tymiankowo 21.08.06, 00:42 Jak sadzicie, czy doktorat (ochrona srodowiska) moze byc atutem w aplikowaniu do instytucji europejskich? Czy AD5 jest odpowiednie? Jakos sie ostatnio podlamalam, ze o kant d.. potluc ta dlubanine doktoratowa. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stella6 Re: z doktoratem do Unii? 21.08.06, 08:39 Witam, a gdzie satysfakcja z tytułu? Wydaje mi się, że w konkursie niewiele Ci pomoże, przynajmniej nie w pisemnym, ale w ustnym? może... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tymiankowo Re: z doktoratem do Unii? 21.08.06, 09:19 Stello, satysfakcja przyjdzie moze kiedys, jak juz odpoczne (jestem w ostatniej fazie doktoratu w pazdzierniku oddaje prace). Po 4 latach studiow doktoranckich, produkowaniu publikacji, udzialu w konferencjach, szkoleniach,kilku stypendiach zagranicznych, cos mi sie wydaje, ze jestem postrzegana jako osoba z niklym doswiadczeniem zawodowym. A tu 31 lat na karku. MOze jest tu jakis doktor, albo doktorant na forum? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikusz Re: z doktoratem do Unii? IP: *.saf.ic.ac.uk 21.08.06, 11:28 jak odpoczniesz, to przyjdzie. na ustnym mowilam o doktoracie, pytali mnie o liste publikacji, etc. a byl to konkurs "specjalistyczny", dziedzina biologia i chemia ustne przeszlam, jestem na liscie, i pracuje jako postdoc aha, ja formalnie bylam na etacie, wiec nie mialam watpliwosci, ze to sie liczy jako doswiadczenie zawodowe. zreszta paru znajomych w okolicach konca doktoratu spotkalam na egzaminach - to taki fajny moment, ze czlowiek sie zastanawia, co ze soba dalej zrobic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasiabru Re: z doktoratem do Unii? IP: *.upc.chello.be 21.08.06, 09:59 a znalazlas konkurs w swojej branzy? czasami sa specjalne nabory na stanowiska wysokowyspecjalizowane w researchu. Moja jedna znajoma pracuje nad kodami dna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tez Dr Re: z doktoratem do Unii? IP: *.cec.eu.int 21.08.06, 10:26 Dzien dobry Mysle, ze poza ogolna umiejetnoscia uczenia sie, otwarciem umyslu, umijetnoscia pisania na zadany temat (zwl w obcym jez), bardzo przydatnymi w samym konkursie, doktotat nie jest bezposrednio potrzebny. Przyda Cie sie po zdaniu konkursu, zwlaszcza jesli zajmujesz sie jakas dziedzina zwiazana z unijna polityka srodowiska. Nie wiem czy doktorat liczy sie jako praca zawodowa czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
tymiankowo Re: z doktoratem do Unii? 21.08.06, 21:02 Dzieki za odpowiedzi. Zdecydowalam sie startowac w ostatnio ogloszonym konkursie na Verwaltungsrat w Europäische öffentliche Verwaltung. Raz kozie smierc. Nie wiem, czy mam szanse z moim wyksztalceniem. Mam rok doswiadczenia w pracy w administracji w Niemczech. No i zajmuje sie wlasciwie polityka ochrony srodowiska. Jak sadzicie? Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: z doktoratem do Unii? 21.08.06, 23:01 Nie zastanawiaj sie tylko zdawaj. Jak zdasz, zawsze bedziesz jeszcze miala czas, zeby sie zastanawiac, czy przyjac oferte ;) Odpowiedz Link Zgłoś
tymiankowo Re: z doktoratem do Unii? 21.08.06, 23:59 no pewnie, ze sprobuje, tylko, zeby mnie w przedbiegal nie zdyskwalifikowali :- ) frustracji ostatnio mi nie brak :-))) Eurokrato, sledze watki od jakiegos czasu i nurtuje mnie dlaczego jestes byly? Jezeli nie jest to niedyskretne pytanie.... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kontraktowiec Re: 22.08.06, 09:10 Dyskwalifikacja? A kto Ci sie do doktoratu kaze przyznawac? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
tymiankowo Re: 22.08.06, 09:15 mama mija, dyskwalifikacja, bo nie mam wyksztalcenia administracyjnego, a nie dlatego, ze mam doktorat! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: z doktoratem do Unii? 22.08.06, 13:25 > Eurokrato, sledze watki od jakiegos czasu i nurtuje mnie dlaczego jestes byly? Sorry Tymiankowo, ale z takimi brakami wiedzy nie zdasz preselekcji!!! ;-))) Na kazdej preselekcji pojawiaja sie przeciez pytania typu "ile postow dziennie pisze byly_eurokrata" albo "od kiedy byly_eurokrata straszy na forum Europracownicy". Ta sa basics, ktore trzeba znac! A na serio: byly, bo bylem kontraktowym, ale juz nie jestem. A dlaczego, to inna i dluga historia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tez Dr Re: z doktoratem do Unii? IP: *.cec.eu.int 22.08.06, 09:19 Jesli masz zdawac konkurs to po prostu naucz sie tego, z czego jest konkurs i juz. Nauka powinna Ci pojsc dosc sprawnie, bo umiesz sie uczyc. No i jak widzisz forum, nie lekcewaz zwyklych testow z rozumienia tekstu pisanego i umiejnosci matematycznych (b b podstawowych). Jesli chcesz wiedziec jak ma sie Twoje doswiadczenie/doktorat mozesz tez otworzyc strukture organizacyjna DG Srodowisko i sprawdzic, czy do opisywanych stanowisk pasuje temat Twojego doktoratu. Z tego co wiem, w DG Srodowisko taka techniczna wiedza jest b mile widziana. Odpowiedz Link Zgłoś
tymiankowo Re: z doktoratem do Unii? 24.08.06, 23:10 Dzieki serdeczne. Chyba sprobuje! Wlasnie mysle o DG Srodowisko albo ENergii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naimad Re: z doktoratem do Unii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.06, 21:48 Tez zrobilem deerke, w monachium, specjalizuje sie w prawie autorskim, prawie nowych mediow. teraz pracuje w jednej w warszawskich kancelarii; sama kancelaria jest spoko i ludzie tez jacys tacy, bez urazy, nie-polscy. Ale czuje, ze taka rabanka prawnicza to niedo konca to. Tez uwazam, ze tytul naukowy sprawia bardziej satysfakcje niz przyczynia sie do dobrobytu. Odpowiedz Link Zgłoś
caryca1 Re: z doktoratem do Unii? 24.08.06, 12:48 doktorat jest dopry ale dopiero jak ma sie 40, 50 lat wtedy sie zaczyna odcinac kupony. Dwa lata temu obronilam sie wlasnie w ochronie srodowiska, i tak szukanie pracy w polsce resultat: 950zl na reke, Anglia, teraz powoli sa nami zainteresowani ale placa jak po licencjacie -bo brak doswiadczenia. Na uczelni jako post-doci lepiej placa. Obecnie jestem zatrudniona w jendnej z instytucji -doktorat troche sie przydaje, u mnie jest zaliczony jako doswiadczenie, ale ja mialam zus placony. Ogolnie warto, i sie nie zalamuj, obronisz sie i bedzie duzo lzej:-) Odpowiedz Link Zgłoś
tymiankowo Re: z doktoratem do Unii? 24.08.06, 23:09 no to mnie zmartwiliscie. Zwlaszcza Caryca, ktora mowi, ze odcinanie kuponow od doktoratu w okolicach 40. Jezeli mozesz Caryco powiedz, czy wyjechalas? Jestes w Polsce? Jakie byly Twoje doswiadczenia w szukaniu pracy w naszym slodkim kraju. Bo ja mam zgryza. Obiecalam mezowi, ze teraz ja zajme sie utrzymaniem domu, a on bedzie szukal nowych perspektyw, wiec, chyba bedzie trzeba wyjechac. A poza tym po powrocie do Polski (mojej skadinad ukochanej ojczyzny) czuje, ze nie zdzierze. Pozdrawiam serdecznie wszystkich doktorow i doktorantow!!!! Ahoj! Odpowiedz Link Zgłoś
szymbi Re: z doktoratem do Unii? 25.08.06, 16:44 hej, to Ty pływasz po tych wodach? Czyżbyś jednak chciał dołączyć do przyjaciół w Bxl/Lux? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do szymbi Re: z doktoratem do Unii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 23:00 no, tak se raz wszedlem i zasmucilem troche, co? Ale podejde w ramach "rozszerzania perspektyw". To sie pewnie w wawie widzim na wiosne. pozdrawiam rodzinke! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gugu Re: z doktoratem do Unii? IP: *.cec.eu.int 28.08.06, 18:09 Zapraszam do Brukseli, bedzie jeszcze weselej! :) A poza tym do zobaczenia w lutym/marcu(?) 2007 w Warszawie! Gusia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gugu Do Szymbiego IP: *.cec.eu.int 28.08.06, 18:13 Sorry, Szymbi, nie mialam zamiaru robic konkurencji Luxemburgowi! A tak moglo to zabrzmiec :) Pozdrowienia i dla Ciebie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szymbi Re: Do Szymbiego IP: *.cust.tele2.lu 28.08.06, 19:44 No własnie! Ale i Ciebie zapraszam do Luxa! :)) Do zobaczyska! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naimad gugu, szymbi IP: *.gessel.com.pl 29.08.06, 12:33 to sie nam tu wlasne forum zrobilo! Ciesze sie, ze wam dobrze leci, ja tu w jakis kurna papierach tone, wiec pomyslalem o zmianie profesji. wiec z czasem zbombarduje was telefonami ... tez sie ciesze :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szymbi Re: gugu, szymbi IP: *.cec.eu.int 29.08.06, 14:07 a co Ty kurna myślisz, że my tu w cec to w papierach nie toniemy? Tylko które wolisz? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gugu Re: gugu, szymbi IP: *.cec.eu.int 29.08.06, 14:22 Ale na naszych papierkach sa malowanki z gwiazdkami :) Mozna kazda gwiazdke pomalowac na inny kolor, jak sie znudzi czytanie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gugu Re: gugu, szymbi IP: *.gessel.com.pl 29.08.06, 18:39 to jak taka gwiazdke sobie ladnie pomalujesz, to nabedzie prawa autorskie wobec nie, wtedy to bedziesz potrzebowala adwokata, wtedy znaczy sie dobrego adwokata, a wtedy no to adres juz znasz. Taki jest zatem zwiazek miedzy gwiazdka a mna! ciao Odpowiedz Link Zgłoś