Dodaj do ulubionych

Jak się przygotować do konkursu - Poradnik

24.09.06, 18:24
Hej,

Ponieważ dostałem sporo maili z prośbą o to by doradzić jak się przygotować do
konkursu pomyślałem sobie, że upublicznię ten tekst na Forum. Zawsze ktoś może
jeszcze dorzucić coś od siebie.

A więc opiszę jak, moim zdaniem, można się przygotować do testów i do
pisemnych. Ustne pominę bo do nich jeszcze dużo czasu.

Testy:

- warto kupić ze dwie duże książki o Unii. Koniecznie aktualne czyli wydane
nie dalej jak rok temu. I się ich wykuć (jaki kraj ma ile głosów, jakie są
procenty w budżecie, jaka jest procedura głosowania czego i jak to się ma
zmieniać).

- warto przeczytać kilka opracowań o historii Unii. One nie muszą być już tak
aktualne (ta historia często się nie zmienia). Co ważne ksiązki te można
znaleźć w bibliotekach np. Uniwersytetu Warszawskiego. Do tego są one dostępne
w językach obcych i takie to dobrze przeczytać nawet jak są już wiekowe.
pozwolą opanować specjalistyczne słownictwo i nazewnictwo. Tyle, że lepiej je
przeczytać już po zapoznaniu się z tymi aktualnymi publikacjami aby wiedzieć
co jest jeszcze aktualne.

- podobno jest jakaś super książka z setkami testów z poprzednich konkursów (z
rozwiązaniami) i można ją zakupić przez internet. Ja nie pamiętam tytułu ale
na pewno na Forum jest ktoś kto podpowie co to było. Z tej książki można
nabrać wprawy w rozwiązywaniu testów. Szczególnie istotna jest możliwość
opanowania testów numerycznych, które są dużym utrudnieniem na konkursie a nie
opierają się na wiedzy tylko na rozumieniu tekstów i cyferek

Pisemne

Do pisemnych trzeba się przygotować inną metodą. Mają one bowiem zupełnie inne
wymagania i cele

- Po pierwsze trzeba czytać dużo prasy polityczno-społecznej itp. czyli np.
Polityka, Wprost a do tego dzienniki Rzepa, Gazeta itp. Na pisemnym liczy się
nie szczegółowa wiedza lecz umiejętność wypowiadania się na jakiś temat. To
trochę tak jak w dyskusji ze znajomymi przy piwie. Jeśli zaczniemy rozmawiać o
polityce prorodzinnej rządu, polityce bliskowschodniej Francji lub handlu z
Rosją to nawet nie będąc specjalistą w tych dziedzinach (np. nie znając
wielkości naszego eksportu do Rosji) każdy potrafi przemyśleć sprawę i
wypowiedzieć swoją opinię. W każdym razie tak być powinno. Na egzaminie
pisemnym chodzi właśnie o tę umiejętność. Trzeba wybrać temat, który nam leży
i pokazać, że potrafimy interesująco i sensownie o nim napisać.

- Dlatego drugim element przygotowań do pisemnych jest nauka pisania
rozprawek. Trzeba sobie poćwiczyć pisanie tekstu w ciągu 2 godzin. Ja zawsze
proponuję standard wstęp, dwie części, zakończenie. Urzędnicy lubią zwarte
struktury. Trzeba jeszcze tylko się przyzwyczaić aby pisząc tekst zmieścić się
w czasie. Ja zwykle w ciągu pierwszych 5 min. myślę nad tematem i nad
elementami, które chcę zawrzeć w tekście, następnie przez 45 min piszę na
brudno. Potem docieram tekst i poprawiam błędy a przez ostatnią godzinę
spokojnie przepisuję tekst na czysto. Zadziałało.

Przed egzaminem warto zajrzeć do Zielonej Gęsi (najbliższe spotkanie będzie 6
października) gdzie można spotkać osoby, które już zdawały, mają swoje
doświadczenia i podręczniki które polecają. A do tego jest miła atmosfera i
piwko :)

Jeśli macie jeszcze jakieś pytanka to ja albo inni uczestnicy wcześniejszych
konkursów na pewno doradzą. Jesli inni uważają, że coś pominąłem albo
poplątałem to można sprostować

Pozdrawiam

Epsotek
Obserwuj wątek
    • Gość: Kaja Testy o UE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.06, 18:45
      Przypuszczam, że Epsotek mógł mieć na myśli tę książkę z testami:
      www.eu-testbook.com/
      Pozdrawiam
      Kaja
      • Gość: aga Re: Testy o UE IP: *.217.129.186.coditel.net 24.09.06, 19:23
        czy to nie to samo ??? www.orseu.com/pournouscontacter.html ???
        • sil.bi Re: Testy o UE 24.09.06, 19:50
          Epsotku,chylę czoła przed Twoją cenną inicjatywą. Jeden konkretny post z
          praktycznymi radami, prosto i bez zbędnych forumowych kwiatków:-).
          • tymiankowo Re: Testy o UE 24.09.06, 20:15
            dzięki Epsotku.
    • Gość: ktoś Re: Jak się przygotować do konkursu - Poradnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.06, 20:30
      Nic tylko do rany Cie przykładać. Epsotku, czy zabierasz do Brukseli ukochaną?
    • Gość: rpj4 Re: Jak się przygotować do konkursu - Poradnik IP: *.net.autocom.pl 24.09.06, 20:54
      Chyląc czoła przed cenną inicjatywą Epsotka, jedna tylko uwaga, jego opis
      odnosi się do EPA. Przy prawnikach jest niemal identycznie, tylko pisemne są
      bardziej ścisłe. Co nie znaczy, że nie ma tam zagadnień aktualnych, jak
      najbardziej, są. Dla przykładu: Achievements to date and the future outlook as
      regards the protection of fundamental rights in the Community legal order, with
      specific reference to cases deciced by the ECJ; The exceptions from and
      restrictions on freedom of establishment and freedom to provide services in
      Community law; The right natural or legal persons to bring an action for
      annulment under Article 230.4 of the EC Treaty.
      Jeszcze raz wyrazy uznania za cenny tekst dla "nowych" kandydatów.
      Pozdr.
      rpj4
      • Gość: anbxl Re: Jak się przygotować do konkursu - Poradnik IP: *.199-247-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 24.09.06, 21:35
        No to jeszcze mozecie mi podziekowac,bo te maile do epsotka sa pewnie
        spowodowane jednym z moich postow i odp na priva-sorry M i dzieki za taki temat
        i inicjatywe
        Ja tylko dorzuce,ze goraco polecam ksiazke ORSEAU E.Hetru i J-L Bizeur
        QCM de raisonnement verbal et numérique (tytul fr)1metoda+160pytan z
        odpowiedziami
        Dzis poraz pierwszy do tej ksiazki zagladnelam i....naprawde warto.Ksiazka do
        nabycia w BXL 36 AV DES Gaulois 1040 BXL lub przez net
        • chuck_norrris Re: Jak się przygotować do konkursu - Poradnik 24.09.06, 21:38
          Gość portalu: anbxl napisał(a):

> No to jeszcze mozecie mi podziekowac,bo te maile do epsotka sa pewnie
          > spowodowane jednym z moich postow i odp na priva-sorry M i dzieki za taki
          temat
          >
          > i inicjatywe

Ty NAPRAWDE jestes stuknieta!
          • anbxl Re: Jak się przygotować do konkursu - Poradnik 24.09.06, 21:58
            A ty upierdliwy....Pisz n/t,ale zawsze mozesz omijac moje posty...No chyba,ze
            nie umiesz czytac ze zrozumieniem,albo cierpisz na chorobe psychiczna...
            • chuck_norrris Re: Jak się przygotować do konkursu - Poradnik 24.09.06, 22:12
              Nie Anbxl, ten post nie mial byc obrazliwy ani zlosliwy. To jest po prostu
              stwierdzenie pewnego faktu, a to co napisalas jest dowodem na to.

Moge sie mylic, ale pozwol ocenic innym forumowiczom i nie lec do moderatora z
              placzem, ze ktos cie tam obrazil.
              • Gość: anbxl Re: Jak się przygotować do konkursu - Poradnik IP: *.199-247-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 25.09.06, 07:45
                Forum traktuje à la léger (moj post nt rad-pol zart,pol serio),ale ty tu jestes
                wyjatkowo upierdliwy i to nie tylko jak twierdze....A wiec pisz sobie co
                chcesz,takie tez moje prawo....
        • Gość: nienawidze anbxl no tego juz za wiele IP: *.cec.eu.int 25.09.06, 09:37
          moze cala ludzkosc zachwile zacznie ci dziekowac, ze w ogole stapasz po tej
          ziemi, co? A jak cie ludzie prosili o materialy, to sie wykrecilas sianem,
          twierdzac, ze twoj maz je wyrzucil i to bez twojej wiedzy. Wez juz skoncz.
          Jestes niezle potluczona.
          Cokolwiek sie wydarzy, to tylko dzieki twojemu udzialowi, twojej sile
          sprawczej. No po prostu k...a chodzacy omnibus. I do tego jeszcze bezsczelny.
          I wez sie juz nie odzywaj.
          • Gość: General_Apolinary Re: no tego juz za wiele IP: *.cec.eu.int 25.09.06, 10:13
            Niech kolezanka sie nie denerwuje tylko oceni pewne fakty.

Anbxl od lat prubuje byc EPSEM. Zaliczyla kilka razy po pare miesiecy kontrakty
            interimare a potem i tak jej nie chcieli. (dlaczego to mozna sobie samemu
            odpowiedziec).

Jej najwyzsze aspiracje to i tak tylko stanowisko sekretarskie mimo tego ze ma
            skonczone studia wyzsze.

Te fakty mowia same za siebie. A dodajac jeszcze jakosc jej postow to obraz
            osoby klaruje sie w zupelnosci. Nic dodac nic ujac.
            • Gość: anbxl Re: no tego juz za wiele IP: *.199-247-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 25.09.06, 18:15
              Male sprostowanie-nie od lat,egzamin statutowy na B zdalam dawno temu,ale nie
              umialam udowodnic doswiadczenia-pewnie nie jestem -bylam sama,gdyz pracuje w
              administracji,no ale coz i ty znasz lepiej moj cv,a nawet jezeli zadowala mnie
              praca AST (oczywiscie statutowej)to tobie nic do tego....
              • Gość: General_Apolinary Re: no tego juz za wiele IP: *.cec.eu.int 26.09.06, 09:09
                Pisz co chcesz mi i tak to wisi co ty to bazgrzesz.

Jedno sprostowanie. Zdalas moze preselekcje na B z tym ze zauwaz ze po
                sprawdzeniu dokumentow jest jeszcze do zaliczenia czesc pisemna i egzamin
                ustny. Na pisemnym srednio odpada nastepne 30 procent a na ustnym tez jeszcze
                30 procent. Zdanie preselekcji to jeszcze daleka droga do ZDANIA. A ty jestes
                tak madra ze widocznie sobie z tego sprawy nie zdajesz i pleciesz glupoty ze
                ZDALAS. Ha Ha Ha.

PS: Na EPA dla EU 25 na 25 000 ludnosci tez zdalo jakies 15 000. Tyle ze do
                sprawdzenia dokumentow dopuszczaja 600.
          • Gość: ed Re: no tego juz za wiele IP: 212.190.74.* 25.09.06, 10:22
            norris ma racje. ludzie dziekuja epsotkowi a ta pie.. zeby to jej dziekowac.
            za co? napisz za co ci dziekowac to podziekujemy.
            fenkju epsotek
            • kontraktowiec Re: 25.09.06, 10:46
              Epsotku

dziekujemy CI wujku dobra rada ;)
          • Gość: anbxl Re: no tego juz za wiele IP: *.199-247-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 25.09.06, 18:12
            twoje prawo kogods mnie nienawidziec...A co do testow-juz nie jednej osobie z
            tego forum je osobiscie odbijalam i jutro podam je kolejnej osobie,no ale ty
            przeciez nie musisz o tym wiedziec.Rowniez o tym,ze komus na priva
            poradzilam,zeby zglosic sie o pomoc do Marka.A wiec oszczedz sobie i wcale nie
            bede plakala,ze mnie nienawidzisz....
          • Gość: anbxl Re: no tego juz za wiele IP: *.199-247-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 25.09.06, 18:23
            i jeszcze jedno do twojego nienawidzacego nicka-z info ktore tu podajesz pewnie
            jestes osobka,ktora zyczyla sobie,zebym nie tylko jej odbila testy,ale jeszcze
            wyslala do innego panstwa lub podala przez kogos tam,do ktorego mialam dojechac
            o godzinie ktora ty podalas-hahaaaaaa czasem cos trzeba dac od siebie
    • epsotek Re: Jak się przygotować do konkursu - Poradnik 25.09.06, 12:12
      No nie ma sprawy,

Rzeczywiście mój tekst pisałem z perspektywy konkursu na EPA. I rzeczywiście
      opowiadano mi, że prawnicy czy audytorzy mają nieco bardziej specjalistyczne
      pytanka.

A co do inicjatywy, to rzeczywiście Anbxl poradziła w innym wątku aby się mnie
      spytać o radę w przygotowaniach więc bez wątpienia ma swój pozytywny udział w
      akcji :)

pozdrawiam

Marek
      • chuck_norrris Re: Jak się przygotować do konkursu - Poradnik 25.09.06, 12:20
        Dyplomata ;-)
        • epsotek Re: Jak się przygotować do konkursu - Poradnik 25.09.06, 12:25
          No to nieco mniej dyplomatycznie.

Anbxl pomogła mi dużo i wielokrotnie. W tym wątku jej post był do rzeczy i
          zgodny z faktami (przy okazji podała tytuł książki o której pisałem, a którego
          nie pamiętałem) i trochę mi mi smutno było jak zaraz potem rozpoczęły się
          osobiste wycieczki niezwiązane z wątkiem.

Pozdrawiam Epsotek
          • chuck_norrris Re: Jak się przygotować do konkursu - Poradnik 25.09.06, 12:31
            Z tego co wiem, to kolega dopiero zaczyna? Tak? Wrocimy do tej rozmowy jak
            zaczniesz, i spotkasz sie pare razy z ta "baba". Zobaczymy ile wytrzymasz.

Mala uwaga: ci co ja krytykuja, to wierz mi, naleza do jednych z NAJbardziej
            spokojnych "na rynku" epso.
            • adm-adm bardzo mocno polecam 25.09.06, 12:50
              glossaire/glossary do znalezienia na europa.eu

szczegolnie do odswiezenia wiedzy o UE, przed egzaminem: alfabetycznie
              rozpisane, po kilka linijek na kazdy temat wlasciwie wszystkie hasla dotyczace
              UE- instytucje, polityki, instrumenty....itd

sprawdzone;))

w tym samym miejscu kilkustronicowa sciaga o historii UE- tez b dobra do
              odswiezenia
              • adm-adm here voilà 25.09.06, 12:56
                europa.eu/scadplus/glossary/index_en.htm
                • adm-adm rozprawka 25.09.06, 13:04
                  dodam do tego co juz napisal epsotek, ze rozprawka (pisemne) powinna zawierac
                  jak najwiecej slow kluczowych dla danego tematu....
                  przyklad: piszac o nowoczesnej polityce zarzadzania kadrami, nalezy uzyc slow:
                  selekcja, rownouprawnienie, nie dyskryminacja, etyka, szkolenie, podnoszenie
                  kwalifikacji, itd....
                  krotko mowiac, jak decydujecie sie na jakis temat, to po pierwsze- jak juz
                  pisal epsotek- STRUKTURA, STRUKTURA i jeszcze raz STRUKTURA- ma byc
                  uporzadkowane, czytelne i krotko (lepsze zwiezle 4 strony, ale porzadne i na
                  temat, niz rozwijanie nie zakonczonych mysli przez 9 stron, brzydkim
                  pismem.....) ale z argumentami na dany temat, a po drugie: slowa klucz:))
            • Gość: anbxl Re: Jak się przygotować do konkursu - Poradnik IP: *.199-247-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 25.09.06, 18:20
              Facet babe to moze masz w domu-wspolczuje jej.Ja ciebie nie znam i anbxlWielu
              moich znajomych,a nawet przyjaciol z tego forum poprostu nie chce ci
              odpowiadac,bo twierdza,ze nie warto....A ja ci odpowiem pytaniem-kim ty
              jestes,ze zawsze musisz mnie obrazac i atakowac kompletnie mnie nie
              znajac??????????????Odpowiedz sobie sam...
              • repairman Re: Jak się przygotować do konkursu - Poradnik 25.09.06, 19:57
                Hmm....
                Troche ten watek zmienil kierunek w inna alejke, a mial isc prosto za Epsotkiem
                w strone porad.

Ale zawsze cos komus lezy na duszy i musi "wj...c" swoje piec groszy, dosyc ze
                mam malo czasu na przegladanie forum to jeszcze zasmiecacie tematy swoimi
                postami niezwiazanymi z tematem, otwozcie sobie jakis nowy watek i tam
                wzucajcie swoje zale, kobieta poprostu tylko zaznaczyc chciala ze za jej
                udzialem a tu zaraz post za postem .....

BR

- REPAIRMAN -
                • Gość: chucknorris2 Re: Jak się przygotować do konkursu - Poradnik IP: 87.65.128.* 25.09.06, 20:24
                  Anbxl jest niewatpliwie z Bialegostoku :)))
                  • chuck_norrris Re: Jak się przygotować do konkursu - Poradnik 25.09.06, 20:28
                    Gość portalu: chucknorris2 napisał(a):

> Anbxl jest niewatpliwie z Bialegostoku :)))

Nie obrazaj ludzi z Bialegostoku - z Siemiatycz ;-)

Ale ona pisala, ze zna "Kazia" Marcinkiewicza, wiec chyba jest z Gorzowa Wlkp.

Gorzow Wlkp. PRZEPRASZA za Anbxl!
                  • Gość: WhiteStock Re: Jak się przygotować do konkursu - Poradnik IP: *.dsl.versateladsl.be 25.09.06, 21:14
                    Lepiej byc z Bialegostoku, niz z wiejskiej dziury ktora uwaza sie za miasto (
                    miasto bez przyszlosci ) :D
    • Gość: radecki Re: Jak się przygotować do konkursu - Poradnik IP: *.dyn.luxdsl.pt.lu 25.09.06, 21:16
      dzieki epsotek za wskazowki i szczere checi. tak trzymac!
      • Gość: anbxl Re:do chuck IP: *.199-247-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 25.09.06, 22:49
        Artur daj spokoj oni czyli chuck&CO I tak lepiej wiedza,no i jeszcze na pamiec
        znaja moj zyciorys :-)))A wiec interesuja sie moja osoba i szukaja w kazdym
        poscie gdzie moga aby mi dokopac,ale....szkoda ich czasu i checi,bo mnie to nie
        rusza. To grupka ludzi ktora tym zyje aby komus cos (a to GW,a to Bialystok
        dziura-zawsze cos znajda.....)Ale czy choc raz podzielili sie jakims info????
        M napisze na priva i welcom to Brussels
        Chuck skoro masz w sobie tyle enrgii to....w sklepach juz pierwsze oznaki
        swiat,proponuje abys moze zajal sie jakas charytatywna inicjatywa,chetnie ci
        pomoge :-)))(pisze serio moze zwolasz to swoje energiczne towarzystwo i np
        przygotujecie jakas paczke dla biednej rodziny??
        • tymiankowo zmiana tematu, powrot do topicu 26.09.06, 00:25
          Epsotku i reszto,
          mam pytanie, czy mozecie polecic mi jakies testy do testow werbalnych i
          numerycznych po niemiecku poza strona epso? Dziekuje za wskazowki i pozdrawiam
          cieplutko
    • gruby76 antytypy 26.09.06, 08:31
      dzięki za fajną inicjatywę ...

Może warto uruchomić temat materiałów, które znamy i ich nie polecamy innym. Będąc w Polsce szukałem czegoś w miarę niedawno wydanego o UE. Znalazłem "Kompendium wiedzy o Unii Eropejskiej" Gastler, Witkowski, Witkowska Toruń 2006 - stan prawny na dzień 1 stycznia 2006
      Moim zdaniem książka jest źle napisna a dwa pierwsze błędy merytoryczne mocno podkopują zaufanie do publikacji. Niestety jest ich dużo więcej. Wydaje mi się że książka może spowodować nielichy zamęt w głowach uczących się - odradzam ...
      Bardzo dobre jednak wrażenie robią angielsko języczne publikacje - osobiście polecam te wydane przez palgrave-a

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka