Dodaj do ulubionych

auto/oplaty - help:)

IP: *.cec.eu.int 27.01.06, 14:31
Czy moze mi ktos powiedziec jakie sa oplaty przy zakupie uzywanego auta w BXL?
- ....??? cos jeszcze, jakies podatki, lub cos takiego?

Dzieki za pomoc
Obserwuj wątek
    • Gość: g Re: auto/oplaty - help:) IP: *.cec.eu.int 27.01.06, 14:49
      hej,

sama rejestracja jest tania: jakies 30 euro znaczkow skarbowych + ok 35 euro za
      przeglad obowiazkowy. potem, nawet pomimo faktu, ze to samochod uzywany, musisz
      zaplacic tzw taxe de mise en circulation (a w nastepnych latach oplacasz tzw
      taxe de circulation, duzo mniejszy). ten waha sie w zaleznosci od pojemnosci
      silnika (wazna jest liczba tzw chevaux fiscaux). generalnie nie oplaca sie
      kupowac nic powyzej 2.0 L i diesel'a (drozszy). Ja wlasnie kilka dni temu
      dostalam rachunek na 1700€ za samochod 2.5 L diesel, 2.5 - letni. ta wielkosc
      jedynie poglebila moja i tak juz przepastna niechec do tego kraju... ;-)
      • Gość: Sofi Re: auto/oplaty - help:) IP: *.cec.eu.int 27.01.06, 14:51
        od 01/01/2006 zniesiono znaczki skarbowe za rejestracje.

Przeglad techniczny - z tego co wiem robi dealer (kupowalam uzywany i w moim
        przypadku tak bylo).
        Reszta sie zgadza.
        U mnie za 1.6 benzyna bylo taxe de circ. plus mise en circ w sumie 330 E

To wszystko
        • hydromanekin Re: auto/oplaty - help:) 27.01.06, 14:56
          Gość portalu: Sofi napisał(a):

> U mnie za 1.6 benzyna bylo taxe de circ. plus mise en circ w sumie 330 E

A u mnie za 1.6 diesel bylo taxe de circ. plus mise en circ w sumie 405 E :((((
          • Gość: ekolog A ile taxu za hybryda? IP: 193.0.116.* 27.01.06, 15:13
            A jak belgijski fiskus potraktuje hybrydowa, czyli nowa Toyote Camry(benzyna
            2.5l + prad)?Pomnozy przez pojemnosc, czy moze okaze troche litosci za
            proekologicznosc?
            • Gość: ktosia Re: A ile taxu za hybryda? IP: *.cec.eu.int 27.01.06, 15:19
              Belgijski fiskus jeszcze nie jest tak do przodu... zeby wiedziec cos o
              hybrydowym silniku. poczekasz troche na odpowiedz ;-) ale gratuluje wyboru!
              Acha, te Camry to beda musieli dla ciebie z USA sciagac?
              • Gość: ekolog Re: A ile taxu za hybryda? IP: 193.0.116.* 27.01.06, 15:22
                Tak. Z USA - private import. ;)

PS:A moze ktos uczynny wyslalby w tej sprawie zapytanie do fiskusa w ich jezyku?
                • Gość: ktosia Re: A ile taxu za hybryda? IP: *.cec.eu.int 27.01.06, 15:24
                  Mysle ze jak napiszesz po angielsku albo niemiecku to odpowiedza tobie. A moge
                  zapytac o koszt sprowadzenia Camry z USA? Jest swietna:-)
                  • Gość: ekolog Re: A ile taxu za hybryda? IP: 193.0.116.* 27.01.06, 15:33
                    Sam koszt sprowadzenia jest stosunkowo niewysoki. Do tego niskie clo, z vatu
                    przeciez zwolnia. W beneluxie powinno byc sporo firm, ktore sprowadzaja auta z
                    USA na zamowienie, warto skorzystac, bo wezma na siebie kwestie 'European
                    specifications' itd.
                    • Gość: g Re: A ile taxu za hybryda? IP: *.cec.eu.int 27.01.06, 15:36
                      jestes pewien z clem? nie mam dokladnych info, ale z tego co wiem, to siega ono
                      nawet 60% wartosci samochodu.

chyba, ze jestes obywatelem/resydentem Szwajcarii, wtedy DUUUUZOOO mniej ;-)
                      • Gość: ekolog Re: A ile taxu za hybryda? IP: 193.0.116.* 27.01.06, 16:05
                        Clo jest niskie, nie wiem ile dokladnie, bo TARIC nie otwiera mi sie czegos, ale
                        przeciez po wejsciu Pl do Unii ruszyl tez import samochodow spoza EOG, bo spadly
                        cla (a bylo 35%). Jezeli juz, to moze Belgia ma jakies inne oplaty na auta spoza
                        EOG(np.akcyza)?
                        Moze ktos podpowie cos w tej kwestii?
              • ella111 Re: A ile taxu za hybryda? 27.01.06, 15:30
                a Prius to nie hybrydowy?
              • hydromanekin Re: A ile taxu za hybryda? 27.01.06, 15:59
                Gość portalu: ktosia napisał(a):

> Belgijski fiskus jeszcze nie jest tak do przodu... zeby wiedziec cos o
                > hybrydowym silniku. poczekasz troche na odpowiedz ;-)

Nie bylbym tego taki pewien.... w koncu kazdy fiskus jest lasy na pieniazki
                obywatela. Do tego, oplata za wprowadzenie do ruchu zalezy od CV lub mocy (w
                kW):

<9 CV ou <71 kW - €61,50
                9-10 CV ou 71-85 kW - €123,00
                11 CV ou 86-100 kW - €495,00
                12-14 CV ou 101-110 kW - €867,00
                15 CV ou 111-120 kW - €1239,00
                16-17 CV ou 121-155 kW - €2478,00
                >17 CV ou >155 kW - €4957,00

Sprawdza w documentach auta jego moc, zakwalifikuja do ktorejs z powyzszych
                grup i skasuja odpowiednia oplate..... Tak przynajmniej mi sie wydaje... Toyota
                Prius 1.5 ma 57 kw i puisance fiscal 8, a Corolla 1.4 71 kW i pf tez 8
                • Gość: ekol Re: A ile taxu za hybryda? IP: 193.0.116.* 27.01.06, 16:11
                  Okay. Jezeli Camry-hybryd ma 192 KM czyli jakies 140 kw to wychodziloby na
                  przedostatnia grupe. To byloby niesprawiedliwe, bo jest to moc uzyskana z
                  mniejszym uszczerbkiem dla srodowiska, niz ta sama moc tylko przy pomocy silnika
                  spalinowego. Dlatego to nie powinno byc tak samo liczone.
                  • ella111 Re: A ile taxu za hybryda? 27.01.06, 16:17
                    A takie sprowadzanie zza oceanu to niby ekologiczne jest ? ;-)
                  • hydromanekin Re: A ile taxu za hybryda? 27.01.06, 16:26
                    Gość portalu: ekol napisał(a):

> Dlatego to nie powinno byc tak samo liczone.

Chyba przeceniasz belgijska administracje......
                  • Gość: g Re: A ile taxu za hybryda? IP: *.cec.eu.int 27.01.06, 16:31
                    "To byloby niesprawiedliwe"...

a od kiedy belg czy jakakolwiek inna admin jest czula na argumenty odwolujace
                    sie do jej poczucia sprawiedliwosci? ;-)

tam gdzie mozna wydoic kase, tam dusi...
                    • Gość: ekolog Re: A ile taxu za hybryda? IP: 193.0.116.* 27.01.06, 16:35
                      Hahaha. Sami pesymisci. ;)
                      Niech im bedzie, tym hienom fiscalnym. Pozniej odbije sobie, jak zaplace im
                      mniej akcyzy wliczonej w paliwo.:)
                • Gość: m@rio Re: A ile taxu za hybryda? IP: *.brutele.be 27.01.06, 17:18
                  >15 CV ou 111-120 kW - €1239,00
                  >16-17 CV ou 121-155 kW - €2478,00
                  >17 CV ou >155 kW - €4957,00

a jak to jest, podają dwa przedziały - pojemność silnika i moc, która jest
                  ważniejsza, czy może wygrywa wyższa ...
                  przy ogladaniu 307 cc z 2 litrowym silnikiem o mocy 180 koni (130kW) sprzedawca
                  powiedział, że jest to 11 CV czyli pojemność wygrała
                  a co do oplat, widzialem tylko inne oplaty dla LPG, ropa i benzyna te same
                  rubryczki i oplaty

• Gość: martin Re: A ile taxu za hybryda? IP: 62.233.201.* 01.02.06, 15:52
              gratuluje wyboru. Toyota rules!
            • Gość: q Re: A ile taxu za hybryda? IP: *.manc.adsl.virgin.net 02.02.06, 18:36
              qqq
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka