Dodaj do ulubionych

Marecki dom wśród najpiękniejszych

25.09.05, 10:32
Czy mi się wydaje, czy w tym blogu uwieczniono na pierwszym miejscu dom z
naszej Okólnej wśród klasycznych przykładów współczesnej polskiej
architektury? ;-)

tobrze.blox.pl/html/1310721,262146,13.html
tobrze.blox.pl/resource/dompolski1.jpg
No i ten tekst: "Gargamel pospolity. Tu w wersji zasłoniętej starą blachą od
błotnistej drogi, celem nie chlapania. Styl coraz bardziej pospolity, w miarę
bogacenia się społeczeństwa. Wieżyczki, okienka, balustrady, obok garaże jak
pałacyki."

Czy Was też zadziwiał zawsze ten dom przy Okólnej? Mnie bardzo - jeśli jego
architektura nie mówiła jeszcze o właścicielu wszystkiego, to już te
postawione od zewnątrz na ogrodzeniu blachy bez wątpienia tak.

Obserwuj wątek
    • mfteam Re: Marecki dom wśród najpiękniejszych 25.09.05, 11:18
      Nie zapomnij o dużym domu na skrzyżowaniu Bandurskiego/Okólna.
      Ma piekny płot, przez który od cholery wypadków jest na tym skrzyżowaniu.
    • jaczyniak Re: Marecki dom wśród najpiękniejszych 27.09.05, 09:01
      Jasne, za każdym razem jak tamtędy przejeżdżałem zastanawiałem sie o co chodzi, że ktoś zasłania sie obrzydliwą blachą, za którą stoi dom zbudowany za dużą KASĘ. Ostatnio doszedłem do wniosku, że właściciel jeszcze nie zagospodarował sobie placu przed domem i nie chce tego pokazywać.
      Ostatnio widziałem, że część blach zniknęło!!
      • jerzykrajewski7 Re: Marecki dom wśród najpiękniejszych 27.09.05, 14:39
        Witam!

Jakiś samochód ciężarowy rozwalił płot koło tego domu ze dwa lata temu.
        Właściciele domu powoli ten płot odbudowuje.

Ot, cała tajemnica.

Pozdrawiam

Jerzy Krajewski
        • flash3 Re: Marecki dom wśród najpiękniejszych 04.10.05, 17:48
          jerzykrajewski7 napisał:

> Jakiś samochód ciężarowy rozwalił płot koło tego domu ze dwa lata temu.
          > Właściciele domu powoli ten płot odbudowuje.
          > Ot, cała tajemnica.

On tego płotu nie buduje – od samego początku płot był zastawiony blachą.
          Ostatnio właściciel jednak chyba albo przeczytał ten wątek, albo ktoś mu to
          zasugerował bo zdemontował znaczną cześć blachy – zostawił tylko trochę na
          jednym boku.
          Płot jest bardzo ładny, ale z tą blachą na kawałku wygląda paskudnie.
          • diodone Re: Marecki dom wśród najpiękniejszych 06.10.05, 21:00
            Co to jest,czyżby upiorny sen czarownicy nad kołyską Królewny Snieżki?? Kto to
            zatwierdził?? O Panie ,oby nie ten architekt co przy Małacho............
            • rafal.redel Re: Marecki dom wśród najpiękniejszych 06.10.05, 21:04
              diodone napisała:
              > Co to jest,czyżby upiorny sen czarownicy nad kołyską Królewny Snieżki??
              Ładnie powiedziane ;-)

• owlosiony Re: Marecki dom wśród najpiękniejszych 07.10.05, 15:23
      I co z tego że domek wygląda jak zamek Gargamela. Popatrzcie na inne domostwa,
      a może wy pochwalicie się swoimi ? Ja w swoim sąsiedztwie wolałbym mieć same
      takie upiorki niż rozpadające się kamienice, drewniane komórki czy śmierdzące
      kurniki. Przynajmniej jest to architektura ( jaka by nie była ) jak sami
      widzicie jest o czym pogadać . Nie pamiętam nazwy ulicy ale jadąc w stronę
      warszawy po prawej stronie jest sklep „metalowy” a za nim elektryczny , zaraz
      za nimi po prawej i lewej stronie prawdziwe rarytasy architektury mareckiej,
      zachęcam do zwiedzania. A blacha na płocie – prawdopodobnie gospodarzowi w
      czasie deszczu samochody wlewały fontanny wody do jadalnego, na jego miejscu
      sam bym tak zrobił a biorąc pod uwagę okolice to dookoła działki. Powinniście
      się cieszyć że w ogóle ktoś coś tu buduję i nie przypomina to komórki na węgiel.
      • flash3 Re: Marecki dom wśród najpiękniejszych 07.10.05, 18:59
        Tu się z tobą zgodzę – architektura Marecka raczej nie zachwyca. Świadczą o tym
        choćby kamienice UM który dba tylko o to aby się i zawaliły nie dbając o ich
        estetykę.
        Jest każde wiele domów, których właściciele budują budynki takiej wielkości
        jakby miał tam zamieszkać pułk wojska – budują po dwa piętra, i bardzo często
        okazuje się że stać ich tylko na wykończenie parteru a reszta latami stoi bez
        okien i wykończenia, o elewacji zewnętrznej i wyglądzie posesji nie
        wspominając – nie wspominam już o tym tandetnym stylu budowania wszystkiego w
        formie sześcianu albo prostopadłościanu – po przejechaniu 2-3 ulic robi się
        niedobrze .
        Mamy w Markach także wprost przeciwny styl starej zabudowy – wszystkie budynki
        parterowe. Przykładem jest choćby ul. Bandurskiego – prawie wszystkie budynki
        do parterowe klitki z odrapaną elewacją, zapuszczoną posesją etc. Wygląda to
        jak slamsy – aż wstyd przed gośćmi z Polski którzy zawsze 1 listopada jadąc a
        cmentarz mają okazję to podziwiać.
        Ale z drugiej strony nie ma czemu się dziwić – mamy taki plan zagospodarowania
        przestrzennego że zdobyć pozwolenie na budowę domu jednorodzinnego w Markach
        jest niczym przy tym co muszą zrobić np. deweloperzy chcą zbudować osiedle 3-4
        piętowych bloków. A efekty tego są takie że mamy pełno posesji z kwadratowymi
        domami na wpół- wykończonych a terenów gdzie można postawić ładne osiedle jest
        jak na lekarstwo – a jest wielu chętnych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka