Dodaj do ulubionych

Parkowanie samochodu w Brukseli

09.02.06, 14:17
Witam,

jestem tu pierwszy raz i... moze ktos z Forumowiczow mi pomoze.
Otoz rozwazam wziecie samochodu na czas mojego kilkumiesiecznego pobytu w
BXL. I zastanawiam sie, z jakimi kosztami parkowania to sie moze wiazac. Czy
jest tak, ze przy wynajmowaniu mieszkania czesto miejsce do parkowania
jest "w pakiecie", czy trzeba moze szukac oddzielnie? No i ile kosztuje
parkowanie tak po prostu "na ulicy"?

Bede wdzieczny za odpowiedz lub skierowanie na jakies strony www, gdzie
moglbym rozwiac moje watpliwosci.

Pozdrawiam,
bart_ar
Obserwuj wątek
    • tomi_22 Re: Parkowanie samochodu w Brukseli 09.02.06, 14:32
      Wpisz slowo klucz w wyszukiwarke forum to ci wyskoczy. Kilka mies temu ktos
      zadal DOKLADNIE takie samo pytanie.
      • sil.bi Re: Parkowanie samochodu w Brukseli 09.02.06, 14:38
        W wiekszosci dzielnic parkowanie na ulicach jest bezplatne dla mieszkancow tych
        dzilnic. Powinienes udac sie do swojego urzedu gminy, przedstawic im umowe
        najmu mieszkania (lub jakikolwiek inny dokument potwierdzajacy, ze rzeczywiscie
        tam mieszkasz) i wowczas dostaniesz karte uprawniajaca do parkowania.
        • bart_ar Re: Parkowanie samochodu w Brukseli 09.02.06, 14:42
          sil.bi, tomi_22,
          dzieki za odpowiedz.
          pozdrowienia -
          bart_ar
        • Gość: m@rio Re: Parkowanie samochodu w Brukseli IP: *.brutele.be 09.02.06, 14:52
          z tą kartą do parkowania to nie jest tak łatwo
          jak nie ID belgijskie potrzebne, to nie takie blachy rejestracyjne
          ktos wspominal tez, ze po jakims czasie (6 miesiecy) moga pojawic się dalsze
          problemy, jezeli nie przerejestrujesz samochodu

a jak jest z mandatami z fotoradarow, do PL to watpie, żeby wysyłali, ale po
          wpisaniu samochodu w system lokalny, może być już niemiła niespodzianka ...
          (może ktoś wie, czy bazy tutaj są ze sobą połączone gmina/policja/xxx)
          strasznie często w nocy widzę charakterystyczne błyski lamp na skrzyżowaniach,
          tutaj jest to światło "białe", więc może fotoblocker by działał
          • Gość: gosc Re: Parkowanie samochodu w Brukseli IP: *.access.telenet.be 09.02.06, 19:56
            Wystarczy dostosowac sie do przepisow drogowych,zamiast kombinowac!
            • Gość: anbxl Re: Parkowanie samochodu w Brukseli IP: *.241.81.adsl.skynet.be 09.02.06, 20:10
              I na czas placic mandaty,bo z 25 euro (wowczas 1000bf) za zle zaparkowanie
              mozesz miec spokoj pare lat i np dopiero po 6 zaplacisz z odsetkami 275 euro-
              tak bylo w moim przypadku-swego czasu nazbieralam kilka takich mandatow w
              Brugge (gdzie mieszkalam)za parkowanie na zoltej linii i mowilam sobie inni nie
              placa (w miedzy czasie bylo glosno-Laurent-syn krola odmowil zaplaty mandatow
              za przekroczenie predkosci)to i ja,ale niestety wszystko sciagneli z odsetkami-
              prawo mowi,ze maja na to 20 lat i sciagnal rowniez z Polski,a wiec najlepiej
              nie miec mandatow,a jak przydazy sie to lepiej zaplacic
            • Gość: m@rio Re: Parkowanie samochodu w Brukseli IP: *.brutele.be 10.02.06, 01:13
              > Wystarczy dostosowac sie do przepisow drogowych,zamiast kombinowac!

to ja życzę powodzenia
              od 12 lat z tym walczę i jakoś jeszcze na "emerytowo/kapelusznikową" stronę
              mocy nie przeszedłem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka