Dodaj do ulubionych

egzamin na komputerze

IP: *.devs.futuro.pl 20.09.06, 12:28
Czy ktoś z Was pisał egzamin epso na komputerze, jak to wygląda ?interesuja
mnie relacje osób piszących w jezyku francuskim co z klawiaturą w takim
przypadku? dziękuję z góry
Obserwuj wątek
    • doinformowany Re: egzamin na komputerze 20.09.06, 12:30
      Na kompie zdajesz testy. Do nich potrzebna ci bedzie myszka i na poczatku
      klawiatura, za pomoca ktorej wprowadzisz swoje dane osobowe i
      nacisniesz "enter".

Ot cala filozofia. Popros tych co zdawali na kontraktowych to ci opowiedza.
    • Gość: dianette Re: egzamin na komputerze IP: *.netcologne.de 20.09.06, 12:31
      a co ma do tego klawiatura?

Przeciez chodzi o wstawienie x przy odpowiedzi a,b c lub d?

Testy pisemne beda dla tych co przeszli preselekcje na papierze.
      • kontraktowiec Re: 20.09.06, 12:49
        To prawda, klawiature uzylem chyba tylko raz,
        zeby nacisnac enter.

• Gość: nadinette Re: IP: *.devs.futuro.pl 20.09.06, 13:47
          to spoko, bo myślałam , ze np. częśc pisemna po francusku , która nalezy do
          preselekcji też będzie na komputerze, a wówczas to trzeba klepać w klawiature
          francuską a ja nie mam takiej:( i ne umem ! a tak na marginesie to jak taka
          klawiatura wygląda ?
          • Gość: Bruxa1 Re: klawiature IP: *.cec.eu.int 21.09.06, 09:52
            Francuska klawiatura to AZERTY, podaj mail to ci przeslę PDF z dokładnym
            rozkładem.
    • jakubsky Re: egzamin na komputerze 20.09.06, 14:14
      temat juz walkowany, o ile ma sie numerica to ma sie przejsrane, bo klawiatura
      chyba nie jest tam dostepna i wszystko trzeba klikac z myszy (albo odwrotnie),
      zas verbal i EU klikasz tluczesz z myszy na pewno.
      nie koncentruj sie na formie egzaminu, ale jego tresci, na sama forme poswiec
      max 2 % swojej uwagi, to nie bedziesz miala scen z cyklu "ratunku, jestem przy
      trzecim pytaniu, a mnostwo przede mna". Zasada zdawania jest dokladnie ta sama.
      • Gość: ona Re: egzamin na komputerze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 14:24
        ale na papierze przy verbalu zaczynam od czytania odpowiedzi i skreslam te bez
        sensu i skupiam sie na np. 2. ktore sa sensowne

zawsze to jakos b. widoczne

no i ten numerical bez mozliwosci robienia rachunkow?

(na kontraktowych byl komputerek w kompie, ale czasu nie bylo)

no i zakladamy, ze i tak nie ma czasu na powrot do pytan, w tescie
        komputerowym na FG byla taka opcja, zaznaczalo sie pyt watpliwe, potem one sie
        chyba wyswietlaly, ale ja nie korzystalam, czasu bylo bbb malo (FGIV)

tyle, ze nie ma przepisywania wynikow do formularza, przy czym kiedys zdarzylo
        mi sie pomylic
        • jakubsky Re: egzamin na komputerze 20.09.06, 15:49
          > chyba wyswietlaly, ale ja nie korzystalam, czasu bylo bbb malo (FGIV)
          dlatego trzeba bylo sobie zrobic tajm menadżement ;)
          • Gość: ona Re: egzamin na komputerze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 16:00
            tak, 'czasoplan' to dobra rzecz+ konsekwencja w postepowaniu, np. jak sie
            okazuje (po czasie), ze firma ukladajaca testy pomylila sie i zadna z 4 odp,
            nie pasuje (ostatnie testy na A5 eco-stat), a czlowiek traci czas na wyliczanie
            mediany, bo wynik nie pokrywa sie z zadna z proponowanych odp.

• Gość: smok wawelski Re: egzamin na komputerze IP: *.esc.eu.int 20.09.06, 14:26
        czesc, 2 pytanka:
        1.a co z ewentualnym "wracaniem sie" do pytan,na ktore ma sie ochote
        odpowiedziec po zrobieniu tych najbardziej oczywistych? Da sie, czy test jest
        pozbawiony takiej opcji?
        2.a jesli chodzi o verbal-numerical, to mozna cos liczyc na kartce papieru na
        stoliku czy nie mozliwosci "bazgrania" na brudno?

wazne info dla mnie. dzieki za odp
        • Gość: ona bazgranie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 14:33
          wlasnie zdalam sobie sprawe, ze mam biala plame i nie pamietam czy dali jakas
          kartke i dlugopis na kontraktowych czy nie

zdawalam w Wwie, w szkole informatycznej pol-japon
          • byly_eurokrata Przekret? 20.09.06, 14:52
            Nie rozumiem jednego: egzaminy komputerowe nie beda sie odbywaly w jeden dzien
            w tym samym czasie jak dotychczasowe na papierze.
            Teoretycznie istnieje mozliwosc wyslania kogos dla picu na jeden z pierwszych
            terminow z zadaniem zapamietania jak najwiekszej ilosci pytan a nie zdania tego
            egzaminu.
            Potem "prawdziwy" delikwent w domu przygotowuje sie do odpowiedzi. Na
            numericala mu to duzo nie pomoze, ale np. z wiedzy o unii tak. A niektorzy nie
            zdaja preselekcji przez 1 zle odpowiedziane pytanie (0,17 punkta)......
            • Gość: nm Re: Przekret? IP: *.225-243-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 20.09.06, 14:59
              przeciez pytania dla kazdego delikwenta losowane sa z bazy kilkuset pytan...
              • byly_eurokrata Re: Przekret? 20.09.06, 15:01
                a to ok, nie wiedzialem
          • ga.ba Re: bazgranie 20.09.06, 15:38
            Coś mi się zdaje, że było coś w rodzaju ścieralnej tabliczki i pisak. Do pytań
            można było wracać (o ile czasu starczyło, a raczej zostawało niewiele).
            • Gość: ona Re: bazgranie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 15:44
              a tak, jakas z tworzywa malutka, nie uzywalam,
              byl to horror ten egzamin- zbyt malo czasu na numerical, o dziwo zdalam
              • Gość: impega Re: bazgranie IP: *.cec.eu.int 20.09.06, 15:54
                a czy trzeba na koncu samemu jakos walidowac te pytania wciskajac np enter, czy
                po prostu po uplywie wyznaczonych zalozmy 40 pytania sa automatycznie
                walidowanie
          • Gość: mihau Re: bazgranie IP: 62.235.215.* 20.09.06, 23:14
            była tabliczka, gąbka i flamaster
    • Gość: mk Re: egzamin na komputerze IP: *.acn.waw.pl 20.09.06, 16:16
      Co jest "po"? EPSO od razu okresla kto przeszedl preselekcje i ci co zdali
      pisza po przerwie juz tradycyjnie na kartkach, a reszta do domu? Czy tez jest
      drugi termnin na pisemne?
      • Gość: nm Re: egzamin na komputerze IP: *.225-243-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 20.09.06, 16:19
        ludzie, jak wy chcecie zdac konkurs jak nawet myslec nie potraficie, przeciez
        jesli jest 1,5 miesiaca na preselekcje to sila rzeczy wyniki beda po tym czasie...
        • Gość: anbxl Re: egzamin na komputerze IP: *.71-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 20.09.06, 18:17
          Tak przeciez Epso wyraznie napisalo-tym razem najpierw preselekcja na
          papierze,a w pozniejszym terminie pro na pc....
          Ja zdawalam na epso porta na pc-bylo oki,no troche malo czasu ...
          Aneta napiszdo mnie na yahoo
        • Gość: mk Re: egzamin na komputerze IP: *.acn.waw.pl 20.09.06, 19:40
          Grrrrrr! Czemu tak od razu rugasz nieswiadomych braci mniejszych, MN?! Wyniki
          moglby byc natychmiast, a nie za poltora miesiaca, skoro sie wprowadza
          odpowiedzi do kompa.
          O pozniejszym zapraszaniu na pisemnie nie czytalem, wiec po prostu pytam.
          Dzieki za info.
          • Gość: mk Re: egzamin na komputerze IP: *.acn.waw.pl 20.09.06, 19:42
            Tzn, wynik pt. "masz lub nie masz minimum".
            • Gość: 33333 Re: egzamin na komputerze IP: *.28.121.207.coditel.net 20.09.06, 20:13
              No tak czy masz czy nie masz minimum faktycznie mogliby podac aleo co?????
              Poczekaj sobie, porob sobie nadzieje ...... W kazdym razie nie podaja bo
              przechodzi pula najlepszych plus musi byc to minimum w kazdej czesci. O.

A jesli chodzi o technike zdawania to jest ona troszeczke inna. Na kompie
              naprawde absolutnie nie ma sensu wracac do wczesniejszych pytan bo to zajmuje
              dluzej niz na papierze. To chyba najwieksza roznica.

Niby faktycznie pula pytan jest kilkusetna ALE jak zdawalismy to pierwszy raz
              to bylam w grupie 10 osobowej. Kazdy mial egzamin innego dnia i mimo to pytania
              powtarzaly sie dosc regularnie. Wnioski z tego mozna wyciagnac dosc daleko
              idace chyba... Q druga refleksja to jest taka ze nie znam nikogo kto by poszedl
              bez zadnego przygotowania na preselekcje pisemna i zdal. Znam natomiast 2 osoby
              ktore wiarygodnie nie przygotowywaly sie wogole i przeszly FGIV.

A i ostatnia moja refleksja jest taka ze jak jest problem ze sprzetem albo
              jesli kalkulator na kompie zle dziala to nikogo to nie obchodzi. Poprostu pech.
              Drugiej szansy nie ma. Tak bylo dla kontraktowych.

• Gość: ona Re: egzamin na komputerze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 09:46
                a uzywalas tego kalkulatora w kompie?
                ja od razu dalam sobie spokoj, podobnie jak z tabliczka, gabeczka i flamastrem:)

przenoszenie wzroku z ekranu na tabliczke, mazanie, scieranie, jednoczesna
                walka z mysza i z tabliczka, powrot na ekran - za duzo tych czynnosci jak dla
                mnie
                • Gość: anbxl Re: egzamin na komputerze IP: *.76-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 21.09.06, 18:26
                  ona a naprawde mialas czas na liczenie na pc lub nawet na tej tabliczce????
                  • Gość: ona Re: egzamin na komputerze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.06, 09:33
                    no napisalam, ze dalam sobie spokoj, ale probowac probowalam, przy 1-szym
                    zadaniu

ale zadania sa tak ukladane, ze wystarcza podstawowe umiejetnosci matematyczne
                    i logiczne, jak sie dobrze pocwiczy ulamki, tabliczke mnozenia, to nawet
                    kartka nie jest potrzebna
                    ja jednak w stresie wole mazac na karteczce

poza tym, juz nie pamietam ile bylo tych zadan V&N na FGIV, ale wydaje mi sie ,
                    ze czasu bylo o wiele mniej niz na A5
    • Gość: anbxl Re: egzamin na komputerze IP: *.71-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 20.09.06, 22:34
      aneta wlasnie przed chwila dowiedzialam sie,ze jest info n/t naszego egzaminu i
      tak jak piszesz zmiany-preselekcje na pc-pozwolilam sobie rozpoczac nowy watek
      na ten temat-troche zaskoczyyli mnie,ze tak szybko

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka