Dodaj do ulubionych

Świeża porcja wrażeń z ustnego AD5/05

22.09.06, 18:21
Po pierwsze komisja sympatyczna i obyło się bez wrednych pytań. Zdumiewająco
mało pytań z mojego CV, raczej sporo o samą praktykę tłumaczeniową. Pytania
unijne dosyć szczegółowe: co to jest Rada Europejska, przed kim jest
odpowiedzialna, gdzie sie odbywaja szczyty, dlaczego parlament umieszczono
czesciowo w Strasburgu (dlaczego???), na czym polega procedura
współdecydowania i co się dzieje, jeśli Rada UE i Parlament nie dojdą do
porozumienia, a na koniec najlepsze: opowiedzieć o szczegółach aktualnej
sytuacji na Węgrzech. Moja odpowiedź, że premier nakłamał na temat sytuacji
gospodarczej i że w związku z tym są demonstracje była trochę
niewystarczająca. No, ale coż, tutaj sama jestem sobie winna, bo nie
doczytałam w gazetach, o co dokładnie chodzi.

I jeszcze byly 2 klasyczne pytania: co Polska może wnieść do UE oraz opisz
siebie jako tłumacza.

Pozdrawiam wszystkich zdających!
Obserwuj wątek
    • przemas_ue Re: Świeża porcja wrażeń z ustnego AD5/05 22.09.06, 19:57
      dlaczego parlament umieszczono
      czesciowo w Strasburgu (dlaczego???),

a no dlatego ze chciano poczatkowo zapewnic dobra wspolprace pomiedzy EP a CoE,
      co do niedawna przejawialo sie we wspolnej sali obrad plenarnych, teraz
      stracilo to na znaczeniu wraz z sama CoE
      o sensownosci latajacego cyrku EP bylo w innym watku
    • byly_eurokrata Re: Świeża porcja wrażeń z ustnego AD5/05 22.09.06, 19:59
      Dzieki wolnaamerykanka! Tylko nie pytania to te wszystkie procedury decyzycjne
      na styku Rada-Parlament, za cholere nie chce mi sie tego uczyc, w ktorym
      momencie jak dochodzi sie do consensusu.

Mialas praktyke tlumaczeniowa, ze Cie o nia tak duzo pytano, czy byly to raczej
      pytania w stylu "nie ma rutyny w tlumaczeniach, to trzeba ja wybadac, czy sie
      nadaje"?

Ja mam cos przeczucie, ze jak przyjdzie na mnie kolej, to komisja bedzie tak
      znudzona, ze zacznie zadawac zupelnie dziwaczne pytania...;-)
      • wolnaamerykanka Re: Świeża porcja wrażeń z ustnego AD5/05 23.09.06, 01:10
        Praktyke tłumaczeniową miałam, więc myślę, że mnie maglowali na wszystkie
        strony, żeby się zorientować, co tak naprawdę umiem... (Uwaga: było dziwne
        pytanie o cechy dobrego korektora/weryfikatora tekstów i porównanie
        umiejętności tłumacza i korektora)

Co do tego parlamentu w Strasburgu, to podejrzewałam oczywiście, że ma to jakiś
        związek z Radą Europy. Gdzieś udało mi się wyczytać, że pewien wpływ na
        lokalizację miały względy lokalowe - Rada Europy dysponowała odpowiednią salą
        dla swojego zgromadzenia plenarnego i początkowo ją "wypożyczała". Podobno.

Były, nie martw się komisją, oni są już teraz znudzeni i chyba nie chce im się
        wymyślać nowych pytań... Na mojej rozmowie padło 90% z relacjonowanych już
        wcześniej na tym forum...
      • Gość: przyszlaeurokratka kolejna porcja świeżych wrażeń IP: *.aster.pl 23.09.06, 01:20
        Ha, i na mnie przyszedł czas...
        U mnie było sporo pytań dotyczących tłumaczenia; dodam, że nie mam
        wykształcenia filologicznego i, mimo kilkuletniej praktyki, nie jest to główny
        nurt mojej pracy zawodowej.
        Najpierw pozwolili mi się wygadać na temat mojej biografii, później standard w
        stylu: jakie są cechy dobrego tłumaczenia, którą z nich poświęciłabym w
        przypadku pracy pod presją czasu, na jakie cechy zwracałabym uwagę zatrudniając
        tłumacza, jak tłumaczyć nazwy instytucji nie mających odpowiedników w PL.
        Przewodniczący drążył kwestię, czy moje wykształcenie (prawo) przeszkodzi mi w
        pracy tłumacza; podjęłam tę (spodziewaną zresztą) prowokację ;-). Najciekawsze
        pytanie: jak znajdowałabym motywację do pracy w tłumaczeniach po 10-15 latach
        praktyki w zawodzie.
        Pytania o UE: postanowienia szczytu grupy wyszehradzkiej, polityka
        bliskowschodnia, porozumienie z USA o transferze danych pasażerów lotów
        transatlantyckich, bridging clause, spotkanie ministrów JHA w Tampere, ostatnie
        wydarzenia dot. traktatu konstytucyjngo. To były główne pytania, za którymi
        szły bardziej szczegółowe.
        Z satysfakcją odnotowałam fakt, iż egzaminatorzy mieli wydruki z Euractiv,
        który i dla mnie był nieocenionym źródłem info. Recent developments to z całą
        pewnością podstawa.
        życzę powodzenia następcom i dziękuję wszystkim poprzedni(cz)kom za wsparcie
        udzielone na tych łamach :-)))
        • byly_eurokrata Strasburg 23.09.06, 11:00
          Zrodla niemieckie podaja, ze wybrano Strasburg glownie ze wzgledow
          symbolicznych, bowiem to miasto jest symbolem pojednania francusko-
          niemieckiego. Ale rowniez w zrodlach niemieckich jest mowa o braku
          wystarczajacej ilosci pomieszczen biurowych w Strasburgu w latach 50-tych, stad
          administracja parlamentu wyladowala w Luksemburgu.
          Ciekawe, jak to w historii przypadki decyduja o roznych rzeczach
        • Gość: Eneko_ex post Re: kolejna porcja świeżych wrażeń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 12:17
          Gość portalu: przyszlaeurokratka napisał(a):

>jak tłumaczyć nazwy instytucji nie mających odpowiedników w PL.

Najlepiej tak:

ZARZĄDZENIE PRZEWODNICZĄCEGO KOMISJI PAPIERÓW WARTOŚCIOWYCH
          z dnia 1 kwietnia 1997 r. w sprawie rodzaju, formy i terminów przekazywania
          informacji bieżących i okresowych przez emitentów papierów wartościowych
          dopuszczonych do publicznego obrotu.

§ 20. ust. 5:

Międzynarodowa Federacja Rachunkowców (International Federation of Accountants).

:)))
          • byly_eurokrata Re: kolejna porcja świeżych wrażeń 23.09.06, 12:24
            ty Eneko myślisz, że jak jesteś tłumaczeniowiec, to ci się wolno wyśmiewać z
            innych przekładowców ;-)
            • Gość: Asiek Jeszcze jedna relacja IP: *.daminet.pl 29.09.06, 16:55
              Witam! Ja tez juz mam ustny za soba. Oprocz bylego chyba juz wiele osob nie
              zdaje.Ale pisze mimo wszystko. Komisja egzaminacyjna byla niezwykle mila.
              Pytali glownie o tlumaczenia (co to jest dobre tlumaczenie, jak organizuje
              prace, czy mozna dobrze tlumaczyc na jezyk, ktory nie jest naszym jezykiem
              ojczystym, jaka odpowiedzialnosc ponosi za soba praca tlumacza w UE, jak mi sie
              tlumaczylo tekst z angielskiego na konkursie i czy 2 godz mi wystarczyly, co
              zrobie jesli bede miala tlumaczyc jakis scisle tajny tekst i bedzie w nim duzo
              zupelnie mi obcej terminologii etc) i o mnie (wyksztalcenie + doswiadczenie).
              Troche tez opowiadalam o pewnej organizacji, w ktorej dzialam, a ktora zajmuje
              sie propagowaniem idei UE i szerzeniem info o niej. Zainteresowalo ich to. O UE
              jako takiej nie bylo zbyt duzo pytan, ale niestety trafilam na cos czego
              wyjatkowo nie lubie: polityka energetyczna, problemy zwiazane z imigracja.
              Kazali mi tez opowiadac co tam sie ostatnio wydarzylo we Francji. Bylo mnostwo
              tematow, ktore znalam duzo lepiej. Dlatego z czesci o UE nie jestem zadowolona.
              Ale reszta poszla dosc dobrze i mam nadzieje, ze wiedza o UE nie byla tu jedak
              najwazniejsza. Przynajmniej takie odnioslam wrazenie. Coz, pozostaje tylko
              czekac na wyniki. Pozdrawiam i zycze powodzenia tym co jeszcze beda zdawac!
              • byly_eurokrata Re: Jeszcze jedna relacja 29.09.06, 17:33
                dzieki asiek ze o mnie pomyslalas! Chyba jeszcze jedna osoba z forum zdaje
                przede mna a potem ja, na szarym koncu....
                • Gość: Asja Re: Jeszcze jedna relacja IP: 83.222.37.* 29.09.06, 18:07
                  Asiek
                  Wielkie dzieki.
                  Na mnie przyjdzie kolej za 5 dni, w srode, a potem juz tylko Byly.
                  • byly_eurokrata Re: Jeszcze jedna relacja 29.09.06, 18:13
                    Asja, ty tez masz niemiecki?

Po mnie jest jescze jeden znajomy w piatek, ale jego nie ma na forum. I wtedy
                    rzeczwiscie szluss
                    • Gość: magdita Re: Jeszcze jedna relacja IP: *.rws.com 29.09.06, 18:23
                      ja mam niemiecki w czwartek o 12:00. jestem ostatnia z forumowiczow???
                      • byly_eurokrata Re: Jeszcze jedna relacja 29.09.06, 18:26
                        z forumowiczow moze rzeczywiscie jestes ostatnia, ja mam o godz. 9.00 w
                        wczwartek, wiesz masz niezbyt dobrze, bo komisja bedzie mna tak zgedugstowana,
                        ze nie bedzie miec juz cierpliwosci ;-)
                        • Gość: magdita Re: Jeszcze jedna relacja IP: *.rws.com 02.10.06, 13:38
                          moze do 12 dojda jakos do siebie ;) ale moga byc glodni, bo to jeszcze przed
                          obiadem bedzie;) stresowalam sie strasznie przez ostatnie 2 tygodnie, ale jakos
                          stwierdzilam, ze to bez sensu, bo wszyscy pisza, ze komisja mila, a poza tym
                          pytania w miare ok, wiec mam nadzieje, ze bedzie dobrze. zycze powodzenia!
    • marieke Re: Świeża porcja wrażeń z ustnego AD5/05 29.09.06, 20:24
      I ja już jestem po egzaminie.
      Pytania o UE: imigracja, energia, rozszerzenie, polityka rolna - głównie
      wydarzenia bieżące, nic z historii.
      Pytania o cechy dobrego tłumacza, wszystkie juz były wymieniane na forum.
      Pozdrawiam!
      • toucher Re: Świeża porcja wrażeń z ustnego AD5/05 30.09.06, 00:15
        i ja juz po, zdawalem w lux - jezyk FR - komisja 5 osob, pytania tlumaczeniowe
        i motywacyjne dokladnie takie jak tutaj wszyscy juz wymieniali. Pytania o UE
        mialem troche inne niz wszyscy ale to dlatego, ze zadawali mi pytania zwiazane
        z dotychczasowym doswiadczeniem. Nie sadze, aby byly szczegolnie
        reprezentatywne ale wymienie- Europejska polityka bezpieczenstwa i obrony, rola
        parlamentow narodowych na podstawie TK, reforma procedur komitologicznych po
        ostatniej RE, z aktualnosci raport KE o rozszerzeniu o Bulgarie i Rumunie,
        glowne problemy z ich przystapieniem, klauzule zawieszajace w ich traktatach
        akcesyjnych. Komisja generalnie mila i naprowadza jak widzi pytajaco-zdziwione
        spojrzenie egzaminowanego w reakcji na coponiektore pytania :)
        • Gość: Elf Re: Świeża porcja wrażeń z ustnego AD5/05 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.06, 13:53
          Witajcie! Dziękuję wszystkim, którzy na tym forum podzielili sie pytaniami ze
          swojego egzaminu. Pewnie niewiele mogę wnieść nowego, niemniej jednak i ja
          chciałabym opisać przebieg mojej rozmowy i refleksje po:

Prośba o przedstawienie się, ze szczególnym uwzględnieniem doświadczenia w
          tłumaczeniu; jakiego typu teksty już tłumaczylam; określ siebie jako tłumacza;
          czym różni sie proces tłumaczenia od procesu sprawdzania tłumaczeń; co oznacza
          dla mnie nudny dzień pracy - proszę zdefiniowac; czy wiecej tłumaczyłam ustnie
          czy pisemnie; który rodzaj tłumaczeń lubię bardziej i dlaczego; co Polacy myślą
          o UE; czym zajmuje się Rzecznik Europejski; Palestyna i Izrael, polityka Unii w
          kontekście niedawnych wydarzeń w tych krajach; Konstytucja Europejska a prawa
          człowieka; co będziemy w przyszłym roku świętowac w UE; czy miałam jakieś
          trudnosci, a jeśli tak, to jakie, z tekstami na egzaminie pisemnym; jakie są
          moje silne i słabe strony w pracy w grupie; kilka pytań zahaczających o
          życiorys.

Atmosfera ogólnie bardzo miła, to najważniejsze; komisja 3osobowa. Czas minął
          jak z bicza trzasnął. Oczywiście po egzaminie przyszło mi do głowy mnóstwo
          JESZCZE mądrzejszych odpowiedzi niż te udzielone, ale przyjemne uczucie
          ulgi "już jestem po" rekompensuje wszelkie inne wątpliwości.
          Życzę powodzenia wszystkim zdającym, i naprawdę nie tak straszny diabeł, więc
          im mniej nerwów, tym lepiej ;-)
          • byly_eurokrata Re: Świeża porcja wrażeń z ustnego AD5/05 03.10.06, 13:58
            Elf, dzieki wielkie, bo ja pojutrze i nie wiem juz, czy cos jeszcze czytac czy
            nie i co itd.

W jakim sensie "co będziemy w przyszłym roku świętowac w UE"? Bedziemy cos
            swietowac?
            • Gość: gość Re: Świeża porcja wrażeń z ustnego AD5/05 IP: 62.121.128.* 03.10.06, 14:01
              Jak to co? To, że "były" znowu będzie "obecny"!!! ;-)
              Powodzenia!
              • byly_eurokrata Re: Świeża porcja wrażeń z ustnego AD5/05 03.10.06, 14:06
                nie dziekuje, ale to raczej bedzie powod do ogloszenia stanu gotowsci na
                katastrofy w Unii niz do swietowania.

Co do rzymskich: ja znam tylko jedna date w historii: bitwa pod Grundwaldem
                1410, na wiecej dat w mojej mozgownicy brak miejsca....;-)
            • Gość: Asiek Re: Świeża porcja wrażeń z ustnego AD5/05 IP: *.daminet.pl 03.10.06, 14:02
              Oj byly, byly! Przeciez w przyszlym roku bedziemy swietowac 50 rocznice
              traktatow rzymskich!!!!
              • Gość: driver Re: Świeża porcja wrażeń z ustnego AD5/05 IP: *.23-241-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 03.10.06, 14:06
                Byly, czy ty masz w ogole czas na czytanie materialow do examu? caly czas na
                forum przesiadujesz! co na to administracja niemiecka? a moze ty na urlopie? to
                wtedy sorry, nie bylo pytania. trzymam kciuki za exam!
                • byly_eurokrata Re: Świeża porcja wrażeń z ustnego AD5/05 03.10.06, 14:10
                  dzisiaj jest w niemczech swieto narodowo (zjednoczenie niemiec, ale daty nie
                  pamietam, bo mam slaba pamiec), wiec nie pracuje. A zreszta nawet jesli, praca
                  panstwowsa nie zajac, nie ucieknie ;-)

siedze na internecie i czytam o unii, przygotowuje sobie sciagi, ale to takie
                  nudne, ze w miedzyczasie lukam na forum
                  • Gość: czyz Re: Świeża porcja wrażeń z ustnego AD5/05 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.06, 14:45
                    czyz nie 89?
                    bylam w noc zjednoczenia w Berlinie, wracalam stopem do kraju
                    ale to byla milosc braterska do kazdego co sie napatoczyl pod Reichstagiem,
                    duzo piwa
                    • Gość: a Re: Świeża porcja wrażeń z ustnego AD5/05 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.06, 14:49
                      a moze to bylo w 90? tez wracalam wtedy stopem przez Niemcy
                      i w 91 tez
                      • Gość: tia Re: Świeża porcja wrażeń z ustnego AD5/05 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.06, 15:01
                        89 runal mur
                        90 noc zjednoczenia
                        • Gość: kikibruksela Re: Świeża porcja wrażeń z ustnego AD5/05 IP: *.cec.eu.int 03.10.06, 16:28
                          Kiedy czytam wasze wypowiedzi w watkach nt. tlumaczy nie moge wyjsc z podziwu
                          ze panuje tu taka mila atmosfera. Dzielicie sie wrazeniami z ustnego, podajecie
                          liste pytan.
                          Zaraz, zaraz, to nie jest egzamin na studiach, ale konkurs! Miejsc jest mniej
                          niz zdajacych (najprawdopodobniej)! Czesc osob nie znajdzie sie na listach
                          rezerwowych nie dlatego ze obleja ustny ale dlatego ze zabraknie im PARU
                          punktow.
                          Fajnie byc taki dobrym, pomocnym przyjacielem, ale tak naprawde podkladacie
                          sobie sami noge. Ci ktorzy zdawali testy w czerwcu nie dysponowali taki lista
                          pytan i zrodel. Zdajacy we wrzesniu/pazdzierniku nie dosc ze mieli 3 miesiace
                          na nauke (a nie 2-3 tygodnie!), to jeszcze maja wszystko podane na talerzu...
                          Sorry, ale to jest konkurs (czytaj: walka)! Mam tylko nadzieje, ze nie wszyscy
                          kandydaci czytaja to forum...
                          • byly_eurokrata Re: Świeża porcja wrażeń z ustnego AD5/05 03.10.06, 17:19
                            Droga kiki,

ja naleze do tych ostatnich i NIE uczylem sie przez 3 miesiace, tylko tak jak
                            kazdy inny przez 3 tygodnie.
                            Egzamin ustny sklada sie z 3 czesci, informacje podawane przez uprzednich
                            zdawaczy moga sie przydac jedynie w czesci "wiedza o unii". Na reszte pytan nie
                            ma sie co przygotowywac z gory, bo one wyplywaja z zyciorysu, doswiadczenia,
                            nastawienia danej osoby itd. Ile punktow mozna dostac za te wiedze z unii? Moim
                            zdaniem nawet nie jedna trzecia z 40, bo ta wiedza byla juz odpytywana podczas
                            preselekcji. Komisja ma na pewno inne priorytety.

Poza tym nie rozrozniasz chyba miedzy liczba faktycznych etatow a liczba osob,
                            ktore sie znajda na liscie rezerwowej. Albo powiedzmy innaczej: fakt, ile
                            punktow dany delikwent z listy rezerwowej zdobyl ogolem, wcale nie przedklada
                            sie bezposrednio na szanse jego zatrudnienia, bowiem
                            - w pierwszej kolejsnosci, niejako automatycznie sa zatrudniani kontraktowi,
                            ktorzy zdali egzamin, bez wzgledu na ilosc punktow
                            - o tym, kto zostanie zatrudniony z pozostalej reszty, decyduja ustne
                            interview/kombinacje jezykowe/zachowanie kandydata, a nie ilosc punktow.

Osoby twojego pokroju, stawiajace na wyscig po trupach, nie sa mile widziane w
                            sluzbie publicznej, mowie to z mojego kilkunastoletniego doswiadczenia. Ja na
                            tym forum jestem juz dluzej, na poczatku 2005 byly tu osoby z egzaminu EPA,
                            ktorym nie oferowano pracy po ustnych interview wlasnie ze wzgledu na ich -
                            nazwe to - amerykanski sposob pojmowania asertywnosci.
                            Ty nalezysz na pewno do osob, ktore nazajutrz po zatrudnieniu, zacznie sie
                            zastanawiac, jak wykosic konkurencje, zeby wczesniej przejsc z A5 na A6. Ja bym
                            nie chcial miec kogos takiego w swoim zespole. I na szczescie podczas mojego
                            epizodu unijnego NIKT nie reprezentowal takiej postawy, chociaz wszyscy bylismy
                            dla siebie w pewnym sensie konkurentami o przedluzenie kontraktow. Na dluzsza
                            mete team spirit bardziej poplaca.

A na sam koniec: wcale nie wiadomo, czy do ustnego dopuszczono wiecej osob niz
                            jest miejsc na liscie rezerowowej. Moze jest ich tyle samo albo nawet mniej?
                            • conchis Re: Świeża porcja wrażeń z ustnego AD5/05 03.10.06, 18:10
                              Byly,
                              To ze kiki jest osoba "stawiajaca na wyscig po trupach" to wywnioskowales z jej
                              wypowiedzi (na ktora odpowiadasz)? Cos mi sie zdaje, ze bardzo Ci sie
                              pomieszalo pojecie dobrej wspolpracy w PRACY z sytuacja konkursu, ktora jest
                              zupelnie odmienna.
                              Czy mam z tego wnioskowac, ze Ty przygotowujac sie przez 3 tygodnie do konkursu
                              scigasz sie po trupach z tymi, ktorzy uczyli sie krocej?
                              conchis
                              • byly_eurokrata Re: Świeża porcja wrażeń z ustnego AD5/05 03.10.06, 18:37
                                > Czy mam z tego wnioskowac, ze Ty przygotowujac sie przez 3 tygodnie do
                                konkursu
                                >
                                > scigasz sie po trupach z tymi, ktorzy uczyli sie krocej?

Ja sie z nikim nie scigam, zdaje egzamin, jak sie uda, to bedzie fajnie, jak
                                sie nie uda, tez przezyje.
                                I Conchis, jak nie zdalem preselekcji w 2003 r. przez 0,17 punkta, bo mi sie
                                nie chcialo wkuwac tej wiedzy o unii. Nigdy nie bylem zazdrosny wobec kolezanki
                                z biura obok, ktora zdala ten konkurs i zostala urzedniczka.
                                Co wiecej, byly konkursy dla niemieckich tlumaczy, udostepnilem WSZYSTKIM
                                kompletne testy preselekcyjne z podobnego konkursu wczesniejeszego, mimo ze sam
                                w koncu wzialem udzial w tym konkursie, wiec niby wspieralem konkurencje.
                                Co wiecej, jak mozna przeczytac w forum, zaoferowalem osobom wahajacym sie,
                                zeby zrobili probne tlumaczenie, ktore zostanie sprawdzone przez weryfikatora
                                native-speakera w mojej pracy. Nikt z tego nie skorzystal, ale inni za taki
                                rodzaj przygotowania do egzaminow biora pieniadze. Na tym forum inni
                                udostepniaja sobie rowniez nawzajem materialy pomogajace w przygotowaniu do
                                egzaminu. To funkcjonuje na zasadzie: cos dajesz - cos zyskujesz, nawet w
                                warunkach konkursu.
                                A co do ustnego przedmiotowego: te wszystkie wiesci sa bardzo ciekawe, ale ja z
                                uwagi na moj specyficzny zyciorys zawodowy prawdopodobnie i tak dostane
                                zupelnie inne pytania. Ale mimo wszystko postaram sie strescic przebieg mojego
                                egzaminu w czwartek natychmiast po nim, jak tylko bede mial dostep do kompa.
                                Niech skorzysta ktos, kto zdaje po poludniu albo w nastepny dzien. Tylko w ten
                                sposob moge sie odwdzieczyc.
                                • conchis Re: Świeża porcja wrażeń z ustnego AD5/05 03.10.06, 18:53
                                  Byly,
                                  Super, ze sa ludzie do tego stopnia pomocni. Mam (dla nich) nadzieje, ze do
                                  ustnego przeszlo mniej osob niz jest miejsc na liscie.
                                  Powodzenia na ustnym!
                                  conchis
                                  • Gość: kikibruksela Re: Świeża porcja wrażeń z ustnego AD5/05 IP: *.cec.eu.int 04.10.06, 09:06
                                    Dzieki Conchis!
                                    Byly, przesadziles w opisie mojej osoby, ale co tam, nie obraze sie, takie jest
                                    ryzyko zwiazane z wypowiadaniem sie na forum;)
                                    Podam Ci tylko przyklad Slowaczki, ktorej w ktoryms z konkursow zabraklo 0,5
                                    pkt zeby znalezc sie na liscie rezerwowej, mimo ze wszystkie czesci zdala ze
                                    sporym zapasem. Czy te pol punkta zabraklo na jednej czesci pisemnej, czy na
                                    drugiej, czy moze na ustnym w czesci z wiedzy o UE, czy moze w podejsciu do
                                    multi-kulti czy wreszcie w wiedzy specjalistycznej... to nie ma znaczenia!
                                    Odwolanie EPSO odrzucilo i tyle. Nie mow wiec, ze wiedza o UE jest mniej wazna
                                    bo moze okazac sie tak samo decydujaca.
                                    To wszystko i tak nie ma juz znaczenia, bo egzaminy ustne dobiegaja konca.
                                    Zyczmy sobie nawzajem duzo szczescia w tej epso-loterii!
                                    • byly_eurokrata Re: Świeża porcja wrażeń z ustnego AD5/05 04.10.06, 09:14
                                      Podam Ci tylko przyklad Slowaczki, ktorej w ktoryms z konkursow zabraklo 0,5
                                      pkt zeby znalezc sie na liscie rezerwowej, mimo ze wszystkie czesci zdala ze
                                      sporym zapasem. Czy te pol punkta zabraklo na jednej czesci pisemnej, czy na
                                      drugiej, czy moze na ustnym w czesci z wiedzy o UE, czy moze w podejsciu do
                                      multi-kulti czy wreszcie w wiedzy specjalistycznej... to nie ma znaczenia!

- chyba nie mowisz o konkursie dla tlumaczy, bo dla slowakow byl taki tylko
                                      jeden i nie obsadzono nawet planowanej liczby miesc na liscie rezerowowej, wiec
                                      jesli zdala wszystkie czesci, zdalaby automatycznie caly konkurs.

Niewazne, zycze rowniez powodzenia!
                                    • byly_eurokrata Do kiki 06.10.06, 21:10
                                      Kika, Twoje przypuszczenia o "latwiejszym egzaminie" dla tych, ktorzy zdaja na
                                      koncu, w ogole sie nie potwierdzily.

Wsrod moich pytan o Unii nie bylo ani jednego wczesniej wymienionego, kolega,
                                      ktory zdawal dzisiaj, mial jeszcze gorzej, dostal cos "o proaktywnej polityce
                                      handlowej w kontekscie Strategii Lizbonskiej" w swietle ostatnich wypowiedzi
                                      pana Mandelsona.
                                      Ja bym zaryzykowal stwierdzenie, ze nasz egzamin na koncu byl pod wzgledem
                                      pytan najgorszy
                                  • Gość: Asiek Re: Świeża porcja wrażeń z ustnego AD5/05 IP: *.daminet.pl 04.10.06, 17:10
                                    Co do liczby osob, ktore dostaly sie do ustnych to chyba jednak jest nas 190 bo
                                    pamietam, ze ktos kiedys wspominal o zmajomej, ktora zaliczyla oba tlumaczenia
                                    a mimo tego nie przeszla do ustnych.
                            • monika.m3 Re: Świeża porcja wrażeń z ustnego AD5/05 04.10.06, 13:44
                              Naprawde bardzo spodabala mi sie Twoja wypowiedz
                              tylko szkoda ze takich ludzi jest niewielu.
                              Ja zdaje na AST, a Tobie zycze powodzenia
                              i trzymam kciuki.

Uwaznie sledze Twoje wypowiedzi sa ok
    • mrumru74 Re: Świeża porcja wrażeń z ustnego AD5/05 04.10.06, 09:15
      No coz, ja tez naleze do naiwniakow, ktorzy cenia sobie "mila atmosfere"
      panujaca wsrod potencjalnych tlumaczy.
      A przy okazji, czy ktos z niedoszlych, badz czekajacych na wyniki AD5/05
      startuje w AD60/06 (EPA) ? Moglibysmy pokontynuowac prace zespolowa.
    • Gość: Asja Re: Najswiezsza porcja wrażeń z ustnego AD5/05 IP: *.cec.eu.int 04.10.06, 14:50
      Pragne potwierdzic, ze komisja owszem milutka 3 osobowa (same kobiety?) i
      chociaz pora byla obiadowa, udalo sie, nikt mnie nie zjadl.
      Pytania dot praktyki tlumacz. standardowo podobne do cytowanych juz na forum:
      opisz siebie jako tlum. co stanowi dla ciebie najw. wyzwanie przy tlum., co
      sprawia ci najwiecej trudnosci przy tlum. z jez. ang. itd
      UE: stosunki zagr. UE, wszystkie ich aspekty, warunki stawiane przez UE przy
      zawieraniu umow i traktatow z p. trzecim, klauzula opting out, plusy i minusy
      wejscia Polski do UE, multilingualizm.
      Mutli-kulti: praca w teamie, stres i ty, idealny szef
      Zycze wszystkim majacym TO jeszcze przed soba powodzenia.
      Ja sie udaje na zasluzony odpoczynek.
      • Gość: byly_eurokrata Re: Najswiezsza porcja wrażeń z ustnego AD5/05 IP: *.195-201-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 04.10.06, 15:14
        dzieki Asja!

Co oni sie tak uczepili tych stosunkow zagranicznych, to akurat jedna z mniej
        isotnych dziedzin dzialania Unii, ale ok

PS
        Teraz sam musze korzystac z jakiegos "kradzionego" WiFi, bo w Brukseli nie tak
        latwo o jakies kawiarenki internetwoe
        • Gość: byly_eurokrata Egzamin przez sluchawki! IP: *.112-200-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 05.10.06, 11:14
          Obiecane moje wiesci dla niedobitkow.

Egzamin "niemiecki" jest prowadzony przy pomocy tlumacza symultanicznego! W
          Komisji sa 3 osoby, tylko jedna zna niemiecki, reszta to frankofoni. Troche to
          bylo stresujace dodatkowo.
          W Komisji ani jednego Polaka.
          Pyania o tlumaczenia, co jest mocna strona itd., jak poprzednio. Bylo pytanie o
          ocene tekstu egzaminacyjnego.
          Natiomiast pytania o Unii kompletnie bez sensu, przewodniczaca strasznie metnie
          pytala sie o stosunku zagraniczne unii, ale tak mgliscie, ze np. musialem sie
          trzy razy dopytywac, zeby naprowadzila mnie w kontekscie "panst trzecich"
          chodzilo jej o Izrael.
          Na szczesice ja dosyc dlugo moglem mowic na temat zyciorysu i kwestii
          tlumaczeniowych.
          W kazdym badz razie z dzialu o unii nie jestem zadoowolony.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka