IP: *.217.135.100.coditel.net 03.04.06, 09:59
Pawiu, czy mógłbyś włożyć w swoją twórczość odrobinę wysiłku i nie bełotać
tak. Twoje teksty trzeba sobie najpierw prztłumaczyć na polski, a dopiero
później zastanawiać się, co "autor miał na myśli". Nie wiem jak inni czytają
ten słowotok i mogą przez niego przebrnąć...
Może wystarczyłoby, gdybyś trochę gramatykę poprawił i 50% liter nie
przestawiał.
Obserwuj wątek
    • Gość: Saper Re: Do Pawia IP: *.cec.eu.int 03.04.06, 10:18
      Człowieku,
      nie znasz się na współczesnej literaturze. Twórczość Pawia skierowana jest do
      odbiorcy nie bojącego się podwójnego wysiłku intelektualnego. Najpierw trzeba
      odczytać przesłanie, a potem dokonać pewnego rodzaju translacji, co wzmaga
      produkcję szarych komórek. Styl Pawia charakteryzuje się oryginalnym chaosem
      twórczym, widocznym wysiłkiem demiurga, który zmusza do wysiłku odbiorczego
      również czytelnika, ale ten ostatni jest niestety odzwyczajony od tego typu
      procesów myślowych poprzez uzależnienie od obrazu (TV), który eliminuje
      bezpośrednią pracę wyobraźni. Jakie to smutne...
      • Gość: tłumacz Re: Do Pawia IP: *.217.135.100.coditel.net 03.04.06, 10:28
        Jak widzisz bardzo pobudził mnie intelektualnie!
        Wiele wysiłku włożyłem w zrozumienie i odczytanie treści i nawet mi się udało (
        to znaczy tak sądzę, ale może jednak mój umysł nie odbiera tego w odpowiedni
        sposób. To juz trzeba by osobiście z Pawiem omówić:)
        Chciałem jednocześnie zaznaczyć, że po zrozumieniu nie mam zastrzeżeń co do
        treści. Jest często kontrowersyjna, ale autor ma prawo do swojego zdania.
        • Gość: Saper Re: Do Pawia IP: *.cec.eu.int 03.04.06, 10:49
          Czyli w pewnym sensie się zrozumieliśmy. Uważam, że Pawia dosłownie traktować
          nie wolno / nie można, ergo - posty jego twórczością literacka są.
          Więc, swobody dla autorów, bimbru dla ludu ! :-)))
      • epska_zenobia Re: Do Pawia 03.04.06, 11:02
        Calkowicie zgadzam sie z Saperem, aby dokladnie wniknac w konteksty i wsrodkonteksty prozy Pawia nalezy przede wszystkim sledzic najbardziej kontrowersyjne posty tego Forum, skad Tworca czerpie natchnienie najczesciej, lub poprzebywac w blasku jego intelektu, co bardzo wplywa na bogactwo jego literackiego stylu.
        Kazda proza jest pewnego rodzaju abberacja rzeczywistosci, oddawana przez Autora, Tworce, Kreatora etc. wiec nie nalezy sie czepiac tylko domyslac, wyszukiwac wysublimowany kontekst, a nie czepiac sie, ze literowka. A jesli sie nie podoba, to inna sprawa, kwestia gustu.
        W ramach od-TV-enia (pisze tak specjalnie, przetlumacz sobie to ze sktotu na "nasze":) polecam sudoku, basen, jolke, jakis doktorat. Kochany, znasz Mrozka? Spytaj kogos, czy zna Mrozka, kazdy Ci powie, nie znam Mrozka! A jak spytasz czy znasz Kasie i Tomka, czy M jak milosc? Wszyscy znaja.

> Pawiu, czy mógłbyś włożyć w swoją twórczość odrobinę wysiłku i nie bełotać
        > tak. Twoje teksty trzeba sobie najpierw prztłumaczyć na polski, a dopiero
        > później zastanawiać się, co "autor miał na myśli". Nie wiem jak inni czytają
        > ten słowotok i mogą przez niego przebrnąć...
        > Może wystarczyłoby, gdybyś trochę gramatykę poprawił i 50% liter nie
        > przestawiał.

Co do przestawiania liter - zgadzam sie, ale jak ci napisze mleko, mkelo, melko czy mlkeo to chociazby z kontekstu wpadniesz, ze to biala ciecz produkowana przez krowe. A jesli nie wpadles, to cienki z Ciebie, tlumaczu, tlumacz. Niestety. Inteligencja to to gdzies miedzy uszami. Co do literowek, kochany, jakbys byl tak idealny to nie pisalbys "bełotać" tylko bełkotać. Ale intencje zrozumialem.

pozdrawiam serdecznie

Wasza Zenobia.

PS. i jeszcze slowo do Tlumacza. Poczytaj tez dokladniej to forum.
        • Gość: tłumacz Re: Do Pawia IP: *.217.135.100.coditel.net 03.04.06, 11:26
          No i teraz się zastanawiam, dlaczego Ciebie mi się z przyjemnością czytało.
          Czyżby brakowało Ci polotu i inteligencji? Chyba nie...
          Wyraziłeś sie po prostu jasno, bez błędów, przejęzyczeń i użyłeś odpowiedniej
          liczby kropek.
          I o to mi chodzi. O odrobinę dobrej woli i wysiłku przy pisaniu.
          Chętnie zagłębię się w intelektualne wywody i poćwiczę trochę umysł, ale bez
          zajmowania sie korektą...
          • Gość: ;-) Re: Do Pawia IP: *.cec.eu.int 03.04.06, 11:34
            nei rzumiem c opizsezcie, ob nei rboicie beldow;o)
          • epska_zenobia Re: Do Pawia 03.04.06, 15:13
            Wiesz, kochaniutki, ze orlem nie jestes, a i czasu na pewno nie masz, jak pisze CZYTAJ Forum, to nie dlatego, ze Ci jablka reklamuje, tylko dobrze radze.
            Oszczedzisz zabawy gawiedzi.
    • Gość: tłumacz Re: Do Pawia IP: *.217.135.100.coditel.net 03.04.06, 10:19
      A to cytaty z kilku ostatnich postów, żeby nie być gołosłownym:

"wlasnie podalas definicje desperatow, nie 'smietanki'. BTW oni tez z wrocka po
      socjologii? musbyc bezrobocie po tych studiach no niee?

Emilciu szacuneczek za szczerosc - prawie tak widze epsy jak opisalas -
      pozwolilem sobie podzielic twoj opis wg kategorii. Wyszlo 5. W sumei obraz
      niezly - jak z powiesci awanturniczej - dociera pawiu do malego portu gdzies an
      zadupiu kolonialnym a tu w kanjpie mordercow sa rozni ludzie ktorym nei wyszlo -
      EPSY. No i powoli czytelnik dociera do pwoodow dlaczego...

ale realizowac sie pzoa praca mozna wszedzie nierpawdaz? to kwestia osobowosci
      a nei rpacy urzedasa 9strasznie nudnej anyway)

znaczy w delikatn ysposob powiedzilas ze po prostu lubisz spotkac sie z
      jowialnymi pyknikami w pracy epso pogadac o niczym -= caloksztalt ale praca nei
      jest zbyt ciekawa ale znwo tego nie mzoesz napisac. tja sachem gibt jak mowil
      Januszek ;)"

A TO PEREŁKA!!!

"CALUSKI ZA TKA wczesne wstanie zeby mi odpowiedziec; )

nierpawda niekoniecznie samozatrudnienia nie upraszczajmy - ale mozna zrobic
      kariere cokowiek to nie znaczy jesl isie jest takim jak opis sobie epsy daja,
      nierpawdaz? no chyba ze opis sie ma jako tako do reala ;-D

ludzie ktorzy realizuja sie pzoa praca (cokolwiek to eni znaczy) - jakby nei
      mzona tego robic gdzie indziej. ida do epso bo praca mimo, ze nudnawa (skoro
      poza praca no niee? to chyab pracy niesepcjalnie lubia?)

skoro kasa cie smieszy to zastanow sie czy bank to opdowiedznie miejsce dla
      ciebie. choc podobno smiech to zdrowie.

zlezy co robisz i w jakim banku. jakie miesiac temu np. fortis investment
      szukal czlowieka na 2 latka 500GPB dziennie w Bxl. to jakies 5x tyle co eps C ;)

jakies 3 miechy temu widzialem ze db ag we franktuciku szulkal analityka za
      1200 Eur/dzien wiesz srenido mies masz kase epsa C za caly rok. w ciagu 2 lat
      masz kase epsa c za 24 lat pracy."
      • Gość: tłumacz Re: Do Pawia IP: *.217.135.100.coditel.net 03.04.06, 11:38
        Nie chciałbym, żeby ten post rozrósł się do niepotrzebnych rozmiarów, bo
        niedługo zmieni zupełnie profil, jak wiele poprzednich ( np. anbx i
        chack_norris tu wkroczą ), więc zakończę dyskusję kompromisem.
        Postaram się połowy błędów nie zauwazać pod warunkiem, że drugą połowę Paw, w
        swojej łaskawości, napisze staranniej:) Jeżeli to dla niego za duzo, to ja mam
        na szczęście inny wybór - mogę nie czytać, choćby ze szkodą dla mojego rozwoju
        intelektualnego...
        • Gość: xxx Re: Do Pawia IP: *.cec.eu.int 03.04.06, 11:40
          hy hy hy, zobaczysz, co to "kompromis", jak ten watek zwacha Paw:-)
          • kapitan_ameryka Re: Do Pawia 03.04.06, 11:56
            Gość portalu: xxx napisał(a):

> hy hy hy, zobaczysz, co to "kompromis", jak ten watek zwacha Paw:-)

Paw nie musi, wystarczy, ze ja to wylukalem. Moment, poczytam doklanie i uderze
            w sedno sprawy ;-)
    • Gość: PaVue tlumcz sie tlumacz ;) IP: *.13-136-217.adsl.skynet.be 03.04.06, 12:43
      > Nie wiem jak inni czytają ten słowotok i mogą przez niego przebrnąć...

wiesz jak nie moga to nie moj problem ;)

> Może wystarczyłoby, gdybyś trochę gramatykę poprawił i 50% liter nie
      > przestawiał.
      +
      > swoją twórczość odrobinę wysiłku i nie bełotać tak

to siem kupy nie trzyma bowiem belkot to cos bez sensu a nie dotyczy
      literowek. Przyznasz ze w tlumaczeniu konstytucji nie ma literowek a jest to
      belkot. Belkot tlumacza ;)

Caluski
      PD
      • Gość: tłumacz Re: tlumcz sie tlumacz ;) IP: *.217.135.100.coditel.net 03.04.06, 13:14
        No i odpowiedziałeś bez literówek ;)
        Więc Paw też potrafi!
        Teraz mogę w końcu dostrzec Twoją inteligencję. I to nie chodzi tylko o
        poprawnie napisany tekst, ale o to, że się nie zatrzewiłeś, jak Twoi obrońcy.

Co do bełkotu w konstytucji, to się niestety zgadzam...

CALUSKI ZA TKA wczesne wstanie zeby mi odpowiedziec; )
        tłumacz
        • Gość: PaVue ale uwazajmy IP: *.13-136-217.adsl.skynet.be 03.04.06, 13:26
          bo jak zaczniemy wymieniac caluski wezma nas za kombojuff z burkbak mantin w
          wtedy czak sie zjezy ;)

Caluski
          PD
          • Gość: tłumacz Re: ale uwazajmy IP: *.217.135.100.coditel.net 03.04.06, 13:43
            Od całowania po zadkach to Ty zacząłeś ;)
            Ja tylko chciałem byc uprzejmy...

> bo jak zaczniemy wymieniac caluski wezma nas za kombojuff z burkbak mantin w
            > wtedy czak sie zjezy ;)

I tu mnie pawiu masz! Wymiękam przed literówkowym humorem...
            Co oczywiście nie zmienia mojego wcześniejszego stanowiska.
            • Gość: byly_eurokrata caluski pawia IP: *.eplus-online.de 03.04.06, 14:17
              ja zech sie juz trocha zdziwil, co ty tak wsie epsy i nie-epsy calujesz. Jakies
              Frühlingsgefühle u ciebie sie wziely obudzily czy jak? ;-)

PS
              Brukbak mautn jakis troche nudnawy byl. Zdanych skandalicznych scen, historia
              tez niezbyt pasjonujaca. No i najbardziej mnie rozczarowaly te krajobrazy,
              ktore wcale nie byly takie ciekawe, jak reklamowano.
              Odkad jako mlody i niewinny student zobaczylem na Christopher Street w NYC
              miesnionego murzyna z makijazem w rozowej sukience i w butach wojskowych do tej
              sukienki nic mnie juz nie zszokuje.....
              • Gość: yyy Re: caluski pawia IP: *.cec.eu.int 03.04.06, 16:20
                According to paw's caluski:

"Dojrzałość płciową ptaki te uzyskują w 2-3 roku życia, a pora lęgowa przypada
                najczęściej między kwietniem, a wrześniem. Paw wyróżnia się wśród ptaków i
                epsow, które (pawie) w porze toków wykonują wspaniałe tańce godowe. Wybranej
                samicy lub grupie samic prezentuje swój wspaniały, rozłożony w wachlarz tren ,
                bezustannie nim potrząsając, np. na forum . Po zakończonych godach, czyli w
                lipcu, sierpniu w ciągu kilku dni traci ozdobne pióra trenu , a nowe odrastają
                przez klejne 4 miesiące i wtedy jest szczegolnie zlosliwy. Tren pawia, mylnie
                zwany ogonem , to w rzeczywistości pióra pokrywowe grzbietu, które podczas
                zalotów unoszą się w górę, a pióra ogona stanowią ich podporę. W warunkach
                naturalnych w plątaninie gęstych zarośli dżungli i grze światłocieni kolorowe
                upierzenie pawia zapewnia mu ono doskonałe maskowanie na forum.
                "

A reszta: www.daniele.pl/zasoby/h_ptakow.htm
                • Gość: hahahaha Re: caluski pawia IP: *.europarl.eu.int 03.04.06, 17:17
                  ale jaja!
                  • Gość: PaVue czytaj uwaznie IP: *.13-136-217.adsl.skynet.be 03.04.06, 20:07
                    to o piorach bylo, nie o jajach ;P
            • Gość: Bruxa czyżby Madagaskar? IP: *.cec.eu.int 03.04.06, 17:26
              Jesli ktoś widział tę kreskówkę, to wię, że wśród przyjaciół gryzienie w tyłek
              moze się zdarzać, do całusków niedaleko... :-)))
              • Gość: PaVue ajs ejdz lepszejszy ;) IP: *.13-136-217.adsl.skynet.be 03.04.06, 20:06
                tera ja siem droczem ;)
                • epska_zenobia Re: ajs ejdz lepszejszy ;) 04.04.06, 13:31
                  e, nie...

Rypky s Fereiny albo Kaptein Nemo
                  albo te Ventruyace Chickeny (nie pamietam tytulu, cos z drobiem w nazwie)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka