    • Gość: sim Re: pytania hipochondryka IP: *.ergo-communications.com 26.11.04, 15:25
                      Tak to ja pisalem - kolezanka ktora pracuje w ETS mi tak wyjasnila, tzn. ze
                      nikt sie tymi badaniemi nie przejmuje i nawet nie pyta o wyniki, chyba ze oni
                      sami sie zglosza bo masz jakiegos groznego wirusa.

tak ze nie panikowalbym zanadto

ps - co to za test?
                      • Gość: III Re: pytania hipochondryka IP: 212.244.180.* 26.11.04, 16:22
                        to jest, niestety, test na schizofrenię. nigdy go nie widziałem, to chyba takie
                        kolorowe plamy.
                        Dziękuję za odpowiedź.
          • integration Re: 25% nowych nie przechodzi medicala... 26.11.04, 10:52
            octi. ty bedziesz pracowal w Komisji? I 4 tygodnie??? No i przeciez nie kaza
            robic samemu badan, tylko robia je na miejscu. A wszelkie dokumnety medyczne
            trzbea przywiesc jesli sie jest w ich posiadaniu. I mi juz pare razy
            powtarzali, ze to nie jest konieczne.
            • Gość: Lilka Re: 25% nowych nie przechodzi medicala... IP: *.71-200-80.adsl.skynet.be 26.11.04, 14:25
              Mnie zastanawia jaki wplyw na opinie szanownego pana doktora ma wyglad
              osobnika poddajacego sie badaniom : co pan doktor zrobi z moja kolezanka, ktora
              pomyslnie zdala egzamin ale jest chodzaca reklama anoreksji czyli wyglada
              dokladnie jak kod kreskowy umieszczony na standartowym artykule z Tesco
              Zostanie poddana badaniom psychiatrycznym czy dadza jej natychmiast skierowanie
              na Powazki?
              Serdecznie Was pozdrawiam i wyluzujcie sie, przeciez zaczyna sie weekend!
            • Gość: octi odpowiada Re: 25% nowych nie przechodzi medicala... IP: *.fbx.proxad.net 26.11.04, 22:15
              Integration
              to czy bede pracowal zalezy w tej chwili od pana doktora ;) rzeczywiscie chodzi o KE
              dzis troche wiecej niz 4,
              sumiennie dostarczylem co mialem i pan doktor sie przyjzal
              powiedzial ok ok ok
              dzis sie budza ze to wszystko co przywiozlem jest za stare (pan doktor zaczal nie dawno prace w KE, i
              nie znal procedur)
              a wiec octi musi sam robic badania i przesylac faksem wyniki do service médical
              radze wam nic nie przywozic, jak potrzebuja to niech zrobia na miejscu sami
              pozdrawiam
              fajny week end sie szykuje ;)
              nie chcialem pesymistycznie z samego rana, tak wyszlo
              buziaczki dla kolezanek
              i pozdrowienia dla kolegow

PS : rekrutacja trwa, jeszcze dzis dzwonia do mnie i chca opowiadac o swoich unitach.
              nie moge uwiezyc ze tacy chorzy jestesmy ;)
              • integration Re: 25% nowych nie przechodzi medicala... 29.11.04, 14:08
                dzieki za odpowiedz! Ja mam badania na poczatku grudnia. Wiec i tak bedziesz
                szybciej ode mnie! Pozdrawiam i miego tygodnia
          • Gość: Ekonomista wnioski z przypadków Octi'ego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 19:55
            Ja tam nic ze sobą nie wiozę... Nie mam, nie posiadam i jak chcą, mogą mnie
            przebadać na miejscu :)
            • integration Re: wnioski z przypadków Octi'ego 10.12.04, 14:53
              napisz czy chcieli:) bo mnie tak
      • Gość: Tito Re: 25% nowych nie przechodzi medicala... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 14:25
        No wiec mam wyniki badan - pozytywne. Dostalem je razem z oficjalna oferta
        pracy dzisiaj a badania byly 23ego wiec czekalem okolo 2 tygodni.

Wyniki sa chyba szybciej bo kolega z ktorym bylem na badaniach dostal list
        papierowy juz po tygodniu ale dlatego ze jgo krew i mocz nie byly w najlepszym
        stanie. potwierdza to, ze medical kontaktuje sie z tymi ktorzy maja jakies
        problemy, a gdy problemow nie ma to kantaktuje sie ADMIN i wysyla oferte.

Pozdrawiam
        • integration Re: 25% nowych nie przechodzi medicala... 14.12.04, 12:34
          23/11 - 13/12 - to chyba prawie 3 tygodnie? Tito, ty idziesz do Komisji?
          • Gość: Tito Re: 25% nowych nie przechodzi medicala... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.04, 12:16
            No moze i 3 :). Ide do Parlamentu - od 3ego sty
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka