Dodaj do ulubionych

Asystenci EPA/HR - co nowego?

IP: 149.156.14.* 13.10.06, 14:17
Jestem ciekawa ile osób z naszej listy już pracuje w instytucjach? Czy ktoś
jest może przypisany do PE i ma wkrótce rozmowę?

Uderzam do Bxl w przyszlym tygodniu i same niewiadome dotyczące zwłaszcza
interview :-(

No i odwieczne jak się ubrać co by nie być "overdressed", a też nie przegiąc
w drugą stronę do czego mam skłonności;)
Obserwuj wątek
    • koriska Re: Asystenci EPA/HR - co nowego? 13.10.06, 14:50
      melduje sie:)))
      niestety jeszcze nie pracuje, ale tez mam rozmowe w przyszlym tygodniu:)

Co do stroju, to meczylam juz kogos z tego forum, zeby mi doradzil
      (pozdrawiam;))) i konkluzja jest taka, ze ma byc z szacunkiem dla instytucji
      ale bez przesady i zbytniej elegancji:)

Napisz po rozmowie jak bylo.
      • Gość: kapitanica Re: Asystenci EPA/HR - co nowego? IP: *.181-78-194.adsl-static.isp.belgacom.be 13.10.06, 15:04
        bez przesady z tym ubraniem. ja bylam w dosyc alternatywnych szpilkach i sie
        podobalo ;)
        ubrac sie tak, by sie czuc dobrze we wlasnej skorze, to wtedy sukces murowany.
        Powodzenia!
        • koriska Re: Asystenci EPA/HR - co nowego? 13.10.06, 15:06
          kapitanica, Komisja czy PE????
          A szpilki w jakim kolorze???bo moze powinnam zakupic jakies nowe????;)
          • Gość: kapitanica Re: Asystenci EPA/HR - co nowego? IP: *.181-78-194.adsl-static.isp.belgacom.be 13.10.06, 15:13
            KE.
            Szpilki zlote :))) Nie zartuje. Jakos tak wyszlo.
            Mnie sie wydaje, ze i tak szanowny panel skupia sie na tym, co kandydat mowi i
            czy jest komunikatywny i opanowany, etc.
            A raz na jednym interview, do HR wlasnie- ale to byl wakat interimowski- pani
            Head of Recruitment miala mini-jeza, czarne ciuchy z bawelny i spodnie Sindbada
            plus prawie glany do tego.
            Mnie sie mocno wydaje, ze w KE naprawde mozna byc soba, jak ktos chce ;)
            Pozdrawiam
            • dziamdzia Re: Asystenci EPA/HR - co nowego? 13.10.06, 15:23
              Dzięki Kapitanica! To bardzo dobre info :)))
            • koriska Re: Asystenci EPA/HR - co nowego? 13.10.06, 15:25
              oki
              dzieki , tez szpilki to pojelam;))))))

ja mam rozmowe w PE (jak dziamdzia) miejmy nadzieje,ze bedzie pozytywna:)))
      • dziamdzia Re: Asystenci EPA/HR - co nowego? 13.10.06, 15:06
        Dzięki za wskazówki a propos ubioru:-)

Mam nadzieję, że tym razem pogoda w Brukseli mnie nie zaskoczy jak podczas
        ustnych kiedy to elegantsze wdzianko zostało w hotelowej szafie z powodu chłodu
        i deszczu;)

Zastanawiam się tylko czy spodziewać się luźnej rozmowy HRowej czy raczej będą
        mnie egzaminowac z dzialaności PE, co mi się niezbyt uśmiecha...

W każdym razie zdam relację szczegółowo ;)
        • koriska Re: Asystenci EPA/HR - co nowego? 13.10.06, 15:28
          dziamdzia w piatkowe popoludnie trudno bedzie uzyskac jakies informacje;))))),
          tym bardziej dziekujemy kapitanicy;)))))
          • olak73 Re: Asystenci EPA/HR - co nowego? 13.10.06, 17:58
            ja od grudnia zaczynam, ale w KE. Na interview bylam na samym poczatku
            wrzesnia. Potem czekalam 2 tygodnie na oferty i wybralam sobie jedna w DG
            Enterprise. Ode mnie zalezalo kiedy rozpoczne prace wiec moglam sobie dopasowac
            jak chcialam.
            Powodzenia dziewczyny w PE!
            • Gość: koriska Re: Asystenci EPA/HR - co nowego? IP: *.102-65-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 13.10.06, 18:25
              no to mam nadzieje, ze szybko do Ciebie ( i pozostalych szczesliwcow)
              dolaczymy;))

pozdrowienia
              • tralala35 Re: Asystenci EPA/HR - co nowego? 16.10.06, 09:32
                Hej, jestem przypisana do PE, ale niestety glucha cisza i nikt mnie nigdzie nie
                zaprasza. Jestem ciekawa jakie sa atuty osob juz zapraszonych na interview. Mam
                wrazenie, ze, chociaz pracuje w miedzynarodowej instytucji, u mnie przeszkoda
                jest nieznajomosc francuskiego. Poza tym w PE raczej wybor nie az tak duzy jak
                w KE. Co myslicie?
                • Gość: ja Re: Asystenci EPA/HR - co nowego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 12:09
                  nie przejmuj sie tak tym francuskim, u mnie francuski, a ofert 0
                  a za to nie mam dosw w instytucjach/urzedach
                  zaczynam podejrzewac dyskryminacje ze wzledu na wiek, bo mam juz 30+
                  • Gość: koriska Re: Asystenci EPA/HR - co nowego? IP: *.215-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 16.10.06, 12:21
                    ..nie no ja tez jestem 30+ ;)))))
                    • ta.na.re Re: Asystenci EPA/HR - co nowego? 16.10.06, 12:40
                      U mnie zero odzewu, nawet nie mam żadnego przypisania, a francuski owszem znam,
                      angielski też i nic, chyba ten konkurs to pic na wodę fotomontaż :(((
                      A tak a propos wieku, to akurat z tego konkursu ludzie to powinni być po
                      trzydziestce, wymagali ileś tam lat doświadczenia po skończeniu edukacji, i
                      gdzie jak gdzie ale dyskryminacja ze jakiekolwiek powodu w instytucjach
                      unijnych jest niedopuszczalna!!!
                      • tralala35 Re: Asystenci EPA/HR - co nowego? 16.10.06, 13:16
                        Hej, jak to nie masz przypisania? Pytalas EPSO? Ja we wrzesniu napisalam do
                        nich, zaniepokojona ta cisza, z pytaniem o status konkursu i odpisali mi, ze
                        moje papiery pojechaly do EP i stamtad mam sie spodziewac ewentualnego
                        zaproszenia na interview.
                        • ta.na.re Re: Asystenci EPA/HR - co nowego? 16.10.06, 13:43
                          tak pisałam, z epso odpisali, że jeszcze nigdzie mnie nie przypisali, żeby
                          dowiedzieć się za miesiąc i że lista jest ważna do końca przyszłego roku, po
                          prostu nikt mnie nie chce :(((
                          • Gość: 0ceane to tak jak u mnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 13:49
                            tez nikt mnie nie chce, nawet nie raczyli mi odpisac w spr przypisania (4
                            emaile wyslalam)
                            • tralala35 Re: to tak jak u mnie 16.10.06, 14:27
                              Tak sobie mysle, ze to moze i dobrze, ze Was nie przypisali. Jeszcze nic
                              straconego. Mnie przypisali do PE, a bardzo chcialam do Komisji. I teraz, jak
                              pisalam wyzej, nie ma w czym wybierac. A "odkrecic" takie przypisanie ponoc
                              bardzo trudno. A lobbujecie? Ja probowalam wysylac CV na rozne wakaty - tak mi
                              radzono na tym forum. Kurcze, oni tego nawet nie czytaja! Przewaznie
                              odpowiadali, zeby zglosic sie do EPSO i zdac egzamin:)
                              • freix Re: to tak jak u mnie 16.10.06, 15:25
                                miałem dokładnie to samo... :-) Z jednej z DG Komisji Europejskiej na wysłaną
                                przeze mnie aplikację (w której podałem, jakiego konkursu jestem laureatem
                                etc.) przysłali mi niezwykle odkrywczą informację o tym, że w sprawie egzaminów
                                należy zgłaszać się do EPSO! Ale najlepsze jest to, że po jakimś czasie
                                dostałem "recall" tej informacji (czyli jednak ktoś w końcu się połapał, że
                                głupoty napisali, co oznacza, że czasem jednak to i owo czytają ;-))) A potem
                                już z ich strony na dobre zapadła głucha cisza...

A na temat historii sławetnych "przypisań do instytucji" to książkę można by
                                napisać.
                                • ta.na.re Re: to tak jak u mnie 16.10.06, 15:50
                                  freix a Ty gdzie jesteś przypisany? i jaką masz teorię na temat przypisań?
                                  dostałeś już jakąś propozycję? o co napisali w "recall" że nie mają etatów?
                                  Oceane, to dziwne że Ci nie odpisali gdzie jesteś przypisana, epso odpisuje z
                                  reguły bardzo szybko, w ciągu dnia, na dobrego maila pisałaś?
                                  • Gość: koriska Re: to tak jak u mnie IP: *.215-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 16.10.06, 15:53
                                    oceane napisz do nich jeszcze raz!!! cos Ci musza odpisac!!powolaj sie na
                                    wczesniej wyslane maile.
                                    • Gość: lipa Re: to tak jak u mnie IP: *.76-246-81.adsl-static.isp.belgacom.be 16.10.06, 17:14
                                      No to przypisanych do EP nie pociesze. Rekrutacja bedzie tam b.powolna a jesli
                                      cos sie ruszy to moze od stycznia, bo do konca roku DGsy czekaja na wyniki
                                      swojego wewnetrznego konkursu na AST (sic!). Poza tym w grudniu beda juz takze
                                      wyniki z konkursu na AST EU25. Zreszta podobno Polakow i tak juz maja za duzo
                                      (choc nie wiem jakim cudem, bo to pierwszy konkurs na ta kategorie dla EU10).
                                      Sytuacja patowa. Moze EPSY z EP podpytaja sie u siebie, bo sprawa robi sie
                                      zdecydowanie nietransparentna!!!! mczapl, please?!
                                      • Gość: ciekawy Re: to tak jak u mnie IP: *.aster.pl 16.10.06, 19:50
                                        Jaka rekrutacja wewnętrzna? na kontraktowych? inne instytucje też taką
                                        rekrutację wewnątrzną prowadzą? wyniki konkursu dla AST EU25? już? tak szybko?
                                        ale podobno nowe kraje mają pierwszeństwo? czy to informacja nieprawdziwa?
                                        eeech po co te konkursy jak nie ma wakatów? żeby epso miało co robić? to nie
                                        fair
                                        • Gość: lipa Re: to tak jak u mnie IP: *.76-246-81.adsl-static.isp.belgacom.be 17.10.06, 10:36
                                          Parlament przeprowadzil swoj wlasny egzamin wewnetrzny, by obecnych tempow
                                          przemianowac na urzednikow. Wyniki pod koniec roku. Ustne na AST3 EU25 koncza
                                          sie w grudniu wiec w styczniu mozna oczekiwac wynikow. A ze za duzo juz Polakow
                                          w Parlamencie to juz info z HRow w EP. Niby EU10 ma priorytet w instytucjach
                                          ale jak nie jestes do konkretnej przydzielony, to mozesz zostac w zawieszeniu
                                          conajmniej do polowy nastepnego roku. Couragé!
                                          • Gość: freix Re: to tak jak u mnie IP: *.234-243-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 17.10.06, 11:07
                                            Niby "za dużo Polaków pracuje już w Parlamencie", ale jakoś to nie
                                            przeszkodziło szanownym HR-owcom z PE w wyniku międzyinstytucjonalnych
                                            uzgodnień zarezerwować kolejnych...

Logika? A czy ktoś tu mówił, że ma być logicznie ;-)
                                            • ta.na.re Re: to tak jak u mnie 17.10.06, 11:47
                                              czyli nie ma co się nastawiać na zatrudnienie w instytucjach, pozostaje tylko
                                              wątpliwa satysfakcja ze zdanego konkursu
                                              czy ktoś wie na jakiej podstawie danego kandydata przypisują do tej a nie innej
                                              instytucji? czy jak ktoś do tej pory nie ma przypisania to już go nigdzie nie
                                              przypiszą?
                                              • Gość: lipa Re: to tak jak u mnie IP: *.76-246-81.adsl-static.isp.belgacom.be 17.10.06, 12:07
                                                Trzeba mimo wszystko cierpliwie lobbowac. Polityka rekrutacyjna instytucji jest
                                                tak niekonsekwetna i metna, ze nigdy nie wiadomo. Przypisy to wielka ruletka.
                                                Po tym jak instytucje wytypuja tych laureatow, ktorych chca zatrzymac, bo sa
                                                juz w ich DG jako tempy, reszte dziela na oko miedzy Instytucje; z tym ze
                                                Parlament i Rada maja priorytet w wyborze i z reguly biora tych z wyzszych
                                                merit grup.
                                                Nie wiem czy kiedykolwiek sie polapia, ze to centralne planowanie jest totalnie
                                                nieefektywne i czesto bardzo frustrujace dla kandydatow.
                                                • byly_eurokrata Re: to tak jak u mnie 17.10.06, 12:35
                                                  lipa, generalnie bardzo dobrze podsumowalas caly mechanizm, co do zdania:

"Nie wiem czy kiedykolwiek sie polapia, ze to centralne planowanie jest totalnie
                                                  nieefektywne i czesto bardzo frustrujace dla kandydatow."

- ja sie obowiam, ze wszyscy lapia, ale nikogo to nie interesuje.
                                                  • koriska do lipy 17.10.06, 12:43
                                                    lipa to moze podpowiesz tym "szczesliwcom" ktorzy jednak maja rozmowe w PE jak
                                                    sie do niej przygotowac.....zeby jednak przelamac ta zla passe;))
                                                  • Gość: lipa Re: do lipy IP: *.76-246-81.adsl-static.isp.belgacom.be 17.10.06, 18:28
                                                    Jesli juz sie zostalo wezwanym do niedostepnego EP, to trzeba byc dobrej mysli
                                                    i na luzie podejsc do sprawy. Troche podczytac o specyfice DG i znalezc punkty
                                                    w swoim CV, ktore moga byc relewantne. Mam nadzieje, ze masz wiecej niz jeden
                                                    interview...
                                                    Powodzenia!!
                                                  • koriska Re: do lipy 17.10.06, 20:26
                                                    ...mam jedno ....ale mam nadzieje, ze wlasnie to wlasciwe;)))))dzieki za rady
                                                    ^pzdrawiam
                                                  • Gość: ciekawy Re: do lipy IP: *.aster.pl 19.10.06, 21:17
                                                    i nadal martwa cisza u laureatów konkursu? wygląda na to że ze 2 osoby dostały
                                                    ofertę a reszta niepotrzebna .... to jest najdłuższa rekrutacja nowoczesnej
                                                    europy aha i jeszcze wcale nie wiadomo czy to wieloletnie czekanie będzie ze
                                                    skutkiem pozytywnym .... szkoda gadać .... nadaje się to do prasy
                                                  • Gość: freix po interview IP: 88.147.13.* 21.10.06, 09:49
                                                    No i jak tam, dziewczyny, po Waszych interview w PE? (mam nadzieję, że nie
                                                    zaniemówiłyście... z zachwytu ;-))
                                                  • Gość: koriska Re: po interview IP: *.222-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 21.10.06, 10:38
                                                    ....dobrze, ze po swojej wypowiedzi "pusciles oko" bo pomyslalbym, ze zlosliwy
                                                    jestes i zle nam zyczysz..majac nadzieje, ze nie jestesmy zachwycone;)))))
                                                    Otoz byla to faktycznie rozmowa, najpierw poproszono mnie, zebym przedstawila
                                                    swoj "dorobek zawodowy" ;)) a potem zadano mi kilka pytan odnosnie pracy( ale
                                                    nie byly to w zaden sposob pytania zlosliwe czy podchwytliwe) ot poprostu
                                                    doinformujace.Potem przedstawiono mi ewentualne zadania na stanowisku i
                                                    przyblizono specyfike unitu, zapytano sie o moja dyspozycyjnosc i tyle.....a
                                                    potem to juz naprawde tylko luzna rozmowa o zyciu, brukseli i ..dzieciach:)))
                                                    Acha i powiedziano mi, ze odpowiedzi mam sie spodziewac za.....trzy-cztrey
                                                    tygodnie:) Wiec dalej i znowu czekam!!!!!!! Brrrr tego nie lubie;)))))

Pozdrawiam i zycze by do reszty laureatow tez zaczeli sie odzywac:)
                                                  • Gość: freix Re: po interview IP: 88.147.13.* 21.10.06, 11:27
                                                    Ależ życzę Wam jak najlepiej! W końcu jedziemy na tym samym wózku.
                                                    Mam nadzieję, że i reszta naszego epsiego towarzystwa zostanie wkrótce
                                                    zaproszona przed oblicze wysokiej komisji rekrutacyjnej :-)

Koriska, Dziamdzia dzięki za Wasze wrażenia "po"! Trzymajcie się i... do
                                                    zobaczenia "w twierdzy" ;-))
                                                  • koriska Re: po interview 21.10.06, 11:32
                                                    My tez mamy taka nadzieje:))) Ale jak widac nikt nie wie tak do konca jakimi
                                                    prawami sie to rzadzi:((( I jakie sa te zasady rekrutacji do "twierdzy".

Jedno jest pewne....to twierzda.ja oczywiscie mimo wytlumaczenia jak i gdzie
                                                    trafic, oczywiscie sie ....zgubilam:(((( szczesliwie mialam wystarczajaco duzo
                                                    czasu i udalo mi sie nigdzie nie spoznic;)))
                                                    Brukselski budynek PE robi faktycznie niesamowite wrazenie ale mnie jego ogrom
                                                    przerazil;)))
                                                  • dziamdzia Re: po interview 21.10.06, 10:53

Interview przebiegało w bardzo przyjaznej atmosferze - 3 osobowa komisja z góry
                                                    uprzedziła, ze to nie kolejny egzmin, bo te już zdalam, ale rozmowa która słuzy
                                                    temu żeby mnie lepiej poznać :-)

Rozmowa głownie po angielsku, ale tez sprawdzali tez znajomośc franc. (mój drugi
                                                    język), pytania o motywację, dotyczące CV, dlaczego chcialabym u nich pracować i
                                                    tego typu HRowe klimaty ;) Opisano mi z grubsza jak wygladałaby moja praca, czym
                                                    zajmuje się dział i jakie są zarobki, dodatki itp.

W każdym razie na pewno było sympatyczniej niż na egzaminie ustnym, po którym
                                                    miałam dość mieszane uczucia...

Teraz muszę się uzbroic w cierpliwość bo na wyniki trzeba czekac 3-4 tygodnie :(((
                                                    Wszystko dlatego, że najpierw muszą miec wyniki badan lekarskich :((( Niestety
                                                    cierpliwosć nie jest moją mocną stroną, heh.

• koriska Re: po interview 21.10.06, 11:04
                                                    ..wlasnie przypomnialo mi sie ,ze w moim przypadku rozmowa tez byla w dwoch
                                                    jezykach. generalnie po francusku, ale w pewnym momencie jedna z pan przeszla
                                                    na angielski i z usmiechem poinformowala mnie, ze poniewaz mam ten jezyk pisany
                                                    w CV wiec chciala rowniez w nim porozmawiac.
                                                    Mozna powiedziec, ze klimat spotkania jest bardzo , ale to bardzo mily!!!!! i
                                                    moje odczucia sa podobne jak dziamdzi:)))
                                                    Teraz nie pozostaje nam nic innego jak ponownie uzbroic sie w cierpliwosc i
                                                    trzymajac kciuki ..czekac::::))))

• Gość: lipa Re: Asystenci EPA/HR - co nowego? IP: *.76-246-81.adsl-static.isp.belgacom.be 21.10.06, 20:05
      No jesli zapraszaja Was na medicala to brzmi to juz dobrze :)
      Pozdrawiam!
      • Gość: dziamdzia Re: Asystenci EPA/HR - co nowego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.06, 20:44
        Lipa, obyś miał(a) rację :-)) Medical był przed interview, pewnie po to by w
        razie czego ponownie nas nie ściągać do Brukseli...

Natomiast dobrym znakiem jest to, że najprawdopodobniej jedyną kandydatką na to
        stanowisko :-))
        Czy taka jest polityka rekrutacyjna PE - że w oparciu o CV zapraszają jedną
        osobę, której kwalifikacje najbardziej pasują?

pozdrawiam serdecznie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka