Dodaj do ulubionych

testy do epp-ed

28.12.05, 10:19
witam poświątecznie z prośbą o informację. Dostałem właśnie zaproszenie na
testy pisemne do epp-ed na a5 i stąd moja prośba: czy ktos wie jak to
wygląda, jakie sa tematy itp. A może ktos ma jakies stare, np. z alde? I czy
wiecie jak wygląda zwrot kosztów wycieczki?
Uprzedzając krytyków zapewniam, że szukałem w starych wątkach, ale chociaż
podobne wątki były, to nie znalazłem na nich wiele info.
A może ktoś się również na to wybiera?
Będę bardzo wdzięczny za wszelkie info na priva martin_mm@o2.pl albo na forum.
Dziękuję i wszystkiego dobrego w nowym roku!
Obserwuj wątek
    • Gość: Mi Re: testy do epp-ed IP: *.media4.pl 28.12.05, 14:18
      Hej. Testy w Parlamecnie sa dosc podobne do tych ogolnych z wiedzy o Unii, plus
      kilak pytan bardziej swiatowych (np. w ALDE zdazylo sie pytanie o wybory w
      Afganisatniem trohe pytan ONZ itd...). Pozostale prace pisemne to standardowe
      temety o kryzysie UE, budzecie itp. i jakies streszczenie. Na ogol jedno co
      angielskum drugei po francusku (na wymiane z niemieckim). O ile nic nie
      napisali, zydaje mi sie, ze kosztow nie zwracaja. Jesli nie mieszkasz w Brukseli
      i poza tym nie masz tam nic do zalatwienia,a duzo bedzie Cie kostzowac
      wycieczka, to nie wiem czy warto, bo chodza sluchy, ze te stanowiska i tak sa na
      ogol zaklepane dla osob, ktore tam pracuja na gorszych stanowiskach. W kazdym
      rawie POWODZENIA!
      • Gość: ruda streszczenie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.05, 16:24
        czy to streszczenie jakiegoś danego tekstu (w języku, w którym trzeba
        streszczać? czy w innym?)
        czy streszczenie własnego tekstu na zadany temat (tak, jak w ostatnim epsowskim
        teście na A*7)?
        może wiecie?
      • Gość: ruda zwrot kosztów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.05, 16:28
        napisali w zaproszeniu
        "If you are coming from outside Belgium, the EPP-ED Group will reimburse travel
        expenses (train and/ot ait travel) and will refund hotel accomodation of up to
        112 EUR for one or two nights, as necessary. The details of reimbursement will
        be communicated on your arrival in Brussels."
      • Gość: poinformowany Re: testy do epp-ed IP: *.kom / *.os1.kn.pl 29.12.05, 00:26
        tez slyszalem plotke, jakoby miejsca te (oraz wakaty asystenckie)
        sa "obsadzone" przez "swoich". Moim zdaniem sa dwie mozliwosci:
        1. Konkurs jest rzeczywiscie fikcyjny i platformersi juz pracujcacy w
        sekretariacie EPP zostana tam wsadzeni na tempow z auxiliers. Czy tak jest
        (fikcyjny konkurs) pomoze porownanie listy obecnie pracujacych Polakow w EPP
        oraz laureatow tych dwoch konkursow.
        2. Platformersi pracyjacy w sekretariacie EPP celowo rozsiewaja plotki
        o "obsadzonych" stanowiskach, zeby zniechecic kandydatow i zwiekszyc swoje
        szanse. Jest to przypadek uczciwego konkursu.

Moim zdaniem sprobowac nie zaszkodzi, tym bardziej, ze zwracaja koszty
        przejazdu i bodaj rowniez pobytu.
        • Gość: Do wiadomosci EPP-ED Staff IP: 32.106.94.* 29.12.05, 11:27
          W internecie, nie jest aktualne.

Polski staff w EPP-ED : contract staff (na temporary)jest :

Apostol Marian (B)

Dziekonski Lukasz (C)

Evison Marek (A - advisor)

Jarecka-Gomez Joanna (A*11 - Advisor od 1.2006)(Ex-temporary EP-Afet)
          (kandydowala na stanowisko "posla" w Krakowie z listy Sdlp)
          Jedrzejewska Sidonia (A - advisor)(od 1.2006)

Golanski Robert (B)

Klaus Katarzyna (C)

Majerczyk Magdalena (ex-asystentka Posla Wojciechowskiego J.) (A - Advisor)

Rogalska Marzena w biurze w Wwie (z PO) (Advisor A)

Tarczynska Edyta (A - advisor) ex- C

Zurawski vel Grajewski Przemyslaw (advisor - A) do 31.01.2006

-------------------------------------------------------------

Staz w biurze w Warszawie : Pucyk Magdalena

Wojciechowska A.,urzejdnik, u Szefa Polskiej delegacji (Jacek Saryusz-Wolski)

• Gość: anbxl Re: EPP-ED Staff IP: *.115-200-80.adsl.skynet.be 03.01.06, 20:59
            Z kim jak z kim ale z EPP daj sobie spokoj;bo tam to wszystko po znajomosci-
            chyba w grudniu o tym wspominalam na tym forum-najpierw mnie i innych 7
            znajomych mi osob zaprosili na egzaminy,a potem jak domagalam sie konkretow to
            powiedzieli-napisali ze juz sobie dobrali kadre i zrobili egzaminy.Jeszcze w
            grudniu napisalam tym razem do szefa EPP skarge i czekam jeszcze do +-10/01 i
            wowczas juz mam gotowy list z dowodami do ombudsman'a.Napewno nie chcialabym
            nigdy pracowac dla partii EPP i chyba zadnej,bo naprawde jest zapiernicz,ale
            wlasnie robie to-skarga dla innych,bo przeciez to oni sa podstawa parlamentu a
            robia przekrety w zywe oczy.A moze ktos z forumowiczow mysli inaczej i np po
            konkursie ich wewnetrznym zostal w EPP zatrudniony-prosze o odzew
            • agent077 Re: EPP-ED Staff 04.01.06, 13:57
              W pelni sie zgadzam. Aplikacje mojej zony odrzucili i nawet jej na egzaminy nie
              zaprosili. Oczywiscie powodow zadnych nie podano. Wszytskie dokumenty
              dostarczylismy i spelniala wszystkie kryteria. To sie nazywa przejrzystosc
              zycia publicznego. Mogliby miec troche wstydu chlopaki.
              • Gość: ruda Re: EPP-ED Staff IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 14:09
                a mnie zaprosili
                a nikogo nie znam, naprawdę
                no, to teraz mam się cieszyć, czy się wstydzić ;o)

czy ktoś wie coś bliższego o tym, co się kryje pod pojęciem "a language test
                based on a summary"???
                bo tego drugiego języka, to aż tak super nie znam...
                • Gość: Z Parlamentu Re: EPP-ED Test IP: 212.190.72.* 04.01.06, 14:53
                  Dajcie sobie spokoj. Ja wydzalem ze jeden chopak kopiowal. Te testy nie sa
                  prawdziwe. Trzeba pisac do Ombudsmana i koniec. W EPP-ED, to nawet sekretarz
                  generalny nie mowy po francusku. A tu, od nas, wymagaja
                • agent077 Re: EPP-ED Staff 04.01.06, 14:55
                  Byc moze. Moze tez dowiedzialas sie o konkursie przypadkiem tak jak my. Ale
                  wydaje mi sie ze nienadawanie temu konkursowi rozglosu bylo rowniez zamierzone.
                  POdobnie wydaje mi sie dziwne ze juz na samym poczatku chlopaki wymagali 3 ton
                  dokumentow (niezle sie trzeba bylo nameczyc zeby to wszystko przygotowac).

Moze brzmie troche jak jakis nawiedzony ktorzy we wszystkim upatruje masonow,
                  templariuszy, Zydow etc. ale cala sprawa wyglada na... podejrzana.

A niepodawanie powodow odrzucenia aplikacji jest po prostu skandaliczne.
                • Gość: Kalina Re: EPP-ED Staff IP: *.cec.eu.int 04.01.06, 15:42
                  To znaczy ze dadza ci tekst i kaza napisac jego streszczenie.

W normalnej sytuacji np na egzaminach w UK jak sie pisze takie streszczenie to
                  za kopiowanie zdan lub zwrotow z tekstu zrodlowego sa obcinane punkty. Wszystko
                  trzeba strescic innymi slowami.

Ale jak oni tu to oceniaja to kto wie. Ogolnie jest to jeden z bardziej
                  subiektywnych zadan do oceny.
                  • Gość: anbxl Re: EPP-ED Staff IP: *.240.81.adsl.skynet.be 04.01.06, 17:36
                    agent 077 skrobnij do mnie albo zona na priva,bo czym wiecej nas sie podpisze
                    pod petycja do ombudsmana tym lepiej,a jest juz nas troche
                  • Gość: ruda Re: EPP-ED Staff IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 10:18
                    Gość portalu: Kalina napisał(a):

> To znaczy ze dadza ci tekst i kaza napisac jego streszczenie.

też na logikę tak myślałam :o)
                    tylko, że ostatnio na testach na A*7 w drugim języku trzeba było w drugim
                    języku streszczać własne opracowanie, popełnione w pierwszym języku, dlatego
                    chciałam się upewnić...
    • jodza Re: jaka droga info o testach? 04.01.06, 18:59
      Witaj - jak dostales zaproszenie na testy: mailem czy zwykla poczta? Pytam bo
      od dluzeszgo czasu jestem mezem na urlopie i nie sprawdzamy poczty (tej
      papierowej)

Pozdrawiam
      • Gość: ruda Re: jaka droga info o testach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 10:16
        pocztą
        dostałam dwa listy: jeden gdzieś na początku grudnia, że "otrzymaliśmy
        aplikację, później powiemy, co o niej sądzimy"
        a drugi przed świętami z zaproszeniem na testy
        trzeba było potwierdzić mailem do wczoraj
        na adres mailowy EPP-ED-recruitment@europarl.eu.int,
        podali też numer faksu: 00 32 2 284 69 16
        • Gość: poinformowany Re: jaka droga info o testach? IP: 82.174.214.* 23.03.06, 21:03
          jak wrazenia po ustnym w EPP? tez mieliscie pytanie o kraje sasiadujace z
          Irakiem? podbijam watek i pytanie o liste rezerwowa po ustnym - czy znajd asie
          tam ww. nazwiska platfotmersow. Macie jakies informacje o wynikach?
          • zuzabxl Re: jaka droga info o testach? 23.03.06, 21:25
            witam, bralam udzial w egzaminach w grudniu (czy pod koniec listopada..), test
            o Ue byl krotki i dosc latwy (np ile sa jezykow UE), streszczenie dokumetu
            bylo "dziwne", de facto nie wyrobilam sie do konca, ani nikt z moich znajomych,
            natomiast potem byl esej, ( w temacie pytanie i sugerowana odpowiedz)a
            nastepnie streszcze artykulu w drugim jezyku. od tamtego czasu zadnych wiesci
            co do wynikow...wiec nie poradze w sprawie ustnych z autopsji, natomiast ktos
            mowil ze pytali sie o prywatne poglady...
          • Gość: ruda Re: jaka droga info o testach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.06, 09:55
            mnie pytali o to, co oznacza wyraz "taliban" :o)))
            facet pytał mnie po francusku, odpowiedziałam grzecznie, że oczywiście pytanie
            rozumiem, ale je ne parle pas frances, "to niech pani odpowiada po
            niemiecku" :o)
            plus o to, jak głosowali posłowie EPP-ED o dyrektywie usługowej, kto wygrał
            wybory w palestynie i co my na to, kto jest, a kto nie jest w grupie członkiem
            EPP, jakie są obecnie tematy konfliktowe między polskim rządem a komisją, co
            zrobię, jak otrzymam polecenie niezgodne z linią, jak się zabieram za napisanie
            raportu o jakimś temacie, było też pytanie zupełnie nieoczekiwanie po
            hiszpańsku :o(

więcej grzechów nie pamiętam

o wynikach pewnie znów powiadomią zwykłym listem przesłanym pocztą
            oni chyba nie wiedzą, czemu służą e-maile...

• ciastunia25 Re: jaka droga info o testach? 10.04.06, 13:29
              ja mam takie pytanie - Wy pisaliscie testy do A, ja mam zaproszenie na C - na
              sekretarke. powiedzcie mi prosze - ile, po pisemnych odbywają sie ustne?

czy ktos juz startowal, albo zna kogos kto startował na sekretarke? nie wiem
              jakich testó moge sie spodziewac i co moze sie kryc pod language comprehension -
              jesli chodzi o pyt. z 2 jezyka. bede wdzieczna za wszelkie odpowiedzi.

dzieki. pozdrawiam.
              • Gość: ruda Re: jaka droga info o testach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.06, 14:14
                language test z drugiego języka wyglądał identycznie, jak z pierwszego -
                streszczenie tekstu w tym samym języku, w jakim był napisany

trzeba było uważać na czas, bo było go mało
          • Gość: martin Re: jaka droga info o testach? IP: 62.233.201.* 11.04.06, 13:59
            pytania te same, a co do efektów to juz się na tym forum wypowiadałem.
            pozdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka