Dodaj do ulubionych

ubezpieczenie zdrowotne

IP: 62.231.57.* 05.09.05, 14:02
czy pracodawca w Irlandii ma obowiázek placic mi skladke zdrowotna?
slyszalam, ze nie. Jak zatem sobie to inaczej poukladac. jestem zatrudniona,
nie mam placonej skladki zdrowotnej, a jestem w Irlandii z malym dzieckiem?
jak wyglada opieka lekarska w naszej sytuacji. poki co (niedawno wyjechalam)
mam formularz E111, ale co potem?
poradzcie i nie krzyczcie jesli juz o tym bylo.
Obserwuj wątek
    • aniawe Re: ubezpieczenie zdrowotne 05.09.05, 19:22
      Najlepsze bedzie oplacenie sobie ubezpieczenia prywatnego...jakies 600euro na
      rok...Ale minus jest taki,ze dopiero pokrywaja koszty leczenia po 9 miesiacach
      placenia skladek.
      • Gość: z irlandii Re: ubezpieczenie zdrowotne IP: 62.231.57.* 06.09.05, 11:38
        a nie orientujesz sie czy dla dziecka musze wykupic osobne ubezpieczenie, czy
        jest on podciagniety do mojego?
        czy moge wywiarac jakas presje na pracodawcy o to by on pokryl ubezpieczenie.
        niektorzy moi znajomi maja placona skladke
        • Gość: z irlandii Re: ubezpieczenie zdrowotne IP: 62.231.57.* 07.09.05, 15:44
          up
    • Gość: Gosc Re: ubezpieczenie zdrowotne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.05, 20:23
      pracodawca ma obowiazek placic za Ciebie skladke PRSI (w tym jest zdrowotna;
      czesc placi on- chyba 12% i Ty 4,5%).
      Nalezy jednak pamietac ze to ubezpieczenie pokrywa jedynie leczenie szpitalne w
      panstwowych osrodkach(za wyzywienie sie placi do pewnej kwoty) + koszt lekow
      powyzej pewnej kwoty. Wizyty lekarskie generalnie sa 100% platne dla osob
      ubezpieczonych.

Dla ludzi biednych jest cos takiego jak medical card - wtedy cale leczenie w
      panstwowych/zakontraktowanych osrodkach jest za darmo.

Wiekszosc rodzin ma wykupione dodatkowe prywatne ubezpieczenie (VHI/BUPA) -
      daje to szybszy dostep do swiadczen (bo kolejki na zabiegi/operacje sa
      olbrzymie), lepsze pokoje szpitalne, dostep do szpitali prywatnych itd. w
      zaleznosci od wykupionej opcji. Jest czas wyczekiwania - chyba pol roku, ale
      wszyscy placa taka sama stawke niezaleznie czy sa bardzo chorowici czy zawsze
      zdrowi. Oczywiscie skladke trzeba placic na kazdego czlonka rodziny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka