Dodaj do ulubionych

skarga na nowy statut

IP: *.cec.eu.int 25.02.05, 10:22
Moi drodzy,
jak wiecie zostalismy zatrudnieni na gorszych warunkach niz przewidziano
w "avis de concours" w zwiazku z reforma
zwiazek zawodowy R&D tel 55676 organizuje wspolna skarge i placi prawnikom
nie trzeba byc czlonkiem zwiazku
na skarge mamy 3 mies od daty zatrudnienia

ja u siebie rozmawialem z szefem i z ressources humaines i nie ma zadnego
problemu

ewentualna wygrana w trybunale bedzie dotyczyc tylko osob, ktore zlozyly
skarge

glownym problemem w nowym statucie nie jest pensja, a wydluzony czas kariery

zadzwoncie do R&D i poproscie o dokumenty
im wiecej nas bedzie (juz ponad 300 osob sie podpisalo z wieloma osobami z UE-
15) tym lepiej
Obserwuj wątek
    • kabaty3 Re: skarga na nowy statut 25.02.05, 10:31
      mozesz napisac do mnie na priva...ja juz dzialam w tej sprawie, a widze ze ty
      tez ;-)
      • Gość: z Re: skarga na nowy statut IP: *.cec.eu.int 25.02.05, 10:38
        ja oprocz podpisania i wytlumaczenia szefom, ze skarga nie jest na osoby tylko
        na statut i zasady zatrudniania nic nie dzialam

oczywiscnie, nie wydaje mi sie, by szanse byly wielkie, bo przeciez reforma
        byla analizowana przez wielu prawnikow

ale jak sie uda, to tylko tym co sie podpisali

powodzenia !!!!
        • Gość: Tito 1st Instancja IP: 5.6.1D* / *.europarl.eu.int 25.02.05, 11:02
          Prosze o info na priva jak sie dolaczyc do tego.

jelena_tomek@o2.pl

BTW. Jak na moje koslawe oko prawnicze, zaskarzanie decyzji w ramach Statutu bedzie raczej nieskuteczne.
          Wydaje mi sie, ze jedyna skuteczna droga jest zaskarzenie Statutu a nie decyzji, jako niezgodnego z dyrektywami antydyskryminacyjnymi. Nalezaloby udowodnic, ze konkursy dla A8 = A*5 byly organizowane tylko i wylacznie dla nowych krajow. W efekcie regulacje przejsciowe ze Statutu dotyczace zatrudniania A8 po 01.05.2004 jako A*5 sa posrednio skierowane tylko dla nowych panstw, a wiec dyskryminujace.

Nalezy jeszcze udowodnic, ze jest NOWA i STARA UE - i ze nie jest to zwykla dyskryminacja oparta na narodowosci.

Wydaje mi sie ze z tym terzeba isc do Sadu 1. Instancji.
          Moze wiecie czy ktos ma zamiar skarzyc tym tropem?
        • ella111 Re: skarga na nowy statut 25.02.05, 11:07
          Czy ktos mi moze wytlumaczyc na czym polegaja te gorsze warunki? Grade jest
          inny ale pensja podstawowa sie zgadza, przynajmniej w C. Chetnie sie poskarze
          ale musialabym wiedziec na co?
          • kabaty3 Re: skarga na nowy statut 25.02.05, 11:15
            nie wiem jak w C ale pensja dla A nie zgadza sie o 1000 E...w stosunku do A8 po
            1 maja, a o 400E w stosunku do A8 z ogloszenia konkursu.... a do tego przebieg
            dalszej kariery wydluza sie w OPTYMALNEJ wersji o min. 6 lat.....tzn zeby
            zostac tym A8 z ogloszenia konkursowegomusisz 2 razy awansowac, a to min 4
            lata, dodatkowo na aktualny grad A5 na jaki jestesmy zatrudniani nie wymaga sie
            wyzszego pelneo wyksztalcenia......w przeciwienstwie do wymogow konkursu....BTW
            sprawe powinny zaatakowac tez osoby ktore nie mgly startowac na A bo mialy np
            tylko licencjata, a teraz moglyby byc zatrudnione...;-)
            • epsotek Re: skarga na nowy statut 25.02.05, 11:19
              Hmmm.

Ja nie jestem jeszcze zatrudniony ale zgadzam sie z tym, ze sprawa powinna byc
              zaskarzona do Sadu 1 instancji. Tylko jako nieprawnik nie wiem jak sie to
              dokladnie robi (bo wiadomo, ze licza sie kruczki prawne).

Bardzo mnie interesuje przebieg sprawy i to czy do skargi moga sie potem
              dopisac osoby zatrudnione np. w czerwcu (ale ze mnie optymista).

Pozdrawiam

Marek
              • Gość: zorro Re: skarga na nowy statut IP: *.cec.eu.int 25.02.05, 11:20
                moga wszyscy w miare zatrudniania
                • epsotek Trzeba wiec podtrzymac watek 25.02.05, 11:25
                  No to trzeba podtrzymac watek z informacjami jak biegna sprawy. A w miare
                  nowych zatrudnien osoby zainteresowane beda wiedzialy co dalej robic.

• Gość: z sprawdzcie statut; roznica tez dla C; tel do R&D IP: *.cec.eu.int 25.02.05, 11:41
                    nie chodzi o dyskryminacje o panstwa nowe vs stare ale o dyskr w stosunku do
                    osob, ktore zdawaly takie same konkursy, pracuja na stanowiskach o takich
                    samych obowiazkach, a maja inne warunki na podstawie starego statutu

najlepiej chyba przez ten zwiazek, bo ja prawnikiem nie jestem, a oni maja juz
                    formulki przygotowane i statut przemielony

dla C tez jest roznica bo C4 odpowiada obecnemu C*2 a jestescie zatrudnieni na
                    C*1

porownajcie sobie tabelki ze statutu - wersja angielska na stronach 114 i 105 -
                    numery stron wydrukowane a nie dok PDF
                    europa.eu.int/comm/dgs/personnel_administration/statut/tocen100.pdf
                    nie wiem czy jest w parlamencie ale moze jest interinstitutional

do tel z zewnatrz dodajcie 02 29

Secrétariat Politique R&D
                    Renouveau & Démocratie
                    J 79 09/232
                    Tel: 93053 - 55676
                    • Gość: z a moze sie spotkamy? IP: *.cec.eu.int 25.02.05, 11:45
                      a moze bysmy razem sie umowili kiedys wszyscy na obiad i pogadali o tym ?
                      proponuje Breydel, bo odkad Prodi sie wyprowadzil to jest tam dosc pusto i duze
                      stoly
                      • ella111 Re: a moze sie spotkamy? 25.02.05, 13:17
                        Hm, no to niech sie ktos z C wypowie bo to wiem ze mialo byc C4/5 a jest C1,
                        ale jesli pensja taka sama?
                        Powodzenia!
                        • sparkling z C4/5 na C*1 25.02.05, 13:28
                          Niesprawiedliwe jest to, że osoba zatrudniona 30.04.2004 w kategorii C5 (stare)
                          automatycznie przeskoczyłaby 1 maja na C*3 (przejściowe w latach 2004-2006),
                          natomiast Ty zatrudniona po 1.05 jesteś zatrudniona na C*1
                      • Gość: Tito spotkajmy sie IP: 5.6.1D* / *.europarl.eu.int 25.02.05, 14:53
                        Kiedy? I moze poza instytucjami - je jestem z PE, np. pl Jourdain? I jakas knajpka tam?
                        • Gość: an_bu Re: spotkajmy sie IP: 4.2.* / *.kuleuven.ac.be 25.02.05, 15:07
                          Ja wprawdzie zaczynam dopiero we wtorek, ale chetnie "sie spotkam" i dowiem
                          wiecej na ten temat... :)
    • Gość: sekretarka Re: skarga na nowy statut IP: *.cec.eu.int 25.02.05, 14:26
      Rozmawialam o tym z prawnikami w moim dziale i nie rozumieja dlaczego zrobiono
      ta reforme w celach oszczednosci jesli instytucje europejskie nie maja
      problemow z finansami. Jesli chodzi o dyskryminacje dot. starych i nowych to
      nie jestem pewna ponewaz ponoc sa gorsze przypadki niz nasze dot. starych
      krajow gdzie konkurs zakonczyl sie przed 1 maja 2004 i niektore osoby
      zatrudnione sa na warunkach z przed tej daty a niektore na aktualnych zaleznie
      kiedy im zaproponowano prace...a osoby te przeszly ten sam konkurs...
      • ewa851 Re: skarga na nowy statut 25.02.05, 14:42
        Zwracam Wasza uwage na kulisy przyjmowania nowego statutu ktory byl pisany pod
        ogromna presja zwiazkow zawodowych i strajkow urzedniczych i w efekcie
        skonstruowany tak zeby za reforme placili nowi. (zabawne ze teraz te zwiazki
        walcza z tym co same zalatwily. To ze statut dotyczy wszystkich
        nowozatrudnianych po 1 maja nie jest wystarczajacym dowodem na to ze
        dyskryminacji nie ma, bo prawo zna konstrukcje dyskyminacji posredniej i de
        facto (z ktorych krajow sie bedzie teraz rekrutowac i kto bral udzial w
        negocjacjach nad projektem statutu?).
        Ludzie z krajow wschodnich maja pewna tendencje do cieszenia sie tym co maja i
        siedzenia cicho w kacie. (NB jednym z czesto slyszanych argumentow w
        administracji Komisji bylo: "niech sie ciesza z tego co dostana bo to i tak
        wiecej niz maja w swoich biednych krajach.")
        Zaden z waszych szefow sie na was nei obrazi i nie wezmie tego osobiscie wiec
        skladajcie skargi bo tak trzeba.
        I ostatnia uwaga ze w przypadku decyzji politycznych opinie prawnikow nie
        zawsze sa brane pod uwage...

Powodzenia dla wszystkich
        Ewa
        • Gość: mm Re: skarga na nowy statut IP: *.cec.eu.int 25.02.05, 15:30
          Wyobrazcie sobie, ze problem nie dotyczy wylacznie "nowych". Nas po prostu
          zatrudniono na gorszych warunkach. Ci z "dawnych" ktorzy zdali konkursy
          wczesniej i zostali zatrudnieni po 1.05.04 maja identyczne warunki jak my. Jest
          tez cala masa agentow kontraktowych/auxi/temp, ktorzy od lat pracuja dla
          Komisji i nagle po reformie stracili do 35% pensji NETTO! Oczywiscie dotyczy to
          tych, ktorzy zaczeli nowe kontrakty po 1.05. Nie uznano im lat pracy,
          przerzucono na nizsze szczeble itp. Z tego co wiem, to glownie oni sie teraz
          skarza.
          • Gość: kabaty3 dzieki ewunia, dzieki mm IP: *.cec.eu.int 25.02.05, 15:54
            kabaty sie wzruszyly
            • Gość: kabaty3 temat na spotkanie w bernardzie IP: *.cec.eu.int 25.02.05, 15:56
              to ma sens biorac pod uwage ze tam juz przychodza raczej bezp zainteresowani i
              nie bedziemy zawracac glowy tym co dopiero sie staraja, wciagniemy ich jak sie
              wystaraja....
              wiec do piatku 4 marca?
              • Gość: dorota Re: temat na spotkanie w bernardzie IP: *.175-201-80.adsl.skynet.be 25.02.05, 16:03
                tak !
              • Gość: Tito no to w Bernardzie, Z bedziesz? IP: *.upc.chello.be 25.02.05, 18:24
            • ewa851 Re: dzieki ewunia, dzieki mm 25.02.05, 16:18
              Buzka!;-)
          • ekdekd Re: skarga na nowy statut 25.02.05, 23:58
            Bardzo dobrze ze tak wiele osob chce sie skarzyc. Ja jestem w EP w Luksie i tez
            pracowalismy tu nad skarga choc indywidualnie a nie przez zwiazki zawodowe.
            Nalzey pamietac o tym ze najpierw nalezy wniesc skarge na decyzje dotyczaca
            zatrudnienia w ciagu 3 m-cy od otrzymania tej decyzji.Nastepnie, dopiero po
            otrzymaniu negatywnej (a bedzie z pewnoscia negatywna) decyzji od administracji
            z danej instytucji mozna wniesc sprawe do Trybunalu Pierwszej Instancji.
            Slyszalam ze pierwsze sprawy tego typu zostaly juz wniesione wiec w ciagu kilku
            najblizszych m-cy moze zostanie wydany precedensowy wyrok w tej sprawie.
            Natomiast jesli chodzi o szanse wygrania tej sprawy to, niestety musze was
            zasmucic, sa one b. male. Rozmawialam z wieloma prawnikami (sama jestem
            prawnikiem) i pod wzgledem prawnym reforma statutu byla dobrze zabezpieczona
            przed ewentualnymi pozwami. Dyskryminacje mozna udowodnic w TPI jezeli polega na
            roznym traktowaniu osob znajdujacych sie w tej samej sytuacji - co nie mialo
            miejsca w przypadku naszego konkursu (sprawa bylaby do wygrania jesli np czesc
            osob z tej samej listy zatrudniona bylaby na staarych zasadach a czesc na
            nowych). Niemniej jednak, nawet przy malych szansach warto probowac, czemu nie.
            Oczywiste jest ze reforma statutu byla przeprowadzona po to zeby zaoszczedzic
            pieniadze na ludziach z nowych krajow czlonkowskich i byla to podla zagrywka.
            Nawet data wprowadzenia nowego statutu zbiega sie z data rozszerzenia. Dlatego
            nie powinnismy siedziec cicho. BTW, nie tylko Polacy sie organizuja ale ludzie z
            innych NMS tez.
            • Gość: Tito Re: skarga na nowy statut IP: *.upc.chello.be 26.02.05, 00:05
              Slyszalem, od kolegi Szweda, ktory zaczynal w pierwszym szwedzkim konkursie, ze wtedy ich tez troche wycieli - wtedy dla nich stworzyli A8, ktorego wczesniej nie bylo.
              Nie wiem czy byly tez tak sciemnione przepisy przejsciowe i czy byly procesy po. Moze ktos cos slyszal wiecej?
    • Gość: Eurokrata Re: skarga na nowy statut IP: 84.238.26.* 26.02.05, 09:49
      W srodku na razie nie jestem ale jak tylko dolacze do "Centrali" to jestem z
      Wami!

• Gość: Rezerwista Re: skarga na nowy statut IP: 212.87.13.* 02.03.05, 14:17
        Ja tez jeszcze nie dotarłem do Brukseli ale jak mi się to uda będe bardzo
        zainteresowany sprawą. Bo kto lubi byc traktowany jak coś gorszego?
        • pszemcio Re: skarga na nowy statut 05.03.05, 00:54
          Problem tkwi w art 13(1) aneksu XIII Staff Regulation. Nalezy wiec wykazac w
          trybunale ze ponizszy artykul ma charakter dyskryminacyjny:

"Officials who have been included in a list of suitable candidates before 1 May
          2006 and are recruited after that date shall be graded in accordance with the
          following table:

Grade of competition
          Grade of recruitment

A/LA8
          A*5
          AD5

A/LA7 and A/LA6
          A*6
          AD 6

A*7
          AD7

A*8
          AD8

A/LA5 and A/LA4
          A*9
          AD9

A*10
          AD10

A*11
          AD11

A/LA3
          A*12
          AD12

A2
          A*14
          AD14

A1
          A*15
          AD15

B5 and B4
          B*3
          AST3

B3 and B2
          B*4
          AST4

C5 and C4
          C*1
          AST1

C3 and C2
          C*2
          AST2

nie ma zmiluj ;(((
    • epsotek Podbijam wątek 21.07.05, 11:32
      Tak podbijam wątek bo sądzę, że to całkiem ciekawa sprawa jak przebiega proces
      składania skarg na statut. Czy coś się zmieniło w ciągu ostatnich czterech
      miesięcy?

Część z zatrudnionych złożyła skargę więc może wiecie coś nowego.

Pozdrawiam

Epsotek

Ps. Czy ktoś pomyślał by przetłumaczyć statut na Polski? :)
      • Gość: byly_eurokrata Re: Podbijam wątek IP: *.netcologne.de 21.07.05, 20:10
        Troche sie dziwie, ze ta sprawa dopiero teraz wywoluje tyle emocji. U nas byla
        walkowana juz w sierpniu 2004 r.
        Kilka moich spostrzezen, ale nie jestem prawnikiem:
        1) europejskie zwiazki zawodowe, zreszta jak kazde inne zwiazki zawodowe,
        udowodnili swoja dwulicowosc: w kwientiu 2004 WSZYSTKIE zwiazki zawodowe
        zgodzily sie na reforme statutu opierajaca sie na zasadzie: "wszyscy starzy
        pracownicy dostana drobny awans i lepsze warunki kariery na przyszlosc -
        zaplaca za to nowi". Teraz R&D probuje sie sprzedawac jako sprawiedliwy swiata,
        tyle ze teraz jest za pozno...
        2) w tresci ogloszen konkursow opublikowanych przed 1 maja 2004 r. byla na
        koncu uwaga w stylu "organy unijne pracuja obecnie nad reforma statutu
        pracownikow UE, jesli reforma ta zostanie zatwierdzona, kandydatom z listy
        rezerwowej zaoferuje sie ew. prace na NOWYCH WARUNKACH", to jest moim zdaniem
        klauzula typu gwozdz do trumny, bo sady moga teraz argumentowac: jak ci sie nie
        podobaly warunki konkursu, nie trzeba bylo startowac, pracodawca lojalnie
        uprzedzal
        3) argumentowanie dyskryminacja ze wzgledu na pochodzenie z nowych panstw
        czlonkowskich moim zdaniem nie za bardzo pomoze, bo w zeszlym roku ukazalo sie
        kilka list rezerowych rowniez dla obywateli starych panstw czlonkowskich, oni
        niez maja przegrane, bo ich zatrudniaja tez na nowych gorszych warunkach.

Ale mimo wszystko zycze powodzenia w procesowaniu sie. Moze w Brukseli trzeba
        zalozyc jakas Solidarnosc NMS??? ;-). Wezmiecie Lecha W. na honorowego doradce,
        a przy okazji jak remont jakis w mieszkaniu bedz8ie potrzebny, to wam pomoze....
        • epsotek Małym druczkiem 22.07.05, 10:59
          No tak. Zawsze najważniejsze jest to co małym druczkiem napisane. Ja tej
          klauzuli nie zauważyłem.

A z tą solidarnością to niezły pomysł. Zawsze chciałem założyć własny związek
          zawodowy :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka