Dodaj do ulubionych

jestem na złej liście rezerwowej tzn AD/4/04

IP: *.kpwig.gov.pl 07.11.06, 17:40
właśnie dowiedziałam się od HoU, ze nie może mnie ani zaprosic na panel ani
zatrudnić, bo jestem na liście rezerwowej z której KE nie może zatrudniać
pracowników, gdyż wykorzystała już swoją KWOTĘ; jeżeli to prawda, tzn, że ani
mnie ani nikogo z listy AD/04/04 (tych, którzy jeszcze nie pracują) KE nie
może przyjąć do pracy, a ponieważ ofert z innych instytucji nie ma
(przynajmniej ja nie mogę wynaleźć), tzn. ze po 3 miesiącach od opublikowania
lista jest właściwie do kosza; czy spotkaliście się z ustalaniem kwot dla
poszczególnych instytucji, czy to w ogóle legalne? jak dla mnie to jakiś
abusrd i granda, nie wiem, jakie kroki mogę/powinnam podjąć, może mi
doradzicie; jestem tym podłamana, bo oferta pracy dla mnie idealna, HoU tez
baardzo zainteresowana, nie mam kontrkandydatow, bo działka specyficzna, więc
miał być panel i zatrudnienie, ale okazało się, że jestem na złej liście (z
innej mogłaby mnie zatrudnić),
Obserwuj wątek
    • Gość: jodza Re: jestem na złej liście rezerwowej tzn AD/4/04 IP: *.cec.eu.int 07.11.06, 17:48
      Sluchaj - z tej sytacji jest wyjscie - taka sama sytuacje miala jedna
      osoba,ktora moj Hou chcial zaprosic na interview. Hou ktory chcialby Cie
      zaprosic na rozmowe musi wiercic dziure w brzuchu DG ADMIN i prosic o ciebie
      argumentujac ze nie ma nikogo innego, kogo profil pasowal by do stanowiska. U
      nas to podzialalo i Admin zmienl status takiej osoby z AD/4/04. Smialo napisz
      do HoU w tej sprawie !!!!! bo to koszmar na prawde - ADMIN mowi ze nie ma
      nikogo na listach a jest duzo osob takich jak ty - tylko ADMIN umiescil ich
      sobie gdzies tam..... w bazie danych zblokowanych do zatrudnienia - ale to da
      sie zmienic!!!!!

Powodzenia
      • Gość: adm lista nie do kosza IP: *.138-200-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 07.11.06, 18:37
        po pierwsze relax- lista bedzie wazna co najmniej dwa lata, albo do wyczerpania-
        wiec luz, zadazysz sie zatrudnic:) tu albo tam tam, albo owdzie))i czas na
        akcje opisane przez jodze masz:))baza danych "zablokowaych" to po prostu to ze
        zarezerwowal cie parlamet, albo rada albo inny komitet....:D
        • Gość: ciągle załamana Re: lista nie do kosza IP: *.kpwig.gov.pl 08.11.06, 10:57
          kiedy właśnie dostałam informację, że KE wyczerpała swoje kwoty z tej listy,
          więc nie jest to kwestia, że zarezerwował mnie parlament czy rada; teoretycznie
          lista jest ważna, ale co to za ważność, gdy nie mogę zostać zatrudniona przez
          KE? żadna
          • byly_eurokrata Re: lista nie do kosza 08.11.06, 11:10
            zalamana, jak HoU z jakies innej instytucji NAPRAWDE Cie chce, to musi tylko
            wystapic o "odblokowanie" Ciebie i Komisja nie bedzie sie przeciez upierac, ze
            jej na Tobie zalezy.
            Ale do tego trzeba dobrej woli i zangazowania HoU z innej instytucji
            • ppersymonka ? 08.11.06, 11:39
              A moglabys mi przeslac ten list na moj adres gazetowy, bo zalamala mnie Twoja
              informacja. Ja tez wciaz jestem na tej liscie....
              • Gość: ppp Nieprawda IP: *.w217-128.abo.wanadoo.fr 08.11.06, 12:40
                Ta informacja wydaje mi sie wysoce nieprawdziwa. Ja jestem z tego samego
                konkursu i pare dni temu dostalam list z DG ADMIN z propozycja pracy.
                Glowy do gory!
              • Gość: prawie załamana Re:'zła' lista IP: *.kpwig.gov.pl 08.11.06, 13:15
                wszystko zostało przekazane mi ustnie, myśle, że to również nie przypadek, bo
                nie będzie śladu; rozmawiałam właśnie ponownie z Hou i podobno są szanse, aby
                listę odblokować i aby KE mogła z niej zatrudniać, jak tylko będę miała dalsze
                wieści, napiszę
                • byly_eurokrata Re:'zła' lista 08.11.06, 13:16
                  jak mawial moj kolega na studiach "wszystko jest mozliwe oprocz wyciagniecia
                  otwartego parasola z d....." ;-)
                  Tylko trzeba chciec
      • Gość: mniej załamana Re: jestem na złej liście rezerwowej tzn AD/4/04 IP: *.kpwig.gov.pl 08.11.06, 13:11
        jodza, a czy wiesz z kim w DG ADMIN możnaby się w sprawie skontaktować, który
        unit albo osoba zajmuje sie listami, blokowaniem, odblokowywaniem itp.; bo to
        nie jest kwestia działu Human Resources w DG tylko DG Adminu?
        • Gość: matt Re: jestem na złej liście rezerwowej tzn AD/4/04 IP: 62.72.107.* 08.11.06, 13:36
          Moj szef unitu z KE odblokowal mnie z listy Komitetu Regionow. Z tego co wiem
          ADMIN nie bral w tym udzialu; jedyne osoby 'dramatu' to moj HoU, unit HR z jego
          DG, oraz unit HR Komitetu czyli instytucji blokujacej. Glowa do gory! jesli szef
          (owa) naprawde Cie chce to jest to absolutnie do zrobienia.
          • ta.na.re Re: jestem na złej liście rezerwowej tzn AD/4/04 08.11.06, 14:09
            słuchajcie, tu nie chodzi o zmianę przypisania, ale o limity jakie ma każda
            instytucja, zmianę przypisania to jeszcze (wprawdzie pewnie po wielkich bojach)
            ale można zmienić, natomiast jeżeli instytucja wykorzystała już swoje limity to
            nie może zatrudnić przed upływem jakiegoś długiego czasu, ja nie mam nigdzie
            przypisania, jestem z innej listy rezerwowej, o ktorej też wiem że komisja
            wykorzystała już swoje kwoty, czyli załamana, nie tylko twoja lista jest zła,
            ale każda inna pewnie też
            • Gość: też załamana Re: jestem na złej liście rezerwowej tzn AD/4/04 IP: *.kpwig.gov.pl 08.11.06, 16:10
              ta.na.re a czy coś w sprawie próbowałaś się dowiedzieć, kto te limity ustala i
              na jakiej podstawie, kto tymi limitami administruje - DG ADMIN? chciałabym
              dotrzeć do osób, które coś w tej sprawie wiedzą, jeżeli masz jakieś info to
              napisz alba na forum albo na: malgorzf@yahoo.com
              • byly_eurokrata AD/60? 08.11.06, 17:03
                Jest przeciez konkurs AD 60na EPY, do ktorego wszyscy ruszaja szturmem. Nie
                chce byc zlosliwy, ale na waszym miejscu przystapilbym tez, macie praktytke,
                latwiej bedzie zdac, a co dwie listy to nie jedna

Ja tam zdalem aktualnie oprocz AD05/05 preselekcje AD37 dla Niemcow, czekam, co
                bedzie dalej, , jak mi sie uda grac dalej, to tym lepiej, bo ja nie wierze
                nawet w 50% zatrudnianie z list.
        • Gość: jodza Re: jestem na złej liście rezerwowej tzn AD/4/04 IP: *.cec.eu.int 08.11.06, 15:40
          Niestety nie wiem z kim trzeba sie kontaktowac - u mnie kontaktowano sie
          zarowno z unitem HR w DG jak i DG Admin - lub poprzez unit HR z DG ADmin -
          jakos tak
          a przy okazji - u mnie w unicie poszukuja wlasnie AD po konkursie wylacznie z
          new member states - jakbys chciala info to napisz na maila gazetowego
          (jodza@gazeta.pl)

Pozdrawiam
    • ppersymonka ?? 08.11.06, 14:30
      To juz przestaje byc smieszne. Czy ktos ma jakies oficjalne informacje na ten
      temat, ktore moglby tu zamiescic?
      • Gość: rens Re: ?? IP: *.europarl.eu.int 08.11.06, 15:00
        to tylko potwierdza co i tak wiekszosc z nas juz wie: te konkursy byly po to
        aby tempom co sa inside dac staly kontrakt, a reszty i tak nie zatrudnia bo nie
        ma etatow, oszczednosci, wyczerpane limity zatrudnienia etc...A jak te limity
        zatrudnienia sa osiagane? Wystarczy sprawdzic ile osob laureatow danego
        konkursu juz jest w komisji; oni dostali staly kontrakt, czyli zostali
        zatrudnieni z listy plus pare osob zostalo apgrejdowanych. Jedynie po tych
        pierwszych konkursach w 2003 byly realne szanse zatrudnienia dla ludzi z
        zewnatrz a teraz taka one-off szanse maja Rumuni i Bulgarzy.
        • Gość: Pawel Re: ?? IP: 212.244.213.* 08.11.06, 15:21
          To faktycznie niezbyt miła informacja, kiedy dowiaduje się, że startowałem w
          konkursie bez sensu. To, że najpierw zatrudniani są ludzie, którzy aktualnie
          pracują /czasowo/ w instytucjach mnie nie dziwi. Pisałem już o tym kiedyś.
          Natomiast to, że brak miejsc dla osób po konkursie, ale z zewnątrz mnie
          niepokoi. Jeśli jest na tym forum ktoś kto potrafi zweryfikować te wiadomości
          to proszę. Jestem na liście rezerwowej po konkursie AD/4/04.
          • Gość: odrobina optymizmu Re: ?? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.11.06, 20:40
            Na spotkaniu w Zielonej Gęsi w październiku była m.in. dziewczyna, która jest
            właśnie z listy AD/4/04 i już miesiąc temu była po interview i zamierzała
            przyjąć ofertę (z Komisji). NIE była tempem z wewnątrz i NIE chodziła koło
            swojej kandydatury (czyli - nie lobbowała), a została wyłowiona i zaproszona na
            oficjalną rozmowę. Oczywiście to przypadek ekstremalny, ale autentyczny, więc
            głowa do góry!
    • ppersymonka Do Jodza 08.11.06, 15:53
      Jakbys miala jeszcze jakies wakaty kiedys, to ja tez poprosze.
      p.
    • Gość: lipa Skontaktujcie sie z... IP: *.76-246-81.adsl-static.isp.belgacom.be 08.11.06, 17:17
      Proponuje zmasowany atak e-mailowy na nastepujacych: Alan PIOTROWSKI z EPSO
      (Alan.PIOTROWSKI@cec.eu.int) odpowiada za zarzadzanie listami rezerwowymi i
      pana Enrico Maria ARMANI z ADMIN A4 'Officials and external staff –
      Administrative procedures'. Moze tez gloria.jankowitz@europarl.europa.eu (head
      of unit w EP odpowiedzialna za competitions and selection procedures'). Niech
      wiedza, ze postawiono Was w niezwykle frustrujacej sytuacji. Mozna pogrozic
      skarga do Ombudsmana. Krotka pilka! Niech przyspiesza werifikacje zasadnosci
      tych glupich przydzialow. Couragé!
      • Gość: mniej załamana Re: do: lipa: Skontaktujcie sie z... IP: *.kpwig.gov.pl 09.11.06, 10:04
        dzieki za info, zamierzam ich zapytac w sprawie
    • Gość: Lalka Re: jestem na złej liście rezerwowej tzn AD/4/04 IP: *.dip.t-dialin.net 08.11.06, 18:08
      z tego co wiem, to zablokowane sa listy rezerwowe z krajow EU15, od sierpnia
      komisja nie moze zatrudniac osob z obywatelstwem ze "starej 15stki", nowych
      biora "jak leci", informacja jest potwierdzona ale z wrzesnia. Nie wiem jak
      teraz to wyglada. Ale nie chce mi sie wierzyc w blokade list rezerwowych EU10,
      ze skoro jest tyle unitow, ktore nie wyrabiaja sie ze swoimi kwotami
      zatrudnienia ludzi z EU10,
      uwazam, ze to bajka, moze "zalamana" nie zrozumiala do konca, o co chodzi (ps.
      nie obrazajac jej)
      Znam sporo niemcow, ktorzy sa na listach rezerwowych, i to oni sa naprawde
      zalamani, bo nikt ich nie chce teraz zatrudnic ze wzgledu na blokade ich list
      rezerwowych.
      i wprowadza zamieszanie.
      • Gość: załamana Re: jestem na złej liście rezerwowej tzn AD/4/04 IP: *.kpwig.gov.pl 08.11.06, 18:24
        zapewniam, że dobrze zrozumiałam o co chodzi, kilka razy rozmawiałam w tej
        sprawie z HoU, nie chodzi o blokadę wszystkich list EU10 tylko o wykorzystanie
        przez KE limitu z konkretnej listy AD/4/04; wytłyumaczono mi, że każda
        instytucja ma jakiś limit osób, które może przyjąć z danej listy rezerwowej,
        żeby nie doszło do takiej sytuacji, teoretycznie, że np. KE zatrudni wszystkich
        z danej listy i inne instytucje nie mają kogo zatrudniać; HoU najpierw chciała
        zatrudnić osobę z EU15, ale jej nie pozwolil, bo ma być ktoś z EU10, no to
        znalazła taką osobę, tylko, że z listy, z której KE nie może już zatrudniać, a
        inne instytucje tak, ot cały paradoks
        • byly_eurokrata Re: jestem na złej liście rezerwowej tzn AD/4/04 08.11.06, 18:32
          zalamana, jeszcze raz powtarzam, ze mozna odblokowac, jak ktos chce. Oto co mi
          napisal facet z HR komisyjnego w innej co prawda sprawie, ale tez dotyczacej
          zatrudnienia:
          "Of course, I had to ask for the green light from DG XXXX before requesting
          interview and recruitment but they did not make any problem."

Czyli jesli Komisja wyczerpala swoj kontyngent a np. parlament nie, to
          parlament moze cie mimo wszystko zwolnic na potrzeby komisji, ale oczywiscie
          pod warunkiem ze 3 miesiace pozniej nikt z HR parlamenternego nie zacznie
          biadolic w strone EPSO ze im brakuje kandydatow.
          Uwierz mi, ja dlugo pracuje w administracji, tutaj jedyna przeszkoda jest to,
          ze ten zainteresowany HoU w komisji musialby sobie zadac trud o pozyskanie
          ciebie z innej instytucji, co oznacza
          a) wysilek
          b) koniecznosc swego rodzaju "chodzenia po prosbie", czego oni nie lubia, bo sa
          przeciez jako HoU panami na wlosciach a nie petentami innych instytucji.
          • Gość: załamana Re: do byłego_eurokraty IP: *.kpwig.gov.pl 08.11.06, 18:43
            no i mam nadzieję, że jednak HoU coś w tej sprawie zrobi, ale pewności nie mam,
            no i nie wiem na ile jest zdeterminowana, żeby mnie zatrudnić, żeby się
            nachodzić koło tego, tak na prawdę to rozmawiałyśmy tylko telefonicznie i
            interview i panel jeszcze przede mną,
            • byly_eurokrata Re: do byłego_eurokraty 08.11.06, 18:52
              no to konenctruj sie na robieniu dobrego wrazenia ;-)

Decydujace bedzie - jak znam zycie - biadolenie innych pracownikow tego unitu.
              Jak beda strasznie marudzic, ze maja tyle roboty, bo brakuje 1 osoby, to HoU
              sie predzej sprezy, jesli natomiast ten nie obsadzony wakat nikomu w unicie nie
              przeszkadza, to troche gorzej.
      • puks01 Re: jestem na złej liście rezerwowej tzn AD/4/04 09.11.06, 09:26
        Artykul a propos analogicznych zmartwien Niemcow - perspektywa nieobsadzania
        zwalniajacych sie stanowisk, redukcja zatrudnienia w KE o 200 etatow
        (pozdruffka dla Pawia:)) do 2013
        www.welt.de/data/2006/11/09/1104180.html
        • ppersymonka Re: jestem na złej liście rezerwowej tzn AD/4/04 09.11.06, 09:41
          Ja zadzwonilam dzis do Admin i pani powiedziala mi dosc enigmatycznie, ze jest
          to mozliwe... ale zeby kontaktowac sie w tej sprawie z EPSO, bo to oni
          zarzadzaja listami. Czekam wiec na odpowiedz.
          • ta.na.re Re: jestem na złej liście rezerwowej tzn AD/4/04 09.11.06, 11:23
            hm... a mnie właśnie z epso poinformowali że kwoty są ustalane przez
            poszczególne instytucje i epso nie ma nic do tego
          • Gość: michu57 Re: jestem na złej liście rezerwowej tzn AD/4/04 IP: *.11.15.vie.surfer.at 09.11.06, 11:27
            Witaj i pers i witaj Pawle i lalka - ja na razie tez nic nie dostalem ale tez
            nie lobbuje. Ta blokada troche mnie martwi bo jednak bylem zdania ze jak sie
            czlowiek zabierze za lobbowanie to cos tam w koncu wychodzi. Mam nadziej ze sie
            nie myle....
            Od stycznia chce zaczac mailowac i szukac etatu w relexe ...
            A ty pers masz juz cos na oku
            A lalka jak tam ..
            Mysle ze z ta komisja to cos nie tak jakas wymowka ...
            • Gość: Lalka hej michu IP: *.dip.t-dialin.net 09.11.06, 18:39
              czekam na letter of offer, juz 6 tydzien od mojego interview, moze do Swiat
              dostane;-)))
              radze Ci zabierz sie za lobbowanie, bo od stycznia moze byc trudniej, poniewaz
              maja byc znowu odblokowane listy rezerwowe EU15.

jak masz pytania odezwij sie na priva, pozdrawiam
              • Gość: michu57 Re: hej michu IP: *.os1.kn.pl 12.11.06, 21:14
                A przypomnisz mi swojego maila ...
                Mam kilka uwag i pytań
                • Gość: Lalka Re: hej michu IP: *.static.isionline-dialin.de 13.11.06, 07:53
                  lalkade@gazeta.pl
        • Gość: pav Re: jestem na złej liście rezerwowej tzn AD/4/04 IP: *.2-240-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 09.11.06, 11:26
          > (pozdruffka dla Pawia:))

ej paw nie zwalnia EPSUFF - teraz co zlego to paw co nie? ;o)
    • ppersymonka Re: jestem na złej liście rezerwowej tzn AD/4/04 10.11.06, 12:54
      Czy ktos dostal oficjalna odpowiedz w tej sprawie?
      • Gość: mniej załamana Re: jestem na złej liście rezerwowej tzn AD/4/04 IP: *.kpwig.gov.pl 10.11.06, 13:25
        pod koniec przyszlego tygodnia mam dostac jakies info w sprawie, podobno jest
        szansa na zwiekszenie limitu KE
    • ppersymonka Re: jestem na złej liście rezerwowej tzn AD/4/04 10.11.06, 13:44
      To odezwij sie, prosze.
    • Gość: pers BZDURY! IP: *.access.telenet.be 13.11.06, 16:30
      Oto odpowiedz, ktora dostalam:

thank you for your e-mail. Further to your question, you are assigned to the
      European Comission.
      The reserve list EPSO/AD/04/04 is not blocked for the Comission.

It can not be impossible for you to be employed by the Comission, becasue there
      are ongoing offers now as well.

Yours sincerely
      • epsiak Re: BZDURY! 14.11.06, 19:51
        co do zablokowania listy to bzdura lecz co do innych rzeczy to nie za bardzo
        faktycznie lista sama w sobie nie jest zablokowana, tylko poszczegolne osoby
        zostaly przypisane do poszczegolnych instytucji
        ty jestes przypisana do Komisji wiec mozesz byc przez nia zatrudniona
        osoby przypisane do innych instytucji albo nigdzie nie przypisane raczej nie
        moga
        tak to ja rozumiem
        • byly_eurokrata Re: BZDURY! 14.11.06, 20:00
          A czy ktos w ogole konkretnie wie, na jakich zasadach to przydzielanie sie
          odbywa: pani jadzia z EPSO w przerwie miedzy dwiema kawami robi pi razy oko
          mechanicznyc podzial na instytucje czy ktos sprawdza CV i przydziela tym
          instytycujom, ktore najbardziej wchodza w rachube czy tez rzeczywiscie
          instytucje same sobie przegladaja laueratow i wnioskuja o przypisanie? Jakos
          nikt do dzis nie potrafil wyjasnic tej procedury
          • Gość: Texas Re: BZDURY! IP: 88.147.21.* 19.11.06, 17:44
            >czy tez rzeczywiscie
            > instytucje same sobie przegladaja laueratow i wnioskuja o przypisanie?

Nie, instytucja zglasza jedynie ogolne zapotrzebowanie np. 50 prawnikow, 80
            sekretarek, 28 osob z wyksztalcenieùm finansowym itp.,itd.
            EPSO (nie wiem dokladnie na jakiej zasadzie) dokonuje przypisan, instytucja
            (HRy) dostaje liste kandydatow spelniajacych dane kryteria, ktorych CV
            przesylane sa do szefow dzialu.

Pzdr:)
      • Gość: załamana Re: BZDURY! IP: *.kpwig.gov.pl 15.11.06, 09:17
        najwyraźniej zadałaś pytanie w innej sprawie, bo moj przypadek dotyczy
        wykorzystania limitu przez Komisje, a nie zablokowania listy czy też
        przypisania do tej czy innej instytucji, to 2 różne sprawy; i zapewniam Cie, że
        chciałabym, aby limity były bzdurami i aby ich w ogóle nie było,
    • ppersymonka Re: jestem na złej liście rezerwowej tzn AD/4/04 15.11.06, 10:10
      łaśnie dowiedziałam się od HoU, ze nie może mnie ani zaprosic na panel ani
      zatrudnić, bo jestem na liście rezerwowej z której KE nie może zatrudniać
      pracowników, gdyż wykorzystała już swoją KWOTĘ; jeżeli to prawda, tzn, że ani
      mnie ani nikogo z listy AD/04/04 (tych, którzy jeszcze nie pracują) KE nie
      może przyjąć do pracy, a ponieważ ofert z innych instytucji nie ma
      (przynajmniej ja nie mogę wynaleźć), tzn. ze po 3 miesiącach od opublikowania
      lista jest właściwie do kosza; czy spotkaliście się z ustalaniem kwot dla
      poszczególnych instytucji, czy to w ogóle legalne.
      No chyba dobrze Cie zrozumialam. Jestem dokladnie na tej samej liscie i z
      odpowiedzi, ktora dostalam wynika, ze Komisja moze z tej listy zatrudniac,
      chyba ze jestes przypisana do innej instytucji, ale pisalas, ze nie jestes.
    • monikasol Re: jestem na złej liście rezerwowej tzn AD/4/04 19.11.06, 17:34
      Spokojnie. Lista AD/4/04 na pewno nie jest zablokowana bo dostałam w zeszłym
      tygodniu zaproszenie na interview do jednej z DG za pośrednictwem DG
      Administration. Gdyby limit zatrudnienia z naszej listy został wykorzystany DG
      Adm Komisji Europejskiej z pewnością by o tym wiedział.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka