Gość: nikt IP: *.attu.pl / 85.128.90.* 24.02.05, 01:27 Tylko 133 tys.? Nie nazwałbym tego "zalaniem" rynku pracy. Podobno miało na nas czekać 500 tys miejsc pracy. Skąd więc to zaskoczenie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: nikt Tylko 133 tys? IP: *.attu.pl / 85.128.90.* 24.02.05, 01:27 Tylko 133 tys.? Nie nazwałbym tego "zalaniem" rynku pracy. Podobno miało na nas czekać 500 tys miejsc pracy. Skąd więc to zaskoczenie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LONDYŃCZYK Re: Tylko 133 tys? IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 24.02.05, 01:56 Nalezy doliczyc jeszcze drugie tyle pracujacych na czarno. Liczby przedstawione wyzej to ilosc zarejestrowanych pracownikow odprowadzajacych podatek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re:gdzie inzynierowie z Polski IP: *.hrl.com 24.02.05, 02:04 dlaczego oni zostaja murarzami, tynkarzami , czy nie dobrze wykwalifikowanych inzynierow, lekarzy, nauczycieli, czy specjalistow od finansow, ksiegowosci etc gdzie jest ta inteligencja polska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzyzzio Re:gdzie inzynierowie z Polski IP: 213.76.135.* 24.02.05, 07:52 inżynierowie i inne "białe kołnierzyki" już pracują lub mają znacznie mniejsze kłopoty ze znalezieniem pracy w Polsce niż osoby z niższym wykształceniem, nie potrzebują więc emigrować za pracą, zresztą Polaków w Llndyńskim City jest całkiem sporo.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~inzynier Re:gdzie inzynierowie z Polski IP: *.gts.pl 24.02.05, 12:21 Ja jestem inzynierem i z mojego punktu nie oplaca mi sie wyjezdzac do pracy za granice. Ta sama placa, a wieksze koszty utrzymania, no i samo to, ze patrza i traktuja czlowieka jak jakiegos gorszego (chodzi tutaj o odczucia, a nie kometarze np. pracodawcow w mediach). Ale przeciez wszystko zalezy - co kto woli i jakim kosztem chce osiagnac swoj wyznaczony cel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re:gdzie inzynierowie z Polski IP: 80.176.7.* 24.02.05, 14:57 Ja jestem !Ja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wyspiarz mgr. inz. Re:gdzie inzynierowie z Polski IP: *.in-addr.btopenworld.com 24.02.05, 12:50 Gość portalu: gosc napisał(a): > dlaczego oni zostaja murarzami, tynkarzami , czy nie dobrze wykwalifikowanych i > nzynierow, lekarzy, nauczycieli, czy specjalistow od finansow, ksiegowosci etc > gdzie jest ta inteligencja polska Ano tutaj, na wyspie - pracuje jako informatyk dla jednej z Londynskich firm softwarowych. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inz. Re:gdzie inzynierowie z Polski IP: *.as1.bir.birr.eircom.net 24.02.05, 15:40 Jestesmy i pozdrawiamy dynamicznie rozwijajaca sie gospodarke wschodniej europy - ktora nas wogole nie potrzebuje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dagi Re: Tylko 133 tys? IP: *.icpnet.pl 24.02.05, 12:25 nie martw się będzie więcej już Belka z Kwasem sie o to posatrlaju Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerry jedna piata wystapila o zasilki? IP: *.brtn.cable.ntl.com 24.02.05, 02:41 "zasiłki dla bezrobotnych przyznano mniej niż 800 osobom, a 97 proc. wniosków w tej sprawie "od ręki" załatwiono negatywnie." To znaczy że 27 tys. ludzi wystąpiło o zasiłki! To bardzo dużo, uwzględniając liczbę przybyłych. Co do tłumaczenia wypowiedzi Anglików, jak można "pchnąć inflację z 5% do 0%". Chyba "ograniczyć" inflację? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Polacy zalali rynek pracy w Wielkiej Brytanii IP: *.hstl6.put.poznan.pl 24.02.05, 04:23 widze ze gazeta probuje dorownac najlepszym wzorcom typu fakt czy se -zalew ??- 70 -40 = 30 tys na kilkadziesiat milonuw pracujacych brytyjczykow Odpowiedz Link Zgłoś
vortex1 No przecież Polska jest największym z nowych 24.02.05, 07:51 krajów w UE. To nic dzienego. WYdaje mi się nawet że proporcjonalnie do liczby mieszkańców stanowimy mniejszość. Pzdr. --------------- www.main.home.pl/zbawienie Odpowiedz Link Zgłoś
dyplomata Medialne glupoty 24.02.05, 07:59 Gość portalu: nikt napisał(a): > Tylko 133 tys.? Nie nazwałbym tego "zalaniem" rynku pracy. Podobno miało na > nas czekać 500 tys miejsc pracy. Skąd więc to zaskoczenie? To sa zwykle medialne glupoty. Naplyw pracownikow byl niewielki jesli wezmie sie pdo uwage ze polowe zarejestrowanych stanowili legalizujacy swoj pobyt ktorzy byli juz wczesniej. Polacy stanowia polowe a ludnosc Polski to polowa ludnosci nowych krajow Unii. Nie ma wiec zadnego zalewu. Wrecz przeciwnie, nalezaloby sobie zyczyc i goraco zachecac zeby ludzie probowali wykorzystac te nowe mozliwosci. Ale na podstawie dotychczasowych liczb nie widac by w Polsce znalazlo sie kilkaset tysiecy czy milion chetnych do normalnej porzadnej pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poul Re: Polacy zalali rynek pracy w Wielkiej Brytanii IP: *.mtl-london.co.uk 24.02.05, 08:13 watpi zeby angole nazekali na "az"TYLU PRACOWNIKOW ,WIEDZA CO ROBIA,KAZDE POZWOLENIE NA PRACE TO £50,NO I PODATEK JA PLACE £130 NA TYDZIEN,JESTEM BUS DRIVERem.Suuppeerr praca.nara Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasek Re: Polacy zalali rynek pracy w Wielkiej Brytanii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 13:38 Piszesz że JE > STEś BUS > DRIVERem napisz proszę cos więcej o tym.Kazda informacja będzie dla mnie cenna. Za ok miesiąc jade do takiej pracy ,mam zaproszenia na interview do kilku firm(być może w to samo miejsce też).Proszę o kontakt na GG;3253382 lub ; kasek@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
kpix "dominują mężczyźni (55 proc.)" 24.02.05, 11:05 Jesli jest 55% mezczyzn i 45% kobiet, to jest to "dominacja" czy "lekka przewaga"?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dresy Re: angole wiedzo co robia IP: *.Zabrze.Net.pl 24.02.05, 11:59 przez takie dzialania UK stanie sie w najbilzych latach najwieksza gospodarka w dobie recesji wynikajacej z braku sily roboczej starzejacego sie spoleczenstwa dslatego warto inwestowac i nawet i w funty bo jest pewne ze sie nie straci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WUJEK Re: Polacy zalali rynek pracy w Wielkiej Brytanii IP: *.eranet.pl 24.02.05, 12:14 Trzeba zrobić analizę, ile Polacy stworzą nowych miejsc pracy? Tak jak w USA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wilski Tak naprawdę dużo to wyjechało Litwinów i Słowaków IP: *.devs.futuro.pl 24.02.05, 12:15 Jeżeli Litwini i Słowacy stanowią odpowiednio 15 i 10% pracowników w UK to znaczy że jest ich o wiele więcej niż stanowią te narodowości wśród 10 nowych członków UE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kachna Re: Polacy zalali rynek pracy w Wielkiej Brytanii IP: *.kalisz.mm.pl 24.02.05, 13:11 A oto fragment artykulu ze strony BBC: Home Office minister Des Browne said workers from the so-called "A8 states" had contributed £240m to the UK economy up to the end of December 2004. "People from the accession states already here have legitimised their position by registering with the scheme and are now contributing to our economy, paying tax and National Insurance," Mr Browne said. Wiec Anglicy sie ciesza, oprocz pracownikow maja jeszcze niezle wplywy do budzetu. I o co ten krzyk, ze Polacy zalali rynek. I Polakom sie oplaca i rzadowi brytyjskiemu tez. Odpowiedz Link Zgłoś
astygmatyk Polacy zalali rynek pracy w Wielkiej Brytanii??? 24.02.05, 13:15 A czy podkarpacie ZALEWA krakowski badz warszawski rynek pracy? Brytyjski minister odpowiedzial dosadnie na to pytanie, stwierdzajac, ze nie ma mowy o udawaniu fortecy, zwlaszcza dlatego, ze biloby to po kieszeni nie Polakow, ale wlasnie brytyjska gospodarke i budzet. Jeszcze nie tak dawno temu mieszkancy podkarpacia nie mogli sie przenosic do Warszawy bez specjalnego zezwolenia.. Te czasy juz minely. Teraz, w miare jak znika "tkz. niepodleglosc" i laczymy sie w jedna Europe, znikaja inne glupie ograniczenia. Miejmy nadzieje, ze Polska tez zrozumie co warta jest jej "niepodleglosc" i "suwerennosc" i w koncu przekona sie do Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pol Mnie to przypomina obozy pracy jak w czasie wojny IP: *.klc.vectranet.pl / 195.85.229.* 24.02.05, 13:22 Juz kiedys tak było myslalem, ze sie to wiecej nie powtorzy, zawsze z tego polaka na zachodzie uczynią zwierze zaprzęgną do fury i wio!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kachna Re: Mnie to przypomina obozy pracy jak w czasie w IP: *.kalisz.mm.pl 24.02.05, 13:37 Nie chodzi o to ze ktos pracuje fizycznie bo jest POLAKIEM, ale dlatego ze: nie zna jeszcze dobrze jezyka, nie ma doswiadczenia na brytyjskim rynku pracy, bierze pierwsza lepsza prace z powodow finansowych itp. Wszedzie na swiecie liczy sie doswiadczenie. Czy anglicy lub inni zaraz po studiach wskakuja na kierownicze stolki? Kilkanascie lat zajmuje im wybicie sie i pokazanie ze jest sie dobrym. Jestesmy w Unii od roku i od razu zadamy zeby nam DALI wszystko na tacy. Zapracujmy sobie na to i po 10-15 latach zobaczymy czy ktos nas wykorzystuje bo jestesmy gorsza nacja. Znam osobiscie Polakow wlasnie w Anglii na niezlych stanowiskach,ale oni tam mieszkaja od lat i ciezko na to pracowali. A tak na marginesie to wlasnie w Polsce jest nienormalnie bo stanowiska czesto sa "ZALATWIANE" a nie wypracowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JohnGalr Chory psychicznie??? IP: 204.86.34.* 24.02.05, 16:15 Obozy w czasie wojny... czlowieku, czy Ty wiesz o czym piszesz? Twierdzisz, ze Zydzi z wlasnej nieprzymuszonej woli wsiadali do pociagy bylejakiego i jechali do Oswiecimia popracowac???? Jesli nie podoba Ci sie oferta pracy w Londynie to jej po prostu nie akceptuj. Niektorzy nie moga zniesc faktu, ze ludzie jada za granice do pracy zamiast siedziec w PL i marnowac zycie dla dobra Lojczyzny. Eh... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobson 7 państw b. ZSRR od maja w Unii? Ciekawe... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 17:27 Czyżby "The Telegraph" nie wiedział, które państwa weszły w maju do UE? No chyba, że w skład "siedmiu państw b. bloku radzieckiego, które weszły do UE w maju" gazeta zalicza również Polskę, Węgry, Czechy i Słowację. Jeśli tak to, to przepraszam, że podniosłem kwestię. Odpowiedz Link Zgłoś
ianek70 Re: 7 państw b. ZSRR od maja w Unii? Ciekawe... 24.02.05, 17:35 Soviet Union: ZSRR Soviet Block: Strefa wpływu Związku Radzieckiego. Więc tak, ludzie z Telegraph wiedzieli, które państwa weszły do UE. Czytali o nich w gazecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bognus Re: Polacy zalali rynek pracy w Wielkiej Brytanii IP: *.arcor-ip.net 24.02.05, 19:43 Pracownicy z nowych krajow EU "popchnęli roczną inflację płac z 5 proc.do zera". Co to oznacza? Ci ludzie pracowali za duzo nizsze stawki niz rodzimi pracownicy.Zadania placowe rodzimych zostaly ukrocone. Kiedy w koncu Polska przestanie byc eksporterem taniej + wykwalifikowanej sily roboczej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: John Galt Problem z Waszymi pogladami IP: 204.86.34.* 24.02.05, 21:52 >Kiedy w koncu Polska >przestanie byc eksporterem taniej + wykwalifikowanej sily roboczej? Przyjmij do wiadomosci, ze Polska nie jest eksporterem "sily roboczej", poniewaz Polska nie jest wlascicielem ludzi. Moja praca, moje pieniadze so Moje i tylko Moje. Nie pracuje dla zadnego panstwa, narodu czy innego kolektywu, pracuje wylacznie dla Siebie. Nie mam zadnych moralnych obowiazkow marnowania swojego zycia dla kogokolwiek. Swiat do nikad nie dojdzie, dopoki ludzie nie porzuca ofiarniczych koncepcji zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
sajjitarius Re: Problem z Waszymi pogladami 25.02.05, 02:21 I to jest najlepsza odpowiedz jakiej mozna udzielic tym ktorzy sa przesiaknieci bredniami o prymacie panstwa/kolektywu/spoleczenstwa nad indywidualna jednostka. Mysle, ze ci co wlasnie wyjezdzaja do pracy w UK czy za ocean maja zdrowe podejscie do zycia i rzeczywistosci. Ja sam wyjechalem z Polski 16 lat temu kierujac sie ta wlasnie filozofia, ze nie jestem niczyja wlasnoscia, mam jedno zycie i to zycie nalezy do mnie. Urodzilem sie w Polsce bo taki byl kosmiczny zbieg okolicznosci, z Polski wyjechalem bo taki byl moj wybor podyktowany moim wlasnym zdrowym egoizmem. A teraz czekam na posty tych oburzonych "patriotow" "socjalistow" "altruistow" ktorzy nie omieszkaja mi przypomniec ze panstwu polskiemu i spoleczenstwu cos sie ode mnie nalezy przeciez, w zamian za przywilej spedzenia pierwszych 20 paru lat mojego zycia w polskim piekielku. Oczywiscie panstwo polskie i spoleczenstwo w retoryce tych altruistow oznacza jedynie ze im sie cos ode mnie nalezy. I nie omieszkaja nadmienic, ze nie powinienem zapominac skad pochodze. Wiec juz uprzedzam i odpowiadam...nie zapominam, wlasnie dlatego, ze pamietam, mnie tam nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
dyplomata Problemu nie ma 27.02.05, 23:40 sajjitarius napisał: > A teraz czekam na posty tych oburzonych "patriotow" > "socjalistow" "altruistow" ktorzy nie omieszkaja mi przypomniec ze panstwu > polskiemu i spoleczenstwu cos sie ode mnie nalezy przeciez, w zamian za > przywilej spedzenia pierwszych 20 paru lat mojego zycia w polskim piekielku. Byc moze zbyt brutalnie podchodzisz do sprawy i przesadzasz z piekielkiem. Ludzie w Polsce zyli przez kilkadziesiat lat w systemie totalitarnym ktory wpajal myslenie kolektywne wiec trudno im sie przestawic na myslenie indywidualistyczne. To ze jest trudno o prace to wynik historii i opoznienia rozwojowego a nie piekielka, przeszlo przez ten etap bardzo wiele krajow europejskich. Na decyzje o wyjezdzie wplyw maja czynniki ekonomiczne i wiezi spoleczno- kulturowe. Z punktu widzenia ekonomii rynkowej jest bardzo korzystne jezeli nadmiar sily roboczej wyjedzie. Jest to zjawisko znane z historii. Dobrym przykladem jest Irlandia z ktorej wyjechalo o wiele wiecej ludzi niz tam mieszkalo zanim ekonomia sie rozwinela tak ze teraz potrzebni sa imigranci do pracy. Natomiast na decyzje o wyjezdzie wplywa tez poziom wiezi spoleczno-kulturowych na przyklad rodzinnych. Dla pewnego odsetka populacji wiezi te nia maja wiekszego znaczenia wiec z niego bierze sie wiekszosc wyjezdzajacych. Trzeba jednak pamietac ze wsrod ludzi o niskim poziomie wiezi czseto spotyka sie osobnikow asocjalnych czy wrecz o cechach psychopatycznych i stad duze nasilenie zachowan asocjalnych w grupach imigracyjnych. Nie wszyscy moga wyjechac wiec ci co wyjezdzaja zmniejszaja nacisk na rynku pracy i w ten sposob przyczyniaja sie do rowniez do poprawy sytuacji w kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oslo Do wszystkich wybierajacych sie do Norwegii IP: *.111.153.004.chello.no 24.02.05, 20:10 Prace w Norwegii latwo znalesc w sezonie maj-wrzesnien szczegolnie w rolnictwie sprzataniu oraz pracach typu malowanie remonty mieszkan. Polecam Okolice Oslo miejscowosc Lier okolice Telemark w sezonie letnim bardzo latwo zmalesc tam prace Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wujek Re: Polacy zalali rynek pracy w Wielkiej Brytanii IP: 5.5R3D* / *.cache.pol.co.uk 24.02.05, 22:56 A ile sie nie zarejestrowalo bo nie chca placic podadkow? Pracownikow jest o wiele wiecej niz nieudaczny rzad Tony Blair moze policzyc. Odpowiedz Link Zgłoś
ianek70 Re: Polacy zalali rynek pracy w Wielkiej Brytanii 25.02.05, 08:55 Gość portalu: Wujek napisał(a): > A ile sie nie zarejestrowalo bo nie chca placic podadkow? Pracownikow jest o > wiele wiecej niz nieudaczny rzad Tony Blair moze policzyc. A ilu sie nie zarejestrowało bo jako zwolennicy wolnego rynku nie chcą stawki minimalnej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wirus Re: Polacy zalali rynek pracy w Wielkiej Brytanii IP: *.ipt.aol.com 24.02.05, 23:01 133 tysiecy to mieszka na tej samej ulicy co ja.coldharbour lane. do Londynu po 1 maja wjechalo okolo(jak podaje home office) jednego miliona i stu tysiecy ludzi. 133 tysie to ci co sie zarejestrowali do pracy( zaczeli placic podatek) reszta wacholi dalej pracuje na czarno bo nawet nie wie jak sie mowi podatek po angielsku. l Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Ten "zalew" przyniosl juz Anglii 260mln funtow!!! IP: *.crowley.pl 24.02.05, 23:06 Anglicy zacieraja rece bo ten "zalew" z nowyh panstw od 01maja przyniosl juzz UK 260mln funtow z podatkow!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gg Re: Ten "zalew" przyniosl juz Anglii 260mln funt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 18:41 buahahaha angole zarobili juz grat,lejby tez tak mysla teraz pora na pierd.. US juz czekaa.. i tu niespodzianka dla wszystkich bo w dobie netu zaden problem sciagnac z UK ile to sie dorobiliscie i zabrac.Nic innego niemoge napisac jak tylko to ze musimy na stale opuscic ten gnuj bo na poprzednie pokolenie jakos mi sie niechce robic oni i tak maja dobrze za komuny mieli lezeli dostali darome akcje odprawy mieszkania emerytury,a dla nas mlodych ludzi srednia krajowa haha tj 800-1000zl w 80% oczywiscie o emeryturze to my nawet niemamy co marzyc bo ciekawe kto bedzie mial lata pracy...a zapomnialem mozemy wyjechac i zarobic sobie tylko ze jestesmy zameldowani w polsce i dopier,,, nam podateczek bo przeciez maja wydatki trza obiecac rewaloryzacje rent wybory ida nieee..wyborcy oczekuja daninki a mlodzi ,ee oni szczesliwi moga w swiat jechac dorobic sie im nic nietrzeba dawac i tak szczesliwi ale ciekawy jestem ile zarabiacie 250 f ? trzeba sie niezle ozapier.. na to co a odlozyc sie z tego da 100 spoko jak wrucicie to 30% czeka od calosci oczywiscie i z tych 2-4 tysiow co to niby mialo byc za te ciezkie godziny pracy zostanie buahahaha to samo co w polsce...prosze was opuscmy na stale tych niedolezkow i niepracujmy za te smieszne nat min bo to ujma naprawde Odpowiedz Link Zgłoś