bieraubeurre 25.07.05, 22:32 wiem ze to forum o epso, ale ja mam pytanie o onz - czy ktos z was sie staral o prace w onz? wiecie cos o procesie rekrutacji i jak wygladaja egzaminy jezykowe i inne? dzieki za info Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tito Re: onz IP: *.upc.chello.be 25.07.05, 23:01 dwa lata temu - wrzesien 2003 byly egzaminy podobne do epso. trzeba znac 2 jezyki onzetowskie. egzaminy najblizej polski byly w wiedniu. wtedy potzrebowali ludzi ze wschodniej europy - np. niemcy i francuzi nie mogli aplikowac. warto pogrzebac na stronei onz. poza tym UNDP w roznych krajach szuka ludzi na kontrakty. rowniez inne agencje w krajach typu irak, afganistan. moj kumpel od 5 lat jezdzi jako temporary - kosowo, irak, teraz sudan. generalnie jesli nie ma konkursu typu epso a chcesz sie tam dostac, trzeba jechac tam gdzie nikt nie chce np. irak a potem jak juz masz onz w CV i poznasz ludzi mozesz miec szanse na bardziej przyjacielskie warunki. a jak masz wujak premiera to onz jest dosyc podatne na takie kwalifikacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxl Re: onz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 23:55 Tam jest jeszcze wiekszy balagan niz w UE. Byl konkurs na oficera politycznego (P2) na ktory zglosilem application on-line. Po jakims czasie powiadomili mnie, ze w wyniku preselekcji nie zostalem dopuszczony do konkursu. Po moim protescie napisali mi, ze moja kandydatura zostala odrzucona bo moje wyksztalcenie jest ... irrelevant!! Ciekawe co moze byc bardziej relevant na political officera niz miedzynarodowe stosunki polityczne?!Tak czy siak, pracujac w miedzyczasie w innej organizacji, mialem okazje napatrzec sie jaka w ONZ panuje obluda i dzisiaj juz wiem, ze nie moglbym tam pracowac i udawac, ze wszytsko jest ok. Bo nie jest ok - tam moga pracowac tylko zwykli karierowicze, ktorym mandat UN jest jak najbardziej obojetny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mczapl egzaminy IP: *.dsl.scarlet.be 26.07.05, 23:45 Mialem podobna sytuacje - uznali, ze moje wyksztalcenie (stosunki miedzynarodowe) jest nieadekwatne by pracowac w dziale international relations. Odpuscilem, bo mialem egzaminy do Epso. Ale probowac mozna. Po pierwsze - quota z Polski nie jest prawie nigdy pelna. Po drugie - czasami sa egzaminy w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bieraubeurre Re: onz IP: *.adsl.inetia.pl 27.07.05, 16:48 dzieki za wszystkie info, bo wlasnie robia konkurs ktory by odpowiadal i mojemu wyksztalceniu, i mojemu doswiadczeniu zawodowemu. wiec moze sprobuje, ale nie bede robic sobie nadziei. bo z tego co piszecie, to nie jest to do konca przejrzyste, a wujka premiera niestety nie mam : )) Odpowiedz Link Zgłoś