Dodaj do ulubionych

bilety na metro w BLX

IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.11.05, 18:12
Poniewaz kompletnie nie orientuje sie w systemie komunikacji miejskiej w BLX
mam male banalne pytanko: gdzie mozna nabyc bilety na metro? Czy jest
automat w kazdym wagonie i czy sa jakies specjalne strefy od ktorych zalezy
cena? Mozna placic karta w tych automatach? Czy jest jakis bilet dzienny?
Moze lepiej kupic juz wszystko w okienku na dworcu midi jezeli takowe
istnieje? Interesuje mnie trasa:Midi-Merode, Merode -Heysel oraz Heysel-BLX
Midi.

Z gory dziekuje za pomoc
Obserwuj wątek
    • aerinn Re: bilety na metro w BLX 08.11.05, 18:26
      Wszystko znajdziesz tutaj:
      www.stib.irisnet.be/FR/01000F.htm
      Generalnie, automaty sa na stacjach metra, stref nie ma. Bilet jest wazny przez
      godzine od skasowania.
      • Gość: mk Re: bilety na metro w BLX IP: *.upc.chello.be 08.11.05, 18:33
        na midi powinnach dostac bilet, ale nie na kazdej stacji Ci sie uda
        poza tym mozesz kupic bilet dzienny albo np 5-cio przejazdowke tj karnet na 5
        przejazdow, oczywscie tanczy niz 5 biletow osobno i de facto warto kupic, bo
        mozesz miec na nastepny raz..a nigdy nie wiadomo
        cen niestety nie pamietam, bo ostatnio rzadko korzystam ostatnio
        :)
        • Gość: dianette Re: bilety na metro w BLX IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.11.05, 19:14
          Bardzo dziekuje za informacje
          • sofijek Re: bilety na metro w BLX 08.11.05, 20:42
            jednodniowy(ale nie 24h) 3,80e.10-cio przejazdowy 10e,jednorazowy nie pamietam..
            • paw_dady Re: bilety na metro w BLX 08.11.05, 21:16
              sofijek napisała:

> jednodniowy(ale nie 24h) 3,80e.10-cio przejazdowy 10e,jednorazowy nie
              pamietam.
              > .

albo kupic od araba na madou - o ile policja do nich nie strzela ;P
              • Gość: Mi Re: bilety na metro w BLX IP: *.214.58.30.coditel.net 08.11.05, 21:19
                A jak zamierzasz sie osiedlic na dobre, to polecam miesieczny - 36E. A jak juz
                postanowisz zostac na baaardzo dlugo to sa i roczne - 360E.
                • paw_dady Re: bilety na metro w BLX 08.11.05, 21:28
                  Gość portalu: Mi napisał(a):

jestes mama mi? czyli Pikku Myy? oho mamy nastepnego trolla ;o)
                  • Gość: Mi Re: bilety na metro w BLX IP: *.67-136-217.adsl.skynet.be 15.11.05, 15:50
                    Jestem Mala Mi, poniewaz juz nie taka mala, to pozostalo tylko Mi :)Troche
                    dlatego,ze identyfikuje sie z postacia z Muminkow, a troche dlatego ze nie
                    tylko ja widze to podobienstwo - w charakterze oczywiscie, nie w wygladzie:)
            • Gość: Sofi za pozyczanie nickow jednorazowy strzal za to sie IP: *.244.81.adsl.skynet.be 08.11.05, 21:47
              nalezy.
          • jorn Re: bilety na metro w BLX 15.11.05, 14:39
            Główna sprzedajnia biletów jest obok stacji metra Naamsepoort / Port de Namur.
            Mniejsze są na niektórych stacjach metra, na większości stacji (o ile nie na
            wszystkich) są automaty. Płatność gotówką albo kartą Proton. Jednorazowe można
            chyba tez kupować w autobusach u kierowców.

Bilety są jednorazowe, 3/5 (kombinacja trzech biletów jednodniowych do
            wykorzystania w ciągu pięciu dni), Jump 5 (pięć przejazdów po godzinie każdy),
            Jump 10 (analogicznie), jednodniowe, miesięczne, roczne itp. (jeszcze kilka
            rodzajów, których nie pamiętam). Bilety jednorazowe i Jump 5 / Jump 10 należy
            kasować po każdym wejściu do autobusu, tramwaju lub stacji metra. Jeżeli
            skasujesz bilet w dostępie krótszym, niż godzinę po poprzednim skasowaniu, na
            kasowniku pojawi się napis 'transit' i nie 'ściągnie' ci przejazdu z biletu.

Trzeba zwrócić uwagę na informację dotyczące środków komunikacji, w jakich
            ważny jest bilet - na niektórych oprócz MIVB/STIB można jeździć też autobusami
            De Lijn i TEC i pociągami MNBS/SNCB (ale tylko w granicach Regionu Stołecznego
            Brukseli).

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka