atocz 09.03.05, 13:53 Witam, Mam pytanie czy sa pracujace mamy malych dzieci w urzedach UE. Jak sobie radzicie?. Wyjechalyscie z mezem, niania? Pozdrawiam AT (mama 3-latka, przed preselection) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: adm Re: pracujące mamy małych dzieci IP: *.cec.eu.int 09.03.05, 13:58 radzimy sobie tak jak wszystkie pracujace kobiety, we wszystkich pracah na calym swiecie. tylko na troche wiecej nas stac,, np na nianie, i to jest ulatwieniem co do reszty niczym sie nie roznimy od mam na calym swiecie- raz lepiej raz gorzej.... powodzenia w preselecion Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Unia Do Atocz IP: 32.106.80.* 09.03.05, 14:02 Witam, Na Twoje pytanie : nasze rodzice z Polski sa u Nas i nam pomagaja. Pozdrawiam. Unia Odpowiedz Link Zgłoś
oksy Re: pracujące mamy małych dzieci 09.03.05, 14:15 Ja też przyjechałam z trzylatkiem, po dwóch miesiącach dostaliśmy miejsce w świetlicy, na cały dzień, z początku nie było lekko, bo obca pani, obca grupa, obcy język... Ale jakoś sobie poradził. Na szczęście w Polsce chodził do przedszkola, więc to nie była taka zupełna pierwszyzna. Jestem z niepracującym mężem, inaczej trudno byłoby sobie dać radę, zwłaszcza jak młode choruje. Na choroby dziecka przysługują rocznie dwa (słownie dwa) dni w roku. Na szczęście godziny pracy są przyjazne ludziom, jest dużo wolnych dni, a świetlica działa do późna. Nie jest źle. Odpowiedz Link Zgłoś
ella111 Re: pracujące mamy małych dzieci 09.03.05, 14:26 Hm to dziwne bo mi powiedzieli ze na chore dziecko przysluguja dwa dni w miesiacu. Moje dziecko chodzi do belgijskiego zlobka i to dla nas najlepsze rozwiazanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Unia Do Oksy IP: 32.106.80.* 09.03.05, 14:38 2 dni wolne : - na kazda chorobe i - na kazde dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sofi A gdzie to to stoi napisane ? Ze sie znowu glupio IP: *.cec.eu.int 09.03.05, 14:48 spytam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Unia do Sofi A gdzie to to stoi napisane? W "Statut" IP: 32.106.80.* 09.03.05, 14:52 Pierwsze dziecko bylo powaznie chore, a 15 dni pozniej drugie dziecko, ta sama choroba. Moj szef powiedzal ze "Statut" pozwala otrzymac dwa dni tez na drugie. A 3 mies. potem, drugie mialo operacje i tez jeszcze otrzym. 2 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
oksy Re: Do Oksy 09.03.05, 15:14 O, dzięki za oświecenie! I jaka dobra wiadomość! Zdaję się, że za bardzo się przejęłam informacją od koleżanki z pracy (matki dzieciom, nawiasem mówiąc, więc uznałam, że osoba jest wiarygodna). Już ruszam na zwolnienie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Unia 2 dni tez dla chorych rodzicow IP: 32.106.80.* 09.03.05, 14:57 Moj ojciec dostal zawal i dostal. tez 2 dni. Tak ze nie tylko dla dzieci. Tak w zyciu jest ze wszystko na raz.... Ale Komisja jest super OK. Odpowiedz Link Zgłoś
eps007 Re: 2 dni tez dla chorych rodzicow 09.03.05, 15:02 i to do 3 razy w roku, plus dojazdowe za kazdym razem, w sumie 4 dni za kazdym podejsciem....;-) (nikomu chorob nie zyczymy ;-)) Towarzysze czytajcie jak nie statut, to INTRANET, personel i administration... Unia, byles w bernardzie? Odpowiedz Link Zgłoś
eps007 Re: 2 dni tez dla chorych rodzicow 09.03.05, 15:02 i to do 3 razy w roku, plus dojazdowe za kazdym razem, w sumie 4 dni za kazdym podejsciem....;-) (nikomu chorob nie zyczymy ;-)) Towarzysze czytajcie jak nie statut, to INTRANET, personel i administration... Unia, byles w bernardzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Unia do Eps007 Re: 2 dni tez dla chorych rodzicow IP: 32.106.80.* 09.03.05, 15:26 Nie. Uwazam ze ten lokal (Bernanrd) mi nie odpowiada. Moze w Brasserie" de l'Hôtel Léopold, rue du Luxembourg ? ------------------------ Moje rodzice sa w Belgii. ------------------------- P.S. Moja znajoma z Polski dostala dla jej matki 2 dni + dojazd do Polski. ------------------------- Niestety nasze rodzice maja po 80 lat i bardzo dobrze ze jeszcze nam pomagaja (tak jak moga, tzn. byc w domu jak dzieci wracaja). Odpowiedz Link Zgłoś
oksy Re: pracujące mamy małych dzieci 09.03.05, 16:12 Właśnie, rozmawiając o tych zwolnieniach, usłyszałam od znajomej, jak to dostała PISEMNE OSTRZEZENIE od swojej szefowej, bo za dużo na zwolnienia z powodu dzieci chodzi. Więc jest lepiej, niż myślałam, ale i tak trzeba uważać. Odpowiedz Link Zgłoś