almahler 26.12.04, 21:26 HEj, ponawiam prosbe. byl ktos moze na stazu (albo wybiera sie) do Komisji? chetnie bym poforowala, bo ja wybieram sie od 1 marca...pzdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pinezka Re: staz w KE IP: *.gov.pl 27.12.04, 12:22 Bylam sporo lat temu. A co konkretnie cie interesuje? Odpowiedz Link Zgłoś
almahler Re: staz w KE 27.12.04, 14:16 nie wiem nic, komletnie jic. czy on daje jakies wieksze pozniej szanse zawdowe itd? jak najlepiej znalezc najtansze mieszkanie? czy wyzyje za kase jak mi tam proponuja? bylam juz w podobnej sytuacji, tzn, znalazlam sie w nowym miejscu juz kiedys bez mieszkania itd, gdy pojechalam na stypendium zagraniczne, studiowalam tez poza Polska, ale tutaj to co innego, bo Ww BElgii bylam tylko przejazdem, a rancuski znam tylko troche, a nawet troszeczke.?:( dzieki za wszeie info pzdr Gość portalu: pinezka napisał(a): > Bylam sporo lat temu. A co konkretnie cie interesuje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iamjedi Re: staz w KE IP: 80.51.246.* 29.12.04, 11:34 almahler, gratuluję stażu! ja też się o niego ubiegam, ale jeszcze nic nie dostałam (hm, to chyba zły znak). Czy Komisja poinformowała Cię pocztą czy mailem? A w ogóle to lobbowałeś czy spokojnie czekałeś? co do informacji o tym jak przetrwać w brukseli to mogę podzielić się doświadczeniami mojej wspólokatorki, która właśnie dostała staż w Radzie. Nie wiem ile teraz płaci Komisja ale Rada proponuje ok. 835 euro i to nawet pozwala przezyc, przy założeniu ścisłego reżimu w dziedzinie rozrywki. co do mieszkania, to można w brukseli znaleść sporo mieszkań wynajmowanych właśnie stażystom, gdzie można podpisać umowę na poł roku. są tanie i zazwyczaj w poblizu odpowiednich dg. pozdrawiam i powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
almahler Re: staz w KE 29.12.04, 12:44 hej, dzieki, ale nie ma czehgo. dostalam meila, trzymam kciuki za Ciebie i dzieki za info nawet wstepne. kurcze troche sie boije, bo z francuskim (tym bardziej flamandzkim) u mnie krucho:) no i dzieki za info okasi. bedzie ciezko, ale trzeba bedzie dac rade. wole to niz 1000 zl na reke tu, no, a poza tym nowe doswiadczenia, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pinezka Re: staz w KE IP: *.gov.pl 30.12.04, 10:44 z tym mieszkaniem to nie ma co panikowac. Wybor jesr ogromny, ale za pieniadze zwyklego stazysty (ok. 700 e/mies) bez innych zrodel, pozostaje wylacznie wynajem pokoju. To powszechnie praktykowane przez stazystow, zwykle w kamienicy sa oddzielne pokoje, lazienki na pietrze lub przy pokojach i jedna kuchnia na dole wspolna dla wszystkich lokatorow. Co do wyzycia za reszte, to coz - cieniutko, nie ma co ukrywac. Co do pytania, czy to powieksza szanse zawodowe, to zalezy. Jesli "musisz" szukac pracy w instytucjach UE, to taki staz nie zaszkodzi. Ale miedzy Bogiem a prawda, to wszysscy wiedza na czym polega staz (nie ekspercki tylko ten 5-mies) i nie maja zludzen co do sposobu w jaki ten czas sie tam spedza. W sumie mily czas, ale bez przesady. Jesli ma sie lepsze zajecie w kraju, to taka oferta jest taka-sobie. pzdr ps. aha. znam ludzi, ktorzy przyjezdzaj na pare dni przed terminem rozpoczecia stazu, zatrzymuja sie npt. w schronisku mlodziezowym i znajduja lokum bez problemu. Bez paniki. Odpowiedz Link Zgłoś