Dodaj do ulubionych

Legal.alien odezwij sie !!!

07.12.04, 23:18
Witam, jestem nowy na forum gazety ale od dłuższego juz czasu przyglądam się
różnym wątkom na forum, poniewaz mam mozliwosc wyjazdu do Norwegii i to
własnie do Stavanger chciałbym na ten temat z Tobą porozmawiac.
pozdrawiam
aka-71
Obserwuj wątek
    • legal.alien Re: Legal.alien odezwij sie !!! 08.12.04, 07:36
      Jestem i czekam na pytania.
      • aka-71 Re: Legal.alien odezwij sie !!! 09.12.04, 22:06
        Witam,
        tak jak juz wspominałem mam mozliwosc wyjazdu do norwegii i to własnie do
        Stavanger, to co miałbym tam robić to prace budowlane, facet który organizuje
        ta robote siedzi tam( czyli w stavanger) od kilku lat, nie obiecuje mi gruszek
        na wierzbie, mowi wprost ile mozna zarobić czyli od 15.000 do 19.000 a nawet
        20.000 tys koron miesiecznie, moje pytania których mam do ciebie mnóstwo z
        racji twojego pobytu to, w pkt bedzie lepiej, ha ha :
        1) czy zarobki nie sa zaniżane( za kontakt nie chca ode mnie zadnych pieniedzy,
        kontakt z wiarygodnego źródła)
        2) jak drogie w stavanger jest życie?
        3) jakie sa szanse na legalna prace?
        4) czy idac do norweskiego posredniaka, moge powiedziec wprost: dzien dobry
        szukam pracy, czy macie jakas propozycje dla mnie??? przy znjaomości na razie
        jez angielskiego...
        5) jezeli pracuje na czarno, łapią mnie, co wtedy?
        6) prowadze działalnośc gospodarcza w Polsce, czy to moze mi pomóc w
        znalezieniu legalnego zatrudnienia w Norwegii?( słyszałem takie plotki od
        znajomego, choć przyznam ze trudno mi w to uwierzyć..... :-))
        Wiem ze jest tego troche, bede wdzieczny za kazda odpowiedź, jesli nie chcesz
        udzielac odpowiedzi na forum, podaje swój adres prywatny: aka-71@o2.pl
        Pozdrawiam
        aka
        • legal.alien Re: Legal.alien odezwij sie !!! 10.12.04, 07:48
          aka-71 napisał:

> Witam,
          > tak jak juz wspominałem mam mozliwosc wyjazdu do norwegii i to własnie do
          > Stavanger, to co miałbym tam robić to prace budowlane, facet który organizuje
          > ta robote siedzi tam( czyli w stavanger) od kilku lat, nie obiecuje mi
          gruszek
          > na wierzbie, mowi wprost ile mozna zarobić czyli od 15.000 do 19.000 a nawet
          > 20.000 tys koron miesiecznie

Jesli jest to zarobek netto to calkiem niezle, jesli brutto to tak sobie.

, moje pytania których mam do ciebie mnóstwo z
          > racji twojego pobytu to, w pkt bedzie lepiej, ha ha :
          > 1) czy zarobki nie sa zaniżane( za kontakt nie chca ode mnie zadnych
          pieniedzy,
          >
          > kontakt z wiarygodnego źródła)
          Czy praca jest legalna??
          > 2) jak drogie w stavanger jest życie?
          Drogie jak w calej Norwegii. Za wynajecie mieszkania musis zaplacic min.4000
          NOK za miesiac plus oplaty za prad (500-1000NOK miesiecznie).
          > 3) jakie sa szanse na legalna prace?
          Nie wiem, nie znam tego rynku kompletnie.
          > 4) czy idac do norweskiego posredniaka, moge powiedziec wprost: dzien dobry
          > szukam pracy, czy macie jakas propozycje dla mnie??? przy znjaomości na razie
          > jez angielskiego...'

Mysle, ze tak. Ale lepiej sledzic ogloszenia w prasie i w internecie.

> 5) jezeli pracuje na czarno, łapią mnie, co wtedy?'
          Na pewno wyrzucaja do Polski i pewno cos wbijaja w paszport.

> 6) prowadze działalnośc gospodarcza w Polsce, czy to moze mi pomóc w
          > znalezieniu legalnego zatrudnienia w Norwegii?( słyszałem takie plotki od
          > znajomego, choć przyznam ze trudno mi w to uwierzyć..... :-))
          Nie orientuje sie w takich sprawach, ale chyba zwasze mozna otworzyc dzialanosc
          w Norwegii.

> Wiem ze jest tego troche, bede wdzieczny za kazda odpowiedź, jesli nie chcesz
          > udzielac odpowiedzi na forum, podaje swój adres prywatny: aka-71@o2.pl
          > Pozdrawiam
          > aka
          Zobacz na Forum Norwegia tam bylo troche dyskusjii na podobne tematy:
          forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=19148
          • aka-71 Re: Legal.alien odezwij sie !!! 10.12.04, 12:14
            Bardzo Ci dziekuje za odpowiedź, dzięki za link do forum Norewgia, pewnie teraz
            będziemy się spotykać tam.....
            jeszcze raz dzieki.....
            pozdrawiam
            aka-71
            • legal.alien Re: Legal.alien odezwij sie !!! 10.12.04, 12:31
              Nie ma za co.
              Wracajac do kosztow utrzymania to musisz sie przygotowac na wydatek ok 2-3tys
              NOK na wyzywienie.
        • anniken Re: Legal.alien odezwij sie !!! 10.12.04, 13:24
          aka-71 napisał:

> 1) czy zarobki nie sa zaniżane( za kontakt nie chca ode mnie zadnych
          pieniedzy,

Zarobki sa w wielu przypadkach zanizane. Dodatkowo, jezeli to praca nielegalna,
          to moze sie okazac (nie musi, ale byly takie przypadki), ze dostaniesz o wiele
          mniej, niz wstepnie ustaliliscie, i nie bedziesz mogl nic z tym zrobic :(
          >

> 3) jakie sa szanse na legalna prace?
          Szanse na legalna prace sa po 1.maja duze. Obywatel Unii moze legalnie starac
          sie o prace na kazdym stanowisku, na linii z Norwegami, jezeli posiada wymagane
          na dane stanowisko, kwalifikacje, oraz znajomosc jezyka.
          Na podstawie umowy o prace skladasz u policji wniosek o zezwolenie na prace i
          pobyt. Warunkiem otrzymania zezwolenia jest praca w pelnym wymiarze - pelen
          eteat, i wynagrodzenie nie odbiegajace od obowiazujacej taryfy.
          W tej chwili obywatele EWG maja priorytet przy rozpatrywaniu podan o zezwolenie
          na prace i pobyt. Zalatwianie tych formalnosci odbywa sie szybko (tydzien-dwa),
          i jezeli Twoja umowa o prace odpowiada wymogom, to zezwolenie dostaniesz - pod
          warunkiem, ze nie ma innych szczegolnych przeciwwskazan (np. praca w zawodzie,
          w ktorym jest wielu bezrobotnych Norwegow ze wzgledu na trudnosci w znalezieniu
          zatrudnienia).
          Zezwolenie wydaje sie na czas okreslony, z reguly na 1 rok, i musisz zadbac o
          jego przedluzenie, czyli zlozyc nowy wniosek, jezeli po roku w dalszym ciagu
          bedziesz mial te prace. Po 3 latach stalej pracy w Norwegii mozesz ubiegac sie
          o zezwolenie na osiedlenie.

> 4) czy idac do norweskiego posredniaka, moge powiedziec wprost: dzien dobry
          > szukam pracy, czy macie jakas propozycje dla mnie??? przy znjaomości na razie
          > jez angielskiego...
          Mozesz. Nie tylko zapytac, ale rowniez zarejestrowac sie jako poszukujacy
          pracy. Rejestrujac sie w Aetat otrzymujesz prawo do legalnego pobytu w Norwegii
          do 6 miesiecy jako poszukujacy pracy. Warunkiem tego pobytu jest jednak
          udokumentowanie przez Ciebie, ze masz w Norwegii lokum i srodki na utrzymanie.
          Dlatego najpierw powinienes pojsc do Folkeregister i zameldowac swoj adres w
          Norwegii. Na oplaty mieszkania i inne plus biezace wydatki powinienes moc
          udekumentowac przynajmniej 10 000 koron miesiecznie. Alternatywnie mieszkasz u
          kogos, kto Cie gosci i poswiadcza, ze bedzie Cie w tym czasie utrzymywal.

> 5) jezeli pracuje na czarno, łapią mnie, co wtedy?
          Jako obywatel Unii, otrzymujesz rowniez mandat do zaplacenia, jak rowniez ten,
          kto Cie nielegalnie zatrudnil. Stanowczo odradzam.

> 6) prowadze działalnośc gospodarcza w Polsce, czy to moze mi pomóc w
          > znalezieniu legalnego zatrudnienia w Norwegii?( słyszałem takie plotki od
          > znajomego, choć przyznam ze trudno mi w to uwierzyć..... :-))
          Jako prowadzacy wlasna legalna dzialalnosc gospodarcza, zarejestrowana w
          Polsce, mozesz swobodnie oferowac swe uslugi w Norwegii. Nie musisz wowczas
          ubiegac sie o zezwolenie na prace i rozliczasz sie w Polsce, jednak nie
          nabierasz prawa do osiedlenia, niezaleznie od dlugosci okresu pracy w Norwegii.

Pozdrawiam :)
          • anniken Re: Legal.alien odezwij sie !!! 10.12.04, 13:29
            Badz jednak swiadomy, ze nie posiadajac zadnej znajomosci jezyka norweskiego,
            zmniejszasz swoje szanse na znalezienie pracy tutaj.
            Jezeli ubiegajac sie o prace bedziesz jednoczesnie przebywal w Norwegii, radze
            od razu zapisac sie na kurs norweskiego. Aetat udzieli Ci wskazowek, gdzie sie
            zglosic na kurs. Sa to kursy platne, ale niewiele.
            Rowniez starajac sie z Polski, radze zaczac uczyc sie jezyka. W wiekszosci
            zawodow brak znajomosci jezyka zdyskwalifikuje Cie przy rozpatrywaniu podan, co
            jest zreszta oczywiste i zrozumiale, skoro masz pracowac w Norwegii i
            porozumiewac sie z Norweskimi klientami/pacjentami, ludzmi w roznym wieku i z
            roznym stopniem znajomosci jezyka - mimo nauczania w szkole, itp. od ktorych
            nie mozesz wymagac, aby porozumiewali sie z Toba po angielsku.
            • aka-71 Re: Legal.alien odezwij sie !!! 10.12.04, 22:55
              Anniken.......
              dzięki za wszelkie info....
              to na prawde pomaga....
              pzdr
              aka-71
              p.s. na razie myślę o wyjeździe sam, resztę rodziny zostawiam w Polsce, będę
              bazował na angielskim ale wiemy ze bez norweskiego ani rusz, więc na pewno
              chcemy się zacząć go uczyć, słyszałem ze nie jest to jakoś specjalnie
              skomplikowany język, ha ha ha, no to tyle.....
              a tak na marginesie wiem ze legal.alien pisze ze Stavanger a Ty gdzie
              mieszkasz???
              pozdrawiam
              aka-71
      • marcus14 Re: Legal.alien odezwij sie !!! 06.04.05, 05:44
        Witam i o rade pytam tak poważnie szukam pracy jak większość, mam oferte do
        Stawanger na budowe 50 kor czy to dużo ,za godzine, z tego jeszcze mieszkanie
        opłacić trzeba. Niewiem CZY JECHAĆ? Jeśli wyjade i strace oszczędności ,a ten
        gość mnie wykiwa
        • legal.alien Re: Legal.alien odezwij sie !!! 06.04.05, 07:44
          Rozumiem, ze to praca na czarno. 50 koron za godzine to sa grosze na warunki
          norweskie. Polacy wynajmujacy sie do malowania domow biora od 80 koron za
          godzine.
          50 koron to 2 puszki piwa w sklepie, albo jedno w barze.
          Jesli chodzi o wykiwanie, to jesli jest to praca na czarno i nie masz zadnej
          pisanej umowy to wszystko moze sie zdazyc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka