IP: *.cor.eu.int 08.08.05, 11:25
Slyszalam,ze niektorzy Polacy zamiast wykupowyac abonament na TV przywoza
sobie do BXL cyfre + i ze ona tu normalnie dziala. Czy ktos moze mi poradzic
jak cos takiego zorganizowac?i czy to sie oplaca?
Obserwuj wątek
    • tomi_22 Re: cyfra + 08.08.05, 11:32
      Jestem co prawda w Luxie, ale to nie ma znaczenia.

Cyfre mam i jestem zadowolony. A dziala to tak:
      Jedziesz do PL i kupujesz zestaw Cyfry. Placisz abonament miesiecznie lub za
      caly rok z gory, zgodnie z pakietem jaki wykupisz. Potem masz opcje:

1. Przywozisz talerz (maly) + dekoder + karta i instalujesz to sobie sama.
      Szukasz satelity Hot Bird i jest cacy.
      2. Mozesz do instalacj poprosic fachowca = koszty za jego prace.
      3. Kupujesz talerz i dekoder w BXL, a karte Cyfry przyowzisz z PL tylko. Bedzie
      dzialac. Nie wiem czy Cyfra sprzedaje sama karte, ale ponoc tak.
      4. Kupujac dekoder nie mow ze jedziesz z nim do BXL bo nie sprzedadza. Cyfra z
      zalozenia ma dzialac na terenie PL, inaczej lamie sie prawa autorskie. ALe
      konsekwencji nie bedzie zadnych.
      5. Instalujac to musisz miec okno, balkon NA POLUDNIE. Inaczej nie bedzie
      dzialac, bo tam jest satelita.
      6. Po znalezieniu satielity, musisz zadzwonic do PL i powiedziec ze wlaczylas
      ja, oni po 30 min wysla sygnal i bedzie dzialac. Dzwoniac nie mow ze jestes w
      BXL!!!
      7. Jesli nie masz stalego adresu w PL, to musisz to kupic "na kogos" w PL, no
      rodzina.

To chyba wszystko na ten temat. Jak sobie cos przypomnie to napisze.
      • Gość: mczapl Re: cyfra + IP: 5.6.2D* / *.europarl.eu.int 08.08.05, 11:36
        Jak bedziesz instalowac talerz, to sprawdz, czy spelniasz warunki przewidziane
        prawem belgijskim (ten watek byl juz walkowany - wymiary talerza, jego kolor,
        umieszczeni na fasadzie itd).
        • Gość: agi Re: cyfra + IP: *.cor.eu.int 08.08.05, 11:47
          Panowie, wielkie dzieki za szczegolowe info!jeszcze tylko ptanie o cene - czy
          przekalkulowaliscie to?oplaca sie? tzn pewnie sie oplaca chocby ze wzgledu na
          ilosc kanalow i to po polsku...?co? ;)
          • Gość: mczapl Re: cyfra + IP: 5.6.2D* / *.europarl.eu.int 08.08.05, 11:51
            W miejscowej kablowce nie ma zadnego kanalu po polsku.

TJezeli chodzi o cene, to jest porownywalna z belgijska, tylko, ze dostaje sie
            kilkakrotnie wiecej kanalow.
            • Gość: agi Re: cyfra + IP: *.cor.eu.int 08.08.05, 11:58
              dzieki! teraz juz wszystko wiem, jak sie okazuje jedynym problemem moze byc
              samodzielne przymocowaniee do okna talerza :))
          • tomi_22 hmmm 08.08.05, 11:52
            Nie wiem dokladnie co masz na mysli pytajac - oplaca sie?

W Luxie oferta kablowki dla mnie jest kiepska. Z tego co widze to duuuzo osob
            ma satelity i nie mowie tu o Polakach. Oczywiscie polskie kanaly sa ok, ale nie
            twierdze ze niezbedne. Ja akurat lubie to, a ze mam dziecko male, ktore musi
            miec inny niz ze mna kontakt z jezykiem to... sama rozumiesz.

PS1
            Najdrozszy miesieczy abonament to jakies 100 zl z groszami. Wiec nie jest tak
            zle.

PS2
            Lokalna kablowke tez mam, bo inaczej bym sie franc nie nauczyl :)))
          • Gość: Doki Re: cyfra + IP: *.240.81.adsl.skynet.be 08.08.05, 11:55
            Co tu jest do oplacania sie? TV to nie jest cos niezbednego do zycia. Chcesz i
            stac cie- kupujesz.
            • Gość: agi Re: cyfra + IP: *.cor.eu.int 08.08.05, 12:05
              ..."oplacanie sie" to rzecz subiektywna, ale dla mnie polega na tym ze nie ma
              np 300% roznicy w cenie podlaczenia cyfry w porownaniu do brutele..i ze
              dodatkowa korzysc wynikajaca z posiadania kanalow w jezyku ojczystym jest w
              stanie wynagrodzic oplate wyzszego abonamentu..
              • Gość: Doki Re: cyfra + IP: *.240.81.adsl.skynet.be 08.08.05, 12:07
                No dobrze, ale przeciez to sa zupelnie rozne produkty! Nie ma co ich do siebie
                porownywac. A "dodatkowej korzysci" nie da sie w koncu przeliczyc na euro.
                • Gość: agi Re: cyfra + IP: *.cor.eu.int 08.08.05, 12:18
                  owszem nie da sie przeliczyc bezposrednio, ale jak sobie ustalisz pulap do
                  ktorego jestes w stanie pokryc koszt "dodatkowej korzysci" to on w pewien
                  sposob wyzanczy jej cene...
                  • Gość: Doki Re: cyfra + IP: *.240.81.adsl.skynet.be 08.08.05, 12:29
                    Gość portalu: agi napisał(a):

> owszem nie da sie przeliczyc bezposrednio, ale jak sobie ustalisz pulap do
                    > ktorego jestes w stanie pokryc

Nie no, bez przesady, mowimy o kwotach do 1000 zl ROCZNIE. Nawet dla epsa bez
                    allowances to nie jest problem.
                    • Gość: agi Re: cyfra + IP: 194.7.185.* 08.08.05, 12:35
                      a czy ja twierdze ze to jest jakis problem? najzwyczajniej w swiecie chce sobie
                      porownac ceny..i nie widze w tym nic zlego...
                      a czy ja tu mowie,ze to jest jakis problem??? po prostu chce sobie porownac
                      koszty.. czy to cos nienormalnego?
                      a czy ja twierdze ze to jest jakis problem? najzwyczajniej w swiecie chce sobie
                      porownac ceny..i nie widze w tym nic zlego...
                      • repairman Re: cyfra + 08.08.05, 12:41
                        Ot i spam ;)

Nie bede sie wypowiadal ogolnie na forum odnosnie tv sat , napisz na priv

• Gość: Doki Re: cyfra + IP: *.240.81.adsl.skynet.be 08.08.05, 12:49
                        Nie ma czego porownywac, kup te cyfre i juz. Wprawdzie jest beznadziejna (TV
                        oglada glownie moje dziecko, ja to ewentualnie wiadomosci), ale zupelnie denna
                        jest oferta kablowki, wiec moze z dwoch dennosci da sie cos sklecic.
                        • tomi_22 do Doki 08.08.05, 13:48
                          A ja Ci powiem tak. Gdybym mowil perfect po franc/niemiec to by mi ta kablowka
                          wystarczyla. Wiadomosci to wiadomosci, a info z Komisji sledczych mnie malo
                          interesuja, zreszta te mam w prasie internetowej :)
                          • Gość: Doki =>tomi IP: *.240.81.adsl.skynet.be 08.08.05, 13:53
                            tomi_22 napisał:

> A ja Ci powiem tak. Gdybym mowil perfect po franc/niemiec to by mi ta kablowka
                            > wystarczyla.

Zaraz, bo sie gubie. Sam napisales wczesniej:

> PS2
                            > Lokalna kablowke tez mam, bo inaczej bym sie franc nie nauczyl :)))

Ja po francusku dalej slabo, przyznaje sie bez bicia, i zadna kablowka nie
                            pomoze na ten poganski jezyk.

Wiadomosci owszem, po prostu dzieki cyfrze mam pare kanalow wiecej, na ktorych
                            jest minimalna szansa zlapania czegos interesujacego. Zwykle jednak epsoforum
                            jest ciekawsze od TV.
                            • tomi_22 Re: =>Doki 08.08.05, 13:59
                              Nie, poczekaj. Kablowka jest taka zobie to fakt. ALE jak bym znal te jezyki to
                              byla by OK. Teraz mam kablowke bo szlifuje wlasnie dzieki niej te jezyki.

Cyfra + = duzo kanalow, + masa tematycznych = zawsze cos sie trafi. Mam co
                              prawda najdrozszy abonament, ale nawet ten najmniejszy bylby ok.

Cyfra jest takze dla dziecka, ktore musi miec kontakt z jezykiem tez.

To ze forum EPSO jest lepsze od TV to nie podlega dyskusji. Szkoda ze malo jest
                              takich co potrafia odbijac pileczke (ale inteligentnie).

PS
                              Po tym co napisalem czuje ze bedzie zadyma ;)))
                              • Gość: agi Re: =>Doki IP: *.cor.eu.int 08.08.05, 14:17
                                to chyba ja zrobilam zadyme niewinnym pytaniem o cyfre :))
                                • tomi_22 do Agi 08.08.05, 14:19
                                  Nie, dalczego??? Zapytalas, dostalas kilka odpowiedzi. Wszystko na cacy. JA
                                  tylko mowilem ze pewnie moja wypowiedz a raczej jej sens wywola zadyme - jak
                                  zwykle zreszta.

Watek jak najbardziej fajny :) jest :)
                                  • Gość: agi Re: do Agi IP: *.cor.eu.int 08.08.05, 14:39
                                    watek jest fajny dzieki..(jak by to nazwac,zeby nie wywolac burzy w szklance
                                    wody..).."dociekliwosci" DOKI :))
                              • Gość: Doki =>tomi IP: *.240.81.adsl.skynet.be 08.08.05, 16:28
                                > Szkoda ze malo jest takich co potrafia odbijac pileczke (ale inteligentnie).

Przykro mi, ale nie moge wiele pomoc w tej sprawie...
                                • Gość: Byly_eurokrata Dekoder - istotne IP: *.netcologne.de 08.08.05, 20:07
                                  Dla osob noszacych sie z mysla kupienia tylko samej karty Cyfry w Polsce (co
                                  jest mozliwe): bedziecie musieli kupic w takim przypadku na wlasny rachunek
                                  dekoder cyfrowy z przynajmniej jedna kieszenia (tzw. CI). Do tej kieszeni
                                  wklada sie modul (tzw. CAM) typu Aston Seca i dopiero do tego modulu karte
                                  cyfry. Dekoder na rynku kosztuje ok. 120-150 euro, modul aston seca ok. 90-100
                                  euro.
                                  Cyfra albo wypozycza za miesieczna oplata dekodery, albo sprzedaje UZYWANE.
                                  Wypozyczanie jest zupelnie bezsensowne, bo najpozniej po 2 latach finansuje sie
                                  w ten sposob cyfrze dekoder, ktory nadal nie bedzie wasza wlasnosci.

Co do uwagi odnoszacej sie do "pulapu wydatkow". Nie chce na nowo rozpoczynac
                                  dyskucji na temat, ze wiele normalnych ludzi w Polsce stac na Cyfre a biednych
                                  eurourzednikow nie. W kazdym badz razie jak ktos lubi ogladac filmy i wezmie
                                  pakiet platynowy bedzie mial oba kanaly HBO i wszystkie Canal+ za troche ponad
                                  25 euro miesiecznie. Chcialbym zobaczyc belgiska kablowke, ktora to przebije
      • Gość: XX Re: cyfra + IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 18:41
        czesc widze ze masz duzo informacji na temat cyfry,a wiesz moze czy jesli
        wykupie abonament cyfry na rok to z tego co ja wiem to po tym czasie dekoder
        jest moj i antena tez, ale chodzi mi o to czy po uplywie roku jesli nie
        podpisze dalszej umowy to bede odbierac jakies progrmay niekodowane czy nic nie
        będe mieć
        • Gość: byly_eurokrata Re: cyfra + IP: *.netcologne.de 15.08.05, 19:16
          Dekoder z tego co wiem nie przechodzi na twoja wlasnosc. Ty go po prostu
          wypozyczasz i musisz go potem oddac.
          Poza tym - przynajmniej 2 lata temu - bylo tak, ze po uplynieciu abonamentu ten
          dekoder nie odbieral ZADNYCH programow, ani kodowanych, ani niekodowanych, bo
          cwaniaki z cyfry taka blokada softwarowa zalozyli. Na pewno odpowiedni spece w
          polsce ci to zdejma, ale nie wiem, czy takie kombinaowanie ma sens.
          • sil.bi Re: cyfra + 15.08.05, 19:27
            Zdaje się, że Cyfrowy Polsat ma pakiety, w których możesz zakupić dekoder na
            własność.
            • Gość: byly_eurokrata Re: cyfra + IP: *.netcologne.de 15.08.05, 21:33
              sorry, ale czy ktos mi moze podac jeden sensowny program na Polsacie???? ;-)

Od Cyfry tez mozna kupic dekoder na wlasnosc, tyle ze uzywany a nie nowy.Za 99
              zl. o ile pamietam
              • Gość: X Re: cyfra + IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 08:13
                no wlaśnie mi chodziło o cyfre a nie polsat
              • Gość: Texas Re: cyfra + IP: *.cec.eu.int 16.08.05, 15:27
                Polsat ma wykopione prawa do transmisji meczy siatkowki...:)

Pzdr:)
                • Gość: Byly_eurokrata Re: cyfra + IP: *.netcologne.de 16.08.05, 22:17
                  Nie interesuje sie co prawda ani siatkowka ani zadnym innym sportem (poza
                  ewentualnie ogladaniem zawodow w windsurfingu, bo to przynajniej jakies
                  relaksujace jest), ale sadze, ze transmisje sportowe sa i w kablowce
                  belgijskiej, do tego nie potrzeba Polsatu oferujacego glownie seriale
                  brazylijskie i ambitne programu a la Big Brother
                  • logoo Re: cyfra + 16.08.05, 23:00
                    Powtorze niektore info, ale w sposob uporzadkowany. Wykupujac abonament z opcja
                    wypozyczenia sprzetu, zarowno w Cyfrze+ jak i Polsacie klient natychmiast staje
                    sie wlascicielem tylko czaszy i konwertera. Natomiast dekoder nie przechodzi na
                    wlasnosc nigdy. Placi sie Cyfrze 10zl/mc za jego dzierzawe. Aby stac sie
                    wlascicielem dekodera, trzeba wybrac opcje zakupu sprzetu od Cyfry (aktualnie
                    kosztuje to 189zl), ale w tej "atrakcyjnej ofercie" sa oferowane nie tylko
                    uzywane dekodery, lecz zarazem dekodery przestarzale. Wybierajac dzierzawe za
                    10zl/mc otrzymuje sie nieco nowoczesniejszy dekoder, choc czesto rowniez
                    uzywany. Po zakonczeniu umowy z Cyfra, jest sie wzywanym do zwrotu dekodera,
                    karty i kabelkow. Dekoder jest wtedy blokowany, nie mozna nic odbierac.
                    Natomiast mozna go odblokowac softwareowo, ale wtedy Cyfra+ "zauwazy" ze taki
                    dekoder, ktory pozostawal w uspieniu kilka(nascie) miesiecy nagle sie obudzil i
                    wtedy ponownie uprzejmie w towarzystwie firmy widykacyjnej Kruk wezwie abonenta
                    do zwrotu dekodera. Opisuje to z autopsji, grzecznie oddalem, co nie moje.
                    Dopiero dzis wyczytalem w Wyborczej, ze jesli od wezwania do zwrotu dekodera
                    minelo ponad dwa lata ulega ono przedawnieniu, wiec w zasadzie mozna je
                    zignorowac, do czego jednak nikogo nie namawiam, gdyz jak powszechnie wiadomo
                    ePsy sa praworzadne.
                    Tak wiec opcja dajaca najwiecej elastycznosci jest zakup wlasnego dekodera i
                    modulu Common Interface (CI) do systemu kodowania tej platformy cyfrowej, ktora
                    chcemy ogladac (Syster Nagravision dla Polsatu i VideoCrypt dla Cyfry).
                    Bo kto powiedzial, ze musimy ogladac tylko Cyfre lub nie daj Boze Polsat? Mozna
                    zakupic karte BSkyB i ogladac 11 kanalow filmowych Sky Movies! Takich ofert
                    jest pelno w Bruxeli.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka