Dodaj do ulubionych

Z AD7 (AD/04/04) na AD 5?

IP: *.w82-123.abo.wanadoo.fr 19.07.06, 10:24
A co sadzicie o startowaniu jeszcze raz w konkursie ale o poziom nizej?
Biorac pod uwage, ze w przyszlym roku moze nie byc zadnych etatow dla Polski,
tym bardziej dla AD 7, bo latwiej zmienic zaszeregoanie osob z AD5, ktore juz
sa zatrudnionie niz przyjac nowych, to pewnie bezpieczniej jest zaklepac
sobie miejsce na liscie z innego konkursu i przeczekac ten trudny okres. Ta
nowa lista bedzie przeciez wazna co najmniej rok dluzej. Moze to brzmi
calkowicie nielogicznie, ale jest to jakies wyjscie...
Obserwuj wątek
    • Gość: x Re: Z AD7 (AD/04/04) na AD 5? IP: *.cec.eu.int 19.07.06, 10:29
      To nie ma sensu. Etaty maja najczesciej widelki. Wiec nie ma roznicy czy A5 czy
      A7 bo najczesciej sa to etaty typu od A5 do A9 (lub nawet wyzej)
      • byly_eurokrata Re: Z AD7 (AD/04/04) na AD 5? 19.07.06, 10:39
        To jak najbardziej ma sens, bo jest wiecej ogloszen o wakatach na A5 niz o
        wakatach na A7. Wiecj jak ktos "z dwoch list" zglosi sie na A5, to go najpierw
        tak przyjma, potem wyciągnie z szuflady glejt na A7 i ma ew. szanse na szybszy
        awans, a na wakat A7 musialby ewentualnie dalej czekac w domu - bez pensji A5
    • martin_mm Re: Z AD7 (AD/04/04) na AD 5? 19.07.06, 10:50
      moim zdaniem to nie ma sensu. zdecyduj sie czego chcesz i skoncentruj sie na
      tym. a dlaczego nie na ast? oni relatywnie szybciej znajduja prace.
    • Gość: x Re: Z AD7 (AD/04/04) na AD 5? IP: *.cec.eu.int 19.07.06, 11:05
      Nieprawda. Wakaty sa widelkowe. A awans z A5 na A7 w takiej kombinacji watpliwy
      Lepiej nie kombinowac i po prostu szukac postu. Wakat A7 to i tak niski grade.
      Wszystkie osoby (niemalze) ze starych krajow i tak maja wyzsze.
      • Gość: julka Re: Z AD7 (AD/04/04) na AD 5? IP: *.w82-123.abo.wanadoo.fr 19.07.06, 11:37
        Czy mowisz o tym z wlasnego doswiadczenia, bo pracujesz juz w Komisji czy to sa
        tylko twoje przypuszczenia? Teoretycznie jest o wiele wiecej miejsc dla AD 5
        niz AD 7 w propozycji budzetowej na 2007, wiec wydaje mi sie ze startowanie na
        AD 5 ma jednak sens.
        • ja_texas Re: Z AD7 (AD/04/04) na AD 5? 19.07.06, 12:12
          > Czy mowisz o tym z wlasnego doswiadczenia, bo pracujesz juz w Komisji czy to
          sa
          >
          > tylko twoje przypuszczenia

Przed chwila sprawdzilam ogloszenia wakatow, w kolumnie "grades" sa tylko i
          wylacznie ponizsze opisy:
          1) AD5 - AD12
          2) AD5 - AD13
          3) AD5 - AD14
          4) AD 9 - AD12
          5) AD13 - AD14
          6) AD14 - AD15

Jak widac widelki sa i to szerokie;)

Pzdr:)
    • Gość: X Re: Z AD7 (AD/04/04) na AD 5? IP: *.cec.eu.int 19.07.06, 12:17
      Pracuje w KE (A5 w kierunku A7 obecnie)
      • Gość: julka Re: Z AD7 (AD/04/04) na AD 5? IP: *.w82-123.abo.wanadoo.fr 19.07.06, 12:36
        Czyli teoretycznie, jesli zdales ostatni konkurs AD/04/04, to mozesz
        automatycznie przejsc na AD 7. W ten sposob beda sie zapelniac wolne wakaty AD
        7 bez koniecznosci angazowania ludzi z zewnatrz i koniecznosci wydatkowania
        dodatkowych srodkow z budzetu. Czy dobrze zrozumialam komentarze poprzednio
        wypowiadajacych sie na tym forum?
        Z gory dziekuje,
        • Gość: eps nie ma wakatow AD7 IP: *.cec.eu.int 19.07.06, 12:39
          jak juz ci odpowiedziano- wakaty sa wylacznie widelkowe;
          tak wiec nie beda "zapelniac" wakatow AD 7 bo takich nie ma
          ilosc wakatow w ogole nie zmienia sie w zwiazku z AD7, AD...
          A AD 5 Ktorzy zdali AD 7 brawo: mieliscie prawo startowac jak kazdy inny...
          jezeli bylo wam latwiej, bo juz byliscie inside... tez brawo, bo to dlaego ze
          zdaliscie poprzedni konkurs... kazdy przeciez mogl:)))
          • byly_eurokrata Re: nie ma wakatow AD7 19.07.06, 12:52
            eps, ja nie jestem jakoś przekonany, bo w projekcie budżetu na 2007 r. OSOBNO
            są wysczególniane wakaty A7 a osobno A5.
            Na przykładzie działki tlumaczy:
            wakat A5 to dla junior translator, gdzie nie wymaga się doświadczenia
            zawodowego
            wakat A7 (teoretyczny, bo nie było jeszcze takich konkursów), to dla senior
            translator, osób z doświadczeniem w tlumaczeniu i np. weryfikowaniu tekstów

Wiec jak się tworzy NOWY etat A7 np dla senior translatora, to tu widełki też
            mogą być, ale najwyżej A7-A9 (w sensie taki gość ma szanse po latach wspiac sie
            na A9)
    • Gość: X Re: Z AD7 (AD/04/04) na AD 5? IP: *.cec.eu.int 19.07.06, 12:59
      Wakaty sa widelkowe i tyle. I nie ma co dyskutowac (BYLY).

Awans z A5 na A7 NIE jest automatyczny (za dlugo by opisywac dlaczego)- moga
      byc wyjatki (np, ze egzamin na wyzsza kategorie juz podczas pracy ale to zalezy
      od podejscia). Kombinacja, zeby zatrudnic sie na A5 by potem im powiedziec, ze
      zdaliscie tez A7 nie ma sensu.
      • Gość: julka Re: Z AD7 (AD/04/04) na AD 5? IP: *.w82-123.abo.wanadoo.fr 19.07.06, 14:22
        Ale mnie wcale nie chodzilo o to aby kombinowac i po zdaniu na A5 od razu
        przejsc na A7. Widze tylko, ze dostanie wakatu na A7 w chwili obecnie
        praktycznie graniczy z cudem, wiec lepiej jest byc moze startowac jeszcze raz w
        konkursie, gdzie przewidziano kilka razy wiecej miejsc niz na A7.
        • Gość: xx ty masz klopot julka z rozumieniem tekstu pisanego IP: *.cec.eu.int 19.07.06, 15:17
          ? czy postanowilas wierzyc bylemu, i kropka, ktory tu nie pracuje... a co
          innego pisza ci ludzie z IP cec...

oj dziewczyno....
          • byly_eurokrata Re: ty masz klopot julka z rozumieniem tekstu pis 19.07.06, 15:25
            x, ja sie nie upieram przy swoim, ale u mnie w pracy (ktora na prawde
            funkcjonuje w 95% jak unijna) tez sa widelki. Ale jak sie zatrudnia kogos
            NOWEGO, to w ogloszeniu mamy napisane tez "etat E 9-E 11" (odpowiednik A5-A7 w
            unii), ale delikwent MUSI zaczac do A5. Chyba ze z gory jest napisane
            konkretnie "etat E 11", to sie go zatrudnia na E 11.
            Wedlug tego co ty piszesz, jest rozumiem tak, ze oglaszaja konkurs na
            stanowisko A5-A9 i na to samo stanowisko moga sie zglaszac osoby po konkursie
            A5, A7 i A9??? No chyba nie, bo nawet w administracji jest tak, ze na
            konkretnym stanowisku sa prace proste (nie wiem prowadzenie akt personalnych=
            np. A5), bardziej skomplikowane (podejmowanie decyzji kadrowych = np. A7), i
            pryncypialne typu opracowywanie polityki kadrowej na nastepne 5 lat (np. A9).
            Wiec jak w HR oglaszaja KONKRETNY wakat, to chca albo zoltodzioba, albo
            zaawansowonaego albo managera, tak do konca wszystko jedno to chyba nie jest,
            czy ja czegos nie rozumiem?
            • Gość: kasiabru Re: ty masz klopot julka z rozumieniem tekstu pis IP: *.cec.eu.int 19.07.06, 15:43
              byly, ja rozmawialam jakis czas temu z moja kolezanka z unitu. Ona jest b.
              wysoko i mogla by byc juz headem. Powiedziala mi, ze te wszytkie promocje to o
              kant d... potluc. Bo w zasadzie robisz te sama prace. Moze nie miala racji, ale
              cos musi w tym byc.
              Inny kolega, z wieloletnim doswiadczeniem w Polsce, co robil w polityce
              regionalnej? Ano redagowal memoranda finansowe. I gdzie tu te widelki i idaca
              za nimi baardziej rozwijajaca praca.
              Widocznie wszystko jest relatywne...
              • byly_eurokrata Re: ty masz klopot julka z rozumieniem tekstu pis 19.07.06, 15:52
                kasiabru, ok, to by troche sprawę wyjasnialo, bo w mojej dzialce są po prostu
                inne obowiązku sluzbowe na A8 a inne na A5. Tlumacz A 5 moze tlumaczyc u nas
                tylko teksty proste, A6/A7 fachowe/skomplikowane a A8/A9 je weryfikuje, wiec u
                nas nie mozna zatrudnic A9 na A5 i odwrotnie.
                • pszemcio Re: ty masz klopot julka z rozumieniem tekstu pis 19.07.06, 16:10
                  wakaty sa w widelkach, znajdz sobie jakikolwiek wakat na "A" ktory jest "dla
                  nowych krajow czlonkowskich". Jesli HoU cie zaakceptuje to niewazne jest jaki
                  masz konkurs. I tak obowiazki sa te same. Jedyna roznica to zarobki i
                  perspektywa szybszego zostania HoU.
                  Powodzenia
                  • Gość: julka Re: ty masz klopot IP: *.w82-123.abo.wanadoo.fr 19.07.06, 16:15
                    Dzieki za wyjasnienia i powodzenia dla pozostalych z list.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka