IP: *.toya.net.pl 01.10.05, 14:39
Odpowiedzcie mi proszę szybko, zanim zacznę się zagłębiać w meandry strony
EPSO i tego forum- czy testy przeprowadzane są w jednym języku obcym, czy w
dwóch, mimo że znajomość jednego z nich może być gorsza?
Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: dianette Re: języki IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.10.05, 17:33
      To zalezy od konkursu. Jezeli chcesz strartowac w konkursie dla tlumaczy to
      oprocz perfekcyjnej znajomosci jezyka docelowego musisz znac b. dobrze dwa
      jezyki obce. Jezeli chodzi o konkursy dla administratorow czy sekretarek to
      oprocz b. dobrej znajomosci jezyka ojczystego musisz znac dobrze jeden jez.
      obcy.
      • Gość: pytanie laika Re: języki IP: *.toya.net.pl 01.10.05, 18:14
        Dziękuję. Interesują mnie konkursy dla administratorów, znam biegle angielski i
        zaledwie dobrze niemiecki, czy dobrze rozumiem, że cały proces rekrutacyjny
        odbędzie się wyłącznie w języku angielskim?
        • Gość: mczapl Re: języki IP: *.dsl.scarlet.be 01.10.05, 18:41
          To zalezy ktory jezyk wypelnisz w ktorej rubryce przy tworzeniu swojego epso-
          profilu. Warto przeczytac BARDZO DOKLADNIE Official Journal z opisem konkursu,
          by potem nie byc zaskoczonym.
          Ja np. wpisalem j. angielski jako drugi, a francuski jako trzeci i okazalo sie,
          ze po angielsku bede dostawac korepsondencje, a po francusku bede zdawal testy.
          Sporo nerwow kosztowalo mnie odkrecanie calej sytuacji.
          • Gość: pytanie laika Re: języki IP: *.toya.net.pl 02.10.05, 11:10
            To już się trochę zgubiłam, bo na forum wyczytałam, że testy się pisze w języku
            obcym gorzej znanym, a esej w "głównym" języku obcym. To jak to w końcu jest?
            Można wszystko zdawać w jednym języku obcym czy nie?
            • puks01 Re: języki 02.10.05, 12:53
              To co wyczytalas dotyczylo konkursu dla calej UE, w ktorym jezyk polski wogole
              sie nie pojawial - dlatego trzeba go bedzie zdawac w dwoch jezykach obcych. W
              konkursach dla nowych panstw czlonkowskich testy pisalo sie ostatnio w lepiej
              sobie znanym jezyku obcym, esej w tymze oraz streszczenie w ojczystym.
              • Gość: pytanie laika Re: języki IP: *.toya.net.pl 02.10.05, 13:12
                No wreszcie wiem o co chodzi, dziękuję bardzo:)
                Czy konkursy ogłaszane w przyszłości zawsze już będą dawały możliwość pisania
                streszczenia w języku polskim?
                • Gość: dianette Re: języki IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.10.05, 14:45
                  Prawdopodobnie tak. Ale jeszcze teraz, dziesiec lat po rozszerzeniu zdarzaja
                  sie konkursy wylacznie dla administzratorow jez. szwedzkiego czy finskiego.
    • Gość: ruda Re: języki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.05, 00:04
      takie dodatkowe pytanie: co się kryje pod pojęciem
      "test based on a summary"?

chodzi o test, sprawdzający znajomość tego słabszego języka a sytuacji, kiedy
      wymagana jest znajomość dwóch języków z EN/FR/DE

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka