Dodaj do ulubionych

prawa po roku pracy w uk

IP: *.server.ntli.net 05.08.05, 01:24
niedlugo minie mi rok pracy w uk i z tego co slyszalem bede mogl tearz
pracowac w dowolnie wybranym panstwie Uni. Czy moze ktos wie jak sie zalatwia
tego typu sprawy?
Obserwuj wątek
    • Gość: mlody Re: prawa po roku pracy w uk IP: *.server.ntli.net 20.08.05, 01:40
      moze teraz ktos cos wie?
    • Gość: anna Re: prawa po roku pracy w uk IP: *.bulldogdsl.com 20.08.05, 18:29
      to chyba nie zalezy od tego ze pracujesz juz 1 rok w Anglii, na pewno jest
      lista krajow w ktorych moga Polacy pracowac, ale tak w ogole to kazdy kraj moze
      miec inne wymagania, przeczytaj na www.bezrobocie.net/ue_zatrudnianie.php
    • werrka Re: prawa po roku pracy w uk 22.08.05, 12:52
      Zastanawia mnie to co piszesz... praca w kazdym panstwie mozliwa po roku pracu w UK? Chyba wiem skad sie to wzielo. Po roku nieprzerwanej pracy wylatujesz z rejestru przybyszów z nowych panstw unijnych,jestes pod wzgledem pracy traktowany jak Brytyjczyk, jesli sie postarales (napisales pismo) to masz rezydencje podatkowa UK, po 12 miesiacach mozesz starac sie o pobyt staly (zeby dostac rezydencje podatkowa musiales zlozyc deklaracje, ze chcesz byc w UK na zawsze. Wygladaloby, ze majac pobyt staly w UK, tamtejsza rezydencje podatkowa mozesz pracowac wszedzie ale trzeba sie dowiedzieć jak sie rozliczac z podatkow np. Anglia- Francja. Wiec jak widac sama praca przez 12 miesiecy nic nie daje, trzeba spelnic inne warunki. I mam watpliwosci czy wystarczy pobyt staly do takiej wolty. Jeszcze jeden problem, ciekawe jak pokonasz opor materii np. francuskich urzednikow. Ale napewno duza karta przetargowa jest posiadanie rezydencji podatkowej angielskiej i rozliczanie podatkow z pracy np. we Francji i Anglii... coz trzeba przespacerowac sie do fiskusa. Zeby tylko sie nie okazało, ze taki wyjazd pozbawia cie pobytu stalego itp. Napewno francuskiego urzednika znokautujesz posiadaniem angielskiej rezydencji... czlowiek z obywatelstwem polskim, pobytem stalym i rezydencja podatkowa angielska... no kto taka ropuche przelknie :))) Ale temat ciekawy... moze ktos sie odezwie, ja mam rozwazania czysto teoretyczne.
      • jasiubleep Re: prawa po roku pracy w uk 22.08.05, 13:03
        Co za brednie. Jak mieszkasz w Anglii i tu placisz podatki, to jestes
        rezydentem podatkowym. Zadne podanie nie jest potrzebne. Mozesz poprosic o
        potwierdzenie tego faktu na pismie (jak chcesz i kiedy chcesz).
        Jaki pobyt staly po 12 miesiacach pracy? To tylko kawalek papieru (do niczego
        nie potrzebny) zwany 'Residence permit', potwierdzajacy, ze w Anglii masz takie
        same prawa, jak obywatel 'starych panstw unii'. Prawo stalego pobytu? Po 4
        latach przeciez.
        • sajjitarius Re: prawa po roku pracy w uk 22.08.05, 22:29
          No zaraz, zaraz. To tylko kawalek papieru ? Czyzby ? Problem polega na tym, ze
          Polak ktory chce podjac prace w Anglii musi zarejestrowac sie w Home Office w
          tak zwanym Workers Registration Scheme. Bez zarejestrowania sie w Home Office,
          z formalnego punktu widzenia pracujesz w Anglii nielegalnie i Twoj pracodawca
          moze miec z tego tytulu powazne problemy. Z kolei poswiadczenie rejestracji w
          Home Office jest przypisane do konkretnego pracodawcy. Jesli zmienisz prace w
          pierwszych 12 miesiacach pobytu w UK, musisz zarejestrowac sie ponownie, w
          przeciwnym wypadku pracujesz nielegalnie. Po 12 miesiacach legalnej pracy w UK
          mozesz (i powinienes wlasnie) postarac sie o karte stalego rezydenta UK. Majac
          taka karte nie musisz juz wiecej rejestrowac sie w Home Office zmieniajac
          prace. Po kolejnych 4 latach mozesz starac sie o obywatelstwo brytyjskie.
          • Gość: Antek Re: prawa po roku pracy w uk IP: *.server.ntli.net 23.08.05, 03:22
            Po 12 miesiacach legalnej pracy w UK
            > mozesz (i powinienes wlasnie) postarac sie o karte stalego rezydenta UK.
            Majac
            > taka karte nie musisz juz wiecej rejestrowac sie w Home Office zmieniajac
            > prace.
            Nawet jak nie masz tej karty to po przepracowanych 12 miesiącach nie musisz się
            już rejestrować.
            • jasiubleep Re: prawa po roku pracy w uk 23.08.05, 09:50
              Dokladnie. Mozesz, ale nie musisz wystapic o 'Residence Permit'.
    • Gość: aga Re: prawa po roku pracy w uk IP: *.malnet.pl 22.08.05, 17:01
      No to jak jest z ta rezydencja podatkowa, po jakim czasie mozna dostac? po roku
      czy 4 latach? Moj maz pracuje w uk , ja jestem w Polsce m.in. dlatego ze musimy
      za pol roku pracy zaplacic 30tys Polskiemu fiskusowi i moj wyjazd z dzieckiem
      sie nie oplaca. Ale myslimy o przeprowadzce, tylko podatki nas blokuja.
      (polskie oczywiscie)
      • jasiubleep Re: prawa po roku pracy w uk 23.08.05, 09:56
        Z punktu widzenia UK, jesli tu placisz podatki to jestes rezydentem podatkowym
        w UK.
        Ale rezydencja podatkowa nie zwalnia od placenia podatkow w Polsce. Przyznaje,
        ze nie mam pojecia o regulacjach prawnych w Polsce, bo juz z tym krajem nie mam
        zadnych zwiazkow. Pamietam dyskusje na tym forum dot. tego tematu.
        Osobiscie polecilbym rozmowe z doradca podatkowym w Polsce, bo na tym forum
        ludzie rozne brednie wypisuja. A decyzja nalezy do ciebie.
    • Gość: mlody Re: prawa po roku pracy w uk IP: *.server.ntli.net 24.08.05, 23:11
      zaczynamy powoli odbiegac od pracy w starej eu i wrac do pl.....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka