Gość: AD/4/04 IP: *.cec.eu.int 18.04.06, 12:00 Ja jeszcze w lesie. A co u Was? Ja kuje polityki i instytucje ale jakos bez pomyslu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: xxx Re: AD/4/04 : jak przygotowania do ustnych IP: *.cec.eu.int 18.04.06, 12:15 Ja tez kuje ale tez idzie mi to jakos slabo. Rozmawialam z gosciem ze Slowenii ktory jest juz po i stwierdzil ogolnie ze o bardzo wnikliwa wiedze go nie pytali. Raczej standardowe pytania bez wiekszych niespodzianek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michu57 Re: AD/4/04 : jak przygotowania do ustnych IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 18.04.06, 12:24 Mniejsze kraj maja latwiej w polskiej grupie konkurencje bedzie zapewne wieksza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michu57 Re: AD/4/04 : jak przygotowania do ustnych IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 18.04.06, 12:22 Ja jeszcze nic nie robie ale mam dopiero w czerwcu. Faktem jest ze podobno chodzi tam raczej o sprawdzenie mozliwosci a nie wiedzy. Czesto nie zdawali kontraktowi mimo ze jak najbardziej mieli wiedze - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AD/4/04 Re: AD/4/04 : jak przygotowania do ustnych IP: *.cec.eu.int 18.04.06, 14:05 A jakie pytania "standardowe" i na umiejetnosci mieli Slowency? Osob ponoc nie ma juz duzo, wiec nie stanowimy dla siebie konkurencji. Po prostu trzeba zdac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: persymonka Re: AD/4/04 : jak przygotowania do ustnych IP: 83.217.99.* 18.04.06, 14:07 A jakie to sa standardowe pytania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxx Re: AD/4/04 : jak przygotowania do ustnych IP: *.cec.eu.int 18.04.06, 15:56 Standardowe to typu: Jak wyglada CAP po reformie Nowa financial perspective co tam sie zmienilo, gdzie jest teraz itp. Jakie sa Objectives w Structural Funds O czym gadali na wiosennym European Council Itp. Poza tym pytali go co sadzi o enlargement Co sadzi o przyszlosci konstytucji I pytania z CV. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lalka Re: AD/4/04 : jak przygotowania do ustnych IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.04.06, 18:23 nie chce mi sie uczyc, mam nadzieje, ze to bedzie interview i pytania dotyczace obenych wydarzen, nie moge sie zmotywowac do nauki:-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michu57 Re: AD/4/04 : jak przygotowania do ustnych IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 19.04.06, 17:52 Ty Lalka nie bierz sobie tego tak lekko. Może wilekiej nauki to tu nie trzeba ale tydzień przed pouzupełnieaj wiedzę bieżącą bo o sprawy aktulane (w senscie ostatniego roku) to często pytzją. Ja przynajmniej mam taki zamiar. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lalka do michu IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.04.06, 18:28 w koncu sie zabiore powaznie do nauki, bo czas tak szybko leci. Masz racje, rzeczy z ostatniego roku tez trzeba powtorzyc. Cieplo sie zrobilo, drzewa kwitna, a ja musze kuc.. ale dzisiaj ide do knajpy i biore sie od jutra:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama wejscie brzucha IP: *.cec.eu.int 20.04.06, 14:13 No i mam to z bani. Albo wystraszylam komisje gabarytami, albo sie nie rozkrecili jeszcze, albo sa naprawde luzni. Przez pierwsze dziesiec minut pozwolili mi mowic o moim CV i motywacji do pracy w Komisji, przez kolejne dziesiec o mojej konkretnej dzialce. Potem padlo pare merytorycznych pytan o EMU, citizenship, role Parlamentu w CAP, przyczyny upadku konstytucji. Pod koniec przeszli na francuski (zdawalam po angielsku, ale w CV mialam wpisane frencuski exellent), innych jezykow nie sprawdzali. No i tyle Bawcie sie dobrze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kata Re: wejscie brzucha IP: *.242.81.adsl.skynet.be 20.04.06, 14:25 fajnie Ci, ze masz juz za soba:) teraz nie pozostaje Ci nic innego jak trzymac kciuki;) i....bez problemow urodzic maluszka:) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lalka Re: wejscie brzucha IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.04.06, 19:37 ale ci zazdroszcze, ze juz msz ten egzamin z glowy:-) ja musze czekac do czerwca, coraz bardziej zaczynam sobie to lekcewazyc, obudze sie pewnie tydzien przed egzaminem i bede liczyc, ze mi sie uda i dopisze szczescie, z reguly tak bylo....oby tak bylo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxx Re: wejscie bez brzucha ale mniej udane IP: *.214.58.144.coditel.net 20.04.06, 21:41 A ja mam zupelnie inne doswiadczenia. Na calej rozmowie moze maximum 10 minut dotyczylo konkretnej wiedzy z EU. Wiekszosc pytan bylo typu jakbym zareagowala w takiej a takiej sytuacji. Wogole mialam wrazenie jakby ich wiedza malo interesowala. W jury jest jedna starsza kobieta ktora ledwo sklada zdania po angielsku i tez ledwo ja mozna zrozumiec. Miala kilka kartek z fotokopiami i przewracala je. W koncu zapytala mnie (wiedzac ze w Polsce ostatni raz zylam 18 lat temu) dwa bardzo konkretne pytania z konkretnego obszaru Polski i jakichs tam programow Interreg. Co to jest Inttereg to owszem wytlumaczylam jej ale konkretnych nazw subprogramow na danym terenie to ja nie mam pojecia. Inni czlonkowie komisji bardzo mili. Bylo kilka momentow kiedy sie smieli. Duzo pytan typu jak ulepszyc prace w komisji, czy sadze ze procedury sa za bardzo skomplikowane, sprawy korupcyjne.... Odpowiedzi byly raczej bardzo konserwatywne i zadnych wspanialych pomyslow na zmiane systemu niestety nie mialam oficjalnie. Nic ale to absolutnie nic z wydarzen z ostatnich kilku miesiecy. Nic konstytucji. Pytania typu w czym jestem dobra w czym nie. W kazdym razie spokojnie na podstawie tego interview beda mogli mnie albo oblac albo nie oblac. Na koniec zapytali mnie czy mam jakies pytania wiec powiedzialam ze mam dwa. Nr 1 ze biorac pod uwage moja slaba odpowiedz na to jak sie nazywaja te subprogramy Interregu czy mogliby mi powiedziec o jakie chodzi i drugie kiedy beda wyniki. Odpowiedz pani byla: You can go and check it on the website. A wyniki prawdopodobnie srodek albo koniec lipca. Poza ta starsza pania druga pani i trzech panow byli bardzo sympatyczni i mieli poczucie humoru. Facet przede mna ktory juz jest na A5 twierdzil ze go niesamowicie z wiedzy przewertowali ale konkretow nie znam. Uczucia ogolne raczej mieszane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byly_eurokrata Sugestia IP: *.netcologne.de 20.04.06, 22:20 > Na koniec zapytali mnie czy mam jakies pytania wiec powiedzialam ze mam dwa. > Nr 1 ze biorac pod uwage moja slaba odpowiedz na to jak sie nazywaja te > subprogramy Interregu czy mogliby mi powiedziec o jakie chodzi... Jedna sugestia z mojej strony, nie jestem co prawda czlonkiem jakielkolwiek unijnej komisji egzaminacyjnej, ale od lat jestem w panstwowej komisji egzaminacyjnej dla tlumaczy w Niemczech. Nie pytajcie sie NIGDY jaka odpowiedz bylaby prawdziwa. Z obserwacji i z wlasnych odczuc moge Was zapewnic, ze takie pytania wywoluja bardzo negatwyne uczucia wsrod komisji (troche przejaskrawiajac: "nie dosc ze glupi/-a, to jeszcze bezczelny/-a") . A poza tym prawidlowa odpowiedz po ptokach tez wam nic nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxx Re: Sugestia IP: *.214.58.144.coditel.net 20.04.06, 22:27 Tos mnie pocieszyl.:) Na szczescie jest ich 5 osob. Moze mnie ci mili przystojni faceci kolo 50siatki jakos przepuszcza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byly_eurokrata Re: Sugestia IP: *.netcologne.de 20.04.06, 22:32 hehe, ty zadalas tylko jedno pytanie, mam nadzieje, ze w miare uprzejmie, ja znam osoby, ktore sie pytaja w tonie "jak ta komisja taka madra, to niech mi teraz wszystko wytlumaczy, bo mi sie nalezy". Jedna panienka to nas po egzaminie zbluzgala, ze to jest jej druga poprawka, wszyscy sasiedzi ja chwala, ze mowi dobrze po niemiecki tylko my z zawisci !?) ja oblewamy. A co co faktu, ze starsi panowie sie slinia na widok ladnych dziewczyn. Z jednej strony moze pomoc, z drugiej zaszkodzic, bo jak starsze panie w komisji tez siedza, to rzeczywiscie z zazdrosci zaczna nadawac: wiedzy specjalnej nie miala, ale biusto to potrafila wyeksponowac....;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Sugestia IP: *.214.58.144.coditel.net 20.04.06, 22:43 Oj rozbawiles mnie:) To pytanie zadalam bardzo taktownie tak na marginesie. Ale po prawie godzinie dyskusji mimo wszystko da sie zauwazyc jakie sie wywarlo wrazenie na poszczegolnych ludziach. Tez egzaminowalam w profesjonalnej komisji przez kilka lat i mysle ze mimo wszystko cos potrafie wyczuc. I jestem pewna ze 3 osoby z tej komisji bylo do mnie bardzo pozytywnie ustosunkowane powiedzialabym ze ponad standardowa grzecznosc i uprzejmosc. 1 osoba bylo raczej ciezko powiedziec a ta kobieta sprawiala wrazenie zgrzknialej i jakos tak mi sie wydawalo ze ona sama nie ma za bardzo dobrego rapport z reszta grupy. Poza tym problem byl jej bardzo kiepski angielski co oczywiscie jest moj problem nie jej. Ja teraz bede przezywac i analizowac to cale wydarzenie conajmniej 3 tygodnie a potem tylko pozostanie mi czekanie. Biustu nie eksponowalam:) a byloby co. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bokanon Re: Sugestia IP: *.cec.eu.int 21.04.06, 10:19 ale czy ktores z was pytano jeszcze w drugim jezyku jak 'mame'? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: persymonka Do XXX IP: 83.217.99.* 21.04.06, 10:33 Dzieki za podzielenie sie wrazeniami. Ja mysle, ze jesli egzaminowalas sama, to masz na pewno dobre wrazenie z tego egzaminu i jesli czujesz, ze dobre wrazenie wywralas na trzech osobach, to pewnie bedzie dobrze, czego Ci zycze. Mam takie pytanie: czy te pytania o to, co poprawic w komisji byly zadawane na podstawie Twojej pracy w tejze, czy to byly pytania z ksiezyca. Ja nie mam pojecia o pracy w zadnej instytucji, czy mam sie przygotowac? I czy te pytania sa na zasadzie odbijania pileczki, czy wymagaja raczej odpowiedzi na zasadzie prezentacji? Dzieki, p. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Do XXX IP: *.cec.eu.int 21.04.06, 12:38 Te pytania byly pytane bo pracuje w komisji. Mysle ze bez tego nie pytali by sie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michu57 Re: wejscie bez brzucha ale mniej udane IP: *.kom / *.os1.kn.pl 22.04.06, 06:33 Suma sumarum wygląda na to że pytania są dosyć spresonalizowane - osopba z komisji nie jest pytana mocno merytorycznie bo miałaby przewagę na innymi, a osoby z zewnątrz sprawdza się na zaangażowanie w sprawy unijne / czylio pyta o wiedzę. Jeżeli jednak tak jest to kryteria oceny też są speronalizowane... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michu57 Re: wejscie brzucha IP: *.kom / *.os1.kn.pl 22.04.06, 06:43 A miałąś coż wspóolnego z CAP - skąd to pytanie tak sobie z powietrza ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pers Re: AD/4/04 : jak przygotowania do ustnych IP: 83.217.99.* 25.04.06, 10:02 Czy nikt wiecej nie zdawal? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: AD/4/04 : jak przygotowania do ustnych IP: 212.244.213.* 25.04.06, 11:16 No właśnie. Może jeszcze ktoś by się podzielił swoimi wrażeniami z egzaminu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nudge.nudge Języki IP: *.range86-129.btcentralplus.com 25.04.06, 11:32 Zdaję po angielsku. Moim drugim obcym jest włoski, trzeci hiszpański. I w nich dogaduję się OK. Czwarty jest francuski, który mam jako 'fair'. Po francusku mówię ostatnio rzadko i nieźle mi zardzewiał. Wiem, oczywiście, jak jest ważny, etc., etc. Bez złośliwości - z przyjemnością będę go szlifował w BXL :) Moje pytanie: czy, biorąc pod uwagę, że a)mam go jednak w CV (jako czwarty) b)jest to FRANCUSKI c)dwóch członków komisji jest z Francji, powinienem spodziewać jakiś pytań po francusku czy nie? Nie wiem czy mam sobie teraz tym zawracać głowę. Jakie są Wasze doświadczenia z tego konkursu? Albo z innych, w podobnych sytuacjach? Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matt Re: Języki IP: *.uitp.com 25.04.06, 12:03 Ja mialem interview telefoniczne z DG RELEX i podalem francuski jako... piaty. A i tak rozmowa byla pol na pol: po angielsku (moj pierwszy) i francusku. Wszystkie inne zignorowali. Ale tak juz jest w Komisji, jest to okropne ale trzeba sie z tym pogodzic... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nudge.nudge Re: Języki IP: *.range86-129.btcentralplus.com 25.04.06, 12:19 Dzięki. To akurat rozumiem i akceptuję. Nie zdziwię się, gdybym całe interview o pracę miał po francusku - jak pracodawca sobie kogoś takiego szuka, to trudno - mój problem. Moje pytanie było o EGZAMIN. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Języki IP: *.cec.eu.int 25.04.06, 13:21 Mysle ze nie beda na francuski przechodzic jesli masz ze fair bo fair to raczej bardzo podstawowy poziom. Ja tez mam fair francuski i nikt mnie o to nie pytal. Mam tez 2 inne jako excellent i tez mnie nikt o to nie pytal. Egzamin najczesciej jest w jezyku egzaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michu57 Re: ? IP: *.kom / *.os1.kn.pl 27.04.06, 08:21 Zdaję się że dzisiaj ktoś zdaje... Byłoby miło gdyby zdający zabrali głos. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pers Do Michu57 IP: 83.217.99.* 27.04.06, 09:12 Michu, A Ty pradujesz juz w instytucjach? p. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re Re: Do Michu57 IP: *.kom / *.os1.kn.pl 27.04.06, 11:40 nie a czemu pytasz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pers Re: Do Michu57 IP: 83.217.99.* 27.04.06, 11:43 Z ciekawosci. Bo wydawalo mi sie, ze masz duzo tzw. ' inside information'. Kiedy zdaajesz? Podrawiam, m. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michu57 Re: IP: *.kom / *.os1.kn.pl 28.04.06, 10:14 mam bo od dawna się tym interesuję - jak na razie nie było dla mnie dobrego konkursu - albo za niskie albo za wysokie a ten a A7 jest idealny i bardzo chciałbym go przejść no a zdaję prawie na końcu bo zdaję po niemiecku - a ty kiedy i w jakim języku_ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pers Re: IP: 83.217.99.* 28.04.06, 10:17 18tego maja po angielsku. I nic nie umiem, a tez bardzo mi zalezalo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michu57 Re: IP: *.kom / *.os1.kn.pl 28.04.06, 14:20 pers daj maila to ci jeszcze puszcze parę hint-ów a ty mi powiesz jak było Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pers Do Michu57 IP: 83.217.99.* 28.04.06, 14:48 Pisz na maila: persymonka@yahoo.co.uk Odpowiedz Link Zgłoś
malxx Re: AD/4/04 : jak przygotowania do ustnych 30.04.06, 14:17 Czy ktos wybiera się na egzamin 2 czerwca ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AD/4/O4 Re: AD/4/04 : jak przygotowania do ustnych IP: *.cec.eu.int 02.05.06, 11:12 Jak Wam poszlo? Czy jury nadal mile? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michu57 Re: ? IP: *.kom / *.os1.kn.pl 04.05.06, 14:30 ci robi ten twój wileki filozoficzny znak zapytania persymonka - to jakiś sygnał dla wtaqjemniczonych - klod leonarda czy co Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pers Re: ? IP: 83.217.99.* 04.05.06, 14:37 Bo juz nie mam sily pytac. Wiec tylko pokornie czekam na jakies wrazenia. Poza tym tu u mnie dzis piekny dzien. Cieplo jak w lecie. Pozdrawiam slonecznie! p. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lalka do persymonki IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.05.06, 07:37 a moze nikt jeszcze nie zdawal? ja mam dopiero egzamin 14 czerwca, aTy? wzielam sie w koncu ostro za przygowtowania, pomimo super pogody, a spacerki i knajpki nad renem kusza, kusza...pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pers Do Lalki IP: 83.217.99.* 05.05.06, 09:20 Ja za trzynascie dni. A czego Ty sie uczysz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lalka Re: Do Lalki IP: *.static.isionline-dialin.de 05.05.06, 16:18 wszystkieg jakleci;-)ogolnie:instytucje, polityki itd. i oczywiscie sledze aktualne wydarzenia, poza tym uwazam, ze to bedzie bardziej interview jak egzamin ustny, ale na wszelki wypadek powtarzam sucha teorie unijna Odpowiedz Link Zgłoś
imae terminy 08.05.06, 08:49 chcialabym zapytac, czy jest ktos, kto zdaje po angielsku po 18 maja? Odpowiedz Link Zgłoś
mgrysia Re: ? 08.05.06, 09:38 Oprócz pytań z mojej działki zawodowej było m.in. szybkie strzelanie z traktatów (rok, co to za traktat i co przyniósł nowego), pytanie o perspektywy ew. członkostwa Ukrainy w UE, pytanie o LIFE, Interreg i Kwartet Bliskowschodni. CV i "moja" tematyka zajęły większą część czasu. Komisja sympatyczna, oczywiście na tyle, na ile można być miłym podczas egzaminu konkursowego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nudge.nudge mgrysia mama xxx IP: 81.154.178.* 08.05.06, 16:36 Dzięki, mgrysia! Już myślałem, że konkurs zawieszony, a ludzie, przewidujący rychłe wystąpienie/wywalenie PL z EU, odnajdują się w innych zawodach niż EPA, np. APA. Czekamy na następne relacje. mgrysia, mama, xxx - total respek od przyczółka EPA/APA w co.uk Jesteście dzielni - oby Wam się powiodło :))) nudge.nudge Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michu57 Re: mgrysia mama xxx IP: 213.199.192.* 08.05.06, 21:17 nudge co to jest APA... Podziekownia dla mgrysi nalezą sie jak najbardziej za przerwanie zmowy milczenia - życzymi jej powodzenia- na pewno sie udało!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nudge.nudge Re: mgrysia mama xxx IP: *.range81-154.btcentralplus.com 08.05.06, 21:57 Zostało kandydatów 147 czy 14700? Czy ile? Jest między nami rywalizacja czy nie ma? Jak nie ma, to po co tajemnice, jak data odejścia Blair'a, do jasnej ciasnej, eh? APA? www.africa-union.org/root/au/AUC/AUCleaders/aucleaders.htm DG ELARG African Commission odrzuciło na razie wniosek Polski ale w traktatach (afrykańskich) nie ma jednoznacznej geograficzenj definicji. No, ja w każdym razie złożyłem papiery do APSO. Mam preselection w październiku i 'd e', ewentualnie, w lutym 2007. On va voir. Z Charles Taylor zawsze się człowiek bardziej po ludzku dogada niż z Giertychami. nudge (nudge) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pers Do Nudge Nudge Wink Wink IP: *.lns5-c13.telh.dsl.pol.co.uk 09.05.06, 08:45 Chyba widzisz, ze jest konkurencja, skoro tylko trzy osoby napisaly o egzaminie. W kazdym razie ja zdaje za tydzien w czwartek i wszystko potem ladnie napisze. p. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michu57 Re: pers IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.06, 10:33 Pozdroweinia dla persymonki. Podrzuciłbym coi coś jeszcze ale mam od czterech dni wirusa ukladu pokarmowego - nie jem nie śpie i jak tak dalej pójdzie to zjadę na niemoc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pers Do Michu IP: *.lns5-c13.telh.dsl.pol.co.uk 09.05.06, 10:57 No to kuruj sie i wypoczywaj, a potem odezwij sie do mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lalka Re: Do Nudge Nudge Wink Wink IP: *.dip0.t-ipconnect.de 09.05.06, 18:09 pers masz racje, epso nie musi wszystich przepuscic. pomimo, ze podobno do ustnych przeszlo malo osob... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lalka Ustny IP: *.dip.t-dialin.net 13.05.06, 00:05 hej, to jak pochwali sie ktos jeszcze wrazeniami z ustnego?:-) Odpowiedz Link Zgłoś