Dodaj do ulubionych

Fast - Futures

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 09:18
Czy ktoś słyszał o tej agencji pracy w UK? Poszukują wielu inżynierów,
wysłałem aplikację i odezwali się - mają wiele ofert pracy, ale chcą się ze
mną zobaczyć, zanim postarają się coś dla mnie znaleźć. Taki wyjazd to duży
wydatek. Czy warto zaryzykować i pojechać tam tylko na "rozmowę
kwalifikacyjną"? Co byście zrobili na moim miejscu? Mam dobre kwalifikacje,
ale znajomość języka powiedziałbym że tylko komunikatywna. Nie chciałbym
wtopić tyle kasy, tym bardziej że szukam pracy w UK właśnie dlatego że mi jej
brakuje...
Obserwuj wątek
    • Gość: thaitanka Re: Fast - Futures IP: 5.5R2D* / 195.188.152.* 10.05.05, 13:50
      Nie radziłabym mój mąż jest inżynierem, zaprosili go na rozmowę, byli
      zachwyceni jego doświatczeniem, a potem dostał propozycję malowania ścian w
      fabrykach, którą oczywiście olał.
      • Gość: Agmor Re: Fast - Futures IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 14:18
        Czy mam rozumieć że właśnie firma Fast - Future go zaprosiła na tę rozmowę?
        Proszę napisz coś więcej. Jeśli nie ta agencja to jaka?
        • Gość: thaitanka Re: Fast - Futures IP: 5.5R2D* / 195.188.152.* 10.05.05, 14:35
          Tak to ta agencja, mieści się w okolicach Londynu, a konkretnie niejaki pan
          Kevin, właściciel i menager.Zaprosił go na rozmowę na konkretne stanowisko
          inżyniera projektanta.Niestety zaczął sobie poźniej jaja robić proponując
          jakieś sprzątania itp.
          Mąż jest zarejestrowany w wielu agencjach , ale prawdę ci powiem ,że oni
          niechętnie zatrudniają osoby, które ukończyły studia w Polsce (oczywiście mówię
          o stanowiskach typu inż.) mimo tego, że mąż pracowł wcześniej dla dużej
          Szweckiej firmy ciągle im się coś nie podoba.
          • Gość: Agmor Re: Fast - Futures IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 14:43
            W takim razie bardzo Ci dziękuję za info. Dokładnie Pan Kevin - muszę przyznać
            że kontakt mailowy jest z nim świetny - odpisuje natychmiast i szczerze mówiąc
            myślałem, że to poważny człowiek. Ja ofertę pracy znalazłem na stronie
            www.reed.co.uk. Było sporo ofert na stanowiska inż z tej firmy i ja też
            złożyłem ofertę na konkretne stanowisko. W takiej sytuacji chyba sobie daruję
            tą wycieczkę i postaram się znaleźć coś w innej agencji. Możesz mi jeszcze
            napisać jak wrażenia męża po tej rozmowie? Czy Pan Kevin na spotkaniu też jest
            taki uprzejmy?
            • Gość: thaitanka Re: Fast - Futures IP: 5.5R2D* / 195.188.152.* 10.05.05, 14:50
              Dokładnie odpisywał na maile w ciągu kilku minut, na rozmowie cły czas się
              zachwycał edukacją i doświadczeniem męża.
              Mąż był prawie przekonany , że dostanie tą pracę i później zaczęły się numery.

Jeśli jesteś w Polsce to sobie nawet głowy nie zawracaj z nim.
              • Gość: Agmor Re: Fast - Futures IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 14:56
                Po tym co piszesz zaczynam sądzić, że te wszystkie jego ogłoszenia to lipa
                wyssana z palca. Chyba gościu szuka biednych, zdesperowanych polaczków. Tylko
                naprawdę nie rozumiem czemu tak kręci? Przecież jest mnóstwo ludzi, którzy
                wyjechaliby do pracy właśnie do malowania ścian, ale szybciej by kogoś znalazł
                gdyby o tym otwarcie napisał... Moje podejrzenie wzbudził fakt, że facet nie
                chciał się zgodzić na videokonferencję - przecież to w dzisiejszych czasach
                świetna forma spotkania, nie narażająca ludzi na koszty podróży. Widocznie
                koniecznie chce abym te koszty poniósł... Jeszcze raz dziękuję za ostrzeżenie.
                • Gość: thaitanka Re: Fast - Futures IP: 5.5R2D* / 195.188.152.* 10.05.05, 15:03
                  Nie ma za co dziękować, facet nas nieźle wkurzył. Niestety duzo agencji tak
                  robi, głowę zawracają i nic z tego nie wynika.
                  Nie jest łatwo jak chcesz znaleźć prace na dobrym stnowisku.
                  • Gość: Agmor Re: Fast - Futures IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 15:12
                    Ja szukam pracy od niedawna i nie mam w tym jeszcze doświadczenia. W sumie to
                    ucieszyłem się że odzew był taki szybki :(. No ale cóż... Jeśli możesz to
                    napisz mi jakie są doświadczenia w związku z szukaniem pracy w UK Twojego męża.
                    Czy on zna doskonale język angielski? Jak często był zapraszany na takie
                    rozmowy? Czy rozmowa tam wygląda podobnie jak nasze rozmowy kwalifikacyjne?
                    Przepraszam że zawracm Ci głowę ale to dla mnie bardzo ważne. Pozdrawiam.
                    • Gość: thaitanka Re: Fast - Futures IP: 5.5R2D* / 195.188.152.* 10.05.05, 15:25
                      Mąż do 20 roku życia mieszkał w kraju anglojęzycznym, więc zna język na
                      poziomie Anglików.Studia skończył w Polsce , później pracował dla szweckiej
                      firmy, a od roku mieszkamy w Anglii i pracy jako inż. znaleźć nie może .Był na
                      kilku rozmowach i nic z tego.Problem polega na tym, że nie trafiasz
                      bezpośrednio do pracodawcy tylko do agencji, a oni nie mają zaufania do
                      polskiego dyplomu. Po rozmowie zawsze dostaje odp.że znależli lepszego kandydata
                      (czytaj-Anglika).
                      Przyznam Ci ,że ta sytuacja jest coraz bardziej stresująca.
                      • Gość: Agmor Re: Fast - Futures IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 15:30
                        No cóż, cała nadzieja ze mnie uleciała...
                        • Gość: thaitanka Re: Fast - Futures IP: 5.5R2D* / 195.188.152.* 10.05.05, 15:35
                          Wiesz nas jeszcze tylko nadzieja trzyma.
                          Musisz nadal próbować , tak jak mój mąż.
                          Najgorsze jest , że jak wchodzisz na stronę jakiejś agencji to ofert od
                          cholery.Ale widać , nie dla Polaków:(
                          • Gość: Agmor Re: Fast - Futures IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 15:40
                            Ja właśnie przypadkowo trafiłem na taką stronę - całe mnóstwo ofert w mojej
                            branży i dlatego postanowiłem spróbować. Tutaj w moim zawodzie pracuję za
                            nieduże pieniądze a tam - pensje jak w bajce (dla Polaka oczywiście).
                            Oczywiście będę próbować - tylko już niekoniecznie z Panem Kevinem :). Ciekawy
                            jestem czy jest sposób aby te agencje ominąć i "uderzyć" bezpośrednio do
                            pracodawcy? Tylko jak tych pracodawców szukać skoro wszędzie widzę ogłoszenia
                            agencji?
                            • Gość: thaitanka Re: Fast - Futures IP: 5.5R2D* / 195.188.152.* 10.05.05, 15:44
                              Nawet w państwowym job centre za ofertami pracy kryją się agencje.
                              To jest prawdziwa plaga.
                              • Gość: anulka7 Re: Fast - Futures IP: *.e-wroc.com 10.05.05, 19:29
                                a nie można wyszukać adresów firm i uderzać z cv bezpośrednio tak jak w Polsce
                                sie przecież robi? czy to wyłącznie agencja decyduje kto będzie zatrudniony na
                                danym stanowisku u jej klienta??
                                • jsr184 Re: Fast - Futures 10.05.05, 19:45
                                  no wlasnie chyba tak najlepiej zrobic. wyszukaj sobie w sieci firmy bezposrednio
                                  cie interesujace. wiekszosc ma na stronie dzial "jobs" lub "careers" i mozesz
                                  uderzac bezposrednio do nich. na pewno zdziwi cie jedno. bardzo wiele z tych
                                  firm ma napisane np: "Please be aware that applications and CVs submitted by
                                  recruitment agencies will not be considered." ( tak jest na stornie firmy, w
                                  ktorej pracuje ;) ). to juz mowi duzo, prawda?
                                • Gość: thaitanka Re: Fast - Futures IP: 5.5R2D* / 195.188.152.* 10.05.05, 19:46
                                  Można składać w ten sposób do dużych koncernów.
                                  To agencje decydują jakich kandydatów przedstawic pracodawcy.
                                  Często jest też tak , że jest się pracownikiem agencji i ona "wynajmuje" cię
                                  danej firmie np.jakiemuś biuru projektowemu itp.
                                  Nie wszystkie firmy mają strony, albo opcję składania cv bezpośrednio do nich.
                                  Generalnie ofert jest dużo, ale na stronach agencji.
                                  • Gość: anulka7 Re: Fast - Futures IP: *.e-wroc.com 10.05.05, 23:45
                                    a metoda od drzwi do drzwi??
                                  • Gość: Agmor Re: Fast - Futures IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 11:09
                                    Thaitanko! Zwracam się znowu z pytaniem do Ciebie, bo wydaje mi się że bardzo
                                    dobrze znasz realia w UK, a jako że Twój mąż poszukuje pracy w tej samej branży
                                    co ja to pewnie znasz też doskonale tamtejsze agencje pośredniczące. Dzisiaj
                                    otrzymałem na maila dwie nowe odpowiedzi na moje aplikacje: Pierwsza od firmy
                                    Advanse, a druga od Bridge Recruitment. Czy może coś o nich słyszałaś? Bardzo
                                    liczę na Twoją radę, bo ta druga także wspomina o spotkaniu. Pozdrawiam.
                                    • Gość: thaitanka Re: Fast - Futures IP: 5.5R2D* / 195.188.152.* 11.05.05, 12:11
                                      Prawdę mówiąc tych akurat nie znam.Jak chcez napisz do mnie na konto gazety,
                                      podam Ci jeszcze nazwy innych agencji , z których korzysta mój mąż.
                                      Co do spotkania to dowiedz się czy partycypują chociaż w częściowym pokryciu
                                      kosztów.
                                      • Gość: Agmor Re: Fast - Futures IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 12:15
                                        Bardzo chętnie, ale nie podałaś adresu :-). W każdym razie mój adres e-mail to:
                                        p.wagner@sz.home.pl. Będę wdzięczny za każdą radę i pozdrawiam.
                                        • thaitanka Re: Fast - Futures 11.05.05, 12:42
                                          Już wysłałam:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka