21.02.05, 22:32
Czesc,
duzo piszecie o lobbowaniu, lobbingu.
Co konkretnie macie na mysli? Strasznie mnie to zaintrygowalo.
Wg was "zwykly" czlowiek ma male szanse sie dostac do instytucji europejskich?
Obserwuj wątek
    • asiunia.lux Re: Lobbing 21.02.05, 23:03
      wszyscy jestesmy "zwyklymi" ludzmi, a lobbowanie sie nie zaszkodzi, wrecz jest
      wskazane.
      • Gość: mon6229 Re: Lobbing IP: *.suwalki.cvx.ppp.tpnet.pl 22.02.05, 07:35
        jak na razie wszyscy grzecznie mi dziękują i informują, że oferta jest w
        pierwszej kolejności przeznaczona dla kandydatów "wewnętrznych", ale biorą mnie
        też pod uwagę. Później dostaję wielce uprzejmą odpowiedź, że tym razem nie
        miałam szczęścia i życzą mi powodzenia w dalszym życiu zawodowym. A kiedy
        wreszczie trafię na kogoś, kto da mi szansę??? Pozdrawiam wszystkich
        poszukujących :)
      • kasienka80 Re: Lobbing 22.02.05, 09:08
        No dobrze, a konkretnie to jak wyglada to lobbowanie? Bo szczerze powiem nie
        widze tego jakos...
        • Gość: Unia Re: Lobbing IP: 32.106.80.* 22.02.05, 09:17
          Lobbowanie, tzn. ze trzeba pisac do kazdego "Head of Unit - Human Resources"
          (HoU) z kazdej Dyrekcji Geneln. (DG)lub Sekretarz Generaln. w grupach pol. w PE
          lub do Admin w Parlamencie (PE) lub Rada lub ....
          Juz bylo na ten temat na forum. Szukaj. Moge podac jeszcze raz ale teraz nie
          mam czasu. Pozdrawiam.
          • kasienka80 Re: Lobbing 22.02.05, 09:41
            Przeczytalam, ze lobbowanie to wlasciwie "pokazywanie, ze ktos taki jak ja
            zyje".
            Ale skad brac adresy Dyrekcji Generalnych? Normalnie ze stron? I wysylac CV i
            list motywacyjny bez konkursu, czy najpierw zdac konkurs?

I jeszcze jedno pytanie: jestem technologii zywnosci i chcialabym pracowac w
            Komisji. Czy trzeba czekac az jakis konkurs w tej dziedzinie otworza? Nie ma
            mozliwosci wyslania kandydatury spontanicznej, bez konkursu?
            Do PE Asia.lux wysylala nam formularze "bezkonkursowe".
            Ktos cos wie?

Cholercia, naprawde interesuje sie tym wszystkim, ale nie jestem tak biegla jak
            WY !!! Jeszcze sie gubie i slabo kapuje jak to dziala. Moja idealistyczna wizja
            swiata mi blokuje spojrzenie na pewne sprawy ;-))
            • asiunia.lux Re: Lobbing 22.02.05, 09:57
              Kasiu, skrobnelam Ci kilka slowek na priva.
    • kasienka80 Re: Lobbing 22.02.05, 10:27
      Asiunia, dzieki za maila. Odpowiedzialam Ci rowniez.
      Pozdrawiam serdecznie
      • epsotek Re: Lobbing 22.02.05, 10:48
        Hmmm.

Generalnie to lepiej miec zdany konkurs (podobno) ale oferty dla ludzi z
        zewnatrz tez sa czasem publikowane. Informacje o nich sa np. na stronach UKIE.

Nie wiem czy lobbowanie pomaga bo na forum sa ludzie, którzy dostali prace
        zarowno dzieki lobbowaniu jak i calkowicie z inicjatywy pracodawcy. Ale na
        pewno sprawia, ze sie lepiej czujemy i mamy wrazenie, ze przynajmniej staramy
        sie pomodz wlasnemu losowi.

Hmmm. No i nie idealizowalbym nazbyt Brukselskiej biurokracji :) Pewnie fajnie
        bedzie jak juz nas zatrudnia ale idealem to oni nie sa (a w przyszlosci mowic
        bedziemy, ze idealem to my nie jestesmy)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka