zambulis 25.10.06, 09:06 Porownywalne, czy ktores z miast jest wyraznie drozsze ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
byly_eurokrata Re: sa n/t 25.10.06, 09:27 no chyba LUX jest jednak troche drozszy jesli chodzi o czynsze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pav Re: sa n/t IP: *.16-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 25.10.06, 09:28 drozszy jesli chodzi o kupno tez. Zapytaj sie ilu epsuff ma wlasne domki w Luxie Odpowiedz Link Zgłoś
zambulis Re: koszty zycia w Brukseli i Luksemburgu 25.10.06, 10:20 a moze ktos sprawdzic jaki jest aktualnie coefficient pensji w obu miastach ? Bruksela zdaje sie jes zawsze 100 % ? Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: koszty zycia w Brukseli i Luksemburgu 25.10.06, 10:44 brux i lux ten sam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domek w LUX Re: koszty zycia w Brukseli i Luksemburgu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 10:50 Jestem bardzo zainteresowany czy na A w Luksemburgu, przy niepracujacej malzonce mozna kupic (wybudowac) domek, moze byc nawet 50km pod miastem Luxembourg. Czy rzeczywiscie malo epsow ma domki w panstwie Luksemburg? Wiekszosc kupila mieszkania w samym miescie? Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: koszty zycia w Brukseli i Luksemburgu 25.10.06, 10:55 ja bym to generalnie porownal do pytania: czy osoba zarabiajaca w Polsce 4 tys. zlotych netto przy niepracujacej malzonce moze kupic (wybudowac) domek w Warszawie, moze byc nawet poza miastem do 50 km. Jedni odpowiedza, ze niemozliwe, drudzy ze jak najbardziej. Latwe to nie bedzie. Ale jest osobne forum LUX, spytaj sie moze tam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madrala Re: koszty zycia w Brukseli i Luksemburgu IP: *.cec.eu.int 25.10.06, 11:11 50 km od miasta lux? ale w ktora strone? bo to chyba juz w niemczech, a moze w blx, a moze we francyji? W miescie jest cholernie drogo, ale na wsi, od 15 km zaczynaja spadac. Nie sa to wciaz ceny niskie, ale mozna kupic. I spoko dla goscia na A. Nawet jak zona mu gotuje i bawi dzieci. Nawet C moze sobie na ten luksus pozwolic :) Mysle, Pav, zebys sie zdziwil. A ty byly, wciaz to samo. W Polsce tyle nie mieszkal a porownuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pav Re: koszty zycia w Brukseli i Luksemburgu IP: *.16-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 25.10.06, 11:16 cieszmy mnie informacja, ze kupisz dom w luxie majac jedna osoba pracujaca na cala rodzine. Dziwi mnie tylko czemu epsy luxanskie tak sie nie dziela swoim szczesciem ! kupilme znow nowy dom ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bogacz Re: koszty zycia w Brukseli i Luksemburgu IP: 129.35.231.* 25.10.06, 12:06 Bo nie sa glupkami i zachowuja to co maja tylko dla siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pav Re: koszty zycia w Brukseli i Luksemburgu IP: *.16-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 25.10.06, 12:09 no tak ta dyskrecja, godna lordow. Zapomnialem ze az tak tanio w luxie sie placi za dom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: posiadacz domu w L Re: koszty zycia w Brukseli i Luksemburgu IP: *.dyn.luxdsl.pt.lu 25.10.06, 15:47 Co ty chcesz znowu w tej dyskusji udowodnic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pav Re: koszty zycia w Brukseli i Luksemburgu IP: *.196-200-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 25.10.06, 16:49 lepiej powiedz mi ile procentowo epsow c z rodzina niepracujaca ma najmniej 1 dom w luxie? a ilu a? tak z ciekawosci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: posiadacz Re: koszty zycia w Brukseli i Luksemburgu IP: *.dyn.luxdsl.pt.lu 25.10.06, 16:59 chyba w temacie nie bylo mowy o epsach, tylko tak generalnie porownanie Brukseli do Luksemburga, a ty zanalazles cos czego mozesz sie znowu czepnac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pavju Re: koszty zycia w Brukseli i Luksemburgu IP: *.196-200-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 25.10.06, 17:16 wtracasz sie do dyskucji, gdzie pytanie nie bylo do ciebie. ale dobry czlek jestem i odpowiem - czesc kosztow zycia to takze koszty domow i bylo pytanie na temat mozliwosci kupna domu przez epsa A z niepracujacym wspolmalzonkiem. doszlo do kolegi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bogacz Re: koszty zycia w Brukseli i Luksemburgu IP: 129.35.231.* 25.10.06, 17:21 Ja znam co najmniej 5 osob co maja dom lub sa w trakcie finalizacji kupna. Z tego 2 sa na C. I w kazdej tej rodzinie pracuje TYLKO jedna osoba. I co szczena opadla? Odpowiedz Link Zgłoś
ma_wi99 Re: koszty zycia w Brukseli i Luksemburgu 25.10.06, 17:30 Chlopaki, wyluzujta! Na pawia nie ma lekarstwa. Jak sie przy... do jakiegos watku, to niestety ciemna mogila. To jest naprawde wszystko jedno czy bedziecie mu pisac o swoich doswiadczeniach, czy o batalionach EPSO-kolegow z domkami w Luxie. Mozecie sie podpisywac domenami z luxdsl-a czy tele2.lu – pavju i tak wie lepiej od was. I niech tak zostanie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pavju oo mawi sie podpisal IP: *.196-200-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 25.10.06, 18:12 no nie czolowy mieszkaniez luxa nie boi sie podpisywac ! szacuneczek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mczapl warning IP: 212.190.74.* 25.10.06, 18:53 Pax vobiscum i nie rzucajcie wiecej w siebie lopatkami. Piaskownicy starczy dla kazdego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pavju bedzie o harcerstwie IP: *.196-200-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 25.10.06, 20:52 www.forum.zhp.pl/viewtopic.php?pid=7770 z forum ZHP wynika ze druzyna harcerks czy zuchowa to min 16 osob. % to ew moze byc zastep. I tu rozumiem mawiego - to nie chodzilo o bataliony epsuff kamnienicznikow tylko o zastepy ! a konkretnie 1 (slownie) zastep zuchow, ktorzy sie odwazyli. Czuj Czuj Czuwaj ! Odpowiedz Link Zgłoś
do.ki Re: koszty zycia w Brukseli i Luksemburgu 25.10.06, 19:06 ma_wi99 napisał: > Chlopaki, wyluzujta! > > Na pawia nie ma lekarstwa. Jak sie przy... do jakiegos watku, to niestety ciemn > a > mogila. To jest naprawde wszystko jedno czy bedziecie mu pisac o swoich > doswiadczeniach, czy o batalionach EPSO-kolegow z domkami w Luxie. ma_wi, ty sam wyluzuj? Po pierwsze, batalionow epsow z domkami nie znajdziesz, bo ich nie ma. I paw ma racje, az tak tanio to w luxie nie jest. Postawil proste pytanie, nie raczyles odpowiedziec, tylko sie zaslaniasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek z puszczy Re: koszty zycia w Brukseli i Luksemburgu IP: *.cust.tele2.lu 25.10.06, 19:30 A ty to wiesz bo tu byles, widziales czy "tak zakladasz?" Moze napiszcie panowie cos "na faktach" a nie na domyslach i to wlasnych, ktore sa niskich lotow. Odpowiedz Link Zgłoś
do.ki Re: koszty zycia w Brukseli i Luksemburgu 25.10.06, 19:41 > A ty to wiesz bo tu byles, widziales czy "tak zakladasz?" Nawet w tym watku jest dosc danych, by nie zakladac, tylko wyrobic sobie jakies zdanie, nie? "W miescie 50m2 kosztuje od 300 lub 400tys+ i masz huk i halas. lepiej kupic poza ale z tymi 50 przesadzasz, no chyba ze na polnoc ale wtedy dojazd ci zajmie dwie godziny chyba. sukaj na wschod od miasta. za 350-450 masz ladne 120m2 i kilka, kilkanascie arow ziemii." To prawda czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
szymbi Re: koszty zycia w Brukseli i Luksemburgu 25.10.06, 20:47 do.ki napisał: > za 350-450 masz ladne 120m2 i kilka, kilkanascie arow ziemii." > > To prawda czy nie? Według mnie absolutnie nie. Szukałem czegoś takiego właśnie i cena za takie coś to co najmniej 600 tys. euro, a jakość takase. Szczegolnie droga jest ziemia, wiec kilkanascie arów to duży majątek. Za podana cene mozna kupic taki dom, ale na 2,5 ara ziemi. Dzialki budowlane 15km od miasta to min. 50 tys. euro za ar. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pavju kolego szymbi uwazajcie ;) IP: *.196-200-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 25.10.06, 20:50 bo mowiac takei bezzecenstwa przeczysz "batalionom" i sprzyjasz wstecznym pogladom pawioskiego ;) Odpowiedz Link Zgłoś
szymbi Re: kolego szymbi uwazajcie ;) 25.10.06, 21:01 Ja bynajmniej nie wspieram Twojego zdania. Piszę, że dużo osób po zakończeniu okresu próbnego myśli o zakupie własnego M. A że nieruchomości w Luxie drogie, to z osób mi znajomych albo kupują mieszkania, albo kupują domy nieco dalej od miasta, albo kupują/budują w Niemczech. Ale chcą i udaje im się przejść na swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PaVue Re: kolego szymbi uwazajcie ;) IP: *.196-200-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 25.10.06, 21:04 spoko, lubie cie mimo zes z Poznania ;) ja tylko sie drocze - bo to co robisz mowisz podajac proste numerki co przekonuje. Oczywiscie, ze kupno wlasnego lepsze niz placenie tyle, ze dyskusja byla o domach w Lux nie o panstwach osciennych ;) Pozdro PD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szymbi Re: kolego szymbi uwazajcie ;) IP: *.cust.tele2.lu 25.10.06, 21:09 > spoko, lubie cie mimo zes z Poznania ;) Kolejorz!!! :) > ja tylko sie drocze - bo to co robisz mowisz podajac proste numerki co > przekonuje. Ja tam sie w pyskówki łatwo nie wciągam. Albo omijam, albo wchodzę z konkretem. > Oczywiscie, ze kupno wlasnego lepsze niz placenie tyle, ze dyskusja > byla o domach w Lux nie o panstwach osciennych ;) Raczej dyskusja była o tym, na co sobie może pozwolić eps w Luxie i Bruxie. I niestety pod względem mieszkaniowym (koszty czynszu lub zakupu) w Luxie jest ciężej. Ale za to przyjemniej się mieszka. No i zawsze jest opcja mieszkania w państwie ościennym, gdzie ceny są 2-3 razy niższe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PaVue Re: kolego szymbi uwazajcie ;) IP: *.196-200-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 25.10.06, 21:17 > > spoko, lubie cie mimo zes z Poznania ;) > > Kolejorz!!! :) kazdy z dymbca to przestympca ;) > I > niestety pod względem mieszkaniowym (koszty czynszu lub zakupu) w Luxie jest > ciężej. Ale za to przyjemniej się mieszka. to juz odczucie nie konkret ;D > No i zawsze jest opcja mieszkania w państwie ościennym, gdzie ceny są 2-3 razy niższe. > slusznie i znow wychodzi: dom w Belgie czy Duitslandzie a potem codziennie eps spiewa "emigorwalem z ramion twych nad ranem" no i odklada na toyote piekna ze az strach ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiunia Re: koszty zycia w Brukseli i Luksemburgu IP: *.dyn.luxdsl.pt.lu 25.10.06, 21:28 > To prawda czy nie? Niedokonca. O ile z pierwsza czescia wypowiedzi moge sie zgodzic, o tyle z druga "za 350-450 masz ladne 120m2 i kilka, kilkanascie arow ziemii." - wcale! Jesli juz znajdzie sie jakas chalupe w Luxie w tej cenie, to po pierwsze bedzie to zapewnie gdzies na zupelnym odludziu (czytaj daleko od miasta i miejsca pracy), a po drugie - jesli bedzie troche blizej - to napewno bedzie sie to nadawalo do porzadnego remontu, przez co koszt domu odpowiednio wzrosnie. Paw sie czepia, bo bez tego to ani rusz;), ale ja tez musze mu przyznac racje jesli chodzi o cyferki, bo nawet najtanszy dom czyli 350-400.000 = kredyt przynajmniej 20 letni w wysokosci 2-3 tys. miesiecznie. Co pozostaje wiec na zycie? Hm... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pavju OT cuda wjanki IP: *.196-200-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 25.10.06, 21:41 asiunia - heh mowiac o oszczednosciach w swietle dyskusji z bylym o tanim zarciu w Pl. w Zabce noca w duzym miescie dostalem co co wygladalo jak ser zolty. ale po przeczytaniu w domu bylo napisane jak wol: wyrob mleczno-tluszczowy -> do tego chleb z tesco i toszke delmy i nawet jak zarabiasz tyle co kretyt w zasadzie wystarczy ;) natomiast dzis w Belgii kupilem: sok ze sliwek (suszonych) prawda, ze Belgia potrafi zaskoczyc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiunia Re: OT cuda wjanki IP: *.dyn.luxdsl.pt.lu 25.10.06, 22:50 Paffcio, nie o serach tu gadamy... Jak chcesz o zywnosci, to otworz nowy watek i koniecznie podziel sie informacja gdzie wkoncu w Wawie kupie to foie gras! Obiecales przeciez, ze znajdziesz odpowiedni adres, nes pa ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PaVue Nocom Re: OT cuda wjanki IP: *.196-200-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 25.10.06, 23:16 ok ok przyznam bez bicia nie mialem czasu na wielki karfury, stolowalem sie po kanjpach i w domu. bylem 3 razy w nocnym ale to na inny watek ;) A co do kosztow - w zasadzie wszystko powiedziano - numerki nie klamia. EPS nie eps kredytu ponizej % ECB nie dostanie bo nie. Wiec jak pisalas ty + szymbi - dlatego wtracilem o serkach ktore nie sa serkami ;D Odpowiedz Link Zgłoś
b_a_l_b_i_n_k_a Re: OT cuda wjanki 26.10.06, 10:18 Foie Gras jest w Almie w Promenadzie na Ostrobramskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiunia Re: OT cuda wjanki IP: *.dyn.luxdsl.pt.lu 26.10.06, 11:01 Dzieki, dobrze wiedziec:) Chciaz wcale nie jest to az takie wazne, po prostu chcialam pafcivi mala szpile wsadzic, on wie za co ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pavju Re: koszty zycia w Brukseli i Luksemburgu IP: *.196-200-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 25.10.06, 18:11 mowimy o domach w luxie czy poza luxem? szczena nie opadla wprost przeciwnie szacuneczek ze 3k ero na rodzine wystarczaja na spalte 2k euro rat i zycie na poziomie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: koszty zycia w Brukseli i Luksemburgu 25.10.06, 11:26 > A ty byly, wciaz to samo. W Polsce tyle nie mieszkal a porownuje. ja mieszkalem w polsce do polowy 2004 roku, wiec chyba az tak dawno to nie jest. I sam chcialem najpierw kupic mieszkanie, ale doszedlem do wniosku, ze jednak nie ma to sensu. Sa roznie strategie: jedni biora kredyt na 30 lat, inni uwazaja ze kredyt mozna brac na gore 15, bo po 30 latach splacania ten domek bedzie kosztowal 2razy wiecej niz cena pierwotna. Rozne kalkulacje. I roznie ludzie zyja. Niektore epsy siedza w lokalu przez 2 godziny przy jednej coli, bo sa oszczedne, inne kupuja sobie samochody, jezdza na urlopy itd. Wiec troche pokory, bo z kasetki na drobne wydatki tego domku w LUXie nie kupisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bogacz do domek w lux IP: 129.35.231.* 25.10.06, 14:16 W miescie 50m2 kosztuje od 300 lub 400tys+ i masz huk i halas. lepiej kupic poza ale z tymi 50 przesadzasz, no chyba ze na polnoc ale wtedy dojazd ci zajmie dwie godziny chyba. sukaj na wschod od miasta. za 350-450 masz ladne 120m2 i kilka, kilkanascie arow ziemii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: do domek w lux IP: *.dyn.luxdsl.pt.lu 25.10.06, 19:33 Tak naprawde z nowych panstw bardzo malo osob zdecydowalo sie na kupno domu/mieszkania. Malo kto jest pewien, ze zostanie tu na cale zycie. Mimo statusu epsa, niewielu chce sie od razu po okresie probnym pakowac w wieloletni kredyt, nie majac pewnosci, czy dlugo tu zostanie (czesc mysli o przeniesieniu sie do Bxl, czesc o powrocie do PL poo kilku latach). Ja sie raczej spotkalam z inna tendencja. Znam wiecej epsow, ktore kupily mieszkania w PL. Zreszta, kto by sie od razu po przyjezdzie tutaj decydowal na taki kredyt, nie majac rozeznania w rynku? Mysle, ze wiekszosc dopiero stoi przed wyborem mieszkania/domu. Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: do domek w lux 25.10.06, 20:19 Gość portalu: a napisał(a): > Tak naprawde z nowych panstw bardzo malo osob zdecydowalo sie na kupno > domu/mieszkania... To chyba pierwszy sensowny glos w tej dyskusji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szymbi Re: do domek w lux IP: *.cust.tele2.lu 25.10.06, 20:43 Bardzo wiele osób, które znam myśli obecnie o kupnie/budowie domu czy kupnie mieszkania. Niektórzy już to zrobili. Są to ludzie już po okresie próbnym, którzy widzą, że płacenie takich czynszów (dużo wyższych niż w Brukseli) się na dłuższą metę nie opłaca. Osoby te szukają, ale rynek jest tu trudny - mała podaż, wysokie ceny. Sporo osób myśli o zakupie czegoś (domu, działki budowlanej) po niemieckiej stronie granicy. Sam do nich należę. 40 km dojazdu autostradą, 35-40 min w godzinach szczytu. Nie chciałem brać kredytu na 30 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: do domek w lux IP: *.dyn.luxdsl.pt.lu 25.10.06, 22:10 Szczerze mowiac, ja znam moze ze 2 osoby, ktore na cos sie zdecydowaly i aktywnie szukaja... Kilka osob prowadzi rekonesans ;-) Ale gruba przesada wydaje mi sie mowienie, ze wiekszosc kupuje dom/dzialke/mieszkanie. Sadze, ze to raczej dalekosiezne plany. Od slow do czynow daleko ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: do domek w lux 25.10.06, 22:16 ja z drugiej strony tak troche z socjoligcznego zaciecia obserwuje osoby, ktore mowia, ze moze za kilka lat wroca do kraju i rzuca prace unijna. Za kilka lat w Polsce nadal nie bedzie sie miec takich etatow (specjalnie pisze etatow a nie pracy, zeby sie off-topicowa dyskusja z Pawciem nie wywiazala....), a jak ktos sie przyzwyczai do wygodnego zycia, to odzwyczaic jest sie potem trudno. Ten fenomen jest znany w Niemczech na przykladzie gastarbeiterow, ktorzy 20 lat "wracali" za 3-4 lata, najpozniej za 5. Cale zycie przezyli na walizkach oszczedzajac na cos, czego nigdy nie urzeczywistnili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: do domek w lux IP: *.dyn.luxdsl.pt.lu 25.10.06, 22:23 Historia lubi sie powtarzac ;-) A poza tym czesc epsow tez lubi korzystac z zycia, podrozowac, itp. Nielatwo zdecydowac sie na tak wielki kredyt, bo wiaze sie on z ogromnymi wyrzeczeniami, ktorych nikt nie lubi. Tym bardziej, ze wiekszosc epsow to single, wiec kto wie, co sie jeszcze moze zdarzyc... Latwiej planowac przyszlosc, majac w miare stabilna sytuacje ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szymbi Re: do domek w lux IP: *.cust.tele2.lu 25.10.06, 23:25 Droga/i "a", ależ ja nie napisałem, że "większość" ludzi, a "bardzo wiele". TO oczywiście pojęcie względne, ale podtrzymuję, z wieloma osobami w ostatnim czasie rozmawiam na te tematy. I tak w ten sam deseń, protestuję przeciwko frazie "większość epsów to single". Może tak, może nie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: do domek w lux IP: *.dyn.luxdsl.pt.lu 25.10.06, 23:53 ok, precyzuje: wiekszosc epsow z nowych panstw, ktorych ja znam ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pavju Re: do domek w lux IP: *.196-200-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 25.10.06, 20:44 w luxie to peno nie tylko z nowych - to kwestia mania lub nie mania kasy. Jesli klitka 50m2 (to nie dom tylko "studio" ) kosztuje 400k Euro to kredycik ok 2k mies. To policz ile zarabia a5 (o c nie wspomne) i majacy na utrzymaniu rodzine. Starczy na kromki z dlema jak sie kupi badz co badz klitke... to fakt reszta to komentarze Odpowiedz Link Zgłoś